Dynaudio Xeo 2

Novo poglavlje

Pre samo četiri godine danska kompanija predstavila je prvu generaciju bežičnih zvučnika serije Xeo, a danas se u ponudi nalaze tri modela druge generacije Xeo kutija, kao i serija aktivnih zvučnika Focus XD, koji su takođe kompatibilni s bežičnom tehnologijom.

dyn_xeo2_white_side_stand

Poslednji u nizu novih modela jesu upravo Xeo 2, bežični zvučnici koje smo testirali u ovom broju. Predstavljeni krajem prošle godine, ovi maleni zvučnici čine logičnu dopunu na donjem kraju popularne serije Xeo i predviđeni su da donesu Dynaudijev kvalitet izrade i zvuka u manje prostorije. S visinom od 255 i širinom od 173 milimetra, Xeo 2 su zaista male kutije, pravi sateliti, ali posebno iznenađuje dubina kabineta od samo 154 milimetra. Umesto uobičajenog medijapana, Dynaudio je u ovom slučaju za izradu kabineta iskoristio kompozitne materijale, dok je prednji panel napravljen od aluminijuma. Ukoliko se izuzmu male dimenzije i neobično vitak profil, Xeo 2 se odlikuju prepoznatljivim kućnim dizajnom, sa čistim linijama i bokovima, koji su neznatno zakošeni radi eliminacije stojećih talasa u unutrašnjosti. Prednji panel je takođe izveden s karakterističnim zakošenim uspravnim rubovima, pa se može reći da Xeo 2 deluju savremeno, ali pre svega zrelo, ozbiljno i gotovo profesionalno.

DSP obrada obavlja sjajan posao u čitavom opsegu.

Xeo 2 su izvedeni u dvosistemskoj topologiji, a u pogledu postavke zvučničkih jedinica nema posebnih iznenađenja. Na poziciji niskotonsko-srednjetonskog drajvera nalazi se 140-milimetarska jedinica s poznatom MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranom i aluminijumskom zavojnicom od 38 milimetara, a iznad nje je postavljen novi 27-milimetarski kupolasti visokotonac. Ipak, ono što odaje naprednu tehnologiju u ovim zvučnicima jesu dve LE diode pri samom vrhu prednje strane, levo od logotipa proizvođača, kao i tri savršeno uklopljena tastera na gornjoj strani – u pitanju su tri komande osetljive na dodir, koje služe za uključivanje i isključivanje, odabir ulaza i kontrolu glasnoće.

dyn_xeo2_white_back

Za razliku od relativno konvencionalnog fronta, na zadnjoj strani stvari stoje drugačije. U donjem delu nalazi se prilično veliko udubljenje pravilne forme, na čijoj su uspravnoj strani smešteni prekidači za određivanje pozicije (Neutral/Wall/Corner), stereo-postavke (Left/Right) i zone u multirum sistemu (Red/Green/Blue). Pored toga, na kontrolnom zvučniku se, na gornjoj strani udubljenja, nalaze linijski RCA i 3,5-milimetarski ulaz, digitalni optički ulaz, USB-A port za ažuriranje firmvera i priključak za odvojivi strujni kabl, dok se na drugom zvučniku na istoj poziciji nalaze samo USB-A port i strujni priključak. Uz garnituru priključaka mesto je našao bas-refleks port, u formi dugačkog i uzanog otvora, koji je usmeren nadole. Ovakvo pozicioniranje bas-refleksa objašnjava neobično malu dubinu kabineta. Naime, Xeo 2 se mogu montirati direktno na zid, a navoji za nosače po Vesa 100 standardu smešteni su ispod odvojivih panela na zadnjoj i donjoj strani kabineta. Naravno, ovi mališani mogu biti postavljeni i na univerzalne stalke, ali treba imati u vidu da će verovatno biti manji od gornje površine stalaka, kao što je bio slučaj kod nas. Ovo nema uticaja na kvalitet zvuka, ali može zasmetati estetskim čistuncima.

Test
Zahvaljujući savršeno sklopljenom kućištu, Xeo 2 deluju besprekorno čvrsto i kvalitetno, pa ulivaju poverenje još pre nego što su pušteni u rad. Takođe, dizajnerski trik s prednjim panelom u sivoj boji, prisutan kod mnogih ranijih serija, ovde je dodatno unapređen, pa su zvučnici na našem testu bili izvedeni u satenskom belom finišu s prednjom stranom u boji aluminijuma.

Za razliku od skupljih rođaka, kod Xeo 2 Hub je integrisan u jedan od zvučnika, pa se digitalni i analogni izvori priključuju na njega, a signal se bežičnim putem prenosi do drugog zvučnika. Pored pomenutih ulaza, ovi zvučnici podržavaju direktno blutut povezivanje za reprodukciju direktno s mobilnih uređaja. Ipak, zvučnici su opremljeni zasebnom amplifikacijom u klasi D, snage 65 vati po zvučničkoj jedinici, odnosno 130 vati po kanalu, pa je neophodno oba zvučnika uključiti u strujnu mrežu.

Tokom reprodukcije, pažnju prvo privlači bas, bolna tačka malih zvučnika – međutim, u ovom slučaju to baš i nije tačno. Zahvaljujući DSP filterima i tehnologiji koju Dynaudio naziva Adaptive Bass, najniži tonovi su nestvarno snažni i celoviti za kutije ovog gabarita. Basovi zadržavaju kompoziciju i masu, pritom se spuštajući prilično nisko, a potentna amplifikacija omogućava odličnu dinamiku i sposobna je za izdržavanje moćnih udara u dužim vremenskim periodima. Osećaj za ritam je tu, kontrola je besprekorna, pa se može reći da su u tom pogledu malene kutije potpuno dorasle težini imena koje nose. DSP obrada obavlja sjajan posao u čitavom opsegu, što se može čuti u koherentnoj prezentaciji, a tipična dynaudiovska neutralnost dosledno je ispraćena bez obzira na to da li se koristi digitalni ili analogni ulaz. Zahvaljujući aptX tehnologiji, reprodukcija preko blutut veze je na nivou linijskih ulaza, ali treba imati u vidu da vam je za ovo potreban i telefon koji podržava aptX. Digitalni optički ulaz je ipak najbolja opcija jer podržava fajlove rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita, pa se pri reprodukciji visokorezolutivnih zapisa čuje pomak u kvalitetu.

dyn_xeo2_lifestyle_03

U nastavku slušanja prelazimo na analizu srednjeg dela opsega, koji se odlikuje izuzetno vernim tonovima i velikom količinom vazduha oko instrumenata, što stvara gotovo opipljivo prisustvo muzike u prostoriji. Xeo 2 uzimaju najbolje od malih zvučnika – detaljnost i intimnost – i uklapaju to u ostatak zvučne slike, prenoseći auditorijumu emocije i kreirajući jasnu sliku okruženja. Ovo je naročito prisutno tokom slušanja živih snimaka iz klubova i manjih prostora, kada Xeo 2 obavljaju zaista sjajan prenos energije i atmosfere nastupa. Celovit prikaz obezbeđen je jednako dobrim visokim tonovima, koji su veoma neutralni i detaljni. Xeo 2 su sposobni da prikažu fine razlike u boji tona, a svi detalji su fantastično uklopljeni u muzičku slagalicu i predstavljaju pravo uživanje za slušanje.

Iako audiofilska populacija često (bar prividno) omalovažava njegov komfor, prisustvo daljinskog upravljača ne može se zanemariti. Daljinac je veoma kvalitetno izrađen i pruža punu kontrolu zvučnika, pa čak i kontrolu reprodukcije kod većine blutut 4.1 uređaja. Pored toga, LE diode na prednjem panelu obaveštavaju korisnika o trenutnom statusu, mada je za njihovo tumačenje neophodno proučiti uputstvo. Konačno, Xeo 2 su kompatibilni sa Hub, Connect i Extender dodacima, što im znatno povećava mogućnosti i dozvoljava stvaranje multirum sistema s drugim Xeo i Focus XD zvučnicima.

Zaključak
Na početku testiranja zapitali smo se da li se Dynaudio, bežično, aktivno i pristupačno mogu naći u istoj rečenici, a sada znamo da još kako mogu. Bez obzira na to da li ih koristite kao glavni stereo-par, sporedni sistem u spavaćoj sobi ili čak na poziciji overkill-desktop zvučnika uz računar, ovi zvučnici će vas uvek iznova obradovati tonovima koje uspevaju da izvuku iz svojih minijaturnih dimenzija. Zapravo, verujemo da Xeo 2 otvaraju novo poglavlje u razvoju bežičnih zvučnika jer su uspeli da objedine audiofilski kvalitet zvuka i jednostavnost upotrebe, a sve to u cenovno pristupačnoj ponudi.

PLUS
Mogućnosti i upotrebljivost.
Celovita prezentacija.
Nestvarno dobar bas.
Pristupačna cena.

MINUS
Samo jedan digitalni ulaz.

Kontinualna snaga: 2x130 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz - 24 kHz
Topologija: 1x140 mm bas/srednjetonac, 1x27 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 3,1 kHz
Analogni ulazi: 1x RCA i 3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x optički
Daljinski upravljač: da
Dodatno: bluetooth aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 173x255x154 mm
Masa: 4 kg
Cena: 1.300 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Reader Rating12 Votes
80
80
Ocena čitalaca