Triangle Borea BR08

Francuski novi talas

Nakon više od decenije zvučnici kompanije Triangle ponovo su se našli na testu magazina Hi-Files. Poznato francusko ime dolazi s novim serijama zvučnika, koje su oplemenjene bogatom tradicijom i prepoznatljivim rešenjima.

BR08 nikad ne prelaze u prezasićen i topao prikaz, ali i ne upadaju u zamku prekomerne analitičnosti i suvoparnosti.

Kompanija Triangle bavi se dizajnom i izradom zvučnika već punih 40 godina, a reputaciju je stekla naprednim rešenjima koja su bila prisutna od samog početka i, naravno, kvalitetom zvuka. Ponuda francuskog proizvođača danas je podeljena u pet serija, kojima treba dodati neizbežne blutut i wi-fi zvučnike, ali i asortiman prateće opreme. Upoznavanje s aktuelnom ponudom započinjemo od najpristupačnije serije Borea, koja sadrži šest modela podnostojećih, regalskih i centralnih zvučnika, a prošle godine je ovenčana prestižnom EISA nagradom.

Omaž skandinavskom dizajnu

Do nedavnog predstavljanja modela BR09, testirane zvučne kutije BR08 nosile su titulu najvećih zvučnika u seriji Borea. U pitanju su podnostojeći zvučnici visine malo preko jednog metra, izvedene u konvencionalnom dizajnu – njihove čiste linije i ravne površine svideće se ljubiteljima klasičnog stila, a paleta od četiri finiša omogućiće uklapanje s različitim enterijerima. U našoj redakciji našla se verzija u veoma lepom i kvalitetnom vinilnom finišu u imitaciji orahovine, dok je prednji panel izveden u satenskoj crnoj boji, što predstavlja pravu evergrin kombinaciju među zvučnicima. Završna obrada veoma je dobra, a Borea BR08 zrače nenametljivim luksuzom koji podseća na skandinavski stil – francuski dizajneri sami su priznali da su inspiraciju potražili upravo u severnjačkoj svedenosti i minimalizmu.

Kako su Borea BR08 izvedeni u čistokrvnoj trosistemskoj topologiji, prednja strana poprilično je popunjena zvučničkim jedinicama. Na vrhu nailazimo na visokotonsku jedinicu najnovije generacije, koja je smeštena u nešto veći usmerivač i opremljena atraktivnim hromiranim štitnicima. Ova jedinica sadrži kalotnu membranu prečnika 25 milimetara, koja je izrađena od svile i pokretana neodimijumskim magnetom, a proizvođač posebno ističe savremenu EFS (Efficient Flow System) tehnologiju za poboljšano hlađenje i bolje podnošenje velike snage. U nastavku je smeštena srednjetonska jedinica, koja je opremljena celuloznom membranom prečnika 160 milimetara u prepoznatljivoj beloj boji, s aerodinamički oblikovanim poklopcem u središtu. Membrana je uparena s vešanjem kratkog hoda, za koju Triangle tvrdi da obezbeđuje savršenu kontrolu, a samim tim precizne i prirodne srednje tonove. Ispod srednjetonca se nalazi niskotonska artiljerija, koja obuhvata dve istovetne jedinice. Njihove membrane takođe su prečnika 160 milimetara, ali su izrađene od veoma krutog fiberglasa i opremljene moćnim motorima, a fabrika ne krije da su stvorene pre svega za brz i kontrolisan bas. Najzad, pored četiri zvučničke jedinice, prednja strana sadrži specijalitet kuće u vidu frontalnog bas-refleks otvora. Ovaj veliki port smešten je u dnu fronta, ima prilično veliki prečnik i diskretne usmerivače za umanjenje vrtloženja, pa u znatnoj meri doprinosi umanjenju zahtevnosti testiranih zvučnika u pogledu prostora.

Usled velike površine i postavljanja bas-refleksa na prednji panel, zadnja strana je prilično pusta i sadrži samo akrilni panel u dnu. Pored jednog para kvalitetnih metalnih terminala, panel sadrži oznaku proizvođača i modela, kao i osnovne tehničke parametre. Triangle ne iznosi posebne detalje vezane za izradu skretnice, ali su karakteristike zvučnika kompletne i navode frekvencijski opseg od 40 herca do 22 kiloherca, uz vrlo dobru osetljivost od 92 decibela i nominalnu impedansu od osam oma, koja pada najniže do tri oma – dakle, Borea BR08 mogu predstavljati ozbiljniji zalogaj za amplifikaciju.

Linija optimalnog balansa

Pre postavljanja zvučnika u sistem neophodno je montirati postolje, koje je nešto veće od paralelnog preseka kabineta. Pored povećane stabinosti, postolje donosi bolju izolovanost od podloge, a s donje strane je opremljeno podesivim metalnim šiljcima. Triangle je takođe posvetio veliku pažnju umanjenju vibracija unutar kabineta, opremivši ga perforiranim internim panelima od medijapana i EVA pene. Ovo patentirano rešenje nosi oznaku DVAS (Driver Vibration Absorption System) i znatno utiče na umanjenje vibracija ne samo jednostavnim ukrućivanjem kabineta već i direktnom apsorpcijom vibracija od zvučničkih jedinica.

Kad su u pitanju podnostojeći zvučnici, koji se po svemu odlično uklapaju u naš prostor za testiranje, a na sebi nose poznato ime, očekivanja na početku slušne probe uvek su velika. Ipak, Borea BR08 izneli su ovaj teret bez teškoća i, zapravo, prilično brzo su nadmašili očekivanja. Tonovi u gornjem delu spektra precizni su i čisti, ali to je danas slučaj s velikom većinom zvučnika i ne predstavlja posebno iznenađenje – kod Triangla više od toga imponuju tonski karakter i prikaz pojedinačnih nota. Pored dizajna, može se pomisliti da je francuski proizvođač od Skandinavaca pozajmio još ponešto osim dizajna, jer reprodukcija odiše nenametljivim autoritetom. Visoki i srednji tonovi prikazani su zaista sjajno, s finom teksturom i besprekorno odmerenim akustičkim odrednicama, koje im daju živopisnost i verodostojnost. Novorazvijeni EFS visokotonci očito postižu izuzetan stepen preciznosti, ne samo kod osnovnog tona već jednako dobro i kod pratećih, alikvotnih tonova. Ravnoteža između detaljnih, elaboriranih tonova i fluidne prezentacije takođe je besprekorno odmerena, stvarajući prezentaciju koja je tehnički tačna, a ujedno veoma muzikalna. Borea BR08 nikad ne prelaze u prezasićen i topao prikaz, ali i ne upadaju u zamku prekomerne analitičnosti i suvoparnosti, već s uspehom koračaju tankom linijom optimalnog balansa.

U donjem delu spektra Borea BR08 ostaju dosledni sebi i nastavljaju u jednako preciznom, verodostojnom i muzikalnom stilu. Basovi ne idu previše duboko i nailazili smo na klasne rivale koji postižu bolje rezultate u ovom pogledu, a i sam proizvođač naveo je da su niskotonske jedinice dizajnirane najpre za brzinu i preciznost. S druge strane, Triangle nastavlja da oduševljava izuzetno lepo oslikanim tonovima, pa čak i basovi deluju živopisno i prirodno. Diferenciranost između različitih sekcija udaraljki jasno je čujna, a separacija tonova veoma dobra, pa se s lakoćom mogu razlučiti detalji poput udarca palice u različite pozicije na dobošu. Ovako dobar prikaz najnižih tonova, bez ikakvog zamućenja ili negativnih sporednih efekata, zasluga je upravo spomenutih drajvera, koji su sposobni da se veoma brzo pokrenu i još brže zaustave, ostavljajući potpunu tišinu između tonova. Pored toga, ova karakteristika ima veoma pozitivan uticaj na celokupnu zvučnu sliku, čineći je jasnijom i izraženijom na sasvim tihoj pozadini.

U skladu s tvrdnjama proizvođača, Borea BR08 su se tokom testiranja pokazali kao prilično zahvalni za pozicioniranje. Iako se naša prostorija nalazi na donjoj granici preporučene površine (20-40 kvm), zvučnike smo postavili na svega 25 centimetara od zadnjeg zida i nismo uočili nikakve probleme. Pretpostavljamo da deo zasluga treba pripisati moćnoj amplifikaciji, koja je obezbedila punu kontrolu nad zvučničkim jedinicama, ali to ne umanjuje uspeh Triangla u dizajniranju trosistemskih florstendera, koji su relativno nezahtevni u pogledu prostora. Iako nije previše široka, pozornica donosi odlično prostorno pozicioniranje tonova i instrumenata, kao i vrlo dobru dubinsku perspektivu. Isprobavanjem smo ustanovili da se pozornica može povećati po širini, postavljanjem kutija u ravan s auditorijumom, ali nam se više svidela blaga zaokrenutost ka idealnoj poziciji za slušanje, kad do izražaja dolazi odličan fokus.

Novi lideri

S novom serijom iz Triangla stekli smo utisak da su francuski stručnjaci, pored primene sopstvenih rešenja, posegli za najboljim osobinama drugih poznatih proizvođača, a kao rezultat dobijeni su izuzetno svestrani zvučnici, koji s uspehom objedinjuju neke suprotstavljene karakteristike. Borea BR08 jednako su sposobni za brz i oštar, ali i za suptilan, lirski prikaz, ne gubeći iz vida muzikalnost, kao ni zabavnu i razigranu crtu muzičkog dela. Verodostojnost tonova oplemenjena je finim detaljima, a odlično odmereni basovi predstavljaju istinsko vezivno tkivo muzike. Kad se tome dodaju klasičan dizajn i smanjena zahtevnost u pogledu prostora, može se reći da Triangle Borea BR08 predstavljaju nove lidere u kategoriji pristupačnih podnostojećih zvučnika.

Triangle Borea BR08
Preporučena snaga pojačala: do 150 W
Frekvencijski opseg (+/- 3 dB): 40 Hz – 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 92 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 2x160 mm bas, 1x160 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 206x1.051x314 mm
Masa: 18,9 kg
Cena: 870 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasičan dizajn.
Smanjena zahtevnost u pogledu prostora.
Odmeren i uravnotežen zvuk.
Izuzetan tonski balans.
Zahtevaju nešto snažnije pojačalo.
4.4