Simaudio MOON Neo 280D MiND 2

Rešenje za digitalni audio

Iako MOON Neo 280D nije novi model, renomirani kanadski proizvođač je dodavanjem mrežnog plejera MiND druge generacije znatno podigao stepen funkcionalnosti ovog uređaja i preobrazio ga u istinski centar digitalnog audija.

Poslednjih godina svedoci smo da sve više proizvođača predstavlja integrisane višenamenske uređaje za reprodukciju s različitih digitalnih izvora kako bi audiofilima ponudili sveobuhvatno rešenje. Pored nemale uštede zbog samo jednog kućišta, prednosti se ogledaju u najkraćem mogućem putu signala, izostanku interkonekcionih kablova i (najčešće) kvalitetnijem napajanju, uz dodatne praktične pogodnosti u vidu manje gužve na audio-video polici i centralizovane kontrole preko samo jednog daljinskog upravljača ili aplikacije. Ovim putem krenuo je i Simaudio, predstavivši D/A konverter MOON Neo 280D s integrisanim mrežnim plejerom MiND 2.

Spolja i iznutra

Kao predstavnik serije Neo, 280D MiND 2 odlikuje se prepoznatljivim kućnim dizajnom. Ispupčeni levi i desni deo prednjeg panela dodatno su naglašeni srebrnom bojom na testiranim primerku, što, uz hromirane tastere, pruža sjajan kontrast crnom ostatku kućišta. Središnji deo fronta upotrebljen je za smeštaj komandi za stendbaj, odabir ulaza i aktivaciju blutut veze, ali glavnu reč vode LE diode: ima ih čak 20 i služe za indikaciju aktivnog ulaza, rezolucije digitalnog signala i status uređaja. Iako je ovo moglo biti rešeno i pomoću ekrana, priznajemo da obilje crvenih lampica na prednjem panelu donosi određeni retro šmek i sigurni smo da će se 280D MiND 2 dopasti svima koji preferiraju staru školu hi-fi dizajna.

Tonska uravnoteženost jedna je od najvažnijih osobina ovog uređaja.

Standardno kućište serije Neo opisali smo već mnogo puta, pa na njega nećemo trošiti previše prostora: u pitanju je veoma kvalitetno kućište, kilometrima daleko od konfekcijske proizvodnje. Izrađeno je u kombinaciji fronta od brušenog aluminijuma i metalnih panela debljine dva milimetra, uz veoma čvrstu šasiju i orebrene aluminijumske bokove.

Na zadnjoj strani nalazi se pregršt priključaka, koje predvode po dva koaksijalna i optička digitalna ulaza i jedan balansirani AES/EBU ulaz. Za direktno povezivanje računara predviđen je galvanski izolovani USB-B s asinhronom vezom, dok se na izlazu nalaze analogni RCA i balansirani XLR priključci. Za mrežno povezivanje predviđeni su eternet port i wi-fi antena, uz tastere za resetovanje i ažuriranje firmvera i pripadajuće LED indikatore. Dodatno, na raspolaganju su SimLink ulaz i izlaz za povezivanje drugih Simaudio uređaja, ulaz za dodatni senzor daljinske komande i RS-232 port, dok je u desnom uglu smeštena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem.

Već poznati Simaudiov kvalitet izrade nastavlja se ispod masivnog gornjeg poklopca. Kako je kućište serije Neo predviđeno i za uređaje veće prostorne zahtevnosti (integrisana pojačala i sl.), 280D MiND 2 koristi samo zadnju polovinu raspoloživog prostora. U levom delu smešteno je napajanje, s oklopljenim torusnim transformatorom i šest elektrolitskih kondenzatora ukupnog kapaciteta 13.200 mikrofarada, koje Simaudio sam proizvodi. Ostatak zadnjeg dela zauzela je četvoroslojna glavna ploča, na kojoj pronalazimo prijemnik digitalnog signala Cirrus Logic 8416 i 32-bitsko konvertersko kolo ES9018K2M proizvođača ESS Technology. MiND 2 modul smešten je na zasebnu, izdignutu štampanu ploču, a prednji panel povezan je preko flat-kabla.

Funkcionalnost

Kad je u pitanju funkcija D/A konvertera, 280D MiND 2 pruža najbolju podršku preko USB veze, prihvatajući PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256 u izvornoj formi. S druge strane, integrisani MiND 2 strimer reprodukuje sve popularne formate, od kompresovanih MP3 do 192 kHz/24-bitskih FLAC fajlova, uz podršku za DSD256 i sve popularniji MQA.

Osnovnim funkcijama može se upravljati preko kvalitetno izrađenog sistemskog daljinskog upravljača CRM-3, ali za punu kontrolu neophodno je upotrebiti mobilnu aplikaciju MOON MiND Controller. S ovom aplikacijom sretali smo se više puta i možemo da kažemo da je u poslednjoj verziji dovedena do savršenstva, uz intuitivne i pregledne menije, veoma brz odziv i mogućnost multirum povezivanja. Pored pristupa lokalnim audiotekama i internet radiju, ona omogućava reprodukciju s onlajn muzičkih servisa, uz integrisani Tidal Masters, Deezer Hi-Fi, Qobuz Sublime+ i podršku za Roon. Zahvaljujući DLNA sertifikatu i UPnP protokolu, povezivanje se obavlja veoma jednostavno, a na poziciji renderera i softverskog servera može se naći bilo koja DLNA aplikacija, po želji korisnika. Takođe, pored mrežnog povezivanja pomoću kabla ili bežičnim putem, na raspolaganju je praktična blutut veza s podrškom za aptX kodek.

Zvuk

Kako smo ranije imali priliku da se u zasebnim testovima upoznamo s D/A konverterom 280D u osnovnoj verziji, kao i sa samostalnim strimerom MiND 2, početak slušnog testa bio je poput susreta sa starim prijateljem: priroda reprodukcije bila nam je poznata u osnovnim crtama, ali je bilo neophodno podsetiti se preciznijih odrednica i, naravno, ustanoviti promene ukoliko ih ima.

Tokom reprodukcije 280D MiND 2 kreira odlično razvijenu pozornicu, koja svojom širinom stvara prostor za obilje detalja, koji se neće međusobno ometati. Prikaz finesa stoga je veoma dobar, dok slojevitost i dubina scene omogućavaju jasnu separaciju pozadinskih detalja i ambijentalnih zvukova. Poput svih Simaudio uređaja s kojima smo se dosad sreli, 280D MiND 2 ne pokazuje kvalitativne razlike tokom reprodukcije oprečnih muzičkih pravaca, te u ovom smislu predstavlja istinskog all-roundera, koji svakom materijalu prilazi s jednakim entuzijazmom i rešenošću da pruži maksimum. Takođe, negativne odrednice poput digitalne nervoze i neželjenih artefakata ovde se ne mogu čuti, a testirani uređaj pruža veliki, živopisan i prirodan zvuk.

Odlična dinamika najpre se može čuti u niskom delu spektra, uz čvrste i masivne, a opet očaravajuće detaljne i precizne basove. Ipak, sjajan niskotonski opseg odlično je uklopljen u zvučnu celinu, pa nikada ne dolazi do preglasavanja između opsega. Generalno, tonska uravnoteženost jedna je od najvažnijih osobina ovog uređaja, a Simaudio uspeva da pripitomi i uobliči i veoma lošu produkciju, koja na drugim uređajima može zvučati gotovo neslušljivo.

Reprodukcija visokorezolutivnih zapisa podiže količinu mikrodetalja na još viši nivo, ali je, zapravo, prava lepota u tome kako 280D MiND 2 njima barata. Uprkos detaljnom i preciznom prikazu, tonovi zadržavaju organsku prirodnost, a muzika ima nepomućen tok. Takođe je važno naglasiti da ne postoji razlika u kvalitetu reprodukcije preko mreže i s digitalnih ulaza: tokom slepog testa, koristeći nekoliko istih numera u istoj rezoluciji, nismo uspeli da prepoznamo izvor.

Zaključak

Ima li nedostataka? U pogledu kvaliteta izrade i reprodukcije 280D MiND 2 dobija najviše ocene, ali bismo mu rado dodali nekoliko opcija kako bi spisak mogućnosti bio kompletan. Atenuator digitalnog signala bio bi pun pogodak, jer bi omogućio kontrolu glasnoće i direktno povezivanje na izlazno pojačalo. Takođe, prisustvo digitalnih izlaza možda bi mu produžilo život na poziciji strimera kad dođe vreme za sledeće unapređenje D/A konvertera, a bilo bi zgodno imati i izlaz za slušalice.

Ipak, 280D MiND 2 uzvraća balansiranim analognim stepenom i XLR vezom, koju svakako preporučujemo za najbolji kvalitet zvuka. Pored toga, iako nije jeftin u apsolutnom smislu, testirani Simaudio objedinjuje dva uređaja koji, kad bi se kupovali odvojeno, koštaju čak 1.000 evra više. Ukoliko se tome doda ušteda na kvalitetnom digitalnom interkonektu za vezu između strimera i DAC-a, pa i na strujnom kablu, jasno je da Simaudio MOON Neo 280D MiND 2 pruža sjajnu vrednost za uložen novac.

Simaudio MOON Neo 280D MiND 2
Formati: PCM 384/32, DSD256, MQA...
D/A konverter: ESS ES9018K2M
Frekvencijski opseg (+0/-3 dB): 2 Hz – 100 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): 0,001%
Dinamički opseg: 120 dB
Odnos signal/šum: 118 dB
Digitalni ulazi: 2 x koaksijalni i optički, 1 x USB-B i AES/EBU
Analogni izlazi: XLR i RCA
Mrežno povezivanje: LAN i wi-fi
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 429x86x333 mm
Masa: 7,5 kg
Cena: 3.400 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Muzikalan i prirodan zvuk.
Detaljnost i dinamika.
Jednostavno upravljanje.
Nema kontrolu glasnoće.
4.6