Pro-Ject Audio Pre Box RS2 Digital

Digitalni kameleon

Novi pretpojačivač i DAC iz Pro-jecta nudi korisniku još više opcija za podešavanje zvuka, kao i ukupno bolji zvuk.

Pro-Ject, dobro poznato ime u svetu audiofilije, svoj uspeh duguje prevashodno osnivaču i vlasniku Heinzu Lichteneggeru, veštom trgovcu, ali pre svega ljubitelju muzike i tehnike sa zaraznim entuzijazmom, koji čvrsto veruje u vezu klasičnog haj-faja i novih klinaca, kao i u nove tehnologije. U svojim naletima inspiracije i noviteta dinamični Pro-Ject ponekad i sâm za trenutak pomalo zaluta, kao u slučaju novog uređaja koji je pred nama. Pre Box RS2 Digital je najavljen kao naslednik modela S2 Digital, a zapravo je nova i bolja verzija RS Digital iz 2016. To ne menja ništa u suštini uređaja, ali bolje pojašnjava njegovu klasu, pa i cenu.

Naglasak na digitalnom

Pre Box RS2 Digital je pretpojačivač i DAC s head-ampom u standardnoj veličini kutije ove serije. Njegovo srce čini digitalno-analogni dekoder sa dva vrhunska čipa ESS Sabre Pro ES9038Q2M u dual-mono implementaciji koja je preuzeta iz modela S2 Digital. Ovaj dekoder ima rezoluciju 32/768 i nativni DSD512, optimum transient digitalni filter i digitalni takt s preciznošću većom od 100 fs. USB signal preuzima XMOS RISC kontroler, a zatim ga reklokuje CPLD MAX II Altera programabilno kolo. Digitalna obrada signala nudi čak osam filtera za različite oblike krive odziva. Posebno je zanimljiv filter za optimalne tranzijente, koji na poseban način oblikuje krajeve signala, koje čine nedostajući digitalni uzorci. Iako je ovo preporučeni filter proizvođača, podrazumeva se da svih osam unosi minimalne promene na granici čujnog opsega, kao i neželjene kompromise u zvuk. Digitalni sklop omogućava korišćenje i MQA formata, s tim što su u tom slučaju digitalni filteri onemogućeni.

Pretpojačivač

Analogni deo čine RCA, odnosno XLR ulazi impedanse 15 kilooma. Sada ulazimo u potpuno balansiranu dual-mono elektroniku, koja je izvedena s Lelon polimerskim kondenzatorima, Vishay Mini-MELF otpornicima i na pozlaćenoj četvoroslojnoj štampi. Signal ovde može voditi kroz integrisane operacione pojačivače ili kroz četiri cevi Electro-Harmonix 6922EH u izlaznom baferu. Cevi su stalno uključene, bez obzira na to da li su aktivne.

Eksterno linearno napajanje obezbeđuje jednosmerni napon od 20 volti za ceo uređaj preko posebnog konektora. Uz uređaj se isporučuje i daljinska komanda od aluminijuma u boji uređaja, dakle, bela ili crna.

Slušni test

Kako smo pomenuli, cevi su stalno na naponu, a ne po potrebi. Ako ste uključili uređaj, a pre toga ste slušali cevni izlaz, displej će tokom tridesetak sekundi pokazivati da se cevi greju i tek tada će relej odgovarajućeg ulaza da omogući reprodukciju.

Kad je Pre Box RS2 Digital stigao na test, autor teksta je već neko vreme slušao kombinaciju Sansui CA/BA-5000 i Wharfedale E70 i Pro-Ject je zauzeo mesto pretpojačivača. Pesma “Blue Rose” američke pevačice Chryste Bell, koju je beogradska publika imala prilike da sluša dvaput, otkriva jako dobru implementaciju ESS Sabre čipova. Krajnje neutralan ton, bez naglašene sredine, kakva se mogla čuti kod PCM1792 na prethodnoj verziji Pre Boxa, sa izuzetnom separacijom kanala i finim visokim opsegom, bilo da je FET ili cevni izlaz u pitanju. Bas je jako dobro vođen i kontrolisan, posebno prema gornjoj granici opsega, gde je dobra diferencijacija instrumenata. Stabilnost zvuka ostaje očuvana u svim mogućnostima reprodukcije.

Eksperimentisanje izlazima i filterima može oduzeti dosta vremena uz ne uvek sasvim čujne rezultate. Cevni izlazi dodaju čujnu notu transparentnosti i tek nešto finoće visokog opsega, bez prelaznih i modulacionih izobličenja. S druge strane, intervencije u digitalnom domenu zaista se mogu čuti na jako rezolutnim sistemima i – rezolutnim ušima. Sve u svemu, jasna je namera Pro-Jecta da inženjering ne prevagne nad muzikalnošću ovog uređaja.

Kao pretpojačivač, Pre Box RS2 Digital je vrlo tih i krajnje neutralan, mada s nešto nižom ulaznom impedansom daje ponešto drugačiji tonski balans nego Sansui CA-5000 sa 47 kilooma na linijskim ulazima.

U upotrebi, Pro-Ject je jednostavan, intuitivan i brzo odgovara na komande zadate preko daljinske komande. Kontrola glasnoće je kvalitetna, bez dizbalansa kanala na tihim nivoima, čak i na izlazu za slušalice.

Izlaz za slušalice

Iako korektnog zvuka i s direktnom spregom signala, izlaz za slušalice je najslabiji deo u ovom sistemu. Fluktuacije u zvuku su čujne sa slušalicama do 32 oma, što znači da je izlazna imepdansa i dalje oko pet oma, kao kod modela RS Digital. Devijacija između kanala je gotovo nečujna, ali je na osetljivim slušalicama čujan i šum, naročito na cevnom izlazu. Stoga za ovaj uređaj preporučujemo slušalice veće impedanse.

Zaključak

Pre Box RS 2 Digital je verovatno najbolji Pro-Jectov digitalac dosad. Izvanredne mogućnosti, opcije i funkcije, kakve je teško naći kod drugih proizvođača u jednom uređaju, u jednom pakovanju odličnog kvaliteta izrade, komponenti i finiša. Korisnički interfejs je sveden na navigaciju na displeju, doduše monohromatskom, i vizuelno se odlično uklapa s transportom CD Box RS2 T.

Pro-Ject je ovog puta uspeo da znatno više iskoristi tonske mogućnosti ESS Sabre DAC i čipova u okruženju. Tonski je neutralan, čak i s cevnim izlazom, ali je, sa svim filterima i izlazima, u stanju da promeni karakter kao kameleon. Da je izlaz za slušalice bolje izveden, Pre Box RS 2 Digital bi bio ubitačna tri-u-jedan kombinacija. Ali i s tom manom, ovo je vrlo dobar DAC i pretpojačivač u klasi.

Pro-Ject Audio Pre Box RS2 Digital
Digitalni ulazi: USB 2.0, HDMI I2S (samo za CD Box RS2 T), 2xTOSLINK, S/PDIF koaksijalni, AES/EBU balansirani, blutut 4.0
Analogni ulazi: stereo RCA, stereo XLR
DAC: 2 x ESS9038Q2M
Digitalni formati: 32/768, DSD 512, DoP (USB), 24/192 (S/PDIF, TOSLINK, AES/EBU), I2S (HDMI) SBC, AAC, AptX (Bluetooth), MQA
Analogni izlazi: RCA, XLR, slušalice 6,3 mm
Analogni bafer: tranzistorski i cevni (4 x 6922EH)
Harmonijska izobličenja: <0,006% tranzistorski / 0,017% cevni izlaz (2 V RMS, 1 kHz)
Dimenzije (ŠxVxD): 206x72x222 mm
Masa: 1,7 kg bez napajanja
Cena: 1.995 evra
www.project-audio.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odlična implementacija digitalnog dela.
Veliki izbor prilagođenja zvuka.
HDMI interfejs komunicira samo s Pro-ject transportom.
Lako je izgubiti se u velikom izboru prilagođenja zvuka.
5