Samsung WAM7500

Pun krug

Nakon trouglastih modela M3, M5 i M7, predstavljenih prošle godine, Samsung je s novom serijom bežičnih multiroom zvučnika prikazao potpuno drugačiji dizajn, kao i povećane mogućnosti.

sam7500Izuzev donekle neuobičajenog dizajna, prethodna generacija Samsungovih multiroom zvučnika odlikovala se konvencionalnim tehničkim rešenjima. Sve to se promenilo s novim modelima WAM6500 i WAM7500, koji donose karakterističnu ovalnu formu, ali i potpuno nov pristup reprodukciji.

Avangardni dizajn
Iako se pored oznake WAM7500 na internetu može naći i oznaka R7, treba razjasniti da je u pitanju jedan te isti uređaj, čiji puni naziv glasi “R7 Wireless 360° Multiroom Speaker WAM7500”. Vizuelno, novi WAM7500 je najjednostavnije opisati kao veliko, pomalo izduženo jaje, koje je opremljeno stalkom i predviđeno da stoji uspravno. Visina od preko 42 centimetra svrstava ga među veće multiroom zvučnike, a čvrsto kućište izrađeno je od kvalitetne plastike s hromiranim detaljima. Testirani zvučnik dostupan je u crnoj (WAM7500) ili beloj (WAM7501) boji, a Samsungu se mora odati priznanje za atraktivan i luksuzan izgled zvučnika, koji se ne bi postideo ni pred avangardnim kreacijama kompanija Bang&Olufsen i Philips.

Jedna od glavnih karakteristika testiranog zvučnika jeste reprodukcija zvuka u radijusu od 360 stepeni, odnosno svuda oko uređaja. Iako omnidirekcioni koncept nije nov i može se sresti na zvučnicima različitih kategorija, sve do najprestižnijih high-end modela (MBL), zanimljiva je tehnologija koju je Samsung primenio. Naime, WAM7500 je opremljen sa samo dve konvencionalne zvučničke jedinice, ali su one postavljene vodoravno. U gornjem delu kućišta, skrivena od pogleda, nalazi se srednjotonsko-niskotonska jedinica prečnika 125 milimetara, koja je usmerena nadole, a upadljivi prorez na donjem delu kućišta služi za rasprostiranje zvuka u prostoru. Neposredno ispod proreza postavljeno je “akustičko sočivo” (Acoustic Lens), koje služi za odbijanje i ravnomerno rasprostiranje zvučnih talasa po vodoravnoj osi, a bas-refleks otvor nalazi se na zadnjoj strani kućišta. Iznad mid-bas jedinice postavljen je kupolasti visokotonac prečnika 25 milimetara, ali je on usmeren na suprotnu stranu – nagore – i izviruje iz vrha uređaja. Visokotonac je takođe opremljen akustičkim sočivom, ali znatno manjih dimenzija, koje ujedno služi i kao zastita od mehaničkih oštećenja membrane.

Tonovi su snažni i čisti od vrha do dna.

Kad su u pitanju tehničke karakteristike, Samsung kao da ih drži u tajnosti, pa nismo uspeli da saznamo ni najosnovnije podatke, poput snage ugrađenog pojačala ili frekvencijskog raspona. Takođe, kao istinski bežični zvučnik, WAM7500 ne omogućava povezivanje pomoću kabla (analognog ili digitalnog), već samo preko wi-fi ili blutut veze.

sam7500-1360 stepeni zvuka
Nikad nije lako postići dobar zvuk iz kabineta manje zapremine, naročito ako se isti prostor mora iskoristiti za smeštaj amplifikacije, bežičnih modula i drugih elektronskih sklopova. Ipak, ovo je još jedna kategorija u kojoj su se Samsungovi inženjeri sjajno pokazali jer WAM7500 pruža veoma dobar kvalitet zvuka. Tonovi su snažni i čisti od vrha do dna, s jasnom definicijom i dobrom količinom detalja. Basovi su čvrsti i ritmični, te dovoljno masivni za stvaranje celovite zvučne slike, bez utiska da u reprodukciji nešto nedostaje. Kolorit je prijatan i neopterećujuć, kilometrima daleko od oštrog i sterilnog zvuka jeftinijih uređaja, pa testirani model bez problema ispunjava ulogu zvučnika za celodnevno slušanje bez zamora. Ukoliko ste navikli na usmereni zvuk standardnog audio-sistema, WAM7500 će vas u prvi mah zbuniti jer ne postoji sweetspot u klasičnom smislu. Zvuk se prostire jednako u svim pravcima, pa će i kvalitet reprodukcije biti isti čak i ukoliko se krećete oko zvučnika. Ipak, ovo ne znači da je svejedno gde ćete postaviti zvučnik. Refleksije mogu da pojačaju niskotonski opseg, ali i da zamute zvuk, pa je neophodno pronaći optimalnu poziciju u odnosu na konkretno okruženje, a mi preporučujemo da eksperimentišete.

Iako se osnovne komande nalaze i na uređaju, potpuno obnovljena multiroom aplikacija predstavlja veoma svestran interfejs, u kojem WAM7500 ima moćnog saradnika. Pored intuitivnog i preglednog rasporeda, aplikacija omogućava pristup muzičkim fajlovima na lokalnoj mreži i cloud-serverima, pravljenje plejlista, kao i pristup internet radio-stanicama i brojnim onlajn servisima (Spotify Connect, Qobuz, Deezer…). Omogućeno je povezivanje više zvučnika u multiroom sistem s centralizovanom kontrolom, kao i opcija da se dva WAM7500 zvučnika povežu u stereo-postavku, ili čak pet ovih zvučnika u pravi surround sistem. Na kraju, ukoliko vam već neobičan izgled ovog zvučnika nije dovoljno ekstravagantan, možete ga postaviti na poseban podnostojeći tronožac koji će ga postaviti u visinu ušiju slušalaca, ili ga čak montirati da visi s plafona. Kako god da ga postavite, jedno je sigurno – Samsung WAM7500 će privući pažnju jedinstvenim izgledom, ali i odličnim zvukom.

PLUS
Atraktivan dizajn.
Više mogućnosti pozicioniranja.
Odlična aplikacija i prateće opcije.
Čisti i jasni tonovi.
Prijatan kolorit.

MINUS
Cena.

Broj kanala: 1
Topologija: 1x125 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: wi-fi, blutut 4.0
Dimenzije (ŠxVxD): 181x422x181 mm
Masa: 3,4 kg
Cena: 499 evra
Reader Rating1 Vote95
95
Ocena čitalaca