Chord Hugo 2

Sve boje Chorda

Zahvaljujući naprednim tehničkim rešenjima, velikim mogućnostima i sjajnom kvalitetu reprodukcije, Hugo 2 je pobrao brojne pozitivne kritike i nagrade audio-video medija i audiofilskih zajednica. U tekstu koji sledi proverićemo da li ima razloga za euforiju koja već nekoliko godina vlada kad su u pitanju D/A konverteri kompanije Chord.

Britansku kompaniju Chord Electronics Limited osnovao je 1989. godine g. John Franks, glavni dizajner i generalni direktor. Sedište kompanije nalazi se u Kentu, a pored osnivača, glavnu pokretačku snagu predstavlja inženjer i dizajner g. Rob Watts, koji stoji iza Chordove inovativne DAC tehnologije. Nakon nepune tri decenije postojanja, kompanija danas broji 27 zaposlenih i, igrom slučaja, trenutno ima isto toliko uređaja u ponudi, a proizvodni program obuhvata kompletnu hi-fi elektroniku – od integrisanih i separatnih pojačala i pretpojačala, preko gramofonskih sekcija i CD plejera, pa do D/A konvertera i strimera. Mi smo za prvi susret s uređajima ovog proizvođača odabrali višestruko nagrađivani D/A konverter Hugo 2.

Izrada i dizajn
Iako se, sa još četiri uređaja, nalazi u kategoriji D/A konvertera, Hugo 2 u sebi takođe sadrži pojačalo za slušalice, kao i atenuaciju (kontrolu glasnoće) digitalnog signala. S obzirom na to da je predviđen i za upotrebu u pokretu, testirani uređaj opremljen je internom baterijom kapaciteta 5.200 miliamper-sati, koja pruža oko sedam sati rada s jednim punjenjem.

Uređaji iz Chorda poznati su po specifičnom i prepoznatljivom retro futurističkom dizajnu, a Hugo 2 u potpunosti prati ovaj stil. Kućište skromnih dimenzija sastavljeno je iz dva komada glodanog aluminijuma, s laserski ugraviranim oznakama proizvođača i modela na gornjoj strani. Zbog „protočne“ postavke s priključcima na bokovima, teško je odrediti šta je prednja, a šta zadnja strana uređaja, što se potpuno uklapa u Chordovu ideju nesvakidašnjeg dizajna. Gledano prema natpisima na gornjoj strani, na levom boku smešteni su mikro-USB portovi za punjenje baterije i direktnu vezu s računarom, dok se na desnoj strani nalaze optički i hibridni koaksijalni digitalni ulazi, varijabilni RCA izlaz i izlazi za slušalice u formi 3,5-milimetarskog i 6,35-milimetarskog priključka. Postavka na gornjoj strani opet je tipična za Chord: uz levi rub postavljena su četiri loptasta tastera od providnog polikarbonata, koji služe za uključivanje, aktivaciju blutut veze, odabir ulaza i digitalnog filtera; u središnjem delu postavljeno je karakteristično ovalno staklo, omogućavajući pogled u unutrašnjost kojom dominira veliki FPGA čipset, uz natpis „Designed by Rob Watts“; na desnom delu nalazi se komanda za glasnoću u vidu lopte koja se može okretati. Konačno, mali deo gornje, zadnje i donje strane prekriven je crnim akrilom, ispod kojeg su smešteni senzor daljinskog upravljača i prijemnik blutut signala.

Tehnologija i mogućnosti
Kao što smo već spomenuli, Chord se izdvojio od ostalih proizvođača digitalnih hi-fi uređaja po tome što nije želeo da koristi neko od gotovih rešenja drugih kompanija, već je razvio sopstveno kolo za digitalno-analognu konverziju. U praksi to znači da Chord uzima prazna FPGA integrisana kola (Field-Programmable Gate Array) Xilinx Artix-7 i upisuje im sopstvene instrukcije za obradu signala, uz dodavanje patentiranog WTA (Watts Transient Aligned) filtera sa četiri modaliteta rada (Incisive neutral, Incisive neutral HF roll-off, Warm i Warmer HF roll-off). U pogledu podrške za digitalne fajlove, Hugo 2 prihvata sve što bi binarni audiofili mogli da požele – do 768 kHz/32-bitskog signala u PCM formatu i nativnog DSD512, uz blutut aptX s podrškom za 48/16 rezoluciju CD kvaliteta. Pojačalo za slušalice izvedeno je u A klasi i pokreće slušalice impedanse do 800 oma, uz četvorostepeno podešavanje crossfeeda.

Test
Tokom reprodukcije, Hugo 2 donosi fantastičnu kombinaciju neutralnosti i prirodnog, organskog zvuka – zaštitnog znaka Chordovih D/A konvertera, s kojim smo se već sreli kod modela Mojo i 2Qute. Bez obzira na cenovnu kategoriju, ovom DAC-u teško je naći zamerku u apsolutnim okvirima jer sve zvuči zaista sjajno, a krajnji kvalitet reprodukcije ograničen je samo rezolucijom i kvalitetom samog zapisa. Međutim, čak i ukoliko poželite da strimujete MP3 preko blutut veze, Hugo 2 vas neće razočarati, već će se potruditi da izvuče maksimum i iz kompresovanih fajlova. Kao i uvek kad nam se na testu nađe neka posebno dobra sprava, uz Hugo 2 muzika teče potpuno neusiljeno, a sveobuhvatan doživljaj zaokuplja punu pažnju auditorijuma i otežava izdvajanje pojedinačnih kvaliteta. S druge strane, ovo je verovatno najveći kompliment koji se može dati jednom hi-fi uređaju.

Na albumu „Strange Days“ Hugo 2 nam je priuštio potpuno čist i jasan, a opet toliko prirodan prikaz glasa Jima Morrisona. Svi detalji i najfinije emocije bili su predstavljeni na jasno definisanoj pozornici, uz potpunu konzistentnost od vrha do dna i neosetljivost na stepen glasnoće. U ovom pogledu, Hugo 2 kao da nema ograničenja, već gornju granicu postavljaju ostale komponente sistema. Ista stvar je i s prikazom instrumenata, bilo da su u pitanju gitare, klavijature ili bubnjevi. Najsitnije kolebanje u zvuku sasvim je čujno, a tekstura svakog pojedinačnog tona predstavljena je uz impresivnu preciznost i slojevitost. Ali, sve to je majstorski uklopljeno u muzičku celinu, pa reprodukcija ne gubi prirodan tok i fluidnost.

Uz Hugo 2 muzika teče potpuno neusiljeno, a sveobuhvatan doživljaj zaokuplja punu pažnju auditorijuma.

Pored bogatstva tonova, u srednjem delu spektra Hugo 2 pokazuje zavidnu separaciju, kao i sposobnost uspostavljanja hijerarhije tokom kompleksnijih deonica. Pored toga, prilikom reprodukcije zahtevnih dela klasične muzike imponuju brzina i lakoća s kojima Hugo 2 prebacuje fokus između grupa različitih instrumenata, što ukazuje na besprekorne dinamičke sposobnosti. Makro i mikro dinamika nastavljaju se do samog dna, uz potpuno čist i precizan, a opet masivan i prijatno mekan prikaz najnižih tonova. Bez obzira na to da li se traže brzina i odsečnost elektronskog ritma ili masne, odzvanjajuće note kontrabasa, Hugo 2 je uvek na visini zadatka. Stoga, utisak je da i u ovom segmentu ograničavajući faktor predstavljaju samo sposobnosti ostatka sistema.

Iako tokom testiranja nismo imali na raspolaganju slušalice odgovarajuće kategorije, kratka proba s redakcijskim JBL Elite Everest 750NC uverila nas je da Hugo 2 još kako ima šta da ponudi kao headamp. Zvuk je od samog početka bio precizan i veoma prirodan, uz celovit doživljaj koji se ne može sresti kod pristupačnijh pojačala za slušalice. Takođe, s obzirom na deklarisanu sposobnost pokretanja 800-omskih slušalica, jasno je da problem pokretanja nezahtevnih JBL slušalica nije postojao.

Ukupno, Hugo 2 predstavlja uređaj kojem je gotovo nemoguće naći zamerku u pogledu reprodukcije, a čak su i lični afiniteti zadovoljeni prisustvom četiri digitalna filtera. Nakon kraćeg eksperimentisanja, mi smo zaključili da nam prvi filter (Incisive Neutral) najviše odgovara jer pruža potpunu neutralnost i prirodan zvuk, ali svakako preporučujemo da se poigrate filterima i ustanovite šta najviše odgovara vama i vašem sistemu.

Ipak, zamerke se mogu staviti na sistem kontrole kojim je Chord želeo da pojednostavi stvari, a zapravo ih je učinio nepopravljivo komplikovanim i, u najmanju ruku, čudnim pri upotrebi – poput najluđih rešenja iz zlatnog doba francuskog Citroena. U nedostatku klasičnog displeja, za koji smatramo da je neophodan na uređaju ovakvih mogućnosti, kod Huga 2 sve se svodi na boje. Nakon uključivanja, iluminacija „prozora“ na gornjoj strani prikazuje rezoluciju dolaznog signala, za šta je zaduženo čak 11 boja. Četiri tastera takođe menjaju boje u zavisnosti od odabranog ulaza, filtera, crossfeeda i trenutne napunjenosti baterije, a čak i komanda za glasnoću menja boju prilikom upotrebe. U praktičnom smislu, sve ovo znači da pored sebe u svakom trenutku morate imati kratko uputstvo (koje se isporučuje uz uređaj) ukoliko želite da protumačite vesele, šarene signale koje vam Hugo 2 upućuje. Priznajemo da je upotreba znatno olakšana prisustvom standardnog daljinskog upravljača, ali je konačni utisak da je proizvođač želeo po svaku cenu da se razlikuje od konkurencije, makar i uz gubitke u pogledu jednostavnosti korišćenja.

Zaključak
Nakon višenedeljnog druženja s drugom generacijom Hugo DAC-a, ali i usled prisustva pristupačnijeg 2Qute kao stalnog člana našeg sistema, smatramo da je Chord nesumnjivo pomerio granice dobrog zvuka u odgovarajućim cenovnim razredima. Ovo je pre svega zasluga patentiranih FPGA i WTA rešenja, što potvrđuje i test najpristupačnijeg modela Mojo, koji takođe možete pročitati u ovom broju. Iako prihvatamo da se dizajn uređaja neće svideti svakome i da veliki broj audiofila preferira komponente klasične forme i gabarita – naročito u višim cenovnim razredima – moramo pomenuti da sprave ovog ostrvskog proizvođača nisu posebno fotogenične, te da mnogo bolje izgledaju uživo. Ovome doprinosi zaista izuzetan kvalitet izrade, s kućištima od masivnog i savršeno precizno izrađenog aluminijuma, pa Chord uređaji ostavljaju utisak da su napravljeni da traju i da godinama uveseljavaju vlasnike svojom neuobičajenom pojavom i izuzetno dobrim zvukom.

Chord Hugo 2
D/A konverter: Chord Custom FPGA
Frekvencijski opseg (+/-0,2 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,0001%
Izlazna snaga (32 Ω): 740 mW
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i mikro-USB
Analogni izlazi: 1x RCA
Izlazi za slušalice: 1x3,5 mm i 6,35 mm
Dodatno: blutut aptX
Kapacitet baterije: 5.200 mAh
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 130x21x100 mm
Masa: 450 g
Cena: 2.150 evra
AV impuls, 011/7622-139
Chord Hugo 2
Neobičan dizajn.Napravljen da traje.Inovativni FPGA DAC.Neutralan i prirodan zvuk.Sveobuhvatan muzički ugođaj.
Nepraktični indikatori.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac