Sennheiser Ambeo Soundbar

Budućnost kućnog bioskopa

Tri godine nakon što je prvi put prikazao Ambeo tehnologiju za virtuelizaciju zvuka, nemački proizvođač iznenadio je audiofilsku zajednicu predstavljanjem prvog saundbara koji je opremljen upravo ovom tehnologijom.

Iako je kompanija Sennheiser stekla svetsku slavu u kategoriji kućnih i profesionalnih slušalica, mikrofona i srodnih sprava, njihov novi uređaj najbolji je pokazatelj da, ni posle više od sedam decenija postojanja, želja za inovacijama nije umanjena.

Dizajn podređen funkciji

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da novitet iz Sennheisera ne donosi ništa novo: saundbar kao svaki drugi, moderno dizajniran, doduše nešto veći i upadljivo kvalitetno izrađen. Ipak, unutar kućišta sadržana je najsavremenija Ambeo tehnologija, koja omogućuje postizanje sveobuhvatnog trodimenzionalnog zvučnog ugođaja iz samo jednog uređaja. Tajna je, naravno, u vrhunskoj kalibraciji zvuka u skladu s okružujućim prostorom, za koju su zaduženi audio-procesor ARM Cortex-A7 i dva dodatna SHARC DSP kola. Iako je kalibracija već dugo prisutna u kućnom bioskopu, a sve ćešće se može sresti i kod dvokanalnih uređaja, Sennheiserova izvedba se u pogledu rezultata graniči s malom revolucijom.

Ambeo Soundbar u potpunosti ispunjava obećanje o višekanalnom zvuku.

Ali pre nego što opišemo zvučni ugođaj, da završimo upoznavanje s Ambeo Soundbarom. Kućište popriličnog gabarita i mase (18,5 kg) izrađeno je većim delom od veoma čvrste plastike, ali se ona gotovo i ne vidi – prednja i bočne strane u potpunosti su presvučene platnom, dok je gornja površina izvedena u kombinaciji brušenog aluminijuma u srednjem delu i metalne mrežice na krajevima.

Dizajn je zanimljiv utoliko što je, i pored dobrog izgleda, u celosti podređen funkciji. Bokovi su snažno zakošeni, a na njima su postavljene aluminijumske visokotonske jedinice prečnika 25 milimetara. Dodatna tri visokotonca smeštena su na frontu, zajedno sa šest 100-milimetarskih mid-bas drajvera s višeslojnom membranom od celuloze. Postavku upotpunjuju dve širokopojasne 90-milimetarske jedinice, takođe od celuloze, koje se nalaze ispod spomenutih metalnih mrežica na gornjoj strani i predviđene za gornje kanale. Ukupno 13 drajvera pruža 5.1.4-kanalni ugođaj, a za pokretanje je zadužena amplifikacija u klasi D, ukupne kontinualne snage 250 vati.

Pored brojnih otvora za hlađenje, u upuštenom delu na dnu zadnje strane smešteni su priključci. Kao glavni vid povezivanja predviđena su tri HDMI ulaza i jedan izlaz, koji su izvedeni u verziji 2.0a i podržavaju 4K/60 Hz, Dolby Vision, HDR i eARC. Na raspolaganju su i po jedan digitalni (optički) i analogni (RCA) audio-ulaz, kao i izlaz za aktivni sabvufer. Očekivano, mogućnosti povezivanja se tu ne završavaju, jer su na raspolaganju mrežna veza (putem kabla ili wi-fi) i blutut s podrškom za NFC.

Laserska preciznost

Tokom upotrebe, Ambeo Soundbar komunicira s korisnikom pomoću omanjeg OLED ekrana u dnu prednje strane. Na samom početku neophodno je obaviti kalibraciju: postupak je sasvim jednostavan i podrazumeva postavljanje mikrofona (koji se isporučuje uz uređaj) na poziciju za slušanje, nakon čega pametni Sennheiser preuzima stvar u svoje ruke, a vaše je samo da sačekate nekoliko minuta da se procedura završi.

U toku slušanja, Ambeo Soundbar u potpunosti ispunjava obećanje o višekanalnom zvuku. Iako smo se i ranije sretali s virtuelnim surroundom, Sennheiser je nadmašio sve dosadašnje pokušaje konkurenata i pruža višekanalni ugođaj koji je virtuelan samo po nazivu – po svemu ostalom, ovo je pravi višekanalni sistem. Ambeo Soundbar briljira u prikazu finih detalja i kreira izuzetno uverljivu atmosferu, s lakoćom nas uvlačeći u dešavanja na ekranu. Svi tonovi ocrtani su gotovo laserski precizno, a pozicioniranje u trodimenzionalnom prostoru je takvo da se bez teškoća mogu odrediti pozicije učesnika u dijalogu, recimo.

Ambeo Soundbar besprekorno reprodukuje Immersive formate, pa se pozornica odlikuje slojevitim prikazom i izraženom visinom. Precizno usmereni zvučni talasi odbijaju se o plafon i postavljaju efekte iznad i iza auditorijuma, a posebno nas je oduševilo potpuno zadržavanje definicije i tokom najzahtevnijih scena. Treba imati na umu da upečatljivost efekata može zavisiti i od modaliteta rada Ambeo sistema – na raspolaganju su tri podešavanja (Light, Standard i Boost), kao i potpuno isključivanje.

Osim preciznom trodimenzionalnom slikom, Ambeo Soundbar impresionira veoma prirodnim zvukom. Tonovi se odlikuju vernim koloritom u celom opsegu, uz neutralan balans. Ovo je posebno izraženo tokom reprodukcije muzike, kad u prvi plan izlazi odlična ravnoteža izmežu oštre definicije i humane, tople prezentacije. Zvuk se može prilagoditi afinitetima auditorijuma pomoću predefinisanih modaliteta Movie, Music, Sports i Neutral, a aplikacija Sennheiser Smart Control nudi dodatna precizna podešavanja po opsezima. Kad smo kod toga, treba naglasiti da je aplikacija, uprkos prisustvu daljinskog upravljača, predviđena kao osnovni vid kontrole i pruža pristup svim podešavanjima.

Ima li nedostataka? Ukoliko se iz jednačine izuzmu dimenzije i cena, jedinu slabu tačku ovog saundbara predstavljaju niski tonovi. Iako su veoma uverljivi, zapravo sjajni kad se uzme u obzir konstrukcija uređaja, basovi jednostavno nemaju onu zastrašujuću snagu od koje će vam stvari po kući zavibrirati i koja je potrebna za upečatljiv doživljaj tokom dinamičnih akcionih scena. Niski tonovi odlikuju se izuzetnom brzinom i preciznošću kao i kod ostatka spektra, uz slojevit i verodostojan kolorit, ali za sveobuhvatan višekanalni ugođaj i zaista spektakularni surround neophodno je dodavanje sabvufera.

Matematika je jasna

Ambeo Soundbar ne treba posmatrati kao samo još jedan od bezbroj saundbarova na tržištu već kao istinski surround sistem u jednom uređaju. Ako stvari tako postavimo, njegova cena – čak i uz dodavanje kvalitetnog sabvufera – više nije toliko visoka, a suština je da se za približne novce ne može nabaviti boljezvučeći sistem kućnog bioskopa, sačinjen iz odvojenih komponenata. Ukoliko se kvalitetnom surroundu doda prisustvo najsavremenijih tehnologija, kao što su HDMI 2.0a eARC ili mrežno povezivanje s podrškom za Chromecast i UPnP, jasno je da Sennheiserov prvenac predstavlja izuzetnu ponudu i otvara novo poglavlje u kategoriji kućnog bioskopa.

Sennheiser Ambeo Soundbar
Broj kanala: 5.1.4
Ukupna snaga: 250 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 30 Hz – 20 kHz
Topologija: 6x100 mm mid-bas, 5x25 mm visokotonski, 2x90 mm širokopojasni
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD HR Audio, AAC, MP3, FLAC, WAV...
HDMI ulaza/izlaza: 3/1
Digitalnih audio ulaza/izlaza: 1/0
Analognih audio ulaza/izlaza: 1/0
Izlaz za sabvufer: da
Daljinski upravljač: sistemski
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.265x135x171 mm
Masa: 18,5 kg
Cena: 2.500 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Napredna tehnologija.
Fantastični Ambeo surround.
Precizna 3D pozornica.
Neutralan tonski balans.
Nedovoljno snažan bas.
4.7