Bose QuietComfort 35

Bolje od najboljih

Nakon prošlogodišnjeg modela QC25, američki Bose je za ovu sezonu predstavio nove slušalice QuietComfort 35, koje su preuzele vodeću poziciju u ponudi slušalica.

bose-qc35-review-best-headset

U pogledu dizajna, QC35 je teško razlikovati od modela QC25 – dimenzije su iste, kao i ovalna forma rezonatora. Nosač ili rajf takođe je istovetan kao kod starijeg rođaka, a proizvođač navodi da pomenuta dva modela pružaju jednak nivo komfora, aktivno suzbijanje spoljne buke i kvalitet reprodukcije, ali uz bežično blutut povezivanje kod novih slušalica. Kućišta rezonatora izrađena su od veoma kvalitetne plastike, koja je ojačana staklenim vlaknima, a na unutrašnjoj strani nalaze se veoma mekani i udobni jastučići od veštačke kože. Nosač je na uspravnim delovima takođe obložen plastikom, ali se ispod nje nalazi okvir od nerđajućeg čelika, a na gornjem delu je postavljen mekani tapacirung obložen finom alkantara tkaninom. Uobičajeno, nosač se može podešavati po obimu, dok se rezonatori pomeraju po dve ose, a mogu se i preklopiti kad se smeštaju u torbicu.

Najniži tonovi neznatno su naglašeniji, ali odlično definisani i fantastično mekani.

Iako smo već navikli da je Bose prilično škrt pri objavljivanju tehničkih karakteristika, može se reći da je sa QC35 nadmašio sebe – ni na zvaničnom sajtu, ni u pratećoj dokumentaciji ne postoji nijedan relevantan podatak, pa smo saznali samo da masa slušalica iznosi 235 grama. Naglasak je stavljen na mogućnosti slušalica, a one su zaista velike. Kao glavni vid povezivanja i ujedno najveća razlika u odnosu na QC25 naveden je blutut s dodatkom NFC tehnologije, ali je zadržana mogućnost povezivanja putem kabla. Pored toga, prisutan je sistem za aktivno umanjenje buke okruženja sa optimizovanim ekvilajzerom (ANC – Active Noise Cancelling), koji obezbeđuje balansiran zvuk pri svim nivoima glasnoće. Interna baterija omogućava do 20 sati upotrebe preko blutut veze, odnosno 40 sati kad su slušalice povezane kablom. Kako bi funkcionalnost bila potpuna, u rezonatore su ugrađena dva spoljašnja mikrofona, koji omogućavaju vođenje telefonskog razgovora, a QC35 su kompatibilne sa aplikacijom Bose Connect.

236026850alt7Test
Bose QC35 se isporučuju s kompletnim paketom prateće opreme, koji obuhvata veoma kvalitetnu torbicu od tvrdog materijala, s dodatnim prostorom za smeštaj pribora u vidu USB kabla za punjenje, 3,5-milimetarskog audio-kabla i adaptera za priključivanje u avionu. Na oplati desnog rezonatora postavljen je prekidač za uključivanje slušalica i aktivaciju blututa, dok se na bočnom delu nalaze tri višenamenska tastera različitih dimenzija, pa ih je veoma jednostavno razlikovati na dodir, bez gledanja. Tu su još svetlosni indikatori za napunjenost baterije i status blutut veze, kao i mikro-USB port za punjenje, dok se priključak za audio-kabl nalazi na levom rezonatoru.

Tokom slušanja, QC35 već posle prvih nota pokazuju sličnost sa starijim rođakom, što je svakako pozitivna osobina. Zvuk je nešto topliji i veoma prijatan, što, uz izuzetnu udobnost jastučića i nosača, čini ove slušalice savršenim za duže slušanje. Najniži tonovi su neznatno naglašeniji, ali odlično definisani i fantastično mekani, pa se ovo ne može nazvati nedostatkom. Basovi kreiraju veoma dobru muzičku potporu, pa sve numere zvuče snažno i upečatljivo. Srednji deo opsega je za nijansu povučeniji, ali detaljan i bogat tonovima, a kolorit je savršeno uklopljen sa ostatkom spektra. Tonovi akustične gitare u uvodnom delu numere “Romeo and Juliet” benda Dire Straits zvučali su plemenito i zaista lirski, s besprekornim vremenskim odrednicama i jasnim odjekom. S prelaskom na “Heavy Fuel”, QC35 su se pokazale kao veoma dobre all-round slušalice jer su bez teškoća reprodukovale žustre distorzirane rifove, kao i izuzetno čvrstu ritam-sekciju.

Prelazak na povezivanje kablom pokazao je optimalnu podešenost ekvalizacije, jer QC35 pružaju zvuk gotovo istog kvaliteta kao preko blutut veze. Primetili smo samo neznatno otvoreniji zvuk, koji pravi razliku jedino u visokim tonovima. Gornji deo spektra je direktniji u prezentaciji, s jasnije diferenciranim tonovima i bolje istaknutim detaljima.

Bez obzira na to da li se slušalice koriste s kablom ili bežično, sistem za eliminaciju buke okruženja uvek je na visini zadatka. Već pri uključivanju slušalica, pre nego što se pusti muzika, zvukovi iz spoljašnjosti bivaju gotovo u potpunosti eliminisani, a skroz nestaju kad započne reprodukcija. Iako QC35 pružaju izuzetno dobar kvalitet reprodukcije, voleli bismo da se sistem za eliminaciju buke okruženja može isključiti – ovo bi omogućilo da se baterija prištedi kad je to moguće, ali i da se QC35 koriste kao konvencionalne hi-fi slušalice u kućnim uslovima. Takođe, aplikacija Bose Connect obezbeđuje brz odabir između više uparenih uređaja, ali ne omogućava podešavanje zvuka u skladu sa afinitetima korisnika, pa nećete izgubiti mnogo ako je ne budete koristili.

Zaključak
Kao jedne od najboljih blutut slušalica na tržištu, Bose QuietComfort 35 pružaju zaista mnogo toga – sjajan komfor, baterija velikog kapaciteta i odličan kvalitet reprodukcije samo su neke od pozitivnih osobina. Bilo bi lepo kad bi proizvođač u budućnosti integrisao tonske kontrole u aplikaciju, što bi pretvorilo QC35 u istinski savršene slušalice za sve namene i po svačijem ukusu.

PLUS
Robustan kvalitet izrade.
Odličan noise cancelling.
Visok stepen komfora.
Prijatan i topao zvuk.

MINUS
Nemaju aptX.

Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Povezivanje: blutut i mini-džek
Kabl: 1,2 m
Masa: 235 g
Cena: 450 evra
Reader Rating3 Votes91
91
Ocena čitalaca