ATC SCM11

Kućna referenca

Pet godina kasnije, ovaj sjajni dvosistemski zvučnik i dalje vodi ispred konkurencije sličnih performansi i cena.

Kad se pomene britanski ATC, često se pomisli na sasvim određenu vrstu zvuka koja bi se mogla opisati kao monitorski neutralna s prstohvatom subjektivnosti u reprodukciji, koji muzici vraća dozu svakodnevne vernosti, ali koja ne mora biti po svačijem ukusu. Isto tako, poznato je da ATC zahteva rasnu amplifikaciju da bi zaista zasvirao onako kako je zamišljeno.

Izbor od podnožja lestvice

Publika Hi-Files Showa imala je prilike više puta da čuje regalske zvučnike ATC: pre tri godine je bio izložen SCM19, a naredne godine i najmanji, SCM7. Model SCM11 se nalazi upravo između ova dva modela u najpristupačnijoj “entry” seriji. U hi-fiju prvi model iznad osnovnog često ume da ponudi vrlo dobar odnos cene i performansi, ukoliko se ne želi ići naviše, u bolje i skuplje.

SCM11 je zvučnik sa dve jedinice, koje rade u zatvorenoj kutiji zapremine oko 11 litara. Rigina bas-jedinica prečnika 125 milimetara i izrađena iz slojeva ima pljosnato motani kalem dužine 15 milimetara u magnetnom procepu dužine 7,5 milimetara, što zajedno čini long-throw konstrukciju koja dobro podnosi veliku snagu. Na sredini se nalazi tekstilna kupola koja, koristeći isti kalem, pokriva deo reprodukcije srednjeg opsega.

Visokotonac s oznakom SH25-75 je tekstilna jedinica prečnika jednog inča u akustički harmonizovanoj korpi i s neodimijumskim magnetom. Suprotno basu, ovde je kratak kalem smešten u dugačkom procepu i ima prednje i zadnje vešanje kako bi se zadržala centriranost jedinice pri velikim snagama.

Skretnica je drugog reda, izvedena sa zavojnicama na vazduhu, odabranim kondenzatorima od metaliziranog polipropilena. Pažljivo projektovanje omogućilo je stabilnu i ravnu impedansu basa i u gornjim delovima dubokog spektra. Nominalna impedansa je standardnih osam oma.

Kabinet je izrađen od presovanih slojeva MDF-a, sa unutrašnjim ojačanjem i prednjim zaobljenim ivicama. Pomalo tesan zadnji otvor sa osvojenim terminalima prima sve vidove terminacije zvučnika. Prozračna presovana metalna rešetka na zvučniku se drži pomoću magneta.

Konačno, još jedan monitorski podatak: radi postizanja savršenog stereo-balansa, zvučnici se isporučuju upareni po efikasnosti s tolerancijom do 0,5 decibela.

Slušni test

SCM11 zahteva stalke od čijeg kvaliteta će zavisiti i finese u reprodukciji. U svakom slučaju, potrebno im je oko 55 centimetara visine da bi sa svojom prosečnom disperzijom ušli u visinu slušne pozicije. Očekivano, potrebno im je i dovoljno snažno pojačalo, a deklarisana snaga od 75 do 300 vati govori o njihovoj monitorskoj prirodi. Ne činite im lošu uslugu i ne uparujte ih s bilo čime ispod 100 vati. Mi smo za ovu priliku obezbedili sveže restaurirani legendarni set Sansui pretpojačivača i snagaša CA-5000/BA-5000 sa 300 vati po kanalu, ali zaista ne morate ići tako daleko.

Preko plejera Amarra Luxe i DAC-a Chord 2Qute pustili smo epsku operu Philipa Glassa “Satyagraha” (CBS, 1985, CD). Orkestarska pozornica ovog dela s velikim brojem muzičara, horovima i solistima odmah se prikazala kao čista, jasna i vrlo prostorna, s jasnim prikazom perspektive i dubinom. Operski soliti su zvučali vrlo jasno i bez naznaka grlenih distorzija u sredini. Tamo gde je vokal izražen, može se čuti kao da je blago podvučen i pojačan, što je i jedina koloracija koju smo uspeli da opazimo u celom opsegu. Veliki dinamički prelazi pokazuju značajnu sposobnost SCM11 da reprodukuje forte i da istovremeno zadrži jasnu separaciju između grupa i instrumenata unutar njih, s vrlo brzim basom.

Na rok muzici ATC briljira, između ostalog zato što se u ovoj klasi zvučnika ređe mogu pronaći primerci sa ovako dobrim elementima i rešenjima. Na albumu Sisters of Mercy “Floodland” (remaster iz 2006, CD) SCM11 drži pod kontrolom ceo opseg, bez ikakve konfuzije ili presviravanja sredine pri velikim glasnoćama. Pojačajte dovoljno i dobićete, pored brzog i preciznog basa, i udarac, a pritom neće poremetiti tonsku sliku. Iako niže osetljivosti, SCM11 može primiti dosta snage i zasvirati zaista glasno.

Na kraju, negde se može pronaći podatak da SCM11 ispod 20 stepeni u prostoriji ne daju svoj maksimum, ali to nismo mogli da proverimo. U svakom slučaju, zagrejte svoju sobu.

Zaključak

ATC zvučnik jednostavno ne može da ne bude monitor, pa tako ni SCM11, uprkos klasi kojoj pripada, nije izuzetak: krajnje disciplinovan, umiren i oslobođen svih nelinearnosti kad zvu

nik “ponese” muzika. S druge strane, njegov zvuk nije nimalo monoton: odlične dinamike, ritmičan i sa odličnim tajmingom, zahvaljujući dobroj kontroli basa. Iako je SCM11 tonski veoma dobro izbalansiran, može pokazati blagu obojenost srednjeg opsega. Ovo potonje ga čini nešto prijemčivijim za pop i rok muziku, mada je izvrstan i u klasičnoj muzici i drugim žanrovima. Ima življih i muzikalnijih zvučnika, ali na račun neutralnosti i balansiranosti.

Iako je sam po sebi neutralan, ukoliko razmišljate o SCM11, naoružajte se snažnijim pojačivačem od barem 100 vati po kanalu. Ovo može stvoriti manji ili veći nesklad u vrednosti, ali nagrada svakako neće izostati.

ATC SCM11
Topologija: dvosistemski, kompresioni
Jedinice: mid-bas 125 mm, visokotonac 25 mm
Frekvencijski odziv: 56 Hz – 22 kHz (-6 dB)
Impedansa: 8 oma
Osetljivost: 85 dB (1 W / 1 m)
Maksimalni SPL: 108 dB
Rezna frekvencija: 2,2 kHz
Preporučena snaga pojačivača: 75-300 W
Dimenzije (ŠxVxD): 381x232x236 mm
Masa: 10,9 kg komad
Cena: 1.800 €
Acoustic Design, 063/7709-174
Veoma izbalansiran, ali ritmičan zvuk.
Izrazito transparentan.
Bez zamerki u ovoj klasi.
5