Technics SL-1210 Mk7

007

Iako njegova oznaka sugeriše da je nastavak slavnog niza, novi SL-1200 je pre gramofon s kvalitetnim genima, ali vrsta za sebe.

Dogodilo se to gotovo slučajno: kad se 1970. pojavio SP-10, prvi gramofon s direktnim pogonom koji je ubrzo doživeo uspeh ne samo kod audiofila već i u studijima, Technics je ovu konstrukciju spustio u komercijalni segment, prvo u SL-1100 (1971), a zatim i u SL-1200 (1972), majku svih sledećih modela s ovom oznakom. Prvi SL-1200 imao je elektronsku kontrolu brzine, stroboskop i zasebnu regulaciju brzina 33 i 45, u opsegu koji je omogućio lako uklapanje BPM-ova i još nekoliko pogodnosti na DJ sceni, koja se tek rađala u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako po priznanju Technicsa to nije bila njihova namera, već srećna koincidencija, DJ gramofon je bio rođen, a kasnije će postati i najčuveniji i najtiražniji gramofon u istoriji njegovog postojanja.

Od DJ-eva do kolekcionara

Svi naredni modeli SL-1200 i njihova crna braća s oznakom 1210 bili su kreirani prema potrebama živih nastupa i manipulisanja pločama i u saradnji s DJ-evima. SL-1200 je sve više dobijao status kultnog gramofona, neprestano je modifikovan (ne uvek i nabolje), a koliko je bio značajan, postali smo svesni tek na zalasku vinila i, posledično, ere gramofona. Iako Technics nikada nije prestao da se proizvodi, tržište polovnih gramofona je eksplodiralo, polovni SL-1200, dotad već potvrđeni kao neuništivi, počeli su da budu traženi, a gramofoni, kao retka roba, postaju sve skuplji.

Nešto duži uvod ovog odeljka poslužio je upravo tome da bismo se dotakli cene Technicsa SL-1200, naročito njegovih poslednjih generacija, koje su, činilo se, bivale skuplje neko ikad, što je delovalo kao da Technics rasprodaje svoju staru slavu dok se DJ-evi postepeno okreću jeftinijim klonovima. Ako ostavimo po strani skupe jubilarne serije i audiofilske izvedbe, da li je SL-1200 ikada bio jeftin? Ako je verovati kalkulatorima valuta i inflacija na internetu, SL-1200Mk2 danas bi koštao oko hiljadu funti. Razume se, ovome treba dodati današnju retkost gramofona, uopšte više cene audio-uređaja, koje slabo ili nimalo ne ulaze u rast indeksa troškova života, razvoj i tehnička poboljšanja koja proizvođač ugrađuje u svaku novu verziju, kao i nešto prestiža i intangible value, i nije teško izvući jednostavan zaključak.

Hands-on test

Da odmah otklonimo moguću zabunu o oznakama: i SL-1200 i SL-1210 su crne boje, s tim što je ovaj drugi namenjen evropskom tržištu. Silver verzije zasad nema.

Nova verzija s oznakom Mk7 jeste prepoznatljivi SL-1210 – poklopac sa šarkama, isti raspored komandi, doduše nešto drugačiji mat crni finiš, ali vizuelno jako dobar – sve dok ga ne podignete s podloge. Novi model je, naime, 2,4 kilograma lakši od prethodnika, a najviše je “olakšan” novi motor, koji je i dalje 9-polni, ali je sada bez jezgra, mada s poboljšanom elektronikom, što ima za cilj da otkloni za većinu nečujnu fluktuaciju brzine pri prelasku između polova, na ovom motoru se to dešava negde oko 10 herca, što su neki kritičari nazvali Technicsovim zvukom. Novi motor, međutim, uspeva da ostvari nešto jači obrtni momenat, kao i da postigne istu W/F vrednost. Sama baza, iako od dampiranog sendviča, više nije od specijalnog antirezonantnog materijala, već od smese ABS plastike i staklenih vlakana, što je takođe čini lakšom. Sklop ručice je potpuno isti, bez ikakvih izmena. Ponovo su tu odvojivi interkonekt kablovi i kabl za napajanje – profesionalci znaju koliko je ovo važno kad treba demontirati ili preseliti gramofon.

Nekoliko novih funkcija je u domenu elektronike i uglavnom je skriveno ispod tanjira u vidu mikroprekidača, pomoću kojih svako može personalizovati inicijalna podešavanja. Idemo redom: izbor crvene ili plave boje svetla stroboskopa i svih LED indikatora; omogućavanje okretanja tanjira u kontrasmeru istovremenim pritiskom start-stop i brzine; omogućavanje brzine 78 zajedničkim pritiskom na 33 i 45; podešavanje jačeg ili slabijeg obrtnog momenta, kao i podešavanje sile zaustavljanja tanjira u četiri koraka. Konačno, treba dodati i novu elektroniku koja omogućava precizniju varijaciju brzine i dodatak dugmeta iznad kliznog potenciometra kojim se varijacija udvostručuje sa osam na 16 odsto.

Pri korišćenju novi SL-1210 daje drugačiji osećaj: dugme start-stop više nije tako solidno na pritisak, a najveće iznenađenje je svetiljka za ploču, koja sada iskače naglo, bez dampiranja, mada proizvođač navodi da ima bolji ugao osvetljavanja. Naravno, ako ovaj gramofon ne poredimo s prethodnicima i posmatramo ga isključivo za profesionalnu upotrebu, ovi detalji nemaju značaja.

Zaključak

Najslavniji dani Technicsa SL-1200 možda su za nama, ali on je još uvek tu. Najnovija generacija ovog gramofona – sedma ili dvadeseta, zavisi od brojanja – projektovana je s jasnom orijentacijom prema DJ segmentu, o čemu svedoče endorsmenti Mk7 vodećih svetskih DJ-eva, ali i dodate funkcije za bolje manipulisanje pločama.

Uprkos dodacima, na novom Mk7 nedostaju neki noseći elementi i finese koje su imali prethodnici, a koji su ih činili boljima za audiofilsko slušanje. Pitanje zašto je Mk7 lakši od ranijih modela isto je kao kad bismo diskutovali o manjoj masi današnjih automobila. Jasno je da Mk7 pravi konačnu podelu između poklonika novih stvari i onih koji ih kupuju na polovnom tržištu. Ali između ta dva tabora nikada nije bilo preklapanja.

Technics SL-1210 Mk7
Šasija: liveni aluminijum
Baza: smesa ABS-a i staklenih vlakana
Pogon: direktno
Brzine: 33 1/3, 45, 78
Tanjir: liveni aluminijum
Cena: 950 €
4Audio, 011/7704-320
Technics SL-1210 Mk7
Standardni komad opreme za DJ-eve.
Manje je namenjen kućnom slušanju od prethodnika.
5.0Overall Score
Reader Rating 1 Vote