Sonos PLAY:3

Mrežni multipraktik

Iako je inicijalno predstavljen kao deo pametnog surround i multirum sistema, bežični zvučnik PLAY:3, poput drugih Sonos uređaja, može da funkcioniše i samostalno.

Američka kompanija grabi napred uz nesmanjeni entuzijazam, što se može videti po njihovom najnovijem uređaju – modelu PLAYBASE, koji je dobitnik ovogodišnje EISA nagrade. Ipak, u ponudi su zadržani aktivni bežični zvučnici serije PLAY, predviđeni za sastavljanje surround ili multirum sistema, ali su veoma dobri i kao samostalne jedinice.

Opis
Kao srednji model u seriji, PLAY:3 obdaren je odlično proračunatim dimenzijama, koje omogućavaju smeštaj snažnih pojačala i drajvera, ali i postavljanje na manje police i stočiće. Iako je u osnovi jednostavnih linija, baza u obliku trapeza, s blago zaobljenom prednjom stranom, čini ga dovoljno savremenim i atraktivnim. Front je u celosti prekriven metalnom mrežicom ispod koje se nalazi platno kako bi zvučničke jedinice bile dobro zaštićene, a prednje i zadnje ivice obrubljene su zaštitnom gumom. Pored logotipa proizvođača na prednjoj strani, od detalja primećujemo još samo tri tastera i jednu signalnu lampicu na gornjoj strani. Zadnja strana je najvećim delom prekrivena rupičastim otvorima ispod kojih se nalazi pasivna bas-membrana, a u desnom delu prisutni su još eternet port i priključak za odvojivi strujni kabl. Takođe, tu je i prihvatnik za nosač ukoliko se zvučnik montira na stalak ili zidni nosač.

Tri zvučničke jedinice omogućavaju veoma glasnu reprodukciju bez izobličenja.

Pored spomenutog pasivnog drajvera na zadnjoj strani, proizvođač navodi da se ispod mrežice na prednjem panelu nalaze dve mid-bas jedinice i jedan visokotonac, dok su za pokretanje zadužena tri amplifikaciona modula u klasi D. Na pojedinim internet stranicama može se naći informacija da mid-bas drajveri imaju prečnik od 76 milimetara, ali mi to nismo uspeli da pronađemo na zvaničnoj prezentaciji proizvođača. Stoga, ovaj podatak treba uzeti s rezervom, a snaga ugrađenih pojačala takođe ostaje nepoznanica.

Test
Kao kod većeg modela PLAY:5, kog smo testirali u broju 74, za povezivanje zvučnika PLAY:3 neophodno je instalirati Sonos aplikaciju. Povezivanje na lokalnu mrežu veoma je jednostavno, a nakon toga aplikacija služi kao audio-plejer, ali i za pristup internet radiju i onlajn muzičkim servisima.

Iako po pitanju kvaliteta reprodukcije ne dostiže najveći model u seriji, PLAY:3 isporučuje pun i celovit zvuk, uz iznenađujuće dobar bas. Tri zvučničke jedinice omogućavaju veoma glasnu reprodukciju bez izobličenja, a pozornica ima sasvim prihvatljivu širinu za uređaj ovog tipa, što je zasluga usmerenja drajvera. Najniži deo spektra je čist i dovoljno masivan, pa će čak i numere s težim basom zvučati dobro. Srednji tonovi su prilično bogati i rafinirani, što omogućava da PLAY:3 pruži zaista sjajan ugođaj tokom reprodukcije vokala. Za najviši deo opsega moglo bi se reći da je pre topao i baršunast nego precizan i detaljan. Ipak, ne zameramo što je proizvođač svesno žrtvovao detaljnost jer je na ovaj način postignut veoma prijatan zvuk koji se može slušati satima bez ikakvog opterećenja.

Osim odličnog zvuka iz jednog zvučnika, Sonos nudi velike opcije proširenja sistema. Uparivanje dva zvučnika PLAY:3 formiraće sasvim dobru stereo-postavku, naročito pogodnu za manje prostorije. Posebno je zanimljivo da zvučnici prepoznaju pozicioniranje, pa se u slučaju uspravnog postavljanja (za šta postoje diskretne gumene nožice na horizontalnom boku kućišta) automatski prebacuju u mono-režim. Pored toga, aplikacija omogućava bežično povezivanje Sonos zvučnika u surround sistem, kao i multirum konfiguraciju s centralizovanom kontrolom.

Zaključak
Odličan kvalitet reprodukcije, svestrane mogućnosti upotrebe i praktična komandna aplikacija čine ovaj zvučnik zaista sjajnim izborom u svojoj klasi. Ukoliko vam blutut i linijski audio-ulaz nisu neophodni, odaberite beli ili crni PLAY:3 i uživajte u omiljenim muzičkim numerama preko mreže.

PLUS
Samostalna, stereo ili surround postavka.
Odlična aplikacija.
Topao i prijatan zvuk.
Snažan bas.

MINUS
Samo mrežno povezivanje.

Ugrađena pojačala: 3x klasa D
Topologija: 1x visokotonski, 2x mid-bas
Povezivanje: LAN, wi-fi
Dimenzije (ŠxVxD): 268x132x160 mm
Masa: 2,6 kg
Cena: 420 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca