Børresen Z3 Cryo & Aavik U-280 & Aavik S-280

Danski tim snova

Savremeni audio-sistem visoke klase dolazi nam iz zemlje koja ima veliku audiofilsku tradiciju, bogato nasleđe i nekoliko svetski poznatih hi-fi kompanija.

Muzički instrumenti realističnih dimenzija rekreirani su uz obilje vazduha i uz izraženo dubinsko pozicioniranje.

Audio Group Denmark zvanično postoji samo četiri godine, ali njeni osnivači imaju višedecenijsko iskustvo u audiofilskim vodama. Slučajno prijateljstvo između hi-fi distributera Larsa Kristensena i inženjera Michaela Børresena prvo je iznedrilo kompaniju Raidho, koja je prodata 2008. u jeku svetske finansijske krize, a zatim su 2011. došli kablovi Ansuz Acoustics. Lansiranje pojačala Aavik U-300 označilo je nastanak istoimenog brenda za hi-fi elektroniku, a 2018. osnovan je Børresen Acoustics za izradu zvučnika. Audio Group Denmark time je zaokružio ponudu i pod istim krovom objedinio hi-fi elektroniku, zvučnike i kablove, a prošle godine kreiran je i četvrti brend, Axxess, koji nastupa u nižim cenovnim razredima. Sistem koji vam ovom prilikom predstavljamo nalazi se u srednjem delu ponude danske grupacije i sadrži sve što se očekuje od moderne hi-fi postavke, kao i veliki potencijal za proširenje.

Børresen Z3 Cryo Edition

Zvučnici serije Z primenjuju određena rešenja iz flegšip serije 0, ali uz konvencionalniji dizajn i nižu cenu. Po proporcijama, Z3 je tipičan savremeni podnostojeći zvučnik, ali uz neuobičajeno zaobljene i mekane ivice, što ga čini prepoznatljivim među konkurencijom. Čistokrvna trosistemska topologija sačinjena je od četiri zvučničke jedinice, koje predvodi uvek poželjni ribonski visokotonac. Ovaj drajver smešten je u zatvoreno kućište i opremljen membranom mase svega 0,01 gram, što, uz optimizovani magnetni fluks, pruža visoku efikasnost. Sledi srednjetonac prečnika 114 milimetara i par 203-milimetarskih niskotonskih jedinica, koje su izrađene na isti način. Njihove membrane sačinjene su u troslojnoj sendvič konstrukciji, koja se sastoji od vrlo tankog spoljašnjeg i unutrašnjeg sloja karbona, dok se između njih nalazi saćasto Nomex jezgro, debljine četiri milimetra. Proizvođač ističe izuzetan odnos između krutosti i mase ovih membrana, pa ne iznenađuje da se slična rešenja koriste i u Formuli 1. Mehanički stabilna skretnica minimizuje rezonancije i koristi iste elemente kao serija 0, a prenos vibracija dodatno je umanjen podesivim nožicama Ansuz Darkz, koje predstavljaju deo standardne opreme ovih zvučnika.

Ipak, možda najzanimljiviji tehnički aspekt ovih zvučnika predstavlja kriogenski tretman iz naziva. Naime, svi metalni delovi zvučnika prošli su kroz duboko zamrzavanje – prema fabrici, ovo menja kristalnu strukturu metala i čini ga sličnim monokristalu. Strukturalne promene u metalu imaju dubok uticaj na akustičke osobine, čineći ga provodljivijim za šest-osam procenata. Sam postupak traje 72 sata: tokom prva 24 sata temperatura se spušta sa sobne na oko 196 stepeni Celzijusa ispod nule, sledeća 24 sata ta temperatura se održava, da bi poslednja trećina bila iskorišćena za postepeni povratak na sobnu temperaturu kako bi se izbegao termalni stres materijala. U pogledu specifikacija, Z3 Cryo Edition pruža frekvencijski opseg od 35 herca do 50 kiloherca, uz osetljivost od 89 decibela i nominalnu impedansu od četiri oma, a iz Børresena navode da je za adekvatno pokretanje potrebna amplifikacija snažnija od 50 vati.

Aavik U-280

Naravno, u testiranom sistemu našlo se integrisano pojačalo koje daleko prevazilazi navedene minimalne zahteve i pruža 300 vati po kanalu na osam oma i još impresivnijih 600 vati na četiri oma, što govori o izuzetnoj stabilnosti – u pitanju je patentirana UMAC amplifikacija, koja neutrališe slabosti konvencionalnih svičerskih pojačala. Aavik U-280 nalazi se u sredini ponude, mada se po izgledu to ne bi reklo, jer je on unificiran za sve Aavikove uređaje. Zaista atraktivan dizajn integriše veliki tačkasti displej na prednjem panelu i srazmerno mali broj komandi, a zanimljivo je da je danska grupacija i ovde otišla korak dalje i napravila kućište uz minimalnu upotrebu aluminijuma – tek koliko je neophodno za odvođenje toplote – jer, po njima, aluminijum previše rezonuje i lako prenosi vibracije. Kućište je stoga izrađeno od inovativnog kompozitnog materijala prirodnog porekla, koji umanjuje rezonovanje i obezbeđuje bolju dampiranost. Druga značajna inovacija odnosi se na primenu aktivnih Teslinih kalemova – ovaj uređaj na štampanoj ploči sadrži čak 72 kalema, koji su spregnuti da rade u parovima i služe za poništavanje spajkova u naponu, čime se dobija čistiji signal.

Pored tri analogna ulaza, Aavik U-280 poseduje pet digitalnih priključaka. Svi digitalni ulazi podržavaju PCM rezolucije 192 kiloherca i 24 bita, MQA i DSD64, dok USB port prihvata i DSD128. Proizvođač ne deklariše poreklo konverterskog čipa, ali se uvidom u druge pojedinosti stiče utisak da je digitalnoj sekciji posvećena izuzetno velika pažnja. Pre svega, USB ulaz je galvanski izolovan, a asinhroni konverter podiže svaki digitalni signal na 200 kiloherca i 24 bita – ova funkcija može se isključiti po želji. Takođe, tu su dva digitalna filtera, što sveukupno znači da U-280 pruža četiri tonska podešavanja. Iako Aavik nudi i verziju bez DAC-a, označenu kao I-280, zanimljivo je da ovde nije primenjeno prosto dodavanje pločice s digitalnom sekcijom, kako to radi većina proizvođača. Naprotiv, U-280 sadrži poprilično drugačiju štampanu ploču sa integrisanim digitalnim stepenom kako bi putanja signala bila što kraća i kako bi se izbegli suvišni kablovi i konektori, koji uvek dodatno degradiraju signal. Da li je potrebno reći još nešto kad je u pitanju danska posvećenost što čistijem zvuku?

Aavik S-280

Na poziciji digitalnog izvora našao se strimer iz iste serije, sa oznakom S-280. Ovaj uređaj je na prvi pogled teško razlikovati od pojačala, ali odaje ga odsustvo kružne komande na prednjem panelu. Na sreću, ogromni i praktični displej i dalje ispunjava veći deo fronta, a strimer je smešten u jednako kvalitetno i inovativno kućište kao U-280. U pitanju je punokrvni digitalni plejer sa integrisanim D/A konverterom, koji pruža digitalne i analogne izlaze. Za mrežno povezivanje predviđen je samo LAN port, dok wi-fi izostaje – što je razumljivo jer je kabl i dalje najstabilniji tip veze – ali smatramo da bi strimer ove kategorije trebalo da ima raznovrsnije opcije povezivanja. Digitalni ulazi dobro bi došli jer bi omogućili povezivanje drugih digitalnih transporta, a voleli bismo da vidimo i raznovrsnije digitalne izlaze, kao što su USB i AES/EBU – pa na kraju i balansirani analogni izlaz. Konačno, postojanje Aavik Streaming aplikacije, koja je predviđena samo za iPad, zaista je teško razumeti.

S druge strane, S-280 podržava DLNA, UPnP i Roon, pa je kontrola omogućena preko svake kompatibilne aplikacije, uz podršku svih popularnijih onlajn platformi za striming muzike. Interni konverter i ovde je nepoznanica, ali proizvođač nije štedeo na već opisanim rešenjima, pa je mrežna platforma opremljena s dva odvojena digitalna oscilatora visoke preciznosti – za 44,1 i 48 kiloherca, koji su međusobno galvanski izolovani. U unutrašnjosti je smešteno šest napajanja s niskim nivoom šuma, kao i 72 aktivna Teslina kalema, a dodatna funkcionalnost nudi se kroz dva USB-A porta na zadnjoj strani: jedan se može upotrebiti za dodavanje eksternog wi-fi adaptera, dok se na drugi može povezati skladište kapaciteta do dva terabajta, čime S-280 postaje i muzički server.

Slušni test

Tokom kritičkog slušanja, testirani sistem od samog početka pokazuje klasu kroz izvanrednu rekreaciju pozornice. Uočljiv trodimenzionalni ugođaj podrazumeva zvučnu scenu koja je predstavljena jasno, ali bez utiska omeđenosti u prostoru – zvuk po gabaritu nadmašuje kutije i ispunjava praktično celu širinu prostorije. Izuzetno precizan prikaz u najvećoj meri je zasluga fantastične visokotonske jedinice, za koju se navodi da funkcioniše otprilike od dva i po kiloherca. Muzički instrumenti realističnih dimenzija rekreirani su uz obilje vazduha i uz izraženo dubinsko pozicioniranje, a preciznost ribonskog visokotonca oduševila nas je prikazom sporednih efekata – posle nekog vremena postalo je uobičajeno da čujemo finese koje su pozicionirane daleko van prostora između zvučnika, što se ne sreće često.

Stabilnost amplifikacije na zavidnom je nivou, što se manifestuje kao izuzetna konzistentnost u reprodukciji – bez obzira na stepen opterećenja ili zahtevnost pojedinih deonica, U-280 je uvek izlazio u susret zvučnicima i isporučivao obilje snage. Pre testiranja očekivali smo odličnu sinergiju, jer ceo sistem dolazi iz iste kompanije, ali su nas testirani uređaji zaista oduševili ujednačenošću kolorita. Zvučnici iz Børresena jesu oplemenjeni mnogobrojnim naprednim rešenjima, ali to može biti zamka, jer je četiri sofisticirane zvučničke jedinice – uključujući ribonsku membranu – potrebno uklopiti u savršeno jedinstvenu celinu, bez primetnih prelaza između opsega i drajvera. Testirani sistem u ovome uspeva u potpunosti, što je zasluga svih uređaja u sistemu, pa čak i kablova. Naime, na početku testa najdublji deo spektra bio je za nijansu prenaglašen, što je rešeno upravo zamenom kablova.

Kao treći, ali jednako značajan član sistema, strimer S-280 pokazao se potpuno dorastao kvalitetima pojačala i zvučnika. Poznato je da dobrog zvuka ne može biti bez kvalitetnog izvora, a ovo naročito dolazi do izražaja kod sistema visoke klase, koji su, po pravilu, vrlo osetljivi na kvalitet reprodukovanog signala. Međutim, S-280 je parirao ostatku sistema kroz izuzetno precizne i detaljne tonove u čitavom opsegu. Velika rezolucija najpre se primećuje u besprekorno definisanim i složenim odjecima, koji se, uprkos tome, ne prepliću niti slepljuju u nerazgovetnu celinu, već ostaju jasni do kraja čujnosti. Jednaka definisanost može se sresti u celom spektru, pa i u najnižim tonovima, koji zadržavaju definiciju do samog dna. Na kraju, savremeni mrežni audio-uređaji su sami po sebi složene sprave s velikim potencijalom za manje ili veće probleme u radu, ali je S-280 tokom testiranja bio savršeno stabilan, čak i tokom brzog i uzastopnog prebacivanja pesama ili promene plejliste.

Zaključak

Iako ne predstavlja perjanicu kompanije Audio Group Denmark, testirani sistem se po mnogim osobinama može smatrati zaista vrhunskim. Gabarit zvučnika Z3 Cryo odmeren je tako da im omogući neometan rad i oslobađanje punog potencijala i u prostorijama srednje veličine, dok U-280 raspolaže naizgled beskrajnom snagom i stabilnošću, pa će moći da pokrene i znatno zahtevnije kutije – a sve to uz interni konverter, koji nije tu samo kako bi ispratio trendove već je sasvim dorastao i ostalim vrlinama pojačala. Postavka je zaokružena izuzetnim mrežnim plejerom, pa je ovom sistemu zaista teško naći manu vrednu spominjanja.

Børresen Z3 Cryo Edition
Preporučena snaga pojačala: >50 W
Frekvencijski opseg: 35 Hz - 50 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2 x 203 mm bas, 1 x 114 mm srednjetonac, 1 x ribon visokotonac
Dimenzije (Š x V x D): 225 x 1.025 x 400 mm
Masa: 35,5 kg
Cena: 29.000 evra

Aavik U-280
Kontinualna snaga: 2 x 300 W na 8 oma
Izobličenja THD (1 kHz): <0,006%
Analogni ulazi: 3 x RCA
Digitalni ulazi: 2 x koaksijalni i optički, 1 x USB-B
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (Š x V x D): 384 x 102 x 400 mm
Masa: 9 kg
Cena: 15.000 evra

Aavik S-280
Analogni izlazi: RCA
Digitalni izlazi: koaksijalni i optički
Mrežno povezivanje: LAN
Dodatno: 2 x USB-A
Dimenzije (Š x V x D): 384 x 102 x 400 mm
Masa: 5,4 kg
Cena: 10.000 evra

www.mkabl.rs, 066/000-966
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odlična usaglašenost celog sistema.
Napredna tehnička rešenja.
Neutralan i precizan zvuk.
Snaga, dinamika i stabilnost pojačala.
Sistem zahteva pažljiv odabir kablova.
4.4