Sony Xperia X & Xperia XA

Premijum iskustvo

Pouzdanost, prepoznatljivost i odmerenost u biranju novih tehnologija koje će ugraditi u svoje uređaje već godinama su karakteristike na kojima Sony insistira za svoje flegšip modele, a sad je odlučio da ih preslika i na mid-range telefone. Na najnemilosrdnijem segmentu tržišta, gde vlada invazija jeftinih modela iz Kine, Sony nudi petoinčnu Xperiju XA i jednako veliku, ali nešto moćniju Xperiju X. Aduti koje ova dva uređaja imaju za osvajanje kupaca proizlaze upravo iz spomenutih karakteristika, koje od Sonyja ionako očekujemo, pa se mogu pohvaliti premijum stepenom iskustva uprkos tome što nisu tehnološki najsavremeniji u svakom segmentu.

Sony Xperia X tako dolazi s Bravia, Triluminos i X-Reality ekranom, što zapravo znači da koristi takozvanu Quantum Dot tehnologiju.

Sony Xperia XA donosi HD ekran, MediaTekov osmojezgarni procesor Helio P10 i pozadinsku kameru od 13 megapiksela, dok moćnija i naizgled gotovo jednaka Xperia X ima Full HD ekran, šestojezgarni Qualcommov Snapdragon 650 i pozadinsku kameru od 23 megapiksela. Na softverskom nivou uređaji su isti i dolaze s gotovo potpuno čistim operativnim sistemom Android 6.0.1 (Marshmallow), s minimalnim kozmetičkim zahvatima na korisničkom okruženju.

Izrada i dizajn
Strogo četvrtast, ali, uprkos tome, moderan dizajn karakteristika je koja Sonyjeve telefone čini prepoznatljivim. Iako nisu napravljeni nikakvi radikalni zahvati na dizajnu u odnosu na Xperije kakve poznajemo već nekoliko godina, dva nova uređaja deluju savremeno najviše zbog izuzetno robustnog finiša, odličnog odabira materijala i praćenja tržišnih trendova, koji su poslednjih nekoliko sezona uvedeni kroz flegšip modele, poput 2.5D stakla.

xperia-xa-colours-copy

Manje moćna Sony Xperia XA tako dolazi s takozvanim edge-to-edge ekranom, koji gotovo da nema obrub, a njegova bočna zaobljenja veoma prirodno se nastavljaju na zaobljeni metalni obrub uređaja. Pozadina je napravljena od polikarbonske mase – dakle, vrlo čvrste i otporne plastike. Jači model, Sony Xperia X, nema tako tanke obrube ekrana, pa nije bilo nužno ni da rubovi budu metalni – u ovom slučaju oni su napravljeni od polikarbonske mase, dok je čitava poleđina telefona metalna.

Telefoni su među najlepšim mid-range uređajima na svetu, a imaju gotovo identične dimenzije od 142x69x7,9 milimetara za Xperiju X i 143x67x7,9 milimetara za Xperiju XA. Svakako, uređaj s metalnom pozadinom Xperia X nešto je teži, pa ima masu od 153 grama u odnosu na Xperiju XA, koja teži 137 grama. Osećaj u ruci je, uprkos razlici u masi, gotovo identičan – vrlo je prijatno koristiti ih, ne klize po dlanu i oseti se da je u njihov industrijski dizajn uloženo mnogo.

Ono što će mnogi Sonyju zameriti jeste što je, u odnosu na Xperije serije Z, odbacio IP69 sertifikat kod ova dva uređaja, pa oni nisu vodootporni (barem ne deklarativno – u Sonyju i dalje off-the-record tvrde da se neće dogoditi ništa ukoliko se uređaji pokvase). Ipak, to je jedna od onih karakteristika koja ne umanjuje praktičnost telefona na svakodnevnom nivou i zbog čega je iskustvo pri radu na uređaju isto.

Raspored tastera na desnom rubu takođe bi nekima mogao zasmetati s obzirom na to da je poluga za kontrolu glasnoće smeštena ispod tastera Power, dakle, ne baš nadohvat palca. Skroz pri dnu desnog ruba nalazi se i fizički okidač za foto-aparat, kojem se smisao donekle gubi jer uređaji nisu vodootporni. Xperia X u Power tasteru ima ugrađen i čitač otisaka prstiju.

xperia-x-colours-copy

S leve strane uređaja nalaze se ulazi za nano-SIM i mikro-SD kartice (u Dual-SIM izvedbi uređaja umesto mikro-SD kartice moguće je ubaciti drugi SIM). Gornji rub telefona donosi 3,5-milimetarski audio-priključak i sekundarni mikrofon, dok se na donjoj strani oba uređaja nalaze zvučnik, primarni mikrofon i mikro-USB 2.0 priključak. Zadnja strana donosi samo NFC i Sony logotipe, kao i objektiv foto-aparata, čiji zaštitni prsten neznatno iskače iz pozadinske ravnine. Baterija je nezamenljiva kod oba uređaja.

Ekran
Oba uređaja dolaze s petoinčnim IPS LCD ekranima, ali moćnija Xperia X ima Full HD rezoluciju (1080×1920 px), a slabija Xperija XA „samo“ HD rezoluciju (720×1280 px). Utoliko je gustina piksela na Xperiji X znatno veća i iznosi 441 piksel po inču, u odnosu na 294 piksela po inču kod Xperije XA, a zbog određenih razlika u tehnologijama koje su ugrađene u ove ekrane izvesna razlika oseti se i u svakodnevnom korišćenju ovih telefona.

Sony Xperia X tako dolazi s Bravia, Triluminos i X-Reality ekranom, što zapravo znači da koristi takozvanu Quantum Dot tehnologiju. Zbog toga su boje na ekranu ovog uređaja natprosečno saturirane, što izgleda vrlo efektno, iako ne sasvim realistično. To svakako niko neće zameriti, kao verovatno ni pomak u balansu bele boje prema plavim tonovima, s obzirom na to da ukupna kalibracija boja uopšte nije loša. Sve zajedno rezultira i vrlo postojanim kontrastom, pa se uređaj može komotno koristiti i pri izloženosti sunčevoj svetlosti, kao i pri širokim uglovima gledanja.

Sony Xperia XA, ipak, daleko neveštije sakriva spomenute nepravilnosti. Gustina piksela ne predstavlja nikakav problem pošto slika nije neoštra, ali pomak balansa bele boje prema plavom delu spektra i saturacija koja nije tako intenzivna ipak je kod slabijeg modela rezultirala i nerealnom kalibracijom boja. Sony je, svestan toga, omogućio ručno podešavanje intenziteta crvene, zelene i plave boje, pa se i ovaj ekran može učiniti sasvim prijatnim, pa čak i impresivnim za većinu situacija. Postojanost kontrasta mu je, međutim, tek prosečna i ne nudi toliki stepen pogodnosti na sunčevoj svetlosti kao jača Xperija X.

Performanse
Po pitanju hardverske platforme, Xperia X i Xperia XA sasvim su drugačiji, ali u praksi nude gotovo podjednako fluidne performanse. Očigledno je odabir čipseta lukavo prilagođen zahtevnosti ostalih komponenti pojedinog uređaja, što je još jedan dokaz da je Sony na odmeren način oslabio flegšipe kako bi dobio taman onakve mid-range uređaje kakvim će korisnici određenog cenovnog razreda biti zadovoljni.

Sony Xperia X ima Qualcommov čipset Snapdragon 650, koji dolazi sa dva Cortex-A72 jezgra na taktu od 1,8 gigaherca i četiri Cortex-A53 jezgra na taktu od 1,4 gigaherca, a tu je i Adreno 510 grafički procesor, kao i tri gigabajta RAM-a. Memorije za skladištenje ima 32 ili 64 gigabajta, a može se proširiti mikro-SD karticama za dodatnih 256 gigabajta. Ovakva konfiguracija nudi tek za nijansu slabije rezultate na sintetičkim testovima od Sonyjevog poslednjeg flegšip modela Xperije Z5, pa tako na GeekBench 3 (multi-core) postiže rezultat od 3.790. U svakodnevnom radu baš sve radnje odvijaju se brzo i bez zastoja, uključujući i učitavanje zahtevnijih igara.

xperia-x-all

Sony Xperia XA ima, s druge strane, MediaTekov čipset MT6755 Helio P10 sa osam Cortex-A53 jezgara na taktu od dva gigaherca, Mali-T860MP2 grafički čip i dva gigabajta RAM-a. Memorije za skladištenje ima 16 gigabajta, uz mogućnost proširenja mikro-SD karticama do 256 dodatnih gigabajta. GeekBench 3 se na ovom uređaju svaki put „rušio“ i nije uspeo da da nikakav rezultat, dok se u praksi razlike u odnosu na Xperiju X nisu primećivale. Čak je i spomenuto učitavanje kompleksnih igara trajalo otprilike pet do 10 odsto duže nego na moćnijem uređaju, što je zanemarljivo s obzirom na razlike u platformi.

Trajanje baterije
Kad je reč o bateriji, bitno je naglasiti da uređaji dolaze s takozvanim Qnovo baterijama, koje omogućuju brzo punjenje prema Quick Charge 2.0 standardu, ali i veću postojanost baterija u odnosu na konkurenciju, zbog čega im kapacitet s vremenom opada znatno sporije. To znači da će autonomija baterija biti otprilike ista kad se kupe Sonyjevi telefoni i nakon dve godine, što bitno doprinosi osećaju pouzdanosti i lišenosti bilo kakve brige za korisnika kad odabere neki od ova dva uređaja.

Autonomija je kod ovih telefona prosečna, ali kod Xperije X nešto bolja nego kod Xperije XA. Kapacitet baterije kod Xperije X je 2.600 miliamper-sati, dok Xperia XA ima bateriju kapaciteta 2.300 miliamper-sati. Prilikom puštanja video-zapisa u najvećoj mogućoj rezoluciji prikaza, pri maksimalnom osvetljenju, Xperija X je izdržala sedam sati i 10 minuta, a Xperia XA šest sati i 59 minuta. U intenzivnom načinu rada oba uređaja će biti potrebno spojiti na punjač na kraju dana, iako će Xperia X ponuditi veću rezervu za sutradan od Xperije XA. Uključite li Stamina način štednje baterije ili, još bolje, Stamina Ultra, Xperia X će bez problema izdržati i dva dana bez punjača.

Kamera
Razlike u zadnjoj i prednjoj kameri kod ova dva uređaja faktor su koji će daleko pre prevagnuti kod odluke da li da odaberete Xperiju X ili Xperiju XA, nego što je slučaj s razlikama u performansama ili rezoluciji i tehnologiji izrade ekrana. Sony Xperia X dolazi sa 23-megapikselnom pozadinskom kamerom veličine senzora 1/2,3 inča, te otvorom blende f/2.0. S prednje strane ima impresivnu 13-megapikselnu selfi-kameru, takođe s otvorom blende f/2.0 i senzorom veličine 1,3 inča. Prema specifikacijama, ova selfi-kamera nije mnogo lošija, na primer, od pozadinske kamere iPhonea 6S. Sony Xperia XA, ipak, takvu kameru ima na zadnjoj strani, dok spreda dolazi s daleko manje zanimljivom 8-megapikselnom kamerom veličine senzora 1/4 inča.

Moćniji telefon može se pohvaliti i Predictive Hybrid Autofocusom, pa može držati odabrani objekt u fokusu i kad se kreće, a kad je reč o kvalitetu snimljenih fotografija, one su natprosečne kad je reč o mid-range telefonima. To znači da nisu na onom nivou koji nude najsavremeniji flegšip modeli predstavljeni ove godine. Najveća prednost im je visoka rezolucija od čak 23 megapiksela, zahvaljujući kojoj se zaista može uhvatiti mnogo detalja u fotografiju i naknadnom redukcijom rezolucije anulirati probleme. Ti problemi svode se najpre na veliki šum koji se stvara kod noćnih fotografija i osećaj previše „veštačkog peglanja“, koji nastaje kad se uključe opcije za anuliranje šuma. Uz to, boje su podsaturirane, a to se oseti tek kad se slike prebace na računar, s obzirom na to da ekran telefona intenzivnije saturira boje dok ih prikazuje. Naknadnim ručnim podešavanjem dinamičkog raspona to se može popraviti. Selfi-kamera nudi slične rezultate, samo u nižoj rezoluciji, ali to je i te kako natprosečan rezultat za prednju kameru.

Sony Xperia XA stvara fotografije sa istim nedostacima kao i Xperia X, ali njima je, zbog izvorno niže rezolucije, teže doskočiti naknadnim intervencijama, pa se može zaključiti da nudi prosečan pozadinski foto-aparat za mid-range telefon. Isto važi i za selfi-kameru ovog uređaja. Kupci kojima kvalitet fotografija nije bitan faktor pri odluci i koji nisu spremni da plate više, radije će se odlučiti za Xperiju XA, dok će oni koji žele da snimaju natprosečne slike za uložen novac odabrati Xperiju X.

Zaključak
Za Sony Xperiju XA i X može se, nakon detaljnog testiranja, zaključiti da su dovoljno dobri proizvodi da njihovi kupci budu zadovoljnim tokom čitavog veka trajanja uređaja, a to je ono što konkurencija iz Kine ne može da garantuje. Zbog pametnog odbacivanja onih svojstava flegšip modela koja ne doprinose ništa praktičnosti, Sonyjeve nove Xperije i te kako su vredne razmatranja, naročito za one koji ne pristaju ni na kakav rizik pri kupovini novog telefona, bez obzira na cenovni razred.

PLUS:
Izuzetno moderan dizajn i uverljiv finiš.
Dugotrajna postojanost autonomije baterije.
Odmeren odabir tehnologija za ponuđenu cenu.

MINUS:
Uređaji nisu vodootporni.
Sony Xperia XA pravi tek prosečne fotografije za mid-range klasu telefona.
Nepraktičan raspored kontrolnih tastera.

Xperia X
Displej: 5 inča, 1.080x1.920 px, 441 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8966 Snapdragon 650, 4x1,4 GHz Cortex-A53 & 2x1,8 GHz Cortex-A72
Operativni sistem: Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
Memorija (RAM/skladište): 3 GB / 32-64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 13 MP / 23 MP
Baterija: 2.620 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 69,4x142,7x7,9 mm
Masa: 153 g
Cena: 569 €
Xperia XA
Displej: 5 inča, 720x1.280 px, 294 ppi
Procesor: Mediatek MT6755 Helio P10, 4x2,0 GHz Cortex-A53 & 4x1,0 GHz Cortex-A53
Operativni sistem: Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
Memorija (RAM/skladište): 2 GB / 16 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 8 MP / 13 MP
Baterija: 2.300 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 66,8x143,6x7,9 mm
Masa: 137 g
Cena: 279 €
Reader Rating3 Votes
68
68
Ocena čitalaca