Electrocompaniet ECM 2

Multipraktik visoke klase

Pored velikog broja audio-uređaja u različitim klasama, norveški Electrocompaniet ima u ponudi nekoliko svestranih multiplejera koji jednako uspešno reprodukuju zvuk i sliku.

 

Iako se testirani uređaj pojavio u prodaji pre više godina, pogled na tehničke karakteristike i mogućnosti teško da bi ukazao na to. Kao višenamenski medija-plejer, ECM 2 reprodukuje sve popularne audio-formate, uključujući 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, kao i DSD rezolucije 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64 i DSD128). Pored toga, podržani su video-fajlovi do Full HD rezolucije, uz visokorezolutivni zvuk.

Tačan i istovremeno živ prikaz s lakoćom uvlači slušaoca u muziku.

Funkcionalnost je posebna priča: pored reprodukcije preko mreže (LAN ili wi-fi), ECM 2 reprodukuje audio i video fajlove sa eksternih memorija, ali i sa internog hard-diska, koji se može ubaciti naknadno. Pored toga, digitalni ulazi omogućavaju mu funkciju eksternog D/A konvertera, a kontrola glasnoće obezbeđuje ulogu pretpojačala za druge digitalne izvore. Dakle, u pitanju je audio-video plejer, strimer, server, D/A konverter i pretpojačalo, a sve to u samo jednom, veoma kvalitetnom i lepom kućištu.

Spolja i unutra
ECM 2 je izveden u prepoznatljivom stilu skandinavskog proizvođača, s prednjim panelom preko kojeg je postavljen providni akril i zlatnim tasterima i oznakama na crnoj podlozi. U levom delu nalazi se dot-matriks displej, desna strana rezervisana je za četiri višenamenska tastera, dok se u središnjem delu nalaze taster za uključivanje i veliki logotip kompanije. Zahvaljujući efektnoj kombinaciji boja i veoma niskom profilu, ECM 2 deluje još elegantnije nego masivniji Electrocompaniet uređaji, pa verujemo da nema audiofila koji ga ne bi poželeo u svom sistemu. Elegantnoj pojavi doprinosi gornji poklopac, koji je izveden izjedna s bokovima i zaobljen na ivicama. Takođe, poklopac je karakterističan po velikom broju proreza za hlađenje u zadnjem delu i na bokovima.

 

Usled male visine, zadnji panel je u potpunosti ispunjen brojnim priključcima. Gledano sleva nadesno, prisutni su analogni RCA i balansirani XLR izlaz, po dva digitalna koaksijalna i optička ulaza, jedan HDMI izlaz, četiri USB-A porta, eternet port, wi-fi antena, jedan koaksijalni izlaz i IEC strujni priključak s prekidačem. Tu su još triger ulaz i izlaz, kao i servisni port, u formi 3,5-milimetarskih priključaka.

Iako uglavnom nije posebno interesantna, donja strana ovde donosi neke zanimljivosti. Pored tri masivne nožice i dodatnih proreza za hlađenje, u prednjem delu donje strane nailazimo na poklopac koji služi za instalaciju internog hard-diska. Postupak je sasvim jednostavan: potrebno je skinuti panel odvijanjem četiri zavrtnja, zatim pričvrstiti hard-disk na predviđene nosače na gornjoj strani, povezati kablove, sve to vratiti nazad i pričvrstiti pomoću zavrtnjeva s početka. ECM 2 podržava standardne 3,5-inčne hard-diskove, kao i 2,5-inčne HDD i SSD drajvove, a jedini uslov jeste prisustvo SATA interfejsa. Takođe, podržani su svi popularni fajl-sistemi, uključujući NTFS, FAT, ExFAT, HFS+ i EXT4, a proizvođač navodi da nema ograničenja u pogledu kapaciteta diska.

 

Usled prisustva hard-diska i torusnog transformatora, unutrašnjost uređaja prilično je popunjena. Pomenute komponente smeštene su u prednjem delu, dok je zadnja polovina ispunjena štampanom pločom. Ovde nailazimo na pravi mini-računar, što ECM 2 zapravo i jeste, s centralnim procesorom smeštenim ispod hladnjaka s ventilatorom i memorijskim modulom pored njega. U desnom delu smeštena je audio-sekcija, a za D/A konverziju zadužen je par kola Cirrus Logic CS4398 u dual-mono postavci. Pored toga, prisutan je transiver digitalnog signala Burr-Brown SRC4392i proizvođača Texas Instruments, kao i veći broj elektrolitskih kondenzatora različitog kapaciteta.

Audio i video
Bez obzira na to da li ga koristite kao muzički server, strimer ili eksterni D/A konverter, ECM 2 uvek pruža zvuk na najvišem nivou. Reprodukcija se odlikuje potpuno jasnim i definisanim tonovima, koji zadržavaju koherentnost i tokom najvećih izazova. Zapravo, ovo je jedna od glavnih osobina koja odvaja vrhunske sprave od pristupačnijih hi-fi uređaja – sposobnost da zadrže uzde u svojim rukama, bez obzira na zahtevnost reprodukovanog materijala. Kod testiranog Electrocompanieta tonovi zadržavaju svoje karakteristike i pri najvećim ekstremima, a tonska slika ne gubi na dimenzijama ili pozicioniranju. Donji deo opsega je brz i precizan, uz sjajan osećaj za ritam i potpuno adekvatnu masu najdubljih basova. Tačan, a istovremeno živ prikaz s lakoćom uvlači slušaoca u muziku, što je delom zasluga direktne prezentacije – kod ovog plejera nema uvijanja i okolišanja, sve je predstavljeno na dlanu i bez ulepšavanja. Fluidna i muzikalna prezentacija nastavlja se u srednjem delu opsega, u kojem tonovi balansiraju na finoj granici između preciznog ocrtavanja i daška prijatne topline. Proizvođač je obavio sjajan posao u pogledu usklađivanja opsega, pa muzika zvuči celovito i uravnoteženo, bez isticanja bilo kog dela spektra. Najviši tonovi neosetno se uklapaju s ostatkom slike, uz isti tonski pečat i besprekornu definiciju bez obzira na zahtevnost. Stoga, jedini uslovni nedostatak mogla bi da bude upravo navedena nepopustljivost plejera jer pojedinim živim snimcima može nedostajati malo izobličenja i „prljavog“ zvuka, koji bi doprineo verodostojnom koncertnom ugođaju. Ipak, ovo treba uzeti s rezervom jer je u pitanju lični afinitet.

Još jedno značajno dostignuće konstruktora jeste doslednost kvaliteta reprodukcije preko različitih izvora i ulaza. ECM 2 smo koristili sa internim hard-diskom, eksternom USB memorijom, preko mreže i koaksijalnog ulaza, puštajući iste fajlove, a zvuk je uvek bio jednakog kvaliteta i nismo uspeli da razlikujemo izvore. Osim toga, audiofilski život dodatno je olakšan prisustvom DLNA sertifikata i podrškom za UpnP protokol, što znači da će ECM 2 bez problema raditi sa ogromnim brojem uređaja i softverksih plejera. Dakle, ako nameravate da koristite ovaj uređaj s više izvora, možete biti sigurni da ćete preko svakog dobiti najviši mogući kvalitet.

S obzirom na to da ECM 2 ne služi samo za reprodukciju muzike već funkcioniše i kao video-plejer, isprobali smo ga i u tom modalitetu. Iako već pokazuje godine u pogledu podrške za video-fajlove (do Full HD i H.264), ECM 2 se i dalje predstavlja kao veoma sposoban video-plejer. Kvalitet slike je besprekoran, a reprodukcija se odvija glatko i bez zastoja bez obzira na veličinu fajla. Pored toga, povezivanje s televizorom donosi pristup veoma lepo dizajniranom sistemu menija, koji je intuitivan i jednostavan za upotrebu. Zahvaljujući mrežnom povezivanju, pored uobičajene kontrole preko daljinskog upravljača, na raspolaganju je i odlična aplikacija koja pruža kompletnu garnituru opcija preko pametnog telefona ili tablet-računara. Nama se posebno svidelo upravljanje preko tableta, koji usled većeg ekrana pruža savršenu funkcionalnost, uz zadržavanje potpune preglednosti.

Zaključak
Zahvaljujući navedenim kvalitetima, ECM 2 će se u svakom sistemu veoma brzo nametnuti kao centar kućne multimedije, toliko da ćete uskoro zaboraviti na druge plejere. Vrhunska reprodukcija sa svih izvora dopunjena je dobro promišljenim rešenjima, kao što je isključivanje internog hard-diska kad nije u upotrebi kako bi se smanjilo zagrevanje uređaja, ali i potencijalno zagađenje signala neželjenim smetnjama. Stoga, ako ste u potrazi za svestranim, praktičnim i izuzetno kvalitetnim izvorom zvuka i slike, Electrocompaniet ECM 2 bi trebalo da vam bude u vrhu liste.

Electrocompaniet ECM 2
Broj kanala: 2
Frekvencijski opseg: 0,5 Hz - 48 kHz
Izobličenja THD: <0,0005%
Audio-formati: AAC, AC3, ALAC, APE, DSD, DTS, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Video-formati: H.263, MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC (H.264)
Audio-ulazi: 2x koaksijalni i optički
Audio-izlazi: 1x RCA, XLR i koaksijalni
Video-izlazi: 1x HDMI
Dodatno: LAN, wi-fi, 4x USB
Dimenzije (ŠxVxD): 465x78x371 mm
Masa: 8,5 kg
Cena: 4.600 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Electrocompaniet ECM 2
Kvalitet izrade i dizajn.Funkcionalnost i svestranost.Celovit i uravnotežen zvuk.
Samo do Full HD i H.264.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Slika
Vrednost za novac