FiiO M11 Pro

Na korak do flegšipa

Nakon testa osnovne verzije prenosivog audio-plejera M11 u martovskom izdanju, sada je pred nama poboljšani M11 Pro, koji donosi unapređenja u mnogim segmentima.

Da je predstavljen samo nekoliko godina ranije, M11 Pro bi se nesumnjivo našao na poziciji perjanice kineskog proizvođača, u kategoriji kojom je pre njega suvereno vladao model X7. Ipak, vremena se menjaju, pa je prestižna titula sada rezervisana za demonstraciju tehnološke moći, smeštene iza oznake M15. S druge strane, za M11 Pro se može reći da spada u sam vrh prenosivih plejera čija je cena zadržana u okvirima trocifrenog iznosa, što potvrđuje i ovogodišnja EISA nagrada.

Dizajn

U pogledu spoljašnjosti, testirani plejer se ni po čemu ne bi razlikovao od osnovnog modela M11 da nema diskretnog natpisa „Pro“ u dnu levog boka. Okvir uređaja izrađen je od brušenog aluminijuma, a gabarit je uslovljen IPS ekranom dijagonale 5,15 inča (131 mm). Zapravo, M11 Pro se razlikuje od savremenih pametnih telefona najpre po debljini kućišta, koja kod ovog plejera iznosi popriličnih 16,5 milimetara, dok im je u svemu ostalom veoma sličan. Drugu vidljivu razliku čine bokovi, koji su kod M11 Pro masivni i neznatno profilisani kako bi pružili bolji osećaj tokom držanja i korišćenja jednom rukom.

Za FiiO M11 Pro bi se moglo reći da predstavlja ulaznicu u džepnu high-end kategoriju.

Pored pomenutog ekrana, koji zauzima celu prednju površinu, na levom boku testiranog uređaja nailazimo na metalni točkić za kontrolu glasnoće, kao i na tri tastera za kontrolu reprodukcije. Donja strana je gotovo u celosti ispunjena priključcima, a ovde pronalazimo čak tri analogna izlaza – standardni 3,5-milimetarski i balansirane prečnika 2,5 i 4,4 milimetra – kao i višenamenski USB-C port. Taster za uključivanje smešten je na gornjoj strani, dok je na desnom boku skoro neprimetno postavljen slot za dodatnu memorijsku karticu. Konačno, zadnja strana izvedena je u modernom high-gloss finišu i sadrži samo oznake proizvođača i modela, kao i zvanične logotipe Hi-Res Audio asocijacije.

Mogućnosti

FiiO M11 Pro kao softversku platformu koristi znatno izmenjenu i prilagođenu verziju operativnog sistema Android 7, dok je za pokretanje zadužen šestojezgarni čipset Samsung Exynos 7872 sa tri gigabajta radne memorije. Napokon, sada dolazimo do razlika koje odvajaju model Pro od osnovne verzije. Pre svega, za digitalno-analognu konverziju upotrebljen je par moćnijih čipova AK4497EQ proizvođača Asahi Kasei, koji su izvedeni u renomiranoj Velvet Sound arhitekturi. Balansirani dizajn nastavlja se amplifikacijom THX AAA-78 iz serije Frontier, koja predstavlja audiofilsko rešenje za hi-fi zvuk u pokretu i pruža veliku snagu uz prihvatljivu potrošnju.

U pogledu podržanih fajlova i rezolucija, testirani plejer reprodukuje praktično sve što bi vam moglo zatrebati – od kompresovanih MP3 i WMA formata, preko takođe kompresovanog, ali zvučno daleko boljeg MQA materijala, pa do visokorezolutivna 384 kHz / 32-bitskih, DXD i DSD256 zapisa. Za smeštaj muzičkih numera predviđeno je interno skladište od 64 gigabajta, koje se može proširiti mikro-SD karticom kapaciteta do dva terabajta.

Deklarisana snaga na standardnom izlazu kreće se od 294 milivata na 16 oma do 22 milivata na 300 oma, dok balansirani izlazi pri istoj nominalnoj impedansi pružaju 460 i 88,5 milivati. Kako bi se izborila s povećanom snagom, interna baterija proširena je na 4.370 miliamper-sati, a punjenje se obavlja preko USB-C porta. Dodatni značaj ovog porta nalazi se u činjenici da se on koristi za prebacivanje audio-fajlova, ali i za važnu funkciju eksternog D/A konvertera. Naime, FiiO M11 Pro može preuzeti ulogu USB DAC-a u kućnom hi-fi sistemu, kad se za povezivanje s pojačalom koristi 3,5-milimetarski izlaz. Mogućnostima tu nije kraj, jer se M11 Pro može priključiti na još kvalitetniji eksterni DAC, kad preuzima ulogu audio-plejera ili strimera, dok se digitalni fajlovi prosleđuju preko USB veze ili kombinovanog S/PDIF izlaza.

Spisak mogućnosti upotpunjuje već spomenuto wi-fi povezivanje s podrškom za UPnP, ali i dodatne bežične veze kao što su blutut i AirPlay. Na poziciji blutut transivera nalazi se Samsungovo kolo, a dvosmerna veza podržava rasprostranjene kodeke kao što su aptX, aptX HD i Sonyjev LDAC.

Upotreba i zvuk

Priča o tehničkim rešenjima i mogućnostima ovog malog uređaja naizgled nema kraja, pa je vreme da proverimo kako sve to izgleda i zvuči u praksi. Pre svega, treba reći da je optimizacija softverske platforme obavljena veoma dobro, pa M11 Pro ima veoma brz odziv na sve komande, uz tečno izvršavanje zadataka i glatko učitavanje audio-fajlova. Iako smo tokom testa čuli nekoliko zamerki na rezoluciju ekrana od „samo 720p“, činjenica je da je prikaz više nego zadovoljavajućeg kvaliteta i da bi Full HD rezolucija samo trošila više baterije.

Za uživanje u muzici predviđen je Music Mode, koji donosi pojednostavljeni prikaz na prijatnoj tamnoj podlozi, s fokusom na audio-plejer i pristup podešavanjima zvuka. U odnosu na M11 u osnovnom izdanju, reprodukcija ovde donosi suptilna, ali čujna poboljšanja. Balansirana THX amplifikacija naizgled ne poznaje izobličenja, pa M11 Pro omogućuje veoma glasno slušanje bez distorzije. Zapravo, rekli bismo da ovde ograničavajući faktor mogu biti samo slušalice, ili eventualna upotreba modela s veoma velikom nominalnom impedansom, koja bi predstavljala znatno veće opterećenje za plejer – ukoliko koristite slušalice uobičajenih vrednosti impedanse, M11 Pro će ih pokretati s beskrajnom lakoćom.

Uz kvalitetnije pojačalo i DAC, M11 Pro donosi izrazito neutralan prikaz u celom spektru. Tonalitet je odlično odmeren i ostvaruje poželjnu ravnotežu između prirodne topline krupnih tonova i odlične, veoma precizne definicije. Zaista, uz slušalice adekvatnog kvaliteta M11 Pro će vam priuštiti sjajan uvid u teksturu i trodimenzionalan prikaz svake note na granici opipljivog. Pored toga, filigranski nivo detalja jasno će prikazati svaku nijansu, poput vibriranja žica na gitari ili finih kolebanja u glasu. Ovde je teško govoriti o kvalitetima pojedinačnih opsega – jednostavno, sve je toliko dobro uklopljeno da muzika zaista zvuči kao neodvojiva celina, a M11 Pro nijednog trenutka u nama nije probudio želju da numere raščlanjujemo i analiziramo po segmentima.

Naravno, to ne znači da nećemo pokušati: opisani stepen detalja posebno briljira u gornjem delu spektra, kojim vladaju precizni i vazdušasti, a opet veoma plemeniti i verodostojni tonovi. Srednji opseg je izuzetno raznovrstan, a M11 Pro prikazuje živopisne muzičke pejzaže na jedan neusiljen, gotovo relaksiran način. U donjem delu spektra dočekuju nas beskrajno moćni, ali sjajno kontrolisani basovi. Najniži tonovi takođe profitiraju od povećane detaljnosti, pa čvrst i definisan prikaz stiže do samog dna bez rasplinjavanja i gubljenja rezolucije, dok fokus ne posustaje bez obzira na zahtevnost materijala. Stoga će se razlika u odnosu na pristupačniju, osnovnu verziju M11, najpre primetiti na ekstremima – M11 Pro poseduje to zrno snage i definicije više, koje mu omogućuje ne samo da zadrži apsolutnu kontrolu i stabilnost u svim situacijama već da to učini u jednom relaksiranom i smirenom maniru.

Iako je, prema našem mišljenju, M11 Pro uzorno neutralan uređaj, ukoliko vam njegov tonski potpis ne odgovara ili, jednostavno, želite da se zabavite, na raspolaganju vam je desetopojasni ekvilajzer. Frekvencije se mogu nezavisno podešavati u rasponu od +12 do -12 decibela, a tu je i osam predefinisanih modaliteta, imenovanih po muzičkim pravcima za koje su predviđeni (pop, džez, dens, metal…). Kako bi zabava bila kompletna, FiiO nudi izbor od šest filtera u digitalnom domenu, ali i upsampling svakog materijala na DSD rezoluciju, pa su mogućnosti podešavanja i prilagođavanja zvuka željama korisnika praktično neograničene.

Tokom upotrebe na poziciji USB konvertera u sklopu kućnog hi-fi sistema, M11 Pro pokazuje snagu i finesu Velvet Sound arhitekture, pružajući veoma precizan zvuk i odlično formirane note. Tonski balans je na neznatno svetlijoj strani, pa bi bilo idealno upariti ga s nešto zatvorenijim ostatkom sistema, a FiiO će uzvratiti temperamentnom reprodukcijom muzike, koja je postavljena na široku i lepo oslikanu pozornicu. Iako povremeno može ostaviti utisak nesputane energičnosti, M11 Pro zapravo i ovde zadržava odličnu kontrolu, dopuštajući privid raskalašnosti samo kad muzički materijal to zahteva.

Džepni high-end

Prema gruboj klasifikaciji prenosivih plejera, za FiiO M11 Pro bi se moglo reći da predstavlja ulaznicu u džepnu high-end kategoriju. Tehnička rešenja, primenjene komponente i, na kraju, kvalitet reprodukcije to potvrđuju, pa je za ugođaj visoke klase, bilo da su u pitanju šetnja, putovanje ili kućna upotreba, potrebno samo dodati slušalice odgovarajućeg kvaliteta.

FiiO M11 Pro
Operativni sistem: Android 7.0
Ekran: IPS 131 mm, 1.440x720 px
Čipset: Samsung Exynos 7872
D/A konverter: 2 x AKM AK4497EQ
Izlazna snaga (16 Ω): 294 mW / balansirano 460 mW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni izlazi: 2,5, 3,5 i 4,4 mm
Digitalni izlazi: USB-C, 3,5 mm
Digitalni ulazi: USB-C
Interna memorija: 64 GB
Eksterna memorija: mikro-SD do 2 TB
Dodatno: wi-fi, blutut aptX HD i LDAC, AirPlay
Interna baterija: 4.370 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70,5x130x16,5 mm
Masa: oko 232 g
Cena: 695 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Velike mogućnosti i dodatne opcije.
Izuzetna tehnička rešenja.
Obilje snage i kontrole.
Definicija i vernost.
Ništa.
4.7