IsoTek EVO3 Aquarius & EVO3 Sigmas

Za pun potencijal hi-fi sistema

Iako su često u drugom planu, strujne kondicionere trebalo bi tretirati kao ravnopravne komponente sistema koje imaju veliki uticaj na kvalitet reprodukcije i, što je još važnije, štite sve druge uređaje od poremećaja u strujnoj mreži. Većini nas su tvrdnje iz podnaslova odavno poznate, ali, i pored toga, budžet često usmeravamo ka kvalitetnijem pojačalu, izvoru ili zvučnicima, dok strujne kablove i kondicionere odlažemo za neko naredno unapređenje sistema. Po pravilu, ovo se događa sve dok ne dobijemo priliku da se iz prve ruke uverimo u sve prednosti i pozitivne promene koje dobro konstruisani i izrađeni strujni filter donosi u sistem. Iz tog razloga, u tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske nakon upoznavanja sa dva kvalitetna strujna kondicionera renomirane kompanije IsoTek, koja se specijalizovala upravo za ovu oblast.

EVO3 Aquarius

Lansiran kao naslednik veoma uspešnog modela Mini Sub, EVO3 Aquarius predstavlja referentnu tačku za kondicionere u sastavu kućnog hi-fi ili surround sistema. Pozicioniran je u sredini IsoTekove ponude i smešten u robustno aluminijumsko kućište, koje je izvedeno u gabaritu hi-fi komponente, pa će se bez teškoća uklopiti u standardne AV police. Masivni prednji panel opremljen je karakterističnim vodoravnim rebrima i velikim logotipom proizvođača u središtu, ali treba naglasiti da, pored pojave koja uliva poverenje, kućište ima još jednu važnu funkciju – kad je zatvoreno, ono se ponaša kao Faradejev kavez, pružajući dodatnu zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Na zadnjoj strani uređaja, za priključivanje komponenti predviđeno je ukupno šest utičnica: četiri su namenjene za uređaje poput izvora, koji vuku do pet ampera, dok su dve dodatno obeležene crvenom bojom i rezervisane za potrošače kao što su pojačala, aktivni zvučnici i sabvuferi, pružajući do 16 ampera. Stručnjaci iz IsoTeka ističu da je u unutrašnjosti prisutan zvezdasti dizajn, a ožičenje je izvedeno od monokristalnog OCC (Ohno Continuous Cast) bakra, s punim jezgrom i oplatom od srebra. Namenski razvijeno K.E.R.P. (Kirchoff’s Equal Path of Resistance) rešenje obezbeđuje potpuno simetričan put signala, bez međusobnih smetnji između utičnica. Pored toga, četiri standardne utičnice oplemenjene su IsoTekovom tehnologijom Adaptive Gating, koja automatski registruje trenutnu potrošnju i u realnom vremenu prilagođava filtraciju svakom uređaju ponaosob. Na kraju, EVO3 Aquarius obezbeđuje trenutnu zaštitu od skokova napona od 67.500 ampera i to – za razliku od mnogih drugih kondicionera – bez potrebe za resetovanjem zaštite nakon aktiviranja.

EVO3 Sigmas

Iako je smešten u isto kućište, prestižni kondicioner EVO3 Sigmas donosi još viši nivo kvaliteta i zaštite, o čemu svedoči i dvostruko veća cena. Osnovna funkcionalnost ista je kao kod slabijeg modela i podrazumeva prisustvo dve utičnice za potrošače do 16 ampera, dok je kod četiri standardne utičnice ova vrednost povećana na 10 ampera. Pored primene već opisanih rešenja, kao što su simetrična zvezdasta postavka, K.E.R.P. tehnologija, Adaptive Gating i ožičenje od monokristalnog bakra, EVO3 Sigmas donosi IsoTekovu patentiranu tehnologiju Direct-Coupled. Ova tehnologija primenjuje se na ulazima veće jačine i obezbeđuje optimalnu filtraciju u skladu s potrebama priključenog uređaja, a u isto vreme u potpunosti zadržava osobine tranzijenata i dinamičke performanse – ovo je naročito važno kod amplifikacije, bilo da su u pitanju integrisana pojačala, izlazna pojačala, aktivni sabvuferi ili slični uređaji. Zaštita od skokova napona takođe je podignuta na znatno viši nivo od 108.000 ampera, bez potrebe za resetovanjem sistema nakon aktivacije. Kao jedinu spoljašnju razliku u odnosu na slabiji model, EVO3 Sigmas donosi numerički displej u središtu prednjeg panela. Pomoću tri tastera može se odabrati prikaz ulaznog napona, ukupnog izobličenja na ulazu, ili se displej može isključiti da ne odvlači pažnju tokom uživanja u muzici.

Slušni test

U sve kvalitete i pozitivan uticaj IsoTekovih kondicionera uverili smo se tokom kritičkog slušanja, u sistemu koji je bio sačinjen od MBL elektronike i zvučnika visoke klase. Pre svega, treba reći da ovi uređaji ne doprinose zvuku na način na koji to čine standardne audio-komponente, već obezbeđuju sistemu što čistiju struju i stabilniji napon, čime im omogućuju da ostvare pun potencijal. U toku upotrebe najpre se primećuje daleko tiša ili, audiofilskim rečnikom rečeno, tamnija pozadina, uz potpuno odsustvo šuma čak i pri velikim glasnoćama. S druge strane, utišavanje pozadine nije dovelo do umanjenja dinamike – naprotiv, sistem je disao punim plućima, bez ikakvih primesa kompresije u zvuku ili pozornici, uz nesputanu i još izraženiju mikro i makro dinamiku. Kontrola je bila na najvišem nivou, bilo da su u pitanju fini detalji ili snažni udarci basa, pa je jasno da EVO3 Aquarius ostvaruje veoma značajan, iako posredan uticaj na krajnji kvalitet reprodukcije.

Prelazak na kondicioner EVO3 Sigmas pokazao je i jednu zanimljivu razliku – naime, skuplji model opremljen je s dva prekidača, kojima se odvojeno uključuju četiri standardne, kao i dve jače utičnice. Iako smo tokom testiranja pristupačnijeg kondicionera mislili da se u pogledu poboljšanja zvuka ne može ostvariti bolji učinak, EVO3 Sigmas nam je pokazao da je to zapravo moguće. Na tihu podlogu više nije potrebno trošiti reči, a ovde dolazi do izražaja još veća, bolje ocrtana i jasnija pozornica. Fini detalji i alikvotni tonovi postali su čistiji, čineći note živopisnijim i prisutnijim u prostoru. Verodostojnost celokupne reprodukcije podignuta je na viši nivo, što je zasluga upravo povećane jasnoće svakog pojedinačnog tona. Jednostavno, zvuk sistema dobio je primetno veću rezoluciju i sposobnost preciznijeg prikazivanja složenih deonica.

Zaključak

Kako lanac za snabdevanje sistema električnom energijom ne bi imao slabe karike, uz testirane kondicionere isporučuje se visokokvalitetni strujni kabl EVO3 Premier dužine metar i po, koji je opremljen posrebrenim provodnicima od OFC bakra, teflonskom izolacijom i prvoklasnom terminacijom s pozlaćenim konektorima. Stoga, na vama je samo da odaberete između crnog i silver finiša IsoTek kondicionera, a nakon toga da uživate u oslobođenom punom potencijalu svog hi-fi sistema.

IsoTek EVO3 Aquarius
Broj utičnica: 6
Zaštita: 67.500 A
Dimenzije (ŠxVxD): 444x90x305 mm
Masa: 9 kg
Cena: 1.600 evra

IsoTek EVO3 Sigmas
Broj utičnica: 6
Zaštita: 108.000 A
Dimenzije (ŠxVxD): 445x90x305 mm
Masa: 10 kg
Cena: 3.200 evra

www.mkabl.rs, 066/000-966
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Elaborirana tehnička rešenja.
Unapređena dinamika i rezolucija.
Čujno poboljšanje zvuka svakog sistema.
Kvalitet košta.
4.6