JBL Live Pro+ TWS

Žurka za jednu osobu

Kao jedna od najpopularnijih i najraznovrsnijih linija američkog proizvođača, serija Live početkom leta je obogaćena još jednim modelom bežičnih in-ear slušalica.

Za razliku od ranije testiranih bežičnih bubica iz serija Club i Tour, in-ear slušalice Live Pro+ TWS odlikuju se prilično drugačijim dizajnom. Deo kućišta koji se umeće u ušnu školjku nešto je manji, ali je zato prisutan cevasti nastavak, koji je usmeren nadole i služi kao akustički kanal za pojačanje niskotonskog opsega, ali i za smeštaj mikrofona i kontakata za punjenje. Kućište je u celosti izrađeno od čvrste i odlično obrađene plastike, bez posebnih estetskih dodataka koji bi privlačili pažnju, a logotip kompanije diskretno je utisnut u donji deo akustičkog kanala. Pažljivim pregledom primećujemo tri mikrofona po slušalici, koji se koriste za komunikaciju i ANC sistem, kao i diskretnu diodu za svetlosnu signalizaciju statusa. Unutar rezonatora takođe su prisutne razlike u odnosu na bubice iz drugih serija – najpre u pogledu zvučničke jedinice, koja ima prečnik od čak 11 milimetara, što se ne sreće često u ovoj kategoriji. Deklarisani odziv obuhvata ceo čujni spektar (20 Hz – 20 kHz), a najveći zvučni pritisak iznosi 91 decibel. Interne polimerske baterije imaju kapacitet od 55 miliamper-sati po slušalici, što obezbeđuje do sedam sati upotrebe (do šest sati uz ANC), a za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.0.

Kao drugi deo kompleta prisutna je neizbežna kutijica koja služi kao obezbeđenje bubica tokom transporta i, što je još važnije, za njihovo dopunjavanje. JBL je očigledno dobro izučio probleme koji se javljaju na kutijicama nakon duže eksploatacije, pa su one zaista sve bolje i bolje. Šarka poklopca deluje veoma solidno i potpuno je zaštićena od prašine i oštećenja, a ispod nje je smešten USB-C port za punjenje integrisane baterije od 500 miliamper-sati, koja omogućuje tri dopunjavanja bubica i povećava ukupnu autonomiju na 28 sati. Pored USB veze, kutija podržava bežično punjenje pomoću tehnologije Qi, mada nešto sporije nego preko kabla. Osim toga, na prednjem delu prisutna je svetlosna indikacija u vidu tri LE diode, koje služe za prikaz statusa veze i napunjenosti baterije.

Upotreba i zvuk

Jednostavna upotreba ovih slušalica prisutna je od samog početka: povezivanje s telefonom ili drugim blutut izvorom obavlja se automatski, čim se bubice izvade iz kutije. Nakon toga, za kontrolu reprodukcije, razgovora i ANC sistema koristi se panel osetljiv na dodir, koji se nalazi u gornjem delu rezonatorske cevi. Komande se zadaju pomoću kratkih i dugih dodira, a zapravo su prilično intuitivne i zapamtićete ih prilično brzo. Kako sistem za suzbijanje spoljašnje buke u velikoj meri zavisi od zvučne izolacije i naleganja bubica u ušni kanal, predlažemo da se pozabavite odabirom odgovarajućih silikonskih završetaka – ovo ne bi trebalo da bude posebno teško jer JBL u paketu isporučuje čak pet različitih veličina. Na kraju, stepen izolacije možete da proverite i preko aplikacije, što predstavlja veoma koristan dodatak.

Kako im naziv govori, Live Pro+ TWS donose prilično živ i temperamentan zvuk, uprkos nešto nižem nivou najveće glasnoće. Reprodukcija je razigrana, uz odličan osećaj za ritam, što je zasluga velikog 11-milimetarskog drajvera. Uz isključen ekvilajzer i ANC sistem tonovi su prilično čisti u celom spektru, iako detalja nema napretek – Live Pro+ TWS stoga će se znatno bolje pokazati uz pop, rok i elektroniku nego uz suptilnije žanrove i akustičnu muziku. Energičan pristup jedna je od njihovih najvećih vrlina, pa će se, uz odabir odgovarajuće numere, reprodukcija veoma lako pretvoriti u žurku za jednu osobu.

Uključivanje ANC sistema u zvuk unosi čujne, iako ne velike promene. Pretpostavljamo da se uz ANC aktivira i određeni vid DSP podešavanja kako bi reprodukcija što manje trpela, pa je dobijeni zvuk nešto zasićeniji, uz naglašenije srednje tonove i gornje basove. Pozitivno je što sistem za redukciju ambijentalnih zvukova ima tri modaliteta – svakodnevni, za putovanje i aktivni – koji su prilagođeni različitim tipovima buke, a na raspolaganju su i već poznati sistemi Ambient Aware i TalkThru za olakšanu komunikaciju i upotrebu u dinamičnim okruženjima. Sve ovo se može uključivati preko tač-panela, ali i pomoću aplikacije My JBL Headphones. Aplikacija, takođe, pruža podešavanje parametara zvuka pomoću predefinisanih modaliteta (jazz, vocal i bass) ili po želji korisnika. Na raspolaganju su podešavanja komandi osetljivih na dodir i drugih sporednih funkcija, kao i odabir podrazumevane platforme za glasovne komande (Google Assistant ili Amazon Alexa).

Zaključak

Kao blutut bubice koje pružaju veoma dobar kvalitet zvuka i efikasan sistem za suzbijanje buke okruženja, JBL Live Pro+ TWS mogu predstavljati odličan izbor za upotrebu u svim prilikama. Univerzalnoj upotrebljivosti doprinose izdašna rezerva baterije i otpornost na vodu po sertifikatu IPX4, a bubice se takođe mogu koristiti pojedinačno, kao praktično rešenje za hendsfri tokom rada ili vožnje – na vama je samo da odaberete jednu od četiri ponuđene boje.

JBL Live Pro+ TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 91 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 11 mm
Kapacitet baterije: 55+55+500 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 5+5+50 g
Cena: 179 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kvalitetna izrada.
Jednostavna upotreba.
Živ i temperamentan zvuk.
Efikasan ANC sistem.
Nešto manje detalja.
4.4