Panasonic RP-HD10

Muzika pre svega

Iako nikada nije posvećivao previše pažnje segmentu slušalica, Panasonic je uvek u ponudi imao nekoliko modela ovih uređaja. Ipak, nova generacija slušalica možda je vesnik promene kojom će ovaj proizvođač zauzeti ozbiljnije pozicije u sve popularnijoj tržišnoj kategoriji.

panaPonuda japanske kompanije trenutno obuhvata dvadesetak modela, od jednostavnih i pristupačnih in-ear bubica, pa do ozbiljnih blutut i noise cancelling slušalica. Testirani model RP-HD10 izdvaja se klasičnom over-ear koncepcijom i punim dimenzijama, kao i potpuno novim zvučničkim jedinicama prečnika 50 milimetara.

Opis
Panasonic RP-HD10 se isporučuju u kvalitetnoj i luksuznoj kutiji sa štampom u boji, koja ima zadatak da kupcima stavi do znanja da je u pitanju proizvod više klase. Slušalice su dobro ušuškane i zaštićene od oštećenja, a u pakovanju se isporučuju dva kabla, adapter i jednostavna vrećica za nošenje. Pomenuti kablovi imaju dužinu od 1,2 i 3 metra i terminisani su 3,5-milimetarskim priključcima, dok je 6,35-milimetarski adapter veoma kvalitetne izrade i kompletno pozlaćen. Iako su kablovi solidnog kvaliteta, ljubitelji slušalica će pozdraviti mogućnost odvajanja kabla jer to znači da se on može zameniti nekim kvalitetnijim po izboru korisnika.

Dizajn testiranih slušalica oličenje je klasične elegancije – na njima ne postoji ništa suvišno, ali su svi funkcionalni detalji sjajno uklopljeni u skladnu celinu. Usmerenost ka nešto ozbiljnijim korisnicima istaknuta je i crnom bojom spoljašnjosti, u kombinaciji s tamnosivim držačima rezonatora. Nosač je izrađen od široke metalne osnove, koja je presvučena kožom, a debljina tapaciranog dela je optimalna. Okrugli rezonatori su smešteni u kružne držače, koji ujedno čine spoj s nosačem, a pored uobičajenog podešavanja po obimu i mogućnosti zaokretanja rezonatora, RP-HD10 donose jedan istinski novitet. Naime, omogućeno je uzdužno podešavanje između rezonatora i držača, a Panasonic za ovo rešenje navodi da je prvo tog tipa u svetu. Poput nosača, jastučići rezonatora su optimalno tapacirani da bi bili dovoljno udobni, bez pritiska na ušnu školjku.

Basovi se spuštaju zaista nisko, ali uvek zadržavaju dozu mekoće u rekreaciji tonova.

Ipak, ono najvažnije otkriva se tek pri pogledu na unutrašnji deo jastučića – ponos japanskih stručnjaka oličen je u potpuno novoj zvučničkoj jedinici prečnika 50 milimetara, s atraktivnom membranom koja se presijava u tonovima zelene i ljubičaste boje. U pitanju je MLF (Multi Layer Film) membrana, koja je izrađena od više stotina tankih metalnih slojeva, s karakteristično ispupčenim središnjim delom. Da bi bila potpuno iskorišćena, membrana je smeštena u antirezonantni okvir s rebrastim ojačanjima, koji je izrađen od biorazgradivog i reciklabilnog PLA poliestera. Zahvaljujući ovim drajverima, RP-HD10 su sposobne za ostvarivanje frekvencijskog opsega od četiri herca do 50 kiloherca, uz impedansu od 18 oma, a fabrika preporučuje upotrebu sa amplifikacijom snage do 1,5 vati.

Test
Za testiranje smo upotrebili redakcijsko pojačalo za slušalice Musical Fidelity V90-HPA, koje je preuzelo i ulogu eksternog D/A konvertera, a za vezu s računarom iskoristili smo USB kabl AudioQuest Carbon. Zvučna osobina koja se prva nametnula jeste preciznost tonova, što rezultira veoma vernom prezentacijom. U uvodnom delu numere „You Are the Sunshine of my Life“ Stivija Vondera RP-HD10 su veoma jasno prikazale tonove klavijatura i njihovo brzo pomeranje između levog i desnog kanala, a nakon toga su nas oduševile diskretnim, ali savršeno razgovetnim pratećim vokalima. Visoki i srednji opseg su obilovali detaljima, a slušalice su na plemenit, gotovo aristokratski način prezentovale najtananije finese u zvuku. Prelazak na oštrije „Maybe Your Baby“ i „Superstition“ pokazao je da RP-HD10 umeju da budu vatrene kad zatreba, uz odličnu dinamiku i izraženu brzinu u niskotonskom opsegu. Basovi se spuštaju zaista nisko, ali uvek zadržavaju dozu mekoće u rekreaciji tonova, pa ove slušalice možda neće biti po ukusu ljubitelja žestoke eletronike. Ipak, način na koji RP-HD10 prikazuju zvuk kontračinele ili savršeno kontrolisano kašnjenje odjeka na klavijaturama zaista su nas fascinirali. Veličina pozornice takođe je bila sasvim po našem ukusu – dovoljno prostrana, ali ipak jasno omeđena, kako reprodukcija ne bi izašla iz zone realnosti.

pana2

Zaključak
Pored odličnog zvuka, usmerenost ovih slušalica prema što boljem kvalitetu reprodukcije ogleda se i u odsustvu bilo kakvih dodataka, koji bi ih učinili upotrebljivijim. Dakle, ništa od daljinskog upravljača na kablu ili mikrofona za telefoniranje – RP-HD10 su namenjene samo za uživanje u muzici i taj zadatak obavljaju veoma, veoma dobro.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Inovativna rešenja.
Zaista sjajan zvuk.

MINUS
Traže jednako dobro pojačalo za slušalice.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Najveća snaga pojačala: 1.500 mW
Frekvencijski opseg: 4 Hz - 50 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
Impedansa: 18 oma
Osetljivost (dB/mW): 92
Kabl: 1,2 i 3 m
Priključak: 3,5 mm
Masa: 320 g (bez kabla)
Reader Rating2 Votes
99
99
Ocena čitalaca