Canton GLE 90

Moćni Cantoni

Poznati nemački proizvođač proslavlja dvadeseti rođendan serije GLE na najbolji mogući način – lansiranjem nove generacije ovih popularnih zvučnika.

Kao brend koji uživa veoma dobru reputaciju u svetskim razmerama, Canton je već dugo popularan i među domaćim audiofilima, pa predstavlja čest izbor prilikom sastavljanja stereo i višekanalnih sistema. Tome u prilog ide i prilično raznovrsna ponuda, koja obuhvata čak sedam osnovnih serija, uz dodatne saundbarove, sabvufere i sve popularniju kategoriju aktivnih zvučnika, a tu je i prestižna linija Reference. Za Canton se stoga zaista može reći da pruža za svakog ponešto, a to potvrđuje i pogled na cenovnik, koji sadrži zvučnike od svega 400 pa do gotovo 20.000 evra. Mi smo se ovom prilikom opredelili za prikaz najmoćnijih zvučnika s početka ponude, koji nose oznaku GLE 90.

Opis

Canton GLE 90 stigli su u našu redakciju tačno dve godine nakon testiranja njihovih prethodnika s oznakom GLE 496.2. U pitanju su podnostojeći zvučnici srednje veličine i jednostavne osnovne forme, bez posebnih dizajnerskih eksperimenata. Kabinet u obliku kvadra nasleđen je od prošlog modela, o čemu svedoče istovetne spoljašnje dimenzije, a značajnije estetske razlike primećuju se samo na mrežicama od akustički transparentne tkanine, koje su sada ovalne. Na testu se našao par u crnoj boji, a fabrika takođe nudi GLE zvučnike u beloj boji, kao i u kombinaciji drvenog finiša i crnog fronta. Ipak, detaljniji pregled otkriva da finiš nije isti na svim površinama – front je izveden u nešto sjajnijoj površini, što predstavlja diskretan kontrast matiranom finišu na ostatku kabineta. Završna obrada je solidna, ali ne i više od toga, pa bi serija GLE u ovom pogledu mogla da se ugleda na pojedine klasne rivale.

GLE 90 pružaju zvuk sasvim u skladu sa svojom pojavom – masivan, snažan i upečatljiv.

Ipak, relativno neupadljiva pojava doživljava značajnu transformaciju nakon uklanjanja mrežica, kad se ukazuje garnitura zvučničkih jedinica s membranama srebrne boje. Ovo donosi pravi kontrast crnom kabinetu, pa GLE 90 bez mrežica izgledaju daleko atraktivnije – osim toga, mrežice se pričvršćuju pomoću skrivenih magneta, pa njihovo uklanjanje neće izložiti pogledima neugledne prihvatnike na prednjoj površini. GLE 90 izvedeni su u čistokrvnoj trosistemskoj topologiji i sadrže četiri zvučničke jedinice, u pomalo specifičnoj, ali sasvim logičnoj postavci. U najvišem delu fronta smeštena je srednjetonska jedinica prečnika 174 milimetra, s titanijumskom membranom koja je smeštena u polikarbonatski okvir i opremljena Wave Surround vešanjem, koje doprinosi širem rasprostiranju zvuka. Kako bi se nalazio na približnoj visini ušiju slušalaca, ispod srednjetonca smešten je visokotonski drajver. Ova jedinica nalazi se ispod zaštitne metalne mrežice, a njena kalotna membrana izvedena je u kombinaciji aluminijuma i mangana i ima prečnik od 25 milimetara. Ispod visokotonca, na sredini prednjeg panela, nalazi se par istovetnih niskotonskih drajvera prečnika 192 milimetra. Njihove membrane izrađene su od titanijuma, kao kod srednjetonca, a karakteristično je da ni jedan ni drugi tip jedinica nema poklopac za prašinu, već su membrane izvedene izjedna, što povećava korisnu površinu i omogućuje pokretanje veće količine vazduha. Postavku kompletira relativno diskretan logotip kompanije, koji je smešten u dnu prednjeg panela.

Već uobičajeno za podnostojeće kutije, zadnja strana Cantona GLE 90 prilično je prazna – u donjem delu nalazi se bas-refleks otvor većeg prečnika, dok je ispod njega smešten panel sa zvučničkim terminalima. Terminali su veoma dobrog kvaliteta i izvedeni u standardnoj kombinaciji pozlaćene metalne osnove i čvrste oplate od providne plastike, ali treba imati u vidu da je na raspolaganju samo jedan par, što znači da GLE 90 ne omogućuju bi-wire i bi-amp povezivanje. Najzad, pri samom dnu smeštene su etikete s oznakom modela, serijskim brojem i osnovnim tehničkim karakteristikama, kao i natpisom da su zvučnici proizvedeni u Češkoj – što predstavlja pozitivno iznenađenje, jer se i mnogo skuplji zvučnici već odavno izrađuju u Kini.

Test

Tokom otpakivanja, Cantoni su nam priredili još jedno iznenađenje – za razliku od većine zvučnika ovih, pa i manjih dimenzija, koji stižu s dodatnim nožicama koje je potrebno montirati, GLE 90 se isporučuju s već postavljenim nožicama, koje ne izlaze iz gabarita kutija. Iako šira baza zvučnika donosi veću stabilnost, GLE 90 su se tokom testa pokazali kao besprekorno stabilni, čemu doprinosi masa od gotovo 20 kilograma po kutiji, a i verujemo da nemački stručnjaci znaju šta rade. Dakle, otpakivanje i postavljanje ovih Cantona sasvim je jednostavno, ali vam svakako savetujemo pomoć prijatelja zbog dimenzija i mase zvučnika.

U toku reprodukcije GLE 90 pružaju zvuk sasvim u skladu sa svojom pojavom – masivan, snažan i upečatljiv. Pozornica je odlično razvijena po svim osama, pa će vas Cantoni povremeno iznenaditi tonovima koji su postavljeni van prostora između zvučnika, ili čak dolaze s bokova, što pokazuje da predstavljaju odličan izbor za frontove u sistemu kućnog bioskopa. Pozicioniranje po dubini takođe je prisutno, a tokom gledanja filmova može se primetiti i određeni stepen raslojavanja po visini. Prostorni efekat stoga je izuzetno izražen, a GLE 90 ostvaruju uverljivo prisustvo muzike i ambijentalni ugođaj. Pored toga, zahtevnost u pogledu prostora donekle je u suprotnosti s veličinom ovih zvučnika jer će raditi sasvim dobro na udaljenosti manjoj od očekivane. Svakako preporučujemo da se pozabavite finim podešavanjima pozicije u prostoru, a naša iskustva pokazuju da je udaljenost od bočnih zidova značajnija od udaljenosti od zadnjeg zida, za koju nam je bilo dovoljno već oko četrdesetak centimetara. Drugim rečima, ovi trosistemci sasvim će dobro raditi i u prostoriji od 20 kvadratnih metara ukoliko im se malo ugodi u pogledu pozicioniranja.

Uprkos prisustvu dva bas-drajvera, GLE 90 su veoma uravnoteženi u pogledu prezentacije, a odlično odmerene rezne frekvencije pružaju usaglašen prikaz, bez preglasavanja ili povlačenja delova spektra. Reprodukcija je otvorena, ali ne i preterano direktna, pa su Cantoni sasvim dorasli dugačkim slušnim sesijama – ili čak celodnevnom neobaveznom slušanju muzike – bez zamora. Kolorit je dobro odmeren i relativno neutralan, a GLE 90 pružaju zaista pravo bogatstvo detalja i sposobni su da iz tonskog zapisa izvuku najtananije finese, koje su prezentovane prilično suptilno. Bez obzira na to da li mu servirate ambijentalnu elektroniku ili živi snimak, imaćete jasan i detaljan prikaz svake sporedne note ili ambijentalnog zvuka. Pored toga, rekli bismo da je usavršavanje zvučničkih jedinica izvedeno na pravi način, jer se nova generacija bolje snalazi s vokalnim i akustičkim numerama u odnosu na prethodnike.

Posmatrano po opsezima, GLE 90 donose visoke tonove koji su prozračni i vazdušasti, ali ne i bez određene mase – njihovo prisustvo jasno je izraženo u muzičkoj celini, kao i tačno vremenski određeno. Zasebna srednjetonska jedinica pruža prikaz koji je dovoljno živopisan, ali je analitičnost ipak njihova najveća vrlina. Vokali su prikazani tonski tačno i uz obilje sporednih detalja, ali im može nedostajati malo života i boje – iz tog razloga, GLE 90 povremeno mogu zazvučati previše analitično i suvoparno. S druge strane, ukoliko se na meniju nađu rok, električni bluz ili sličan čvršći pravac, Cantoni će vas oduševiti verodostojnim i žustrim nastupom, osećajem za ritam i muzikom koja zrači neobuzdanom energijom. Naravno, velike zasluge za ovo ima par niskotonskih membrana, koje pružaju masivne tonove i sposobne su da siđu prilično duboko bez gubitka definicije. Detaljni i precizni tonovi takođe su veoma brzi i žustri u području gornjeg basa, a opet besprekorno uklopljeni u muzičku celinu – može se reći da GLE 90 imaju gotovo savršeno odmeren niskotonski opseg.

Pristupačni snagatori

Iako proizvođač nije objavio podatak o osetljivosti testiranih zvučnika, naša iskustva pokazuju da oni nisu posebno zahtevni za pokretanje, te da će ih ne posebno snažna, ali dovoljno kvalitetna pojačala kontrolisati bez teškoća. Canton GLE 90 će suptilnije pravce reprodukovati dovoljno dobro da se u njima može uživati, dok će uz energičnije žanrove zaista briljirati, pa zaslužuju epitet pravih pristupačnih snagatora.

Canton GLE 90
Preporučena snaga pojačala: do 150 W
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 40 kHz
Impedansa: 4-8 oma
Topologija: 2x192 mm bas, 1x174 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 300 Hz / 3,2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 210x1.060x310 mm
Masa: 19,6 kg
Cena: 1.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasičan dizajn.
Precizan i detaljan zvuk.
Izuzetan bas.
Nezahtevni za pozicioniranje i pokretanje.
Nisu za sve žanrove.
4