Technics SU-G700

Kazaljke u digitalnom svetu

Kao pripadnik serije Grand, iznad koje se nalaze samo prestižni i veoma skupi uređaji Reference, Technics SU-G700 pruža velike mogućnosti i obilje naprednih tehničkih rešenja, uz dašak retro ugođaja na počasnom mestu prednjeg panela.

Kako ovo nije prvi put da na testu imamo Technicsove sprave nove generacije, već smo navikli na veoma visok kvalitet izrade, a SU-G700 u ovom pogledu ne predstavlja iznenađenje i nastavlja jasno utvrđenom putanjom. Prednja ploča je izrađena od precizno obrađenog komada aluminijuma debljine sedam milimetara, a gotovo cela donja polovina rezervisana je za prozirni panel, ispod kojeg je smešten zaštitni znak Technicsovih pojačala viših serija – VU metri. Iako, naravno, Technics nije jedini proizvođač koji je stavljao ove poželjne dodatke na svoje uređaje, njegove kazaljke su uvek bile nekako lepše, elegantnije ili bar prijatnije osvetljene od drugih, što mu je dodatno podizalo vrednost u očima zaljubljenika u tehniku. Stoga, lepo je znati da ovo umeće nije zaboravljeno, te da VU metri na novom integralcu imaju dejstvo koje je podjednako hipnotišuće kao i na njegovim dalekim precima.

Brzina, tajming, mikrodinamika – sve je bilo reprodukovano bez greške.

Ostatak panela, odnosno njegova gornja polovina, opremljen je u minimalističkom maniru za uređaj ovakvih sposobnosti. U središtu gornje polovine postavljena je velika kružna komanda za glasnoću, dok su u levom delu smešteni taster za stendbaj sa signalnom LE diodom i pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Desno od komande za glasnoću nalaze se rotacioni selektor aktivnog ulaza i, kao ustupak modernom dobu, dot-matriks displej manjih dimenzija.

Ostatak kućišta napravljen je jednako čvrsto kao prednji panel. Šasija uređaja izrađena je od dvomilimetarskog čelika, a na nju je, zarad veće krutosti i umanjenja vibracija, postavljena još jedna metalna ploča debljine 1,2 milimetra. Bokovi i gornja strana izvedeni su iz jednog komada veoma masivnog lima, s manjim brojem proreza za hlađenje u središtu.

 

Proizvođač je mudro iskoristio veliku površinu zadnjeg panela, pa oko svih priključaka ima više nego dovoljno prostora za manipulaciju kablovima, a oznake su krupne i lako čitljive. U središnjem delu smeštena su dva para veoma masivnih zvučničkih terminala, koji imaju osnovu od pozlaćenog metala i oplatu od providne plastike. Levi deo rezervisan je za priključke, a ovde nailazimo na tri analogna ulaza (uključujući phono MM), jedan izlaz za snimače, kao i izlaz za povezivanje drugog pojačala snage. Pored toga, na raspolaganju su po dva koaksijalna i optička digitalna ulaza, kao i USB-B za direktnu vezu s računarom. Naravno, svi RCA priključci imaju pozlaćene kontaktne površine. Spisak kompletiraju USB-A port za ažuriranje firmvera i priključak za povezivanje i kontrolu drugih Technicsovih uređaja, dok se u desnom delu nalazi standardna IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Tehnologija i mogućnosti
Ispod poklopca, SU-G700 je izveden jednako čvrsto i temeljno kao spolja, a unutrašnjost je uzdužno podeljena na tri jednaka dela. U levom delu smeštene su kontrolna elektronika, sekcije za prijem digitalnog i analognog signala, kao i 192 kHz/24-bitski A/D konverter Burr-Brown PCM1804. Naime, kako je u pitanju digitalno pojačalo, signal se sa analognih izvora prvo prevodi u digitalnu formu, pa se zatim obavlja njegovo pojačanje. Središnji deo odvojen je masivnom metalnom pregradom, a u njemu se nalazi amplifikacija s rešenjima koja smo već sreli prilikom testiranja modela SU-G30. Technics i ovde koristi tehnologiju JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation), koja objedinjuje kolo za eliminaciju vremenske neusklađenosti signala (Jitter), PWM modulator visoke preciznosti i konverter sempling-rate. Tu je i LAPC sistem (Load Adaptive Phase Calibration), koji na osnovu analiziranja signala u realnom vremenu obezbeđuje optimalan odziv pojačala na imedansu zvučnika. Treći segment predstavlja napajanje, koje je smešteno u potpuno oklopljenu komoru unutar kućišta. Prema rečima proizvođača, novorazvijeno hibridno napajanje spaja najbolje osobine svičerskog i linearnog napajanja, pružajući stabilan rad uz veoma nizak nivo šuma.

 

Nakon pregleda tehničkih rešenja jasno je da SU-G700 predstavlja izuzetno elaboriran uređaj, a to potvrđuju i njegove mogućnosti. Deklarisana snaga iznosi 70 vati po kanalu na osam oma, odnosno 140 vati na četiri oma (mereno na 1 kHz). Podrška za digitalne fajlove takođe je izuzetno dobra, pa ovaj Technics prihvata 96 kHz/24-bitski signal preko optičkih ulaza i 192/24 preko koaksijalnih, kao i 384/32 (DXD) i DSD256 preko asinhronog USB porta. Sada je vreme da ustanovimo ono što u specifikacijama ne piše, odnosno – kako sve to radi i zvuči u praksi.

Zvuk
Ukoliko iz testiranog pojačala želite da dobijete maksimum, neophodno je obaviti kalibraciju LAPC sistema. Kalibracija se odvija potpuno automatski i traje nekoliko minuta, tokom kojih pojačalo pušta test-tonove i podešava amplifikaciju u skladu s povezanim zvučnicima. Nakon toga, LAPC se može uključivati i isključivati po želji, a fabrika navodi da čujni napredak zavisi i od zvučnika, te da može varirati od veoma suptilnog do znatnog. Pored toga, za reprodukciju visokorezolutivnoh formata preko USB-B porta neophodno je instalirati odgovarajući drajver, koji se može preuzeti na internet prezentaciji proizvođača.

Technics SU-G700 se već nakon nekoliko uvodnih numera predstavlja kao prilično otvoren i direktan uređaj, veoma informativnog zvuka. Pozornica je odlično rekreirana po širini i visini, uz izuzetno dobro dubinsko pozicioniranje, što se ne sreće tako često. Reprodukcija obiluje detaljima od vrha do dna, a i najtananiji tonovi besprekorno su uobličeni i imaju precizno određeno trajanje. Visoki tonovi odišu izvrsnom kombinacijom energičnosti i tačnosti, pa nas je zaista impresionirao potpuno veran prikaz činela u uvodnom delu numere “Smoke on the Water”. Brzina, tajming, mikrodinamika – sve je bilo reprodukovano bez greške. Gitarski rifovi u prvom i drugom delu uvoda jasno su izdiferencirani po glasnoći, takođe žestoko energični, ali i dovoljno “prljavi”, odnosno distorzirani, kako se reprodukcija ne bi pretvorila u salonski prikaz jedne od najpoznatijih numera u istoriji rok muzike. Ulaskom bas-linije, Technics pokazuje zavidnu snagu i kontrolu – najniži tonovi su masivni i udaraju snažno, ali precizno i odlično definisano.

Prelazak na suptilnije note u vidu albuma “My One and Only Thrill” američke pevačice Melody Gardot prikazao nam je SU-G700 u daleko prefinjenijem izdanju. Do izražaja su ponovo došle vrline poput preciznog ocrtavanja tonova u prostoru, ali sada na veoma rafiniran način. Veoma široka pozornica, obilje vazduha između tonova i baršunast vokal pružaju savršen uvid u najfinije detalje snimka. Ipak, reprodukcija na svetlijoj strani u ovakvim slučajevima stavlja naglasak na preciznost i informativnost, pa SU-G700 ne uspeva u potpunosti da prenese emocije i specifičnu, intimnu atmosferu, po kojoj je ovaj album poznat među audiofilima. U ovom delu testa poigrali smo se i s LAPC sistemom: iako u našem slučaju razlike nisu bile velike, moglo se jasno čuti da aktiviranje ovog sistema doprinosi nešto boljoj definiciji tonova i jasnijem prikazu u celini.

U želji da otkrijemo pojedinačne osobine amplifikacije i ugrađenog DAC-a, u nastavku testiranja na poziciji D/A konvertera našao se Chord 2Qute, dok je SU-G700 korišćen kao integrisano pojačalo putem analognog interkonekt-kabla. Navedena kombinacija zadržala je jednaku količinu energije pri reprodukciji, ali uz bolju ravnotežu između informativnosti i emocija, što se posebno jasno čulo kod suptilnijih i vokalnih numera. Detalji su i dalje bili prisutni, ali manje istaknuti i neosetno uklopljeni u muzičku celinu, što pokazuje da je pojačalo prilično neutralno. S druge strane, interni D/A konverter odlikuje se otvorenijim zvukom i direktnom prezentacijom, pa preporučujemo da posvetite pažnju odabiru zvučnika koji će pružiti zvuk po vašoj želji. Takođe, SU-G700 je opremljen tonskim kontrolama (bass/mid/treble) koje omogućavaju približavanje karakteristika zvuka afinitetima auditorijuma.

Zaključak
Kao izuzetan primerak retro dizajna u hi-fi svetu, SU-G700 svojom pojavom bez teškoća parira već etabliranim modelima kao što je, na primer, Yamaha A-S2100. Kvalitet reprodukcije je zaista odličan, pa je očigledno da sva sila napredne tehnologije nije tu samo radi marketinga već je upotrebljena svrsishodno i u cilju što boljeg zvuka. Funkcionalnost je takođe izuzetna: pored analognih ulaza, na raspolaganju su digitalni priključci, gramofonsko pretpojačalo, izlaz za slušalice, tonske kontrole i druge opcije. Konačno, aritmetička surovost digitalne tehnologije uspešno je ublažena prisustvom kazaljki – kao ultimativnih analognih pokazivača – na prednjem panelu, pa Technics SU-G700 predstavlja praznik za uši, ali i za oči.

Technics SU-G700
Kontinualna snaga: 2x70 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 80 kHz
Izobličenja THD: 0,5%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 430x148x428 mm
Masa: 12,3 kg
Cena: 2.250 evra
4Audio, 011/770-4320
Technics SU-G700
Kvalitet izrade.Prelep retro dizajn.Definicija tonova.Snažan i odlično kontrolisan zvuk.
DAC na svetlijoj strani.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac