Pro-Ject CD Box RS2 T

CD je mrtav – živeo CD!

Novi digitalni izvor iz Pro-Jecta nije obična nadgradnja postojećih CD mehanizama, već je baziran na sasvim novom transportu.

Kad proizvođač u 2019. lansira na tržište novi CD transport, na prvi pogled može izgledati kao da je namera tek da se pokupi nešto preostalih mrvica s jednom bogate gozbe kompakt-diska. Ali pogledajmo stvari iz drugačijeg ugla: na čemu slušate svoje kompakt-diskove? U slučaju autora ovih redova, stvari stoje ovako: pored plejera u ličnom posedu u kojima preovlađuju arhetipski CDM-0, 1 i još poneki, plejeri koji nam dolaze na testiranje uglavnom su bazirani na dvostrukim CD/DVD ili CD/SACD transportima ili CD-ROM optičkim drajvovima s višestrukim digitalnim i audio korekcijama. S druge strane, tu su veoma skupa in-house rešenja poput onih koja razvija i proizvodi Accuphase. Gde je sredina?

Blue Tiger i druge Philipsove tajne

Kad je Red Book standard prohujao, patenti istekli, a slavna prva generacija inženjera digitalnog audija penzionisana, saznali smo mnoga dešavanja iza kulisa koncerna Philips-Sony, koji nam je doneo kompakt-disk: između ostalog, kako je holandska strana zamislila da Red Book bude 14-bitski, da se digitalni audio razvija u sasvim drugom smeru i slične zanimljivosti. Ono što nije tajna, jeste da su se sva inženjerska rešenja izrađivala u okviru zadatih rokova i budžeta, s naglaskom na ovo drugo. U tim okvirima je radio i inženjer Michael Jirousek u Philipsovom birou za razvoj u Beču, u Pro-Jectovom susedstvu. Nakon odlaska iz Philipsa, Jirousek je s grupom kolega osnovao StreamUnlimited, firmu koja je nastavila da razvija optičke transporte, kontrolere i digitalni audio.

Transport koji se nalazi u CD Box RS2 T jeste proizvod StreamUnlimiteda i nosi oznaku Blue Tiger CD Pro 8. Reč je o transportu otvorenom s gornje strane, koji leži na višeslojnoj šasiji od karbonskih vlakana, lakih i otpornih na vibracije i na posebnom ogibljenju. Transport je oklopljen aluminijumskim monoblok kućištem, a karbonski umetak na gornjoj strani i spindl od istog materijala podsećaju na ono što se nalazi s donje strane. Optički sklop Sanyo HD850 OPU kreće se po linearnoj putanji. Zanimljivost je da je ovaj transport postojao samo kao prototip dok se Pro-ject nije pojavio, isprva kao zainteresovani, a zatim i ključni kupac, zahvaljujući čijim porudžbinama je serijska proizvodnja mogla da otpočne. Tako je, po Jirousekovom priznanju, CD Pro 8 bio prvi transport koji je nastao na neograničenom budžetu, tj. koji nije bio ograničen na taj način. Kontrolerska ploča CD 84 s dekoderom integrisana je u kućište transporta.

Šta ćemo s laserom?

CD Box RS2 T je solidno i precizno izrađen uređaj dimenzija između kutije za cipele i hi-fi gabarita, mali i zgodan za smeštanje na gornju površinu, ali čija masa od tri kilograma uliva poverenje. Spoljašnjost je izrađena od češljanog aluminijuma, s prednjom pločom debljine 10 milimetara. Na prednjoj ploči nalaze se mehanički prekidač za napajanje, četiri osnovne komande za reprodukciju i na sredini postavljen monohromatski displej sa standardnim setom informacija o reprodukciji. Sa zadnje strane su smešteni digitalni izlazi: koaksijalni S/PDIF, optički TOSlink, AES3, kao i HDMI veza, preko koje se I2S signal i master-takt šalju u pretpojačivač i DAC Pre Box RS2, s kojim je ovaj transport prevashodno zamišljen kao par (test u narednom broju). Izdvojen sa suprotne strane je tropolni konektor za eksterno napajanje +20 V, koji je Pro-Ject, izgleda, standardizovao na svojim novim komponentama.

Podizanje poddampiranog aluminijumskog poklopca otkriva opisani transport. Kažemo poddampiran jer bi poklopac, iako bešuman, mogao da se spušta malo sporije i elegantnije, a udarac metala o metal sprečavaju dve silikonske podloške. Tu blizu njih se nalazi mikroprekidač čija je uloga, dakako, da aktivira očitavanje diska po zatvaranju. Međutim, tu se krije i mogući problem: mikroprekidač nije skriven, te ga je moguće pritisnuti prstom i aktivirati plejer, a samim tim i izložiti se laserskom zraku – to važi za one koji bi da se igraju. Međutim, to se može dogoditi i slučajno, kao na primer pri otvaranju poklopca koji ne prekida rad transporta istog trenutka. Treba primetiti i da nigde nema vidljive nalepnice s upozorenjem koje će podsećati vlasnika da povede računa kad rukuje uređajem ulazeći u vertikalnu osu zraka.

U upotrebi

Postavljanjem magnetnog tega preko diska i zatvaranjem poklopca, transport se uz dosta šuma aktivira i očitava disk, prikazujući broj numera i ukupno vreme na ekranu. Prvi utisak je da bi ceo uređaj mogao da ima brži odziv. Zatim se nastavlja pomenuti šum transporta, koji je, izgleda, sam po sebi prilično glasan i tokom čitanja, do te mere da je moguće čuti ga između numera, neretko i na tihim deonicama, s nekoliko metara udaljenosti. Poklopac zaista malo doprinosi utišavanju jer između njega i podloge postoji oko milimetar lufta – i zaista kroz proreze na tri strane poklopca može se videti crvena refleksija laserskog zraka.

Međutim, CD 8 Pro se pokazao kao potpuno imun na medij i njegov kvalitet, a to je ono što se od čitača najpre traži. U toku testa smo mu podmetali svašta: CD-ROM-ove za podatke rezane pre mnogo godina na maksimalnoj brzini, jedan CD-ROM koji je služio kao podmetač – ali ga nismo naterali da pogreši. Zanimljivo je da se odziv i vreme traženja nisu povećavali kod teže čitljivih diskova.

Odavno je neizbežno pitanje o karakteristikama CD plejera postalo ima li daljinski, jer bez njega ništa, odgovor je – da. Daljinska komanda je sad od aluminijuma, s lepšim dugmadima, proširenim funkcijama i kvalitetnijim osećajem prilikom pritiska.

Zaključak

Značajna je novost da se 2019. može kupiti CD transport, i to s novim mehanizmom. Ne samo zato što predstavlja moguće rešenje transporta namenjeno kompakt-diskovima umesto nepopravljivih plejera ili DVD uređaja, već i zato što su pojava i razvoj striming-servisa i audija izazvali posledicu koja im nije bila namera: dodatno su podigli svest o zadovoljstvu i vrednosti posedovanja muzike na fizičkim medijima, a neretko i bolji kvalitet zvuka. Odličan mehanizam i dobra konektivnost čine ga pogodnim za priključivanje na DAC, bilo postojeći ili integrisan u pojačivaču. Naravno, i daljinski upravljač kao dodatni bonus.

Pro-Ject CD Box RS2 T
Odličan mehanizam.Dobra konektivnost.
Nebezbedan za oči.CD transport se daleko čuje.
4.5Overall Score
Reader Rating 3 Votes