Sony HT-XT3

Hi-fi soundbase

Sve veća popularnost soundbase uređaja može se primetiti po ponudi koja se uvećava iz dana u dan, ali i po prisustvu ovih sprava u različitim cenovnim razredima. Pored nesumnjive praktičnosti, ovi uređaji sada donose i zaista dobar zvuk.

sony3

S obzirom na to da spada među najveće proizvođače u domenu potrošačke elektronike, Sony u ponudi ima čak 15 saudbarova, ali i tri soundbasea, odnosno postolja za TV. Već osnovni soundbase, koji nosi oznaku HT-XT100, donosi napredne funkcije poput blutut povezivanja i reprodukcije s USB memorije, dok je HT-XT3 pravi biser u svojoj kategoriji.

Dinamika će vas naterati da pomislite kako slušate pravi hi-fi sistem.

Opis
Oprema testiranog modela jeste standardna i, pored korisničkog uputstva, obuhvata optički kabl, kao i daljinski upravljač manjih dimenzija. HT-XT3 ima osnovu dimenzija 75×35 centimetara, uz visinu od nešto preko osam centimetara, što spada u prosečne vrednosti. Ipak, masa od 10,5 kilograma ukazuje na to da ovaj soundbase nije samo još jedan u nizu modela privlačnog izgleda i osrednjeg kvaliteta zvuka, već da u sebi krije ozbiljna rešenja. Tipično za Sony, dizajn uređaja je konvencionalan i pomalo strog, sa oštrim ivicama i ravnim površinama. Prednji panel je u potpunosti prekriven maskom od crnog platna, koja u donjem delu pokriva i veoma široke prednje nožice. Gornja strana izrađena je od crnog akrila, koji deluje luksuzno i uređaju daje notu klasične elegancije. Na sredini prednjeg dela gornje strane, neposredno iznad prednjeg panela, postavljeno je pet komandi osetljivih na dodir i predviđenih za uključivanje, selekciju ulaza, blutut uparivanje i kontrolu glasnoće. Takođe, na desnom boku smešten je USB port tipa A, koji omogućava reprodukciju direktno s prenosivih skladišta. Na zadnjoj strani nalazi se solidan broj priključaka za uređaj ove vrste – na raspolaganju su tri HDMI ulaza i jedan izlaz, kao i po jedan digitalni (optički) i analogni (3,5 mm) audio-ulaz. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđeni su eternet port i interni wi-fi adapter, dok se na desnom delu zadnjeg panela nalazi poprilično veliki bas-refleks otvor izduženog oblika.

sony2

Platnena mrežica pričvršćena je za prednji panel uobičajenim metodom i skida se sasvim jednostavno. Njeno uklanjanje otkriva nam nešto što se retko sreće kod uređaja ovog tipa – koaksijalno postavljene srednjotonske i visokotonske zvučničke jedinice, što potvrđuje našu protpostavku da se Sony zaista potrudio oko konstrukcije i zvuka ovog soundbasea. Srednjotonci imaju prečnik od oko 60 milimetara i opremljeni su membranom od staklenih vlakana, dok su 19-milimetarski visokotonci opremljeni kupolastom teflonskom membranom i neodimijumskim magnetima. Postavku kompletira par niskotonskih jedinica prečnika 110 milimetara, koje su postavljene na donjoj strani, što objašnjava nešto veću udaljenost uređaja od podloge. Fabrički podaci o amplifikaciji ne otkrivaju mnogo toga – upotrebljeno je 2.1-kanalno digitalno pojačalo u S-Master HX tehnologiji, koje pruža kontinualnu snagu od 2×50 vati za prednje drajvere i još 120 vati za dva sabvufera.

Test
Fabrika propisuje da se na HT-XT3 može staviti televizor dijagonale do 65 inča (165 cm) i mase do 50 kilograma, ali vlasnici premijum modela mogu imati problem zbog relativno male širine gornjeg panela, pa preporučujemo da se pre kupovine uverite da vaš TV može biti postavljen na ovaj uređaj. Druga opcija je postavljanje u deo police ispod televizora, ali to nije idealno rešenje jer su u tom slučaju zvučničke jedinice ispod visine ušiju slušalaca. Po uključivanju, na središnjem delu fronta prikazuje se displej manjih dimenzija, na kojem se mogu očitati najvažnije informacije o reprodukciji. Prednji panel je izveden u crnoj boji visokog sjaja, pa se HT-XT3 može koristiti i bez platnene maske, ali estetski doživljaj kvare jeftini plastični prihvatnici.

SONY1

Ako se po dosadašnjem opisu HT-XT3 mogao svrstati u kategoriju boljih soundbase uređaja, njegov zvuk je pokazao da je u pitanju veoma ozbiljan uređaj. Zvučna scena je veoma, veoma dobra, a dinamika će vas naterati da pomislite kako slušate pravi hi-fi sistem. Sva tri opsega su odlično prikazana, a niskotonsko područje je zaista sjajno za ovaj tip uređaja. Basovi su čvrsti, masivni i precizni, toliko da pomislite da je negde skriven sabvufer. Muzika ima fluidan tok, s bogatim srednjim tonovima i lepo ocrtanim visokim notama, koje zadržavaju rafiniranost. Količina detalja je generalno dobra, iako nam se čini da je jedan deo žrtvovan zarad prijatnog i nezamarajućeg zvuka. Prelazak na visokorezolutivne FLAC i DSD fajlove pokazao nam je da Sony ume da iskaže prednosti hi-res zapisa, te da ove mogućnosti nisu samo šminka. Pozornica je dobila dodatnu oštrinu i, iznad svega, povećala se po dubini, pa je muzika zaista bila prisutna u prostoriji. Čak se i DSEE HX tehnologija, koja služi za poboljšanje reprodukcije kompresovanih formata, pokazala kao sasvim upotrebljiva.

Tokom gledanja filmova, HT-XT3 nam je priuštio sjajnu zvučnu podlogu i odličan virtuelni surround ugođaj, uz snažne basove i veoma dobro trodimenzionalno pozicioniranje efekata. Treba pomenuti da ovaj uređaj podržava 4K passthrough, što znači da će biti potpuno upotrebljiv u godinama koje dolaze. Iako se uz uređaj isporučuje standardni daljinski upravljač RMT-AH110E, za puštanje muzike preko mreže preporučujemo odličnu aplikaciju Sony SongPal. Pored reprodukcije preko mreže, HT-XT3 omogućava blutut s NFC povezivanjem i podrškom za LDAC kodek, koji omogućava prenos 96/24 materijala bez gubitaka, dok ClearAudio+ poboljšava jasnoću dijaloga tokom gledanja filmova i TV programa. Ni ekologija nije zanemarena, pa HT-XT3 tokom rada troši do 68 vati, dok se u standby režimu ta vrednost smanjuje na samo 0,4 vata.

Zaključak
Nakon testiranja, jasno je da Sony HT-XT3 predstavlja izuzetno sposoban i funkcionalan soundbase uređaj, koji će pružiti posebno zadovoljstvo ljubiteljima dobre muzike i dvokanalnog zvuka. Kad se u obzir uzme obilje zaista naprednih mogućnosti, kao i kvalitet reprodukcije u svim režimima, cena od 610 evra deluje sasvim adekvatno, a HT-XT3 od nas dobija sve preporuke.

PLUS
Odličan kvalitet izrade i klasičan dizajn.
Brojne opcije povezivanja.
Podrška za DSD i 192/24.
Sjajan zvuk u svim režimima.
Odlična aplikacija SongPal.

MINUS
Zahteva TV s klasičnim postoljem.

Broj kanala: 2.1
Ukupna snaga: 220 W
Topologija: 2x19 mm visokotonci, 2x60 mm srednji i 2x110 mm bas
Formati: Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio, DSD, FLAC i WAV 192/24
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio-ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x 3,5 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 750x83x358 mm
Masa: 10,5 kg
Cena: oko 610 evra
Reader Rating2 Votes100
100
Ocena čitalaca