Teoharov Loudspeaker System III

Moć i magija makedonskog melosa

Zašto, po nepisanom pravilu, hi-fi uglavnom dolazi sa severa i kako jedan konstruktor s juga Evrope uspešno ruši ovaj stereotip i međunarodne granice.

Prošlo je svega nekoliko sedmica otkad smo prvi put čuli komponente Teoharov na Too Loud Festu u Zagrebu ove jeseni do premijere ove makedonske firme na Hi-Files Showu 2019, koja je izazvala lavinu pozitivnih reakcija posetilaca. Iako tek na početku tržišne ekspanzije, budući da Teoharov još uvek nema distribuciju niti agente izvan Makedonije, a proizvodnja i prodaja se obavljaju direktnim narudžbinama kupaca, uspeh od prvog sajma u Pakracu pre tri godine do pozitivnih utisaka Srajana Ebaena sa 6Moons nije došao preko noći.

Talenat i strast za audio

Interesovanje Veselina Teoharova za zvuk počelo je još u tinejdžerskim danima, kad je konstruisao prve uređaje i za maturski rad u tehničkoj školi napravio dual-mono pojačivač, što će kao topologija kasnije postati njegov zaštitni znak. Kao student elektronike i telekomunikacija u Skoplju, počeo je da radi u očevoj firmi koja se bavila telekomunikacionom tehnikom, gde je sticao praktična iskustva iz analogne i digitalne elektronike, prenosa signala i smetnji. Takođe, tu je bila i dobro opremljena laboratorija, u kojoj je istraživao i razvijao svoje uređaje, ali i nove oblasti, kao što su bili digitalna konverzija i prenos signala.

Uprkos tome što je nastavio da usavršava pojačivače, kao magistarski rad, prva komponenta koja je pod imenom Teoharov izbačena na tržište bili su zvučnici Loudspeaker I. Za njim je usledio model Loudspeaker II, oba dvosistemca s prilagodljivom matematičkom funkcijom skretnice. Ovde je jasno došla do izražaja filozofija proizvođača da u pasivnim zvučnicima ne ulazi u trosistemski segment, koji je ostao rezervisan isključivo za aktivne sisteme.

Loudspeaker System III

U Teoharovljevoj nomenklaturi zvučnika brojevi se ređaju po veličini modela, dok oznaka “system” u nazivu govori da je reč o aktivnim zvučnicima. Upravo je najveći od njih Loudspeaker System III bio predstavljen na ovogodišnjem Hi-Files Showu. Vizuelno, ovi kolosi, od kojih je svaki težak po 82 kilograma, ostavljaju impozantan utisak, ali njihove dimenzije ipak nisu prevelike da ih zamislite ili smestite u dnevnoj sobi. U nastavku ćemo videti kako je moguće prilagoditi ga većini prostorija.

Loudspeaker System III poseduje ukupno šest ScanSpeak jedinica u četvoropojasnoj konfiguraciji. Na donjoj strani kabineta i akustički odvojen od njega nalazi se long-throw subvufer od 9″ Revelator u aluminijumskoj ploči debljine 10 milimetara i kompresionom režimu zadužen za frekvencije do 60 herca, koji pokreću dva bridžovana ICEPower modula ukupne snage 500 vati s headroomom od 10 decibela u odnosu na bas. Na prednjoj strani kabineta su dva basa serije Discovery od 8″ u kompresionoj kutiji od 25 litara, koje pokreću takođe dva ICEPower modula snage 150 vati i koji pokrivaju opseg do 150 herca. Iznad njih, montirani na aluminijumsku ploču koja je takođe akustički izolovana od kabineta, nalaze se srednjetonci i visokotonac u MTM konfiguraciji: dva 5,5-inčna drajvera Discovery, koji pokrivaju opseg do četiri kiloherca i jednoinčni soft-dome visokotonac s opsegom do 35 kiloherca, redom s pojačalima od 150 i 100 vati. Dva bočna otvora na ploči nalik na bas-refleks tunele i jedan sa zadnje strane zapravo su otvori za prirodno strujanje vazduha i hlađenje pojačivačkih modula izvan kompresionih zapremina svih opsega. Zbirna izlazna snaga snagaških modula iznosi oko jedan kilovat. Sve zvučničke jedinice priključene su direktno na pojačivačke module, bez skretnica.

Celokupno upravljanje signalom povereno je pametnom modulu Accuton, koji u sebi objedinjuje digitalnu skretnicu, DSP i A/D konverziju. Ovaj zvučnik, naime, prima digitalne AES/EBU i S/PDF signale, kao i balansirani analogni signal, preko istog XLR ulaza i vrši automatsko prepoznavanje vrste signala i prilagođavanje. Pored njega nalazi se činč-ulaz za kontrolni signal za uključivanje sa izborom dva nivoa napona radi kompatibilnosti sa Teoharov Amplifier pretpojačivačem, a verovatno i s drugim uređajima koji imaju ovu funkciju. Razume se, tu je i mrežni prekidač za napajanje zvučnika.

Pomenuti DSP modul omogućava podešavanje relativne glasnoće i reznih frekvencija i na taj način se postiže prilagođavanje odgovarajućem prostoru u opsegu od -90 do +20 decibela. Zvučnik dolazi do kupca fabrički podešen s ravnim frekventnim odzivom. Sa zadnje strane sistema nalazi se konfiguracioni eternet port preko koga se, putem desktop aplikacije, pristupa podešavanjima sistema. Aplikacija ima dva moda: korisnički, u kome su podešavanja ograničena unutar određenog opsega kako se zvučnik ne bi potpuno raštimovao, dok poseban fabrički mod, zaštićen šifrom, daje puni pristup podešavanjima. Teoharov nudi i mogućnost podešavanja prema odzivu prostorije uz doplatu.

Kompenzacijom frekventnog odziva u DSP-u pomoću aplikacije dobijena je, za početak, optimalna sprega zvučnika i prostorije.

Masivni kabinet je izrađen od tvrdo presovanog medijapana debljine 31 milimetar, sastavljenog pomoću D4 lepka, i oslanja se na dve poprečne noseće šine s mehaničkom izolacijom od podloge, ali i od kabineta.

Slušni test

Umnožavanjem pojaseva na zvučniku, rastu i poteškoće da se oni uklope frekvencijski, amplitudno i vremenski. Drugi par rukavica su problemi u digitalnom domenu i konverziji, kao i pobuda izlaznih pojačivača. Pri prvom susretu sa ovakvim zvučnicima očekivali biste da ćete morati da se navikavate na specifičnu školu zvuka ili da napravite kompromis sa zvukom ovog gabarita u neodgovarajućoj prostoriji. Sa Loudspeaker System III to nije bio slučaj. Kompenzacijom frekventnog odziva u DSP-u pomoću aplikacije dobijena je, za početak, optimalna sprega zvučnika i prostorije. Kao izvor korišćen je softverski plejer sa PC-ja.

Prvi utisak je da se zvučni opseg zaista sliva u jednu celinu pred slušaocem. To je posebno čujno na fluidnoj reprodukciji akustične muzike, gde su opsezi basa, gitare i vokala prilično razdvojeni. U najnižim registrima kompresioni bas je sjajno utegnut, a subvufer samo potcrtava konture informacija iz prednjih basova. Sjajno implementiran D’Appolito srednji i visoki opseg zajedno pružaju umerenu, meku direktivnost i kreiranje naturalno široke scene, bez preuveličavanja pozicije vokala. Srednjetonci koji pokrivaju ceo opseg, do dosta visoka četiri kiloherca, emituju iz sebe kompletnu informaciju ljudskog glasa i prilično instrumenata, u toplom i životnom sazvučju. Uopšte, prostorna prezentacija nikada ne prelazi realnu živu ili koncertnu predstavu. Doduše, dubinska prezentacija ovih zvučnika daje pomalo ograničenu dubinu, ali ta zamerka ide na račun relativno ograničene veličine prostorije i malog razmaka od zadnjih zidova. U visokom opsegu tekstilni visokotonac pruža tačnu informaciju. Na ovom mestu, da li zbog autosugestije ili čujnih razlika, mogao se čuti karakter amplifikacije u klasi D, a u mislima je ostalo pitanje kako bi visokotonac, a možda i srednjetonci, radili s pojačanjem u A ili AB klasi.

Nije iznenađenje da je Loudspeaker System III odličan izvođač elektronske muzike, pre svega zahvaljujući velikoj rezervi snage, dinamici i frekvencijskom opsegu. Međutim, ovde nema klupskog efekta u vidu presviravanja subvufera ili bas-regije. Naprotiv, muzika čak i ovog žanra zvuči kao na studijskim monitorima, tačno i precizno, upravo onako kako je snimana. Tamo gde snimak zahteva udarac u noge ili u pleksus slušalaca, rezerva snage spremno izbacuje odgovarajući odziv. Ali, to ponovo naglašavamo, karakter ovog zvučnika nije uveličani zvuk, već njegova prirodna dimenzija sa svim nijansama.

Što se tiče DSP funkcionalnosti, njom se mogu postići vrlo dobra frekventna ujednačenja u datoj prostoriji, a fazni pomak je minimalan jer su zvučnici kompresioni. Ipak, treba primetiti da su kabineti ovih velikih zvučnika paralelopipedi koji se u prostoru ponašaju kao reflektivne površine, čiji se efekat smanjuje s veličinom prostorije, što je još jedan razlog zašto im je potrebna veća prostorija.

Zaključak

Kriva uspona, ali i uspeha Teoharova je veoma strma: prešavši relativno kratak put od dvosistemskih monitora do ambicioznog Loudspeaker Systema 3, rešio je i uskladio mnoge probleme kakve postavljaju višepojasne kutije, digitalna konverzija i pobude pojačivačkih modula u slivenu celinu snažnog i istovremeno suptilnog zvuka. Lakoća reprodukcije, prirodnost vokala, fantastična dinamika i velika snaga ovde su u svakom trenutku u službi dočaravanja originalnog zvuka. Tonska pozornica i dubina zvuka nikada nisu veće od prirodnih, a moćne performanse se nikada ne koriste za postizanje zvučnih efekata ili utisaka kod slušalaca. Rezerve snage koje poseduje čine ga spremnim za sve dinamičke zahteve i muzičke žanrove. Zaista predstavlja veliko uživanje slušati ga.

Teoharov Loudspeaker System III
Topologija: 4-sistemski, kompresioni, aktivni sistem
Jedinice: 2x9" sub, 2x8" LF, 2x5,5" MF i 1" HF
Rezne frekvencije: 60 Hz / 150 Hz / 4 kHz
Frekventni opseg: 17 Hz – 35 kHz
Ulazi: digitalni AES/EBU, S/PDIF ili analogni preko XLR, trigger on signal
Maksimalna snaga: 1.050 W
Težina: 82 kg po komadu, bez plinte
Dimenzije (ŠxVxD): 270x1.300x500 mm
Cena: 9.500 EUR
www.teoharov.mk
Teoharov Loudspeaker System III
Besprekorna integracija opsega u spoju sa snagom titranja vazduha.Prirodno i analogno sazvučje.
Nedostaje poslednja nit suptilnosti analogne amplifikacije.
5.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac