Vicoustic

Najvažnija komponenta sistema

Većina nas koji smo u potrazi za što kvalitetnijim i vernijim zvukom zna da su akustičke karakteristike prostorije za slušanje značajne bar koliko i ostale komponente u audio-lancu. Ipak, toj temi se posvećuje daleko najmanje pažnje iako su jednostavna i estetski skladna rešenja dostupna i na našem tržištu.

Razlozi za zanemarivanje ovog dela sistema najčešće se svode na nemogućnost da se akustički paneli, bas-trapovi i drugi dodaci uklope u dnevni boravak prosečnih dimenzija, ali šta ako biste naišli na lepe i savremeno dizajnirane panele koji će, pored akustike, oplemeniti vizuelni ugođaj, a uz to se sasvim lako postavljaju? Upravo takve proizvode nudi portugalska kompanija Vicoustic, koja je nedavno dobila distributera u našoj zemlji.

Kompanija Vicoustic osnovana je 2007, a danas je prisutna u više od 70 zemalja širom sveta. Portugalski stručnjaci navode da je za dizajn i izradu vrhunskih akustičkih panela najvažnije u potpunosti razumeti osobine i način rasprostiranja zvuka, tj. njegovo ponašanje u stvarnom okruženju, bilo da je u pitanju prostorija za slušanje muzike u hi-fi kvalitetu, profesionalni studio, sala za prezentacije ili ugostiteljski objekat. Pored toga, prilikom dizajniranja akustičkih rešenja moraju se uzeti u obzir uobičajene tehnike, ali eksperti iz Vicoustica navode da je još važnija otvorenost prema novim idejama, jer upravo je inovativni pristup zaslužan za veliki ugled koji je ova kompanija stekla u svetu.

Poseta

S akustičkim panelima Vicoustic imali smo prilike da se upoznamo iz prve ruke u demo-prostoriji uvoznika, koja je izvedena po namenskom projektu kompanije. Akustički tretman podeljen je u tri osnovne kategorije: vreme reverberacije (odbijanja zvuka), rana refleksija i anomalije zvučnog polja (modovi sobe, odjek…). Mnogi stručnjaci se slažu da bi vreme reverberacije trebalo da iznosi između 0,3 i 0,6 sekundi u opsegu od 250 herca do četiri kiloherca. Za uspešan projekat neophodno je definisati tačne vrednosti za konkretnu prostoriju kako bi se pravilno odredili tipovi, količina i položaj akustičkih panela.

Rane refleksije takođe se moraju kontrolisati kako informacije o ambijentu i reverberacije ne bi bile zamaskirane ili izmenjene tokom reprodukcije, što bi imalo negativan uticaj na verno rekreiranje prostora u kojem je snimak nastao. Za ovu namenu upotrebljeni su apsorbujući paneli koji kontrolišu rane refleksije tako što im oduzimaju energiju, kao i difuzori koji obavljaju ravnomerno raspršivanje energije svuda po prostoriji, čime se uvećava zvučna scena i stvara osećaj prostranosti. Apsorpcija je postignuta primenom panela Cinema Round Premium, Flat Panel WMT (debljina 20 mm), Vixagon Premium FS i Wavewood, dok su za difuziju upotrebljeni paneli Multifuser DC2. Kako prostorija ne bi postala previše umrtvljena, difuzori su postavljeni u zadnjem delu, pa se raspršivanjem zvuka sa zadnje strane postiže dodatna prostranost scene i trodimenzionalni efekat.

U prostorijama manjih dimenzija, kakva je većina kućnih slušaonica, jedna od najvećih anomalija zvučnog polja povezana je s modovima sobe. Naime, reč je o nepovoljnom odnosu između talasnih dužina niskih frekvencija i dimenzija prostorije, kad razlika između polja s najvećim i najmanjim zvučnim pritiskom može iznositi čak do 15 decibela, što ima veoma negativan uticaj na percepciju zvuka u donjem delu čujnog opsega. Za eliminisanje modova upotrebljeni su bas-trapovi Super Bass Extreme, koji su uspravno postavljeni tako da pokrivaju uglove prostorije iza zvučnika – iako ovo najčešće jeste najkritičnija pozicija, neophodno je obaviti merenja kako bi se to potvrdilo. Pored toga, treba naglasiti da su druge nepravilnosti, poput odjeka i podrhtavanja (flutter), iskontrolisane pomoću rešenja primenjenih za kontrolu vremena reverberacije i ranih refleksija.

U praksi

Konačno rešenje za beskompromisni akustički tretman prostorije dužine oko 6,5 metara, širine 4,5 metara i visine 2,3 metra obuhvatilo je ukupno 102 panela navedenih tipova, koji su postavljeni u skladu s precizno i detaljno izvedenim projektom, dok su za pričvršćivanje upotrebljeni Flexi lepak i tipska postolja za bas-trapove. Audio-sistem postavljen je uz kraći zid, a “sweet spot”, odnosno idealna pozicija za slušanje, lociran je u središtu prostorije.

Najzad, kako sve to izgleda i zvuči u praksi? Tokom naše posete, u prostoriji se našao sistem koji, iako ga je vlasnik brižljivo sastavio, kod većine audiofila verovatno ne bi izazvao preveliku radoznalost da nije postavljen u ovako obrađenom prostoru. Sada već nešto starije podnostojeće zvučnike Monitor Audio Silver RS8 pokretala su egzotična i prilično retka monoblok izlazna pojačala Bowers & Wilkins MPA1, na poziciji pretpojačala nalazio se Classic Valve Preamp domaćeg proizvođača Korato, dok je kao izvor upotrebljen CD plejer Sony CDP-X505ES.

Ukratko i bez preterivanja, rezultat navedenog tretmana je – spektakularan. Tonovi su besprekorno čisti i precizni, uz jasnu prezentaciju najtananijih preliva i finesa u zvuku. Pozornica je široka onoliko koliko to prostorija dozvoljava, ali još više nas je oduševilo jednako uspešno pozicioniranje po dubini. Jednostavno, sistem koristi optimalno postavljene panele kako bi svaki ton bio prikazan u najboljem mogućem svetlu, pa je zvučna scena sjajno rekreirana po sve tri ose – ovo je nešto što se ne može postići bez akustičkog tretmana, bez obzira na vrednost i mogućnosti sistema.

Iako autor ovog teksta prilično dobro poznaje zvučnike iz serije Silver RS i nekoliko godina je posedovao za broj manje florstendere RS6, tokom slušanja nije uspeo da primeti neke od karakterističnih slabosti. Njihov otvoren i povremeno agresivan nastup dobio je jednu mirniju, a ujedno izražajniju crtu, kao i bolju integraciju basova s ostatkom opsega, dok u gornjem delu spektra nije bilo ni traga sitnim nesavršenostima koje stvaraju metalne kupole visokotonaca.

S obzirom na to da je akustički tretman slušaonice relativno univerzalni postupak jer nije vezan samo za jedan sistem, treba ga posmatrati kao jednokratnu iako ne malu investiciju. Nakon akustičke optimizacije prostora, možete biti sigurni da će prelazak na bolje komponente doneti samo još više kvalitetnog zvuka i uživanja u muzici, i to na nivou za koji niste ni slutili da vaši uređaji, bez obzira na cenovnu kategoriju, mogu da dosegnu.