Philips 55OLED805/12

Recept za uspeh

Pre četiri meseca predstavili smo vam Philipsov LED televizor bogatih opcija i svestranih mogućnosti, a sad je pred nama prava poslastica – tanki i elegantni OLED TV, koji donosi kvalitet i luksuz po prihvatljivoj ceni.

Gradacija pojedinačnih boja izvedena je potpuno glatko i bez vidljive podele na segmente, uz izuzetno slojevitu i živopisnu prezentaciju.

Najveći proizvođači potrošačke elektronike, među koje spada i Philips, nude veliki broj različitih modela televizora, pa je ponudu ponekad teško sagledati. Ukoliko smo dobro ispratili Philipsov asortiman, 55OLED805 pripada nižoj seriji OLED modela s oznakom 800, a iznad njih se nalazi još moćnija serija OLED+, koja nosi oznaku 900 i predstavlja ultimativnu ponudu. S druge strane, testirani 55OLED805 donosi izuzetan spoj kvalitetne slike, bogatih opcija i dobro odmerene cene, koja mu je prošle godine donela EISA nagradu u kategoriji „Best Buy OLED TV“.

Dodir luksuza

Kako bi naglasio veoma tanak profil OLED panela, Philips je prilikom dizajniranja testiranog televizora iskoristio odličan dizajnerski trik: kao osnov uređaja uzet je ekran debljine oko pet milimetara, koji je obrubljen tankim i diskretnim bočnim okvirom u tamnosivoj boji, a na donji deo njegove zadnje strane pričvršćeno je kućište u koje je smeštena elektronika. Kućište se takođe odlikuje malom debljinom, od svega nekoliko centimetara, ima snažno zakošene stranice i ne prostire se punom širinom panela, što ga sve dodatno vizuelno umanjuje. Pored navedenog dizajnerskog rešenja, dodatna atraktivnost i dodir luksuza ostvareni su pomoću nosača: u pitanju su dve ravne i relativno velike nožice od hromiranog metala, koje su postavljene pod pravim uglom u odnosu na ekran i naglašene završnom obradom, ali i trouglastim poprečnim presekom.

Dobar dizajn nastavlja se u delu zadnje strane, gde su smešteni priključci. Već uobičajeno, oni su podeljeni na donji i bočni segment, a na raspolaganju su ukupno četiri HDMI porta s podrškom za ARC, ali ne i za najnoviji eARC standard. Dodatno su prisutna dva antenska ulaza (za analognu i satelitsku antenu), Common Interface slot, mrežni priključak RJ-45, kao i digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-izlazi, dok su za reprodukciju s eksternih skladišta i snimanje TV programa predviđena dva USB-A porta, od kojih je jedan u verziji 3.0. Nakon što povežete sve izvore, proizvođač je predvideo da se sekcija s priključcima pokrije pripadajućim poklopcem s otvorom samo na donjoj strani, što će učiniti da televizor izgleda lepo i uredno i sa zadnje strane.

Konačno, Philips se veoma potrudio i oko daljinskog upravljača, kao nerazdvojnog pratioca svakog televizora. Iako se po dimenzijama i osnovnom dizajnu oslanja na daljinac slabijeg modela 58PUS8545, ovde je u pitanju prilično drugačija zverka. Gornja površina upravljača izrađena je od veoma kvalitetne plastike, a proizvođač navodi da je u pitanju materijal otporan na ogrebotine. Tasteri pružaju sjajan osećaj pod prstima, s jasno izraženim klikom, a celokupna postavka je osvetljena. Ipak, zadnja i bočne strane još su atraktivnije jer su obložene prirodnom kožom poznatog škotskog proizvođača Muirhead, s diskretno utisnutim logotipom kompanije.

Tehnologija i mogućnosti

Testirani televizor opremljen je OLED panelom dijagonale 55 inča (139 cm) u odnosu 16:9, uz Ultra HD rezoluciju od 3.840 x 2.160 piksela. Iako proizvođač ne objavljuje poreklo panela, na nekoliko mesta na internetu pronašli smo da je u pitanju panel kompanije LG, što predstavlja verovatno najbolji mogući izbor – ali taj podatak treba uzeti s rezervom. Za kvalitet slike zadužen je Philipsov najnoviji P5 AI Perfect Picture Engine, s kojim smo se sreli kod prethodnog modela i koji koristi snažni hardver i veštačku inteligenciju kako bi u svakoj situaciji pružio najbolji kvalitet slike. Pored podrške za standarde kao što su HDR10, HDR10+, HLG i Dolby Vision, multimedijalna sekcija podržava sve savremene formate i kontejnere (HEVC, MKV…), kao i prateće prevode. Mrežno povezivanje omogućeno je preko kabla ili bežičnim putem, a Philips nije eksperimentisao u pogledu platforme, već je instalirao Android TV u veziji 9. Zahvaljujući četvorojezgarnom procesoru, odziv na sve komande je brz, a rad uglađen, dok je za instaliranje dodatnih aplikacija predviđeno 16 gigabajta prostora.

Sledeći važan činilac dobrog ugođaja jeste zvuk, a testirani televizor i ovde ide stepenicu više od modela 58PUS8545. Audio-sekcija postavljena je na zadnju stranu televizora i izvedena u 2.1-kanalnoj postavci, a sadrži ukupno tri zvučničke jedinice. Za levi i desni kanal zaduženi su drajveri prečnika 50 milimetara, koje pokreću pojačala od 10 vati, dok je između njih smešten niskotonac prečnika 80 milimetara, pokretan amplifikacijom od 30 vati. Podržani formati sežu sve do Dolby Atmosa, a zvuk je takođe kontrolisan preko AI procesora, pa je ugođaj prilično moćan i televizor je sposoban da, uz izuzetnu sliku, isporuči veoma dobru zvučnu podlogu – nama se posebno svideo Dolby Atmos Virtualizer, koji donosi poboljšan prostorni doživljaj zvuka. Kao poslednji sastojak u Philipsovoj dobitnoj recepturi ističe se, naravno, neizbežni Ambilight. Trostrana postavka oplemenjena je brojnim opcijama, od praćenja slike i zvuka u nekoliko modaliteta, pa do funkcionisanja u saradnji s Philipsovim wi-fi sijalicama, što pretvara 55OLED805 u istinski centar ambijentalnog osvetljenja.

OLED i dodaci

U pogledu kvaliteta slike, testiranom televizoru zaista je teško naći nedostatke vredne spominjanja. Uprkos svim inovacijama i napretku koji su LCD ekrani ostvarili poslednjih godina, OLED se čak i u ovoj pristupačnoj varijanti pokazuje kao nesumnjivo nadmoćniji sklop u svakom aspektu. Slika koju pruža 55OLED805 odlikuje se besprekorno jasnom definicijom i savršeno čistim prikazom, koji je oslobođen bilo kakvih neželjenih pojava digitalnog porekla. Panel i procesor sposobni su da bez teškoća isprate i zahtevne, dinamične scene neprekinute akcije u dužim intervalima, bez dupliranja slike ili goustinga. Ipak, još više od toga impresionira prikaz boja, i zapravo to je ono što odvaja ovaj OLED od bilo kog LCD ekrana – kolorit je izuzetno verodostojan, a boje postojane do neumoljivosti. Gradacija pojedinačnih boja izvedena je potpuno glatko i bez vidljive podele na segmente, uz izuzetno slojevitu i živopisnu prezentaciju. Dubina i tama crne boje takvi su da, ukoliko zamračite prostoriju i pustite kakvu mračnu scenu – recimo, duboki svemir – nećete moći da razlučite gde se završava ekran.

Zbog svega navedenog, 55OLED805 donosi fantastičnu sliku, ali i olakšano uživanje u različitim sadržajima u dužim vremenskim intervalima. Jednostavno, slika je toliko prirodna da ćete se povremeno osetiti kao da gledate kroz prozor, a ne u ekran. Pored toga, brojna podešavanja dozvoljavaju da sliku podesite po sopstvenim afinitetima, mada smo mi bili sasvim zadovoljni funkcionisanjem AI sistema u saradnji sa senzorom spoljašnjeg osvetljenja. Opštem doživljaju doprinosi i Ambilight, koji vizuelno uvećava sliku, ali i, rekli bismo, dodatno umanjuje zamor očiju tokom filmskog maratona ili slične prigode.

Zaključak

Na kraju, ostaje samo da konstatujemo da je Philips obavio sjajan posao i ponudio tržištu televizor koji je veoma, veoma dobar u svim segmentima. Pored fantastičnog OLED ekrana, na raspolaganju su sjajna Android platforma i odličan zvuk, detaljna podešavanja, pa i prateće opcije poput blutut veze ili DTS Play-Fi sistema za multirum povezivanje s kompatibilnim uređajima. Philips 55OLED805, stoga, smatramo savršenim izborom za sve koji žele da uživaju u izuzetnom kvalitetu slike i opcijama koje ne ostavljaju neispunjene želje, a sve to po prihvatljivoj ceni.

Philips 55OLED805/12
Ekran: 55" (139 cm) u odnosu 16:9
Tjuner: analogni i digitalni
Rezolucija: 3.840x2.160
Video-ulazi: 4x HDMI, 2x antenski
Audio-izlazi: 1x digitalni optički i analogni 3,5 mm
Zvučnici: 2x10 + 30 W
Dodatno: CI+, LAN, wi-fi, blutut, 2x USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 1.228x723x230 mm
Masa: 21,8 kg s postoljem
Cena: 189.990 din
www.philips.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Slika
Vrednost za novac
Elegantan i luksuzan dizajn.
Fantastičan OLED ekran.
Kompletne dodatne opcije.
Odnos između kvaliteta, mogućnosti i cene.
Ne podržava HDMI eARC.
4.8