NAD C 298

Rođeni pobednik

Kao jedan od hi-fi proizvođača koji je među prvima pružio šansu amplifikaciji u klasi D, kanadski NAD zasluženo se našao među predvodnicima nove generacije pojačala.

Ako nas sećanje dobro služi, NAD je započeo popularizaciju klase D na High End sajmu u Minhenu 2013, kad je pod istim slovom predstavio potpuno novu seriju kompaktnih uređaja. Uspeh nove serije, kao i konstantni razvoj klase D učinili su da je nekoliko godina kasnije predstavljena nova generacija serije Classic, takođe opremljena ovom tehnologijom. Prebacivanje najpopularnije serije, od koje zavisi opstanak cele kompanije, u klasu D, pokazalo je jasnu rešenost, ali i uverenost NAD-a u superiornost nove tehnologije. Najnovije pojačalo C 298, stoga, predstavlja šlag na NAD-ovoj torti i donosi verovatno najbolju tehnologiju klase D koja je trenutno dostupna, upakovanu u neupadljivo kućište i ponuđenu po prihvatljivoj ceni.

Spolja i iznutra

U pogledu dizajna, C 298 ne donosi ništa novo i u potpunosti prati stil aktuelne serije Classic. Ovo podrazumeva prednji panel sa zaobljenim bočnim ivicama, koji je, za razliku od pristupačnijih modela u seriji, ovde izrađen od brušenog aluminijuma. Kako je u pitanju dvokanalno izlazno pojačalo, NAD-ov svedeni pristup doveden je do vrhunca prisustvom samo jednog tastera u donjem levom uglu fronta, uz integraciju diskretne LE diode koja različitim bojama signalizira status uređaja. Na prednjem panelu nalaze se samo još oznake proizvođača i modela, koje su izgravirane kako bi izdržale test vremena, ali i dodatno istaknute belom bojom. Dakle, ništa od atraktivnih VU-metara i drugih poželjnih dodataka – sve što čini ovo pojačalo zanimljivim nalazi se ispod poklopca.

Uprkos jednostavnoj osnovnoj funkciji, C 298 ipak raspolaže određenim opcijama, što se može videti na zadnjem panelu. Ovde nailazimo na jedan par single-ended RCA i balansiranih XLR ulaza, a izbor se obavlja pomoću prekidača smeštenih u neposrednoj blizini – iako NAD u teoriji omogućuje istovremenu povezanost dva izvora, prebacivanje s jednog na drugi izvor nije baš praktično jer se prekidači nalaze na zadnjoj strani. Sledi linijski izlaz, koji služi da se signal prosledi dodatnom pojačalu ili drugom uređaju, a nakon njega je prisutan prekidač za odabir fiksnog ili varijabilnog pojačanja. U fiksnom režimu glasnoća je u potpunosti kontrolisana preko eksternog pretpojačala ili sličnog uređaja, dok varijabilni modalitet omogućuje podešavanje gaina u rasponu od -20 do nula decibela, koje se obavlja pomoću male kružne komande. Pored toga, na raspolaganju je funkcija Auto Sense Level, koja automatski budi uređaj iz stendbaj režima kad registruje zadati napon na ulazu. Podešavanje vrednosti napona obavlja se putem prekidača na zadnjoj strani, a Low, Mid i High postavke odgovaraju naponima od 0,85, 1,7 i 3,7 milivolti. U desnom delu zadnje strane smešteni su terminali za jedan par zvučnika, koji su preuzeti od drugih modela iz serije i donose solidan kvalitet u vidu pozlaćenih metalnih priključaka s čvrstom plastičnom oplatom. Postavku zaokružuju IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem i osiguračem, kao i prekidač za prelazak u bridž-režim, ulaz i izlaz za 12-voltni okidač, USB port za servisnu primenu i zavrtanj za uzemljenje uređaja.

Ispod prilično masivnog metalnog poklopca s većim brojem perforacija, koji obuhvata gornju i bočne strane, nalazi se ono što izdvaja C 298 od konkurencije – u pitanju je najsavremenija tehnologija amplifikacije u klasi D, nazvana Eigentakt. Tehnologija vodi poreklo od danske kompanije Purifi Audio, koju je osnovala nekolicina vodećih stručnjaka iz ove oblasti – Bruno Putzeys, Peter Lyngdorf i Lars Risbo samo su neki od njih. Zahvaljujući upotrebi savremene tehnologije, unutrašnjost kućišta nije previše popunjena i preostalo je dovoljno prostora za hlađenje. U prednjem delu, neposredno iza frontalnog panela, smešteno je napajanje sa sopstvenim hladnjacima i bankom od šest elektrolitskih kondenzatora, ukupnog kapaciteta 28.200 mikrofarada. Zadnji deo rezervisan je za amplifikacione module s odvojenim bakarnim hladnjacima veće površine, a pored njih je smeštena štampana ploča s ostatkom elektronike. Takođe je važno naglasiti da je NAD veoma vodio računa o umanjenju elektromagnetskih smetnji, pa na više mesta u unutrašnjosti nailazimo na zaštitne metalne pregrade. Kao najnaprednija amplifikacija u klasi D, Purifi Eigentakt donosi veliku snagu i, još važnije, gotovo potpuno odsustvo harmonijskih i intermodulacionih izobličenja. Kako je već godinama uključen u razvoj klase D, kanadski proizvođač nije se zadovoljio preuzimanjem gotovog rešenja, već je razvio sopstvene Eigentakt module u saradnji s Purifi Audijem.

Postavka i zvuk

Pre nego što vam prenesemo utiske iz slušnog testa, napomenućemo da smo na poziciji izvora i pretpojačala imali svestrani NAD C 658, koji funkcioniše kao mrežni plejer, D/A konverter i preamp za digitalne i analogne izvore. Podrška za DLNA i UPnP dopunjeni su prihvatanjem visokorezolutivnih FLAC i DSD fajlova, a prateće opcije obuhvataju gramofonsku sekciju, izlaz za slušalice i blutut aptX HD. Proizvođač navodi da su upravo ova dva uređaja stvoreni za međusobnu sinergiju i da čine savršen par, pa verujemo da je C 658 na najbolji način iskoristio kontinualnih 185 vati po kanalu, koliko C 298 pruža pri otporu od osam oma. Uređaji su bili povezani balansiranom XLR vezom, dok su se na poziciji zvučnika našli podnostojeći trosistemci Triangle Borea BR08, čije je padove impedanse C 298 uspešno kontrolisao gotovo udvostručenom snagom, od 340 vati po kanalu na četiri oma.

Tokom reprodukcije, C 298 prilično brzo stavlja do znanja zašto je Eigentakt amplifikacija munjevito stekla veliki ugled u audiofilskim krugovima, a nas je podsetila na prvi susret s ovom tehnologijom prilikom testiranja NAD-a M33. Ukratko, sve se vrti oko odsustva izobličenja i naizgled neiscrpne rezerve snage, kojom C 298 sve vreme drži zvučničke jedinice u čeličnom stisku. Pojedinačni tonovi besprekorno su odmereni i donose preciznu ocrtanost i definiciju, ali su ujedno prirodni i životni. Slojevitost i verodostojnost tonova stoga zavise najpre od izvora i drugih komponenti sistema, dok testirani snagaš samo pojačava dobijeni signal, unoseći najmanje moguće izmene, čime se bliži definiciji idealne amplifikacije. Ovo se potvrdilo kad se na poziciji D/A konvertera našao Chord 2Qute, koji je doneo za nijansu živopisniji i zasićeniji zvuk, bez gubitka definicije, što je C 298 s lakoćom ispratio.

Kao drugi deo NAD-ove dobitne kombinacije, prisutna je velika snaga. Iako je snaga pojačala, sama po sebi, uvek dobra stvar, još je značajniji način na koji je C 298 koristi. Ovde nema nikakvog razmetanja u vidu ubitačnih basova ili pozornice koja ne može da stane u prostoriju – sve je podređeno nepopustljivoj kontroli i reprodukciji na način na koji su je zamislili muzičari i tonski inženjeri. Najniži tonovi vođeni su čvrsto i precizno, što rezultuje jasnim, masivnim i savršeno definisanim basovima. Dinamika je besprekorna na bilo kojoj skali i nismo naišli na finesu ili, s druge strane, masivan dinamički udar, koji nisu bili izvedeni savršeno do najtananijeg detalja i, što je jednako važno, bez istovremenog ugrožavanja drugih delova tonskog zapisa. Nakon nedalju dana slušanja sasvim smo sigurni da su najniži opseg, zvučna scena i dinamičke karakteristike upravo onakvi kakvi treba da budu, te da testirani NAD pruža pojačanje bez ikakvog uplitanja u osobine muzičkog dela.

Velika snaga i besprekorna kontrola, prisutne kod C 298, takođe imaju primetan uticaj na spregu između korišćenih zvučnika i okružujućeg prostora. Naime, podnostojeći trosistemci srednje veličine najednom su postali mnogo pitomiji i ponašali su se sasvim pristojno – zapravo, svirali su kao da su postavljeni u idealno okruženje, a ne u dnevni boravak prosečne veličine i, u jednom periodu, na svega 25 centimetara od zadnjeg zida. Tokom reprodukcije nije bilo ni traga od zamućivanja najnižih tonova, kolebanja pri formiranju pozornice ili ispoljavanja negativnih uticaja akustike prostora, a velike zasluge za ovo ima upravo snažna i stabilna amplifikacija.

Heroj radničke klase

Kao komad vrhunske amplifikacije upakovane u nepretenciozno kućište i lansirane pod uglednim, ali ne i prestižnim high-end imenom, NAD C 298 se predstavlja kao rođeni pobednik. Ne dozvolite da vas zavara njegova ne baš bagatelna, ali prilično umerena cena – ovaj snagaš s uspehom će pokretati i kontrolisati veće i zahtevnije, nekoliko puta skuplje kutije, a usput će vam pokazati da akustika vaše prostorije nije baš tako strašna kao što se moglo učiniti sa slabijim pojačalima. Ukoliko sve to ne bude dovoljno, uvek možete kupiti još jedan C 298 i povezati ih u bridžovanoj monoblok postavci, uz zastrašujućih 620 vati po kanalu – jer, šta može biti bolje od jednog Eigentakta? Pa, naravno, dva Eigentakta.

NAD C 298
Kontinualna snaga: 2x185 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >800
Izobličenja THD: <0,005%
Broj ulaza: 1x RCA i XLR
Broj izlaza: 1x RCA
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (ŠxVxD): 435x120x390 mm
Masa: 11,2 kg
Cena: 1.600 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunska tehnologija.
Snaga i kontrola.
Neutralnost i stabilnost.
Praktične opcije.
Ništa, zaista.
4.5