McIntosh MHA200

Personalni high-end

Uprkos skromnom gabaritu, pojačalo za slušalice MHA200 prema svemu predstavlja čistokrvnog McIntosha.

Renomirana američka kompanija McIntosh u svojoj ponudi ima veliki broj uređaja različitih namena i cenovnih razreda, ali zapravo samo jedno samostojeće pojačalo za slušalice. Iako se svrstava među headampove, MHA150 je u stvari integrisano pojačalo manjih dimenzija, dok MHA50 predstavlja McIntoshevo viđenje portabilnog headampa i digitalno-analognog konvertera. Dakle, preostaje nam samo MHA200, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Dizajn i tehnologija

Ako kažemo da je MHA200 čistokrvno pojačalo za slušalice i ujedno čistokrvni McIntosh, to može značiti samo jedno – potpuno analognu postavku u cevnoj tehnologiji. Ovaj uređaj nije opremljen digitalnim ulazima i internim konverterom, analognim izlazima za funkciju pretpojačala u audio-sistemu, niti bilo kojim drugim opcijama koje bi možda povećale funkcionalnost, ali bi poremetile suštinu ovog uređaja. On je predviđen za samo jednu primenu, a to je pojačanje signala za reprodukciju na slušalicama. Vizuelno bi se moglo reći da MHA200 predstavlja arhetip cevnog pojačala – uprkos malim dimenzijama i skromnoj površini paralelnog preseka, ali je celokupna postavka okrenuta za 90 stepeni, pa uređaj ide više u dužinu nego u širinu. Razumemo ovaj pristup iz ugla praktičnosti, ali bi nam se više svidela klasična postavka jer bi magični sjaj lampi tako došao do punog izražaja. Pripadnost uglednoj prekookeanskoj kompaniji vidljiva je već na spoljašnjosti, najpre po izuzetno robustnoj izradi. Šasija je napravljena od nerđajućeg čelika u crnoj boji, koja je vidljiva na bokovima, dok gornji panel zapravo obuhvata prednju, gornju i zadnju stranu, koje su izvedene izjedna, hromirane i polirane do visokog sjaja.

Definicija je toliko verodostojna i duboka da iz podražavanja stvarnosti prerasta u hiperrealistično slušno iskustvo.

Front je podeljen po vodoravnoj liniji, pa na donjem delu pronalazimo čak tri opcije za povezivanje slušalica: stereo balansirani četvoropinski XLR priključak, par tropinskih XLR konektora za odvojeno priključivanje levog i desnog kanala, i uobičajeni single-ended 6,35-milimetarski stereo-izlaz. Sledi zakošeni deo prednjeg panela, na kojem su simetrično postavljene dve manje kružne komande, jedan taster i signalna dioda. Leva kružna komanda zapravo je obrtni prekidač i služi za odabir opterećenja (load), dok se preko desne podešava glasnoća. Taster služi za uključivanje i isključivanje pojačala i izveden je poput onih na profesionalnim spravama, dok dioda signalizira radni status uređaja. Na suprotnoj, zadnjoj strani smešteni su po jedan RCA i balansirani XLR ulaz za povezivanje analognog izvora – na uređaju ne postoji preklopnik za odabir ulaza, pa pretpostavljamo da je u pitanju jedan ulaz s dva tipa priključaka. Pored toga, ovde nailazimo na Power Control ulaz i izlaz, koji omogućuju uključivanje i isključivanje zajedno s kompatibilnim McIntoshevim modelima. Konačno, u desnom delu smeštena je utičnica za odvojivi strujni kabl, ali nije u pitanju odomaćeni IEC, već tzv. osmica – teško nam je da razumemo zašto McIntosh nije omogućio zamenu strujnog kabla nekim kvalitetnijim, jer verujemo da bi to kod uređaja ove klase donelo čujne promene.

Ipak, ono najzanimljivije nalazi se na gornjem delu – u pitanju su dva para vakuumskih cevi, koje su postavljene na desnoj polovini i zaštićene čvrstom metalnom mrežom, koja se, naravno, može ukloniti. U ulaznoj sekciji primenjene su cevi 12AT7, dok je izlazni stepen izveden u čistoj klasi A i koristi cevi 12BH7A u triodnom spoju. Pored toga, proizvođač navodi da je kod MHA200 primenjena patentirana push-pull konfiguracija. Levu polovinu gornje strane zauzelo je jednodelno kućište od masivnog metala, koje je vizuelno podeljeno na tri dela i upotrebljeno za smeštaj transformatora. U napajanju se nalazi namenski dizajnirani torusni transformator, koji se odlikuje visokom efikasnošću i niskim šumom, dok su na izlazu primenjeni transformatori u tehnologiji Unity Coupled Circuit. Ova tehnologija jedan je od zaštitnih znakova McIntosha, jer se koristi još od osnivanja kompanije 1949. i može se sresti u cevnim snagašima kao što su MC1502 i legendarni MC275.

Upotreba i zvuk

Po uključivanju, McIntoshu je potrebno desetak sekundi kako bi bio spreman za upotrebu, kad zelenkasto svetlo iz lampi prestane da trepće i počne postojano da svetli. To, ipak, ne znači da je uređaj postigao punu radnu temperaturu, a naše iskustvo govori da je za to potrebno još najmanje pola sata rada i tek nakon toga će MHA200 pružiti maksimum – a u ovom slučaju, maksimum je na izuzetno visokom nivou u svakom pogledu. Od samog početka MHA200 se predstavlja kao nenametljivi autoritet, koji drži membrane slušalica u nežnom, ali neumoljivom stisku. Preciznost tonova stoga je podignuta do teško opisivih visina, na kojima se i najtananija tonska pojedinost može jasno razaznati. Alikvotni tonovi, koji se kod headampova niže vrste prikazuju kao ekstenzije glavnog tona, koje ga obogaćuju, ali nisu sasvim artikulisane, ovde su sasvim jasno čujni i besprekorno definisani, a opet neodvojivi od tona koji ih nosi. Generalno, na svim nivoima definicija je toliko verodostojna i duboka da iz (manje ili više uspešnog) podražavanja stvarnosti prerasta u hiperrealistično slušno iskustvo.

Najveća vrlina testiranog pojačala ipak ne leži u spektakularnoj definiciji, već u savršeno uklopljenom spoju preciznosti i muzikalnosti. Reprodukcija je jasna bez obzira na složenost materijala, pa ni najzahtevnije deonice neće pomutiti fluidan prikaz muzičkog dela. Za MHA200 se može reći da pruža tako prijatnu toplinu cevi, ali i sve ostalo što bi se moglo poželeti – iz tog razloga, reprodukcija nije ugušena u toj toplini, niti su finese izgubljene, a vrhunsku definiciju već smo vam opisali. Ovo pojačalo zaista pomiruje oprečne zahteve pri reprodukciji i sadrži sve osobine koje audiofili visoko cene, ali bez pravljenja bilo kakvih kompromisa – odnosno, jedini kompromis ćete morati da napravite sa sopstvenim novčanikom. Ipak, ukoliko želite beskompromisno pojačalo za slušalice, MHA200 se može posmatrati kao audiofilska investicija za ceo život, koja se obavi jednom, a nakon toga vam sleduju decenije uživanja u vrhunskom zvuku.

Dinamičke osobine ovog pojačala jednako su impresivne i MHA200 će bez teškoća izvući maksimum iz zahtevnih slušalica visoke klase, pri čemu čak ni snimci velikog orkestra ne deluju kao poseban izazov. Jednostavno, sve je postavljeno na svoje mesto, uz izražen osećaj prostornosti i odlično pozicioniranje pojedinačnih instrumenata. Reprodukcija živih nastupa donosi masivne i glasne dinamičke udare, kao i najsuptilnije finese, a sve je prikazano jednako razgovetno – ali opet, uz upečatljivu razliku u glasnoći. Ukoliko ste pri pogledu na specifikacije pomislili da snaga od 500 milivati po kanalu i nije nešto, to samo znači da niste pročitali nastavak. Naime, 500 milivati je najniža garantovana snaga u celom opsegu i u rasponu od 32 do 600 oma, što znači da je u većini slučajeva još znatno veća, a to se i čuje tokom reprodukcije. Pored toga, proizvođač tvrdi da je MHA200 sposoban da pokreće slušalice impedanse do 1.000 oma, kao i da podešavanje opterećenja ne igra presudnu ulogu. Obrtni prekidač ima četiri pozicije, za slušalice u rasponu 32-100, 100-250, 250-600 i 600-1.000 oma, a deklarisano pojačanje iznosi 12, 17, 21 i 25 decibela.

Zaključak

Ukoliko biste nam zatražili da cepamo dlaku načetvoro, rekli bismo da nam smeta odsustvo uobičajene IEC strujne utičnice, kao i da nam je bilo potrebno malo navikavanja na ne baš sasvim linearnu kontrolu glasnoće. U svakom drugom pogledu, McIntosh MHA200 predstavlja praktično savršeno pojačalo za slušalice, koje prevazilazi uobičajene lampaško-tranzistorske podele i pruža univerzalne osobine kvalitetne reprodukcije, uz nezaboravan odsjaj zelenog svetla na luksuzno ispoliranom kućištu.

McIntosh MHA200
Kontinualna snaga: 2 x 500 mW
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,5%
Damping faktor: >150
Odnos signal-šum: 94 dBA
Analogni ulazi: RCA i XLR
Izlazi za slušalice: 1 x XLR, 2 x XLR i 6,35 mm
Dimenzije (Š x V x D): 156 x 146 x 232 mm
Masa: 4,8 kg
Cena: 3.200 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vanvremenski dizajn.
Vrhunski kvalitet izrade.
Izuzetno precizni i uobličeni tonovi.
Snaga i stabilnost u svim prilikama.
Podešavanje glasnoće nije sasvim linearno.
4.4