Philips Fidelio B97

Surround bez muke

Već nekoliko generacija unazad, Philipsov najmoćniji saundbar zapravo predstavlja istinski surround sistem, koji pruža ugođaj kućnog bioskopa na jednostavan i efikasan način.

S perjanicom holandske kompanije u kategoriji saundbar sistema sreli smo se u više navrata i svaki put smo bili oduševljeni inovativnim pristupom i jednostavnošću upotrebe, koja podrazumeva bežične zadnje zvučnike, koji se odvajaju od saundbara i postavljaju na željene pozicije. U međuvremenu je i nekoliko drugih proizvođača predstavilo slično rešenje, ali Philips s novim modelom Fidelio B97 ponovo preuzima vodeću poziciju, zahvaljujući raznovrsnim mogućnostima i bogatim opcijama.

Opis

Za razliku od prethodnika, koji su se odlikovali zaobljenom linijama, novi Fidelio B97 izveden je u klasičnoj formi kvadra i oplemenjen elegantnim detaljima. Kućište je u celosti prekriveno gustom metalnom mrežicom, osim na ivicama i spojevima, koje su izvedene u atraktivnom gun-metal finišu. Usled specifične koncepcije, širina saundbara iznosi preko 130 centimetara, dok je i s odvojenim zadnjim zvučnicima širok više od jednog metra, što podrazumeva da će se vizuelno najbolje uklopiti s televizorima velike dijagonale. Na jednoobraznoj površini prednje strane ne pronalazimo nikakve oznake, dok se na gornjoj strani nalazi pet okruglih tastera, koji služe za kontrolu glasnoće, upravljanje reprodukcijom, odabir ulaza i uključivanje uređaja – za sve ostale funkcije, kojih ima podosta, zaduženi su daljinski upravljač i mobilna aplikacija. Garnitura priključaka smeštena je na zadnjoj strani i podeljena u dva upuštena dela. Kao glavni vid povezivanja predviđena su dva HDMI ulaza i jedan HDMI eARC izlaz, dok su dodatno na raspolaganju po jedan digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-ulaz. Pored toga, Fidelio B97 omogućuje wi-fi povezivanje na lokalnu mrežu, kao i blutut v4.2 za direktnu bežičnu vezu s prenosivim uređajima.

Ukupno 17 zvučničkih jedinica kreira trodimenzionalnu zvučnu scenu u punom kapacitetu, uz precizno pozicioniranje u prostoriji.

Ispod svedene spoljašnjosti, Fidelio B97 krije elaborirana tehnička rešenja, a za surround doživljaj zaduženo je ukupno 17 zvučničkih jedinica u 7.1.2-kanalnoj postavci. Na prednjoj strani nalazi se čak osam širokopojasnih jedinica, od kojih su dve zadužene za centralni, a ostatak za levi i desni frontalni kanal, uz dodatak dva visokotonca. Visokotonski drajveri takođe su smešteni na bokovima i zaduženi za bočne surround kanale, dok su još dve širokopojasne jedinice usmerene nagore, za reprodukciju Dolby Atmos i DTS:X formata. U nabrojanu postavku uključene su jedinice koje se nalaze u odvojivim zadnjim zvučnicima, koji sadrže po jedan širokopojasni i visokotonski drajver. Kad se oni odvoje, broj širokopojasnih jedinica na prednjim kanalima smanjuje se na dve po kanalu, ali se takođe oslobađaju dva dodatna visokotonca na bokovima.

Kao drugi deo sistema, u pakovanju se isporučuje aktivni sabvufer većih dimenzija, izveden u satenskom crnom finišu. Povezivanje s glavnom jedinicom povereno je bežičnoj vezi, a sve se odvija automatski, dok se podešavanja sabvufera mogu obaviti preko daljinskog upravljača ili aplikacije. Za niskotonski opseg zadužena je jedinica prečnika 203 milimetra, koja je usmerena nadole, dok se na zadnjoj strani nalazi bas-refleks otvor. Proizvođač ne navodi tip i snagu amplifikacije u sabvuferu, kao ni u saundbaru, pa je poznato samo da ukupna snaga sistema iznosi 450 vati, te da Fidelio B97 pruža frekvencijski opseg od 35 herca do 20 kiloherca.

Upotreba i zvuk

Usled velike širine, za smeštaj testiranog saundbara potrebna je prilično velika polica ili komoda, pa stoga montaža na zid može predstavljati praktičnije rešenje i dobro je da se zidni nosači nalaze u priboru. Pored toga, treba imati u vidu da prateći sabvufer nije mali, te da mu treba obezbediti odgovarajući prostor. Jednom kad su postavljanje i povezivanje završeni, Fidelio B97 pleni elegantnom pojavom, ali i kvalitetom reprodukcije. Pojedinačni tonovi su čisti i odlično definisani, bez zamućenja, čak i tokom zahtevnih deonica. Reprodukcija surround formata tokom gledanja filmova donosi istinski ugođaj kućnog bioskopa, pri čemu najveću zaslugu imaju odvojivi zadnji zvučnici, ali treba spomenuti i drajvere za gornje Atmos kanale. Ukupno 17 zvučničkih jedinica kreira trodimenzionalnu zvučnu scenu u punom kapacitetu, uz precizno pozicioniranje u prostoriji i jasno izražene efekte poput kretanja zvuka kroz prostor. Mikrodinamika je veoma dobra, pa je sistem sposoban da bez teškoća u isto vreme prikaže sporedne detalje i glasne efekte, jasno ih prostorno diferencirajući na pozornici.

Fidelio B97 takođe impresionira tokom reprodukcije muzike u dvokanalnom formatu, što nije čest slučaj kod saundbarova. Zahvaljujući velikoj širini glavne jedinice, formirana pozornica može se meriti s manjim stereo-sistemima, ali još je upečatljiviji način na koji je ona rekreirana. Celokupna postavka precizno je prikazana, s izraženom separacijom kanala i jasnim pozicioniranjem pojedinačnih instrumenata u prostoru. Pojedinačni tonovi deluju verodostojno i imaju određenu slojevitost, pa muzika zvuči prirodno i veoma prijatno na duže staze. Iako se spušta prilično nisko, najniži opseg tokom prvih nekoliko dana nije bio dovoljno precizan u prikazu najdubljih basova, ali to se popravilo tokom razrade sabvufera. Nakon toga, ostalo nam je samo da pomoću zasebnih podešavanja podesimo glasnoću sabvufera jer su basovi povremeno umeli da preglasaju ostatak spektra. Pored odvojenog podešavanja glasnoće sabvufera, treba reći da Fidelio B97 dozvoljava regulaciju visokih i niskih tonova, kao i da pruža četiri predefinisana modaliteta zvuka – Movie, Music, Voice i Sport.

U pogledu mogućnosti, komplet iz Philipsa omogućuje striming muzike s lokalnih audioteka, kao i integraciju brojnih onlajn servisa. Sudeći prema probama tokom testiranja, podržana je rezolucija do 96 kiloherca i 24 bita, a za kontrolu je zadužena veoma dobra aplikacija Philips Sound. Pored integracije servisa, ona podržava DTS Play-Fi za multirum povezivanje, kao i Google i Amazon glasovne komande. Takođe je zanimljivo da je za podešavanja parametara zvuka zadužena zasebna aplikacija PS Fine Tune, koja omogućuje detaljno prilagođavanje afinitetima korisnika.

Zaključak

Na kraju, ne smemo zaboraviti jednu važnu sporednu stvar: naime, u prethodnim generacijama saundbarova s odvojivim zvučnicima Philips je omogućio njihovo blutut povezivanje s drugim uređajima, ali to nije imalo mnogo smisla jer je punjenje baterije bilo moguće samo povezivanjem na glavnu jedinicu. U praktičnom smislu, ovo znači da zvučnik niste mogli poneti na višednevno putovanje jer nije postojao način da ga ponovo napunite. To je sada rešeno pošto su zvučnicima dodati USB-C portovi za punjenje baterije. Kad se sve sagleda, jasno je da Fidelio B97 pruža zaista mnogo toga – od čistokrvnog surround ugođaja, preko odlične dvokanalne reprodukcije, pa do brojnih praktičnih opcija. Nedostaci prethodnih generacija sada su ispravljeni, a upotrebljivost je veća nego ikada pre, pa Philipsova perjanica predstavlja zaista odličnu ponudu.

Philips Fidelio B97
Konfiguracija: 7.1.2
Ukupna snaga: 450 W
Frekvencijski opseg: 35 Hz - 20 kHz
Topologija: 6x visokotonac, 10x širokopojasni, 1x sabvufer
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, FLAC, WAV, LPCM...
HDMI ulazi/izlazi: 2/1
Digitalni audio ulazi: 1
Analogni audio-ulazi: 1
Dodatno: wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.312x55x120 mm
Masa saundbara: 6 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 230x400x407 mm
Masa sabvufera: 9,6 kg
Cena: oko 1.200 €
www.philips.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elegantna pojava.
Istinski surround ugođaj.
Precizan i detaljan zvuk.
Izuzetno praktične opcije.
Velike dimenzije.
Nešto naglašeniji bas.
4.5