Pro-Ject X1

Odrastanje jednog gramofona

Od prvog P1 do najnovijeg X1, Pro-Ject je neprekidno usavršavao svoje gramofone, učeći na bogatom iskustvu zajedno sa svojim kupcima.

Godine 1991. Pro-Ject je prikazao svetu svoj prvi gramofon sa oznakom P1. “Niskobudžetni i haj-end gramofon”, kako je opisan, težio je da pruži zaokruženo rešenje za slušanje ploča u vreme kad je kompakt-disk već odneo prevagu nad vinilom. To je bila potpuno svedena, manuelna sprava opremljena zvučnicom Sumiko Oyster, s ručnim prebacivanjem brzine i engleskim uputstvom s prilično jezičkih grešaka. Ovaj gramofon je od početka odredio Pro-Ject kao eklektičnu firmu, koja će se u celoj svojoj istoriji kretati dobro poznatim i utvrđenim stazama gramofonije.

Želja za apgrejdovanjem

Gotovo svaki element P1 trebalo je poboljšati, zameniti kvalitetnijim ili učiniti praktičnijim i udobnijim za korišćenje. Pro-Ject je to i činio tokom tri decenije, na desetinama svojih gramofona, i u verovatno najvećem i ponekad teško preglednom izboru linija i modela, u kome nije uvek jednostavno snaći se. X1 se pojavio ovog leta zajedno s modelima T1, X2 i Classic Evo, u očiglednom pokušaju proizvođača da pojednostavi svoju ponudu eliminisanjem linija Xpression i Xperience, što sada svodi portfolio na i dalje brojnih 12 familija.

Veoma izbalansiran i utegnut zvuk prvo je što se primećuje kao odsustvo iole većih mana ili mana imanentnih ovoj klasi.

X1 je direktni naslednik prvenca P1 i njegovo poboljšanje u svakom segmentu. Baza bez vešanja i supšasije je od masivnijeg i manje rezonantnog MDF-a u tri finiša: crnom ili belom laku iz osam slojeva, ili mat voskiranom orahovom furniru. U šasiji je mehanički izolovani motor s DC/AC pretvaračem, elektronskom kontrolom i prebacivanjem brzine i dodatnom brzinom 78, koji preko kaiša pokreće podtanjir s čeličnom osovinom u mesinganoj biksni. Na ovaj podvoz dolazi mat brušeni akrilni tanjir debljine 20 milimetara i mase 1,5 kilograma. Konstrukcija ručice leži u aluminijumskoj bazi s mogućnošću podešavanja VTA i azimuta, na koju dolazi ručica dužine 8,6 inča (efektivna dužina 216 milimetara), izrađena od aluminijum-karbonskog sendviča i sa integrisanim hed-šelom, što treba da eliminiše rezonancu koja bi se javila na tom sastavu. Teg je dampiran termoplastičnim elastomerom. X1 se isporučuje bez glave ili sa Pick it S2MM Ortofonove proizvodnje za Pro-Ject. Čitav sistem se oslanja na četiri podesive nožice, takođe od TPE polimera. Uz gramofon se isporučuje i poseban interkonekt, koji se priključuje na RCA terminale na zadnjoj strani. Connect it E je polubalansirani interkonekt, dužine 1,23 metra, koji čine dva upletena provodnika od HP-OFC bakra u širmu od folije, omotaču od polietilena i s pozlaćenom RCA terminacijom (postoji i verzija DIN-RCA). Problem kod ovakvih konstrukcija zna da bude visoka kapacitivnost, koja u slučaju Connect it E iznosi ne baš malih 130 pF, što može uticati na prigušenje visokog opsega.

Slušni test

Pro-Ject X1 smo testirali s preporučenom glavom Pick it S2MM, koja je, bez sumnje, fino prilagođena ručici, ali i celom sistemu. Na albumu Chryste Bell “This Train”, koji je ova mlada američka pevačica, inače gošća Beograda početkom godine, uradila uz producentsku pomoć Davida Lyncha (Rose Noire, 2011, 45RPM), X1 zvuči kao vrlo solidan gramofon, koji je podesio neki iskusni znalac. Veoma izbalansiran i utegnut zvuk prvo je što se primećuje kao odsustvo iole većih mana ili mana imanentnih ovoj klasi ili, ako hoćete, gotovim gramofonskim sistemima. Tamni ličnovski sonični prostori, koje ovde gradi niski opseg i pozicioniranje satenskog vokala preko njega, s lepim odjecima, odlično su separisani, a opet fluidno uklopljeni u prilično veliku pozornicu u kojoj dominira središnji plan. Dobro dampirana podloga ploče i baza, kao i kruti sistem ručica-glava pružaju detaljni uvid u mikrodinamiku, ne dozvoljavajući da dešavanja u prvom planu zamaskiraju ono što se dešava u pozadini ili da utonu u pozadinski šum. Ako u muzici postoji pravilo da svi muzičari umeju da sviraju brzo, ali ne umeju svi polako, onda se na ovakvo sporom i eteričnom žanru muzike celovito može sagledati vrlo kompetentna sposobnost reprodukcije. Dakako, brzina i ritmičnost ne nedostaju na X1, pa tako na numeri “The Truth Is” naš X1 ima vrlo brz i odsečan bas, odličan tajming i dobro kontroliše u prvi plan isturen vokal, čiji se opseg preliva čitavim snimkom. Treba podvući i finu, sasvim prirodnu rezoluciju visokog opsega i palatalizacije vokala.

X1 odaje utisak solidnosti ili, bolje reći, čvrstine i utegnutosti kako u građi, tako i u zvuku. Stabilna konstrukcija, masivnija i prigušenija, oseća se pri polaganju ploče, spuštanju ručice i zvuku, kad igla legne na ploču. Tonski, ovaj gramofon je oslobođen uticaja konstrukcije, vibracija i podloge na boju zvuka i stoga je u velikoj meri neutralan, gotovo bez pozadinskih artefakata i stabilan.

Zaključak

Pro-Ject P1 je sad kompletan gramofon i nosi oznaku X1. Sve što je na prvom nedostajalo tehnički i tonski, sad je zaokruženo. Ovo je izvesno jedan od najboljih gramofonskih sistema u ovom rangu cene, koji nije potrebno unapređivati čim ga raspakujete. Heinz Lichtenegger lično “voisuje” svaki model, ali, svakako, vaše uši mogu različito da osete zvuk.

Tržište vinila usporava. Tome treba dodati i startap proizvođače koji bi da uskoče u gramofonski voz koji su po drugi put zahuktali Pro-Ject i drugi. Razliku ovde čine iskustvo i kvalitet. Kao što i sam Pro-Ject više puta naglašava, ovaj gramofon čine delovi, rešenja i izrada, koji ne koštaju malo u sklopu njegove cene, zbog kojih je X1 vrlo dobro, a za neke i konačno ulaganje.

Pro-Ject X1
Baza: MDF kruta šasija
Pogon: kaišni prenos
Brzine: 33⅓, 45, 78, elektronsko prebacivanje
Tanjir: akril 1,5 kg
Ležaj: čelik u mesinganoj biksni
Motor: DC/AC s elektronskom kontrolom, izolovan od šasije
Ručica: 8,6" karbon/aluminijum
Glava: Pro-Ject Pick it S2MM (opciono)
Dimenzije (ŠxVxD): 415x335x125 mm
Masa: 7 kg
Cena: 799 €
www.project-audio.com
Pro-Ject X1
Tonska i fizička solidnost.
Ništa u ovom rangu cene.
4.5Overall Score
Reader Rating 1 Vote