Tsakiridis Hermes

Povratak jedne divne lampe

Dugo najavljivani Hermes, koji se konačno pojavio u prodaji, zanimljiva je i pristupačna reinvencija tradicionalnog lampaša.

Istina je, cevni pojačivači nam nisu česti gosti u redakciji. Ipak, posebno zadovoljstvo među njima su oni sa EL84. Reč je o izlaznoj pentodi relativno male snage, koju obično nalazimo u manjim lampašima. Odlikuju je topao i svetliji zvuk i malo istureniji srednji opseg, ali i nešto manji odziv u basu. Nedostaci poput male snage ili malog headrooma uspešno se mogu rešavati u konstruisanju, kad ona zvuči istovremeno lampaški i precizno.

Hitri Hermes

Grčka ima veoma živu audiofilsku scenu, o čemu svedoče ne samo reportaže s YouTubea nego i tamošnji distributeri i lokalni proizvođači, uglavnom u high-end segmentu. Inženjer Cakiridis bavi se cevnim pojačivačima više od 30 godina. U početku je konstruisao uređaje i radio modifikacije za svoje prijatelje, da bi 1987. osnovao istoimenu firmu u Atini. Nakon početnog uspeha u Grčkoj, Cakiridis je počeo s distribucijom, mada postepeno, tako da je Hermes dugo najavljivan na sajmovima pre nego što se zaista pojavio u prodaji.

Tsakiridis Hermes je tradicionalni cevni integralac čiju osnovu čini push-pull izlazni stepen sa po dva para cevi EL84 u paraleli po kanalu, što izlaznu snagu podiže na nominalnih 25 vati po kanalu. Ispred izlaznih cevi su pobudne 12AT7, dok se na samom ulazu, posle selektora, nalazi dupla trioda 12AX7, koja radi obrtanje faze. Na izlazu su ručno motani multilejer trafoi, bez oklopa: ušteda na izradi ovde daje zanimljiv tehnički izgled.

Hermes poseduje tri linijska ulaza i jedan digitalni USB ulaz rezolucije do 24/96. Preklapanje ulaza se obavlja preko releja, a izbor se vrši putem rocker preklopnika. Kontrola glasnoće poverena je motorizovanom ALPS potenciometru serije Blue, kojim se može upravljati preko daljinske kontrole. S desne strane imamo ampermetar, pomoću kog je moguće proveriti mirnu struju cevi. Tu je i džek za slušalice.

Hermes je ručne izrade i proizveden u Evropi. Unutrašnjost uređaja je uredna, elektronika je smeštena na štampanoj ploči, što je očekivano za ovu klasu, ali s pažljivo razdvojenim putanjama signala i napajanja. Od komponenti primećujemo porcelanska ležišta za cevi, otpornike niske tolerancije i blok kondenzatore na putanji signala.

Izbor lampi je slovački JJ – Jan Jurco, koji proizvodi čak 35 različitih tipova signalnih, pojačivačkih i ispravljačkih lampi, pored audio-kondenzatora i sopstvenih pojačivača. Finiš je atraktivna kombinacija praha i čeličnog lima. Hermes postoji i u izvedbi Ultima, sa unapređenim komponentama: Mundorf evo Silver Gold PIO signalnim kondenzatorima, 16-slojnim izlaznim trafoima, otpornicima na katodi i grejačima boljeg kvaliteta i WBT Nextgen zvučničkim terminalima.

Slušni test

Hermes smo povezali na zvučnike Elipson Prestige Facet 6B (400 evra). Ovaj najmanji model u liniji Facet je kompaktan dvosistemski zvučnik kapaciteta 70 vati, sa efikasnošću od 90 decibela. Tsakiridis ne navodi preporučenu impedansu zvučnika za Hermes, koji ima samo jedan terminal na izlaznom trafou, ali se može zaključiti da će mu najviše prijati zvučnici od osam oma, s malim padovima impedanse. Iako Prestige Facet 6B ima šest oma, ovo je lako pokretljiv zvučnik nevelikih zahteva.

Kao što smo očekivali, Hermes nije imao poteškoća sa ovim zvučnicima. Nalazimo se u relativno maloj prostoriji i nivo glasnoće je srednji. Ovo je vrlo dobra primena cevi EL84 sa svim vrlinama PP topologije: dovoljno snage i dinamike, a u isto vreme suptilnost i iznijansiranost. Visoki opseg, koji kod ovih cevi ume da bude oštriji, ovde je umiren i istovremeno precizan, bez deformisanja i posvetljivanja tonske slike.

Pojačajte na glasno slušanje i, očekivano, pojačivač od 25 vati (i verovatno još koji vat više od deklarisanog) brzo će dotaći svoj dinamički limit. Zato Hermes preporučujemo za male prostorije ili kao pojačivač za zvučnike na radnom stolu. Hermes zadržava šarm na svim žanrovima muzike i veličinama ansambla. Za cevni pojačivač, ima vrlo uravnotežen zvuk, naravno s lampaškim potpisom.

Kvalitet zvuka preko USB ulaza s digitalno-analognom konverzijom u samom pojačivaču je solidan: zvuk je dovoljno informativan i elementarno naturalan, doduše, ne na nivou odvojenih konvertera, ali je zanimljiv dodatak uređaju. Imajući u vidu cenu Hermesa, jedina zamerka koja se ovde može staviti jeste ograničena rezolucija digitalne sekcije, s kojom nije moguće slušati punu hi-res muziku.

Zaključak

Hermes je vrlo dobar predstavnik pojačivača sa EL84: istovremeno dinamičan i senzitivan. Tonska slika je uglavnom uravnotežena. Očekivano, dominira srednji opseg koji Hermes reprodukuje “lampaški”, dakle, s toplinom i zaobljeno, ali zadržava potpunu prostornost i preciznost detalja. Govoreći o srednjem opsegu, vokali se čine nešto veći nego na snimku, ali zbog šarma cevnog zvuka to se može oprostiti.

Nominalna impedansa zvučnika ne predstavlja problem za Hermes. Ipak, kao i sve cevne pojačivače, poželjno je upariti ga sa zvučnicima što ravnije impedanse i faze, posebno na reznoj frekvenciji između srednjeg i visokog opsega, inače zvuk može postati malo oštriji. S malim regalskim zvučnicima Tsakiridis Hermes može biti glavni sistem u manjoj prostoriji ili pojačivač za audio s kompjutera u radnom prostoru – preporučujemo ga u obe uloge.

Tsakiridis Hermes
Topologija: cevni, paralelni push-pull pojačivač
Izlazne cevi: EL84
Nominalna snaga: 2x25 W
Ulazi: 3x analogni RCA, 1x digitalni USB 24/96
Cena: 1.950 evra
www.m-kabl.rs
Topao, dinamičan i uravnotežen zvuk.
Vrlo solidan kvalitet izrade.
DAC ne nudi punu hi-res rezoluciju.
4.2