LG SL8YG

Uz malu pomoć prijatelja

U sklopu godišnjeg obnavljanja ponude, kompanija LG lansirala je novu seriju saundbarova s oznakom SL, koja donosi veliki broj malih unapređenja u cilju još boljeg zvuka i celokupnog ugođaja.

Nova serija saundbarova najavljena je u decembru prošle godine, a prvi put je prikazana na januarskom CES sajmu u Las Vegasu. Svi modeli opremljeni su dodatnim aktivnim sabvuferom s bežičnim povezivanjem, a u donjem delu ponude nalaze se osnovni kompleti u 2.1 i 3.1 postavci, koji podržavaju DTS Virtual:X. Gornji deo palete donosi podršku za Dolby Atmos i DTS:X, što podrazumeva znatno ozbiljniju postavku zvučničkih jedinica s dodatnim drajverima usmerenim nagore, uz opcije koje obuhvataju wi-fi povezivanje i mogućnost dodavanja bežičnih zadnjih zvučnika.

Dizajn

Za razliku od prošlogodišnjeg najmoćnijeg kompleta SK10Y, koji smo testirali u broju 84, SL8YG stiže u znatno kompaktnijem pakovanju. Za ovo je zaslužna manja širina saundbara od 106 centimetara, što je ujedno primerenije širem dijapazonu televizora. Naravno, ukoliko imate zaista veliki TV ili jednostavno želite najmoćniji komplet u ponudi, tu je novi SL10Y.

Južnokorejski gigant ovoga puta nije posebno izmenio dizajn, pa SL8YG stiže u poznatoj formi. Saundbar se odlikuje jednostavnim i čistim linijama, a pravilan oblik kvadra narušen je samo zaobljenim uspravnim ivicama. Prednja i bočne strane u celosti su obložene čvrstom metalnom mrežicom, a diskretna pojava oplemenjena je gornjom stranom u imitaciji brušenog aluminijuma. Takođe, u levom i desnom delu gornje površine smeštene su okrugle mrežice dodatnih zvučničkih jedinica, dok se u središnjem delu nalazi sedam osnovnih komandi osetljivih na dodir.

Zadnja strana saundbara sasvim je rasterećena, a većina priključaka smeštena je u upuštenom delu. Ovde se nalaze HDMI ulaz i izlaz, digitalni optički audio-ulaz i USB-A port za povezivanje prenosivih skladišta, dok je u produžetku priključak za eksterno napajanje.

Mogućnosti

Već uobičajeno, LG ne daje karakteristike, pa ni ukupan broj ugrađenih drajvera, već znamo samo da je u pitanju 3.1.2-kanalna postavka. Ovo znači da se na frontu nalaze levi, centralni i desni kanal, uz dva dodatna kanala za Dolby Atmos i DTS:X formate. Za pokretanje levog i desnog kanala upotrebljena su pojačala od 50 vati, dok se za pokretanje centralnog i gornjih kanala koriste pojačala od 40 vati, što u zbiru daje 220 vati.

Za dodatni niskotonski kanal zadužen je aktivni sabvufer SPL8-W, koji je potpuno isti kao kod prošlogodišnjih kompleta. Ovo podrazumeva jednostavan, neupadljiv dizajn i relativno skroman gabarit, kao i bežično povezivanje sa saundbarom. Sabvufer je opremljen frontalno postavljenom jedinicom nepoznatih karakteristika i bas-refleks otvorom na zadnjoj strani, a za pokretanje se koristi amplifikacija od 220 vati, što znači da ukupna snaga sistema iznosi 440 vati.

Najvažniju dodatnu stavku u pogledu funkcionalnosti predstavlja bežično mrežno povezivanje s DLNA sertifikatom, integrisanom Chromecast platformom i podrškom za glasovne komande preko Google asistenta. Pored reprodukcije visokorezolutivnih formata, SL8YG podiže kvalitet svakog materijala na 24-bitsku rezoluciju, uz propuštanje 4K video-zapisa preko HDMI veze. Spisak opcija podrazumeva mogućnost dodavanja bežičnih zadnjih zvučnika SPK8-S, čime se formira istinski surround sistem, kao i integraciju tog sistema u još veću multirum postavku. Konačno, tu je neizbežni blutut u verziji 4.2, koji omogućuje direktno bežično povezivanje i reprodukciju muzike s drugih uređaja putem SBC kodeka.

Zvuk

Pored postavljanja na policu ispred televizora, SL8YG se može montirati na zid, a u priboru se isporučuju nosači i šablon za njihovo pozicioniranje. U pakovanju se nalazi i daljinski upravljač manjih dimenzija, ali pametni saundbar može da nauči osnovne komande drugog daljinca, što će smanjiti gužvu na stolu i zabune tokom upotrebe. Takođe, tu je i aplikacija za mobilne uređaje, koja polako ali sigurno prerasta u glavni vid kontrole.

Za testirani komplet može se reći da pruža moderan zvuk, što podrazumeva transparentnost i veliku pažnju posvećenu detaljima. Svaka finesa i sitnica u pozadini prikazana je potpuno jasno, a pozornica je veoma široka, pa se s lakoćom ostvaruje surround doživljaj. Iako ne postiže domete čistokrvnih sistema kućnog bioskopa, SL8YG ispunjava obećanje o kreiranju višekanalnog ugođaja, što je naročito primetno tokom reprodukcije Immersive formata, kad se jasno čuju zvukovi koji dolaze odozgo. Naravno, poređenje sa zvukom i najboljeg televizora nema smisla: komplet iz LG-ja je u tom nadmetanju toliko superioran da ćete se zapitati kako ste pre njega uopšte mogli da uživate u filmovima.

Tokom reprodukcije muzike do izražaja dolazi saradnja s renomiranom britanskom kompanijom Meridian Audio, najpre u vidu živopisnijih i toplijih tonova u srednjem delu spektra, koji oplemenjuju zvuk i unose poželjnu dozu emocija. S druge strane, detaljnost je zadržana u potpunosti, uz nešto svetlije, ali izuzetno čiste i vazdušaste visoke tonove. Veoma široka pozornica obezbeđuje dobru separaciju kanala tokom reprodukcije stereo-materijala, kao i jasno pozicioniranje instrumenata u prostoru. Sabvufer pruža snažnu niskotonsku podlogu, koja povremeno može biti čak i prenaglašena, pa preporučujemo da se pozabavite njegovim adekvatnim pozicioniranjem, kao i podešavanjem parametara zvuka preko aplikacije. Ukupno, slušanje muzike preko ovog kompleta predstavlja prijatno iskustvo, a stručnjaci iz Meridian Audija uspeli su da surround alate, kojima SL8YG obiluje, stave u službu što boljeg dvokanalnog ugođaja.

Zaključak

Uz pregršt snage i zavaravajuće diskretnu pojavu, SL8YG predstavlja sjajno rešenje za dramatično poboljšani ugođaj tokom gledanja filmova. Ukoliko vam to nije dovoljno, sistem se može obogatiti bežičnim zadnjim zvučnicima za još izraženiji surround doživljaj, uz sasvim dobre rezultate tokom slušanja muzike u stereo-formatu. Uživanje je upotpunjeno dugačkim spiskom dodatnih mogućnosti, koji obuhvata fantastično jednostavni Chromecast za bežični striming preko mreže, podršku za onlajn muzičke servise, blutut i multirum, pa se može reći da je LG napravio jedan future-proof uređaj, koji će biti sposoban da se priključi nekim budućim rešenjima i tehnologijama.

LG SL8YG
Konfiguracija: 3.1.2
Snaga sistema: 440 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi: 1
Formati: AAC, Dolby Atmos, DTS:X, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV...
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.060x57x119 mm
Masa: 4,4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 221x390x312 mm
Masa sabvufera: 7,8 kg
Cena: 699 €
lg.com/rs
LG SL8YG
Podrška za Hi-Res i 4K.Upečatljiv Atmos i DTS:X ugođaj.Brojne dodatne mogućnosti.Detaljan i precizan zvuk.
Sabvufer osetljiv na pozicioniranje.Nedostaje analogni audio-ulaz.
4.2Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac