Bluesound PULSE SOUNDBAR+ & PULSE SUB+

Audiofilski saundbar

Iako na prvi pogled može delovati kao još jedan u nizu saundbarova s pratećim sabvuferom, komplet iz Bluesounda zapravo je poprilično drugačiji od svega što smo dosad testirali.

Verujemo da su svi domaći audiofili koji prate zbivanja u hi-fi svetu već upoznati s imenom Bluesound – ova mlada kompanija poznata je po odličnim rešenjima za digitalni audio, kao i po izuzetnoj mrežnoj platformi BluOS, a već nekoliko godina je prisutna i na našem tržištu. Nakon modela NODE i POWERNODE, na našem testu se našao komplet sačinjen od saundbara i sabvufera, koji je, suprotno uvreženom mišljenju, predviđen prvenstveno za dvokanalnu reprodukciju.

PULSE SOUNDBAR+

Kao centralni deo dvodelnog kompleta, SOUNDBAR+ iz serije PULSE već svojim dizajnom pokazuje različitosti u odnosu na uobičajene uređaje iste vrste. Kućište je bez sumnje moderno, zahvaljujući efektnom uklapanju zaobljenih i oštrih ivica, kao i kombinaciji crne boje različitih finiša. Ipak, njegova pozicija je uspravna, a visina od preko 14 centimetara ukazuje da se ispod guste metalne mrežice, kojom je prekrivena gotovo cela prednja površina, nalaze zvučničke jedinica većeg prečnika. Uprkos veličini, pojava ovog saundbara relativno je diskretna, zahvaljujući spomenutoj crnoj boji, a minimalistička postavka dopušta samo teško primetne logotipe proizvođača na gornjoj strani i zasečenim bokovima.

Zvuk ovog kompleta može se meriti s klasičnim stereo-sistemom koji pokreće regalske zvučnike srednje veličine.

Za razliku od fronta, zadnja strana je snažno zaobljena, što ujedno znači da PULSE SOUNDBAR+ ne može samostalno da stoji u uspravnom položaju, već se, ukoliko se uređaj ne montira na zid, moraju koristiti jednostavni oslonci koji se isporučuju u pakovanju. U središtu zadnje strane, već uobičajeno, nalazi se upušteni panel s garniturom priključaka. Ona obuhvata HDMI port s podrškom za najnoviji standard eARC, dodatni digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-ulaz, RCA izlaz za povezivanje aktivnog sabvufera, USB-A port za povezivanje eksternih skladišta i gigabitni mrežni port, a postavku kompletiraju priključak za odvojivi strujni kabl i dva servisna priključka.

U suprotnosti sa svedenom spoljašnjošću, unutar kućišta nalaze se izuzetno elaborirana tehnička rešenja. Pre svega, ispod mrežice na prednjem panelu nalazi se čistokrvna dvokanalna postavka, i to u trosistemskoj topologiji. Posmatrano s krajeva ka središtu, za svaki kanal zadužen je po jedan srednjetonski drajver prečnika 50 milimetara, nakon koga sledi 25-milimetarski visokotonac, a zatim niskotonska jedinica od 102 milimetra. Pored toga, najbliže centru smeštena su dva dodatna pasivna radijatora prečnika takođe 102 milimetra, a kućište je kompresiono. Proizvođač navodi da je za pokretanje zadužena digitalna amplifikacija ukupne snage 120 vati, a sve to je dovoljno za frekvencijski opseg od 70 herca do 20 kiloherca, uz stepen izobličenja od 0,03 odsto.

Pregled funkcija pokazuje da PULSE SOUNDBAR+, pored jednostavnog povezivanja pomoću HDMI, digitalnog ili analognog kabla, omogućuje mrežno povezivanje (kablom ili wi-fijem), kad postaje istinski centar mrežnog audija. Za ovo je zaslužan operativni sistem BluOS, koji u saradnji s četvorojezgarnim procesorom ARM Cortex-A53 sačinjava izuzetnu mrežnu platformu. Podržana je rezolucija do 192 kiloherca i 24 bita, uz striming s lokalnih izvora, integraciju svih popularnih onlajn servisa i poželjnu etiketu „Roon Ready“. Osim toga, za direktno bežično povezivanje na raspolaganju je AirPlay 2, ali i dvosmerni blutut aptX HD u verziji 5.0. Kao da sve to nije dovoljno, fabrika je najavila podršku za Dolby Atmos ažuriranjem firmvera u budućnosti.

PULSE SUB+

Kao drugi deo testiranog sistema, u našoj redakciji našao se aktivni sabvufer PULSE SUB+. Iako je u osnovi dizajna kvadar, zasečeni bokovi i zaobljene ivice daju mu modernu pojavu, a mudro odabran oblik kabineta dopušta različite vidove pozicioniranja – vodoravno ili uspravno na pod, ali i montažu na zid, kad masivne nožice preuzimaju ulogu zidnih nosača. Gledano u vodoravnoj postavci, zvučnička jedinica nalazi se na gornjoj strani, ispod robustne platnene maske s pričvršćivanjem pomoću skrivenih magneta. Drajver prečnika 203 milimetra pokretan je Smart DSP amplifikacijom od 150 vati u klasi D i sposoban je da se spusti sve do 22 herca, uz podešavanje rezne frekvencije u rasponu od 50 do 150 herca. Na donjoj strani nalazi se upušteni panel s priključcima, gde pronalazimo RCA ulaz za povezivanje putem kabla, LAN port i priključak za odvojivi strujni kabl, a na raspolaganju je i wi-fi.

Za kontrolu svih funkcija upotrebljen je nešto slabiji procesor ARM Cortex-A9, a pored spomenutog podešavanja rezne frekvencije, na raspolaganju je nezavisna kontrola glasnoće sabvufera, kao i obrtanje faze. Iako se sve funkcije mogu podešavati preko aplikacije, na boku kabineta nalazi se mali panel s komandama za glasnoću, kao i višenamenski taster za uključivanje i nekoliko drugih funkcija, a sve je uokvireno LED trakom koja služi za indikaciju statusa uređaja.

Slušni test

Pre opisa zvuka, moramo da napomenemo da PULSE SOUNDBAR+ zahteva određeno planiranje pozicije pre postavljanja. U suprotnom, ako ga postavite na komodu ispred televizora, može se dogoditi da vam zakloni donji deo ekrana. Tada ćete, poput autora ovog teksta, morati da se snalazite podmetanjem knjiga ispod nožica televizora, što baš i nije elegantno rešenje na duže staze. Fabrika u ovakvim slučajevima nudi rešenje u vidu PULSE SOUNDBAR objedinjenog postolja za TV i saundbar, ali on se mora kupiti naknadno. Kad je u pitanju PULSE SUB+, situacija je suprotna – njegov oblik i gabarit pružaju raznovrsne opcije pozicioniranja, a kompresiono kućište dodatno olakšava situaciju, pa je pronalaženje optimalnog položaja i uklapanja u prostor prilično jednostavno.

Iako se PULSE SOUNDBAR+ može koristiti samostalno, njegovo uklapanje sa sabvuferom PULSE SUB+ se tokom našeg testiranja pokazalo kao prava stvar. Zvuk ovog kompleta može se meriti s klasičnim stereo-sistemom, koji pokreće regalske zvučnike srednje veličine, za šta su pre svega zaslužne odlična separacija kanala i prostrana pozornica. Veoma dobra širina zvučne scene nije u suprotnosti sa sjajno odmerenim fokusom, pa prezentacija deluje homogeno i precizno. Ovo doprinosi trodimenzionalnom prikazu zvučnih efekata u prostoru ispred auditorijuma, što je posebno primetno tokom gledanja filmova, iako se za ovaj komplet može reći da je osmišljen prvenstveno za reprodukciju muzike.

Situacija je jednako povoljna u pogledu tonskog balansa: 2.1-kanalna postavka pruža veoma lepo uobličene note u celom spektru, uz prirodnu boju tonova. Njihova verodostojnost je na visokom nivou, pa se tokom reprodukcije ni po čemu ne može naslutiti da iza svega stoji amplifikacija u klasi D. Tonovi donose odličnu kombinaciju preciznog ocrtavanja i nenapadne topline, koja muziku čini istinski živom i uverljivom, a ujedno omogućuje slušanje u dugačkim intervalima.

Pre početka testiranja bili smo sigurni da su saundbar i sabvufer odlično usaglašeni, ali komplet iz Bluesounda je u ovom pogledu prevazišao naša očekivanja. Timbar je besprekorno ujednačen, a čitav čujni opseg deluje homogeno, uz savršeno uklapanje delova spektra. Najniži tonovi stoga su optimalno integrisani u muzičku celinu, a posebno imponuje način na koji sabvufer prezentuje najniži opseg – odmereno i precizno, ali i agresivno kad je to potrebno. Basovi ni u jednom trenutku ne preglasavaju ostatak slike, niti se javlja osećaj prenaglašenog basa – ovaj komplet kilometrima je ispred uobičajenih, konfekcijskih rešenja. Zahvaljujući dobrom pozicioniranju, PULSE SUB+ smo tokom testiranja koristili na podrazumevanim vrednostima glasnoće i rezne frekvencije, ali se ovi parametri mogu podešavati u skladu s okruženjem i ukusom korisnika.

U pogledu upotrebe, BluOS se još jednom pokazuje kao zaista vrhunska platforma, koja dopušta brojne opcije, od onih koje se danas podrazumevaju, pa do naprednih podešavanja parametara zvuka i multirum uvezivanja. Upravljanje je jednostavno od samog početka, a uređaji su automatski prepoznati od aplikacije, pa je nakon toga potrebno samo ih povezati u jedan sistem. Naime, čitava ideja koja stoji iza BluOS platforme jeste da se uređaji mogu dodavati i povezivati u skladu s potrebama i željama korisnika. Stoga, ako jednog dana poželite da napravite višekanalnu postavku, potrebno je samo da dodate neke od zvučnika iz serije PULSE, te da im u aplikaciji zadate da rade na poziciji zadnjih kanala – i dobili ste izuzetno fleksibilan kućni bioskop, koji se po potrebi može veoma jednostavno rasformirati ili prekonfigurisati za drugačije zadatke.

Hi-fi na drugačiji način

Na kraju, da pogledamo šta sve nudi testirani komplet: pre svega, tu je kvalitet zvuka koji je dorastao konvencionalnim stereo-sistemima; mrežno povezivanje omogućuje reprodukciju s različitih izvora, a tu su i dodatni audio-ulazi, kao i HDMI eARC; najzad, fleksibilna BluOS platforma dozvoljava jednostavnu prenamenu sistema, njegovo proširivanje ili razdvajanje u skladu s potrebama. Iako nije jeftin, ovaj nesvakidašnji komplet donosi ogromne mogućnosti u svakom pogledu, kao i veoma dobar kvalitet reprodukcije, pa stoga može predstavljati hi-fi postavku budućnosti.

Bluesound PULSE SOUNDBAR+
Ukupna snaga: 120 W
Frekvencijski opseg (+/-1 dB): 70 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD+N: 0,03%
Topologija: 2x102 mm niskotonski, 2x50 mm srednjetonski, 2x25 mm visokotonski
Formati: AAC, AIFF, ALAC, Dolby Digital, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Podržana rezolucija: do 192 kHz/24 bit
HDMI ulazi: 1x eARC
Audio-ulazi: 1x optički i linijski 3,5 mm
Izlaz za sabvufer: da
Dodatno: USB-A, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 1.073x141x70 mm
Masa: 6,8 kg
Cena: 1.100 evra

Bluesound PULSE SUB+
Kontinualna snaga: 150 W
Frekvencijski opseg (+/-2 dB): 22-150 Hz
Topologija: 1x203 mm niskotonac
Rezna frekvencija: 50-150 Hz podesivo
Povezivanje: 1x RCA
Dodatno: LAN, wi-fi
Dimenzije (ŠxVxD): 457x146x300 mm
Masa: 8,28 kg
Cena: 850 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizan i prirodan zvuk.
Izražen stereo-efekat.
Besprekorno uklopljen bas.
Moćna BluOS platforma.
Saundbar zahteva planiranje pozicije.
4.5