Sonus faber Duetto

Bežični duet

Nakon unikatnog audio-uređaja Omnia, ugledni italijanski proizvođač nastavlja da proširuje ponudu bežičnih zvučnika – ovoga puta s kompletom koji će biti po meri i istinskim audiofilima.

Osim po kući iz koje dolaze, Omnia i novi zvučnici Duetto srodnici su po velikim mogućnostima, kao i po jedinstvenom načinu upravljanja. Dizajn nije potrebno ni spominjati jer su na ovom polju Italijani dokazani majstori i kreiraju uređaje koji su veoma lepi, a u isto vreme bespogovorno funkcionalni. Ipak, za razliku od Omnije, testirani zvučnici dolaze u tradicionalnoj formi stereo-para, pa je njihova osnovna namena jasna od samog početka – da kreiraju što bolji dvokanalni ugođaj tokom slušanja muzike. Ali, krenimo redom.

Savršena estetika

Sonus faber navodi da su Duetto njihovi prvi aktivni bežični zvučnici – bar kad je u pitanju klasična stereo-postavka – a od samog početka se primećuje da je u njih uložen veliki trud u svakom smislu i da proizvođač želi da u ovaj segment tržišta stupi na velika vrata. U pitanju su regalski zvučnici srednje veličine, s prepoznatljivom petougaonom osnovom – zapravo, u pitanju je oblik laute, koji Sonus faber primenjuje već godinama. Pored jedinstvene estetike, ovakva osnova kućišta uslovljava odsustvo paralelnih zidova, što pozitivno utiče na umanjenje stojećih talasa u unutrašnjosti. Spoljašnje ivice snažno su zaobljene, pa je čitav kabinet umotan u neprekinuti omotač od prirodnog furnira, koji može biti od orahovine ili u boji grafita. Ovo ne važi za gornju stranu, koja je – opet u duhu tradicije – presvučena crnom kožom, s diskretnim metalnim obrubom i ugraviranim logotipom kompanije u središtu. Neobični oblici nastavljaju se na prednjoj strani, koju zauzima neka vrsta zaobljenog šestougla, koji je takođe presvučen kožom i uokviren metalom. Unutar njegove crne površine smeštena je dvosistemska postavka zvučničkih jedinica, s visokotonskim drajverom u gornjem delu. Visokotonac je opremljen kalotnom svilenom membranom prečnika 28 milimetara i okružen prilično velikim i akustički optimizovanim usmerivačem, dok je kao motor upotrebljen feritni magnet. U donjem delu nalazi se srednjetonsko-niskotonska jedinica prečnika 133 milimetra, čija je membrana izrađena od papirne pulpe, uz vešanje dugog hoda, koje omogućuje veliku ekskurziju i neodimijumski magnet. Fabrika takođe ističe novi tip korpe, nazvan Organic Basket, koji umanjuje neželjene rezonancije i obezbeđuje bolji protok vazduha – što je značajno za drajvere, ali i za elektroniku smeštenu u kućištu.

Zadnja strana atraktivna je gotovo jednako kao prednja, jer je najvećim delom ispunjena hladnjacima za amplifikaciju unutar kućišta. Zaista je fascinantno kako je Sonus faber i od jedne sasvim obične stvari uspeo da napravi malo umetničko delo – orebrena površina ujedno predstavlja masivni okvir za uspravno izduženi otvor bas-refleksa, a iznad njega je u metalu izgraviran logotip proizvođača. Cela ova skulptura izvedena je u šestougaonom obliku, uz zaobljene uglove i savršeno ispraćene linije kabineta. Verujemo da je već iz opisa jasno da je celokupna spoljašnjost ovih zvučnika izrađena i uklopljena potpuno savršeno, ali nas je još više fascinirala sposobnost italijanskih majstora da svaki detalj učine lepšim, uz zadržavanje apsolutne svrsishodnosti. Na kraju, utvrdili smo da ovakav nivo estetike ipak ima cenu – ne tako veliku, po nama – u vidu premeštanja panela s konektorima na donju stranu. Naime, zadnji deo donje strane upušten je u kućište, a ovde pronalazimo mrežni port kao osnovni vid povezivanja, uz dodatni analogni RCA ulaz, digitalni optički ulaz i HDMI eARC. Tu je još izlaz za aktivni sabvufer, kao i prekidač kojim se može isključiti interno gramofonsko MM pretpojačalo ukoliko se RCA ulaz koristi kao linijska veza. Ovde su takođe smešteni tasteri za resetovanje sistema, uparivanje zvučnika i obrtanje kanala, kao i priključci za naponski kabl.

Mogućnosti

Očekivano s obzirom na klasu, Duetto za amplifikaciju koriste odvojene module za svaku zvučničku jedinicu. Za pokretanje visokotonaca zadužena su pojačala od 100 vati u klasi AB, dok mid-bas drajvere pokreću moduli od 250 vati u klasi D, što znači da ukupna snaga sistema iznosi zavidnih 350 vati po kanalu. Priključivanje izvora i upravljanje izvedeno je po “master-slave” metodu, a komunikacija između primarnog i sekundarnog zvučnika obavlja se pomoću tehnologije UWB (Ultra Wide Band) – u pitanju je bežična veza bez latencije i mešanja s drugim kućnim mrežama.

Pored navedenih vidova povezivanja, Duetto, naravno, podržavaju wi-fi, kao i blutut s podrškom za kvalitetniji aptX HD kodek. Podrška za reprodukciju preko mreže prilično je izdašna i obuhvata Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, Roon Ready i AirPlay 2, a D/A konverzija poverena je kolu ESS Sabre. Nema detaljnijih informacija o tome koji je tačno čip upotrebljen, ali se zna da prihvata rezoluciju do 192 kiloherca i 24 bita, kao i AIFF, ALAC, FLAC, WAV, MP3 i druge fajlove. Pored pripadajućeg daljinskog upravljača, za kontrolu se može koristiti patentirani Senso panel osetljiv na dodir, koji je smešten na gornjoj strani primarnog zvučnika. Ovaj atraktivni svetleći interfejs omogućuje jednostavnu kontrolu osnovnih funkcija, kao što su glasnoća ili promena izvora, a indikacija se obavlja pomoću različitih boja. Konačno, iako je proizvođač najavio namensku aplikaciju, izgleda da ona još uvek nije spremna, pa se za kontrolu reprodukcije mogu koristiti univerzalne Chromecast ili druge aplikacije. Za utehu, ponuđena nam je Duettova veb-stranica, kojoj se pristupa preko pretraživača i na kojoj se mogu obaviti ređe korišćena podešavanja, kao što su ekvilizacija za visoke frekvencije, balans, loudness, podešavanje sabvufera, određivanje pozicije zvučnika i druge opcije.

Upotreba i zvuk

Par Duetto zvučnika koji nam je stigao na testiranje već je bio korišćen u salonu distributera, pa nismo morali posebno da brinemo o periodu razrade. Osnovna podešavanja takođe su bila obavljena, pa su se zvučnici međusobno povezali odmah po uključivanju, ali je, bar prema uputstvu, procedura prvog uključivanja sasvim jednostavna. Duetto su nam od početka priuštili veoma snažan, moćan zvuk, čak pomalo u neskladu s pasivnim Sonus faber zvučnicima koje pamtimo. Makrodinamika je bila izuzetna, što je ukazivalo na izdašno odmerena pojačala, kao i na besprekorno usklađenu amplifikaciju i zvučničke jedinice. Ipak, tonski balans nije bio tako dobar, jer su niski tonovi bili previše izraženi i često su nadglasavali ostatak spektra, a ujedno su zvučali usiljeno, kao da Duetto po svaku cenu žele da se predstave većim nego što jesu. Nama ovakav zvuk uopšte nije prijao – što ne znači da vama neće odgovarati, a uskoro smo pronašli krivca u vidu uključene opcije Loudness. Po njenom isključenju Duetto su pronašli zaista odličnu ravnotežu i zasvirali onako kako smo od njih očekivali – uglađeno, a ujedno živopisno.

Postoji neka veza između izgleda i zvuka Sonus faberovih kutija, jer njihov sofisticiran i elegantan, gotovo aristokratski dizajn prati ista takva reprodukcija. Svaki ton je na svom mestu i Duetto kreiraju odličnu prozornicu – ne preveliku, koja bi izašla iz zone realnosti, već upravo kako treba. Širina scene ograničena je zamišljenim linijama koje se prostiru od spoljašnih strana zvučnika ka auditorijumu, a unutar tog dvorišta Duetto pružaju vrlo dobro pozicioniranje po dubini. Nivo detalja i, posebno, preciznost pojedinačnih tonova omogućuju istinski audiofilski uvid u tehničke aspekte zapisa, a sve to je ispraćeno odličnim fokusom. U kvalitet visokotonca nismo sumnjali, ali nas je omalena mid-bas membrana iznenadila krupnim i umereno sočnim tonovima, što je potvrdio donji prag reprodukcije na zavidnih 37 herca.

Očekivano, kolorit je bio izuzetno elaboriran i Duetto zvučnici s lakoćom reprodukuju vrlo slojevite, a ujedno milozvučne tonove i kreiraju lirsku atmosferu. Kad materijal to zatraži, ovi zvučnici će pružiti veoma živu, agilnu reprodukciju i izražen temperament iako nikada neće zaboraviti lepe manire i preći u otvorenu agresivnost. Upravo to je esencija ovih kutija: njihova sposobnost da iz brutalno sirovih numera izvuku zrno plemenitosti i prezentuju ih uz iskrenu muzikalnost, ali na način koji neće degradirati ni reprodukovanu muziku, niti njihove sopstvene kvalitete. Iza svega toga zapravo stoji uverljivost kakvu poseduju samo istinski autoriteti, koji slede svoj put i nemaju potrebu da se dokazuju bilo kome. Drago nam je da je Sonus faber i kod prvih aktivnih bežičnih zvučnika uspeo da zadrži odavno zacrtan kurs i da napravi kutije plemenitog, dinamičnog i iznad svega prijatnog zvuka, koji se može slušati satima i danima bez zamora.

Zaključak

Kako bismo na najbolji način predstavili Duetto zvučnike kao ono što zaista jesu, po ko zna koji put moramo posegnuti za raščlanjivanjem na činioce. Dakle, za 4.000 evra dobijaju se zvučne kutije, pojačalo, D/A konverter i strimer, pa i gramofonsko pretpojačalo, a u priču moramo uključiti kablove, koji su neizbežan trošak kod sastavljanja stereo-sistema. Kad se situacija ovako postavi, stvari dolaze na svoje mesto i navedena cena više ne izgleda tako velika jer se zapravo dobija kompletan audio-sistem – a sve to bez uzimanja u obzir vremena koje bi bilo utrošeno za odabir pojedinačnih komponenti, njihove međusobne tonske usaglašenosti, pa i vizuelnog uklapanja. Ukratko, ukoliko ne želite da brinete o audiofilskim sinergijama, već samo da uživate u istinskom hi-fi ugođaju s raznovrsnih digitalnih i analognih izvora, Sonus faber Duetto predstavljaju pravi izbor.

Sonus faber Duetto
Snaga pojačala: 350 W po kanalu
Frekvencijski opseg (-3 dB): 37 Hz - 30 kHz
Nivo zvučnog pritiska SPL (1 m): 105 dB
Topologija: 1 x 28 mm visokotonski, 1 x 133 mm mid-bas
D/A konverter: ESS SabreAudio-ulazi: 1 x RCA, optički i HDMI eARC
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, sub out
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (Š x V x D): 210 x 340 x 280 mm
Masa: 6,8 kg
Cena: 4.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Plemenita i sofisticirana reprodukcija.
Snažan i agilan bas.
Neponovljiva estetika.
Pristupačni za ono što pružaju.
Nepraktično pozicionirani priključci.
4.4