Musical Fidelity M6si

Integralac bez mane

Pored tradicionalno odličnog kvaliteta izrade i izražene muzikalnosti, integrisano pojačalo iz sredine ponude britanskog proizvođača donosi obilje snage, kao i solidan stepen upotrebljivosti.

Među ljubiteljima dobrog zvuka, Musical Fidelity uređaji već duži niz godina uživaju zavidnu reputaciju, a posebno je zanimljivo da se ta reputacija proteže kroz sve cenovne razrede – od najpristupačnijih desktop-modela serije V, pa do prestižnih i veoma skupih sprava sa oznakama M8 i Nu-Vista. Druga zanimljivost leži u činjenici da reputacija važi jednako za sve tipove uređaja, bilo da su u pitanju pojačala, CD plejeri, D/A konverteri i strimeri, ali i pojačala za slušalice i gramofonska pretpojačala. Iz ličnog iskustva, ali i iz razgovora s velikim brojem kolega audiofila, stekli smo utisak da Musical Fidelity uređaji, bez obzira na kategoriju, predstavljaju izbor s kojim se ne može mnogo pogrešiti. Stoga, u tekstu koji sledi prikazaćemo integrisano pojačalo M6si, koje predstavlja adut iz sredine ponude ove kompanije.

Spolja
Za dizajn testiranog pojačala može se reći da je klasičan, ali uz nekoliko detalja koji donose svežinu i prepoznatljivost među konkurencijom. M6si je dostupan u srebrnoj ili mat crnoj boji, ali su tasteri na prednjem panelu, kao i kružna komanda za glasnoću, uvek u srebrnom finišu. Iako je veoma masivan, aluminijumski front izveden je s diskretno zasečenom gornjom i donjom ivicom, što ga čini vizuelno manjim. Velika površina prednjeg panela relativno je prazna – u središnjem delu nalazi se komanda za glasnoću, prilično velikog prečnika, ali male debljine, dok su u blizini donjeg ruba pravilno raspoređeni okrugli tasteri. Na levom delu smešteni su tasteri za stendbaj i selekciju CD, USB ili gramofonskog ulaza, dok se pomoću tastera s desne strane mogu odabrati ulaz za tjuner, AUX 1/HT, AUX 2 ili balansirani ulaz. Pored toga, prisutne su tri LE diode za signalizaciju statusa (power, standby i mute), kao i senzor za daljinsku komandu, a u gornjem levom delu postavljene su oznake proizvođača i modela.

Snaga pojačala je takva da sve sonične izazove prevazilazi s lakoćom i uz opušteni osmeh.

Konstrukcija kućišta u osnovi je jednostavna, ali veoma kvalitetna i robusna. Sve površine izrađene su od masivnog aluminijuma debljine dva milimetra, a čvrsti spojevi ostvareni su pomoću velikog broja zavrtnjeva. Unutrašnja širina kućišta manja je od širine prednjeg panela za 35 milimetara sa obe strane, što je iskorišćeno za postavljanje pasivnih hladnjaka, koji su duboko orebreni vodoravnim usecima. Na zadnjoj strani nalazi se pet analognih RCA ulaza (uključujući phono MM/MC), kao i jedan balansirani XLR ulaz, a tu su i jedan izlaz za snimače, kao i izlaz za dodatna pojačala snage. Pored toga, na raspolaganju je i USB-B port za direktnu vezu s računarom, što ukazuje na prisustvo D/A konvertera u unutrašnjosti pojačala. Terminali za jedan par zvučnih kutija veoma su masivni i dovoljno razmaknuti, pa ne predstavljaju izazov čak ni ako koristite veoma masivne kablove. Opremljeni su oplatom od čvrste plastike i osnovom od pozlaćenog metala, a pozlata je prisutna i na svim ostalim priključcima. Spisak priključaka završava se utičnicom za odvojivi strujni kabl IEC tipa, koji je smešten u desnom uglu zadnje strane.

Iznutra
Nakon kvalitetno i pedantno izrađene spoljašnjosti, inženjeri kompanije Musical Fidelity nastavljaju u istom stilu ispod poklopca. Potenciometar za glasnoću postavljen je odmah iza prednjeg panela, što dopušta upotrebu veoma kratke i čvrste osovine s preciznim prenosom. Centralnu poziciju unutar kućišta zauzima torusni transformator velikog prečnika, koji je proizvela renomirana norveška kompanija Noratel, a u prednjem levom uglu smeštena je štampana ploča s napajanjem za digitalnu sekciju. Tvrdnja proizvođača da M6si zapravo predstavlja dva monobloka i pretpojačalo, koji su upakovani u isto kućište, pokazuje se kao tačna – levi i desni kanal postavljeni su na zasebne štampane ploče, na levoj, odnosno desnoj strani kabineta, uz simetričnu konstrukciju. Izlazni tranzistori vode poreklo od japanske kompanije Sanken i nose oznake STD03N i STD03P, a M6si raspolaže sa dva komplementarna para po kanalu. Pored toga, svaki kanal raspolaže bankom od četiri elektrolitska kondenzatora Jamicon, kapaciteta po 4.700 mikrofarada. Na kraju, funkcija internog D/A konvertera poverena je kolu Burr-Brown PCM1781, s frekvencijom uzorkovanja od 192 kiloherca i 24-bitskom rezolucijom.

Test
Tehničke karakteristike navode da M6si pruža kontinualnu snagu od zastrašujućih 220 vati po kanalu, ali to nije sve – stepen izobličenja deklarisan je na manje od 0,007 odsto u punom opsegu, uz odnos signala i šuma od preko 107 decibela. Šta sve to znači u praksi? Pre svega, ovo masivno pojačalo s lakoćom pokreće i veoma zahtevne zvučnike, ali najlepši deo jeste onaj smireni autoritet, koji se prilično retko sreće, a kod ovog pojačala zrači iz svake note. M6si konstantno hoda po tankoj liniji koja razdvaja samopouzdanje od hvalisavosti, a njegova snaga je takva da sve sonične izazove prevazilazi s lakoćom i uz opušteni osmeh. Iza tog osmeha, međutim, krije se savršena kontrola, koja postavlja svaki ton na svoje mesto.

Tokom slušanja albuma “Miles_Gurtu”, uz ovo pojačalo čuli smo verovatno najbolji bas do sada. Prevlačenje prstima preko žica bas-gitare imalo je upečatljiv i potpuno kontrolisan odjek, precizno vremenski određeno odzvanjanje i masivan i sočan osnovni ton. Kombinaciju Gurtuovih perkusija, koja uglavnom predstavlja izazov za pojačalo, M6si je prikazao prirodno i tačno, bez ikakvih naznaka naprezanja. Zvučna slika je i tokom najdinamičnijih deonica zadržavala potpuno jasan prikaz i savršenu definiciju pojedinačnih tonova, a pojačalo je ostajalo sasvim pribrano i u punoj kontroli nad reprodukcijom. Najniži tonovi zadržavali su definiciju do samog dna, a u tom pogledu, kad je ovo pojačalo u pitanju, granicu predstavljaju samo zvučnici – dajte mu dovoljno moćne kutije i bas će se spustiti ispod donje granice ljudskog sluha, bez čujnih izobličenja ili gubitka preciznosti.

Prelazak na živi album „Friday Night in San Francisco“ vratio nas je u 5. decembar 1980. i postavio u prvi red ispred legendarnog gitarskog trija. Prisna atmosfera ovog nastupa dočarana je u potpunosti, uz prisutnost i žive reakcije auditorijuma, pa smo nakon nekoliko minuta potpuno zaboravili na posao i prepustili se uživanju u virtuoznim gitarama. I upravo ovde uvideli smo najvažniju osobinu testiranog pojačala – naime, svaki vat i decibel nalaze se u potpunosti u službi muzike. Bez trunke nametljivosti, ovaj diskretni snagator jednostavno će iščeznuti i dopustiti da vas obuzmu čista energija i emocije muzičkog dela, bez obzira na to koji je pravac u pitanju.

U drugom delu testiranja poželeli smo da proverimo kvalitet internog D/A konvertera, pa smo USB vezom spojili M6si sa PC muzičkim serverom. Ukoliko se uzme u obzir da podrška za visokorezolutivne fajlove ide samo do 96/24, moglo bi se pomisliti da je u pitanju zastarelo kolo koje je proizvođač dodao tek reda radi. Međutim, slušni test u potpunosti menja taj utisak. Upotrebljen je savremeni čip, uz okolnu arhitekturu i napajanje koji će izvući zaista mnogo iz digitalnih zapisa. Tonovi su besprekorno uobličeni i jasno prikazani, sa obiljem vazduha oko instrumenata. Celokupna zvučna slika tonski je ujednačena, a opsezi savršeno uklopljeni. Pozornica je velika onoliko koliko to zvučnici i prostorija dozvoljavaju, uz vanredno dobro pozicioniranje po dubini – na pojedinim snimcima gotovo da se može odrediti koliko je instrument bio udaljen od mikrofona u studiju. Dakle, do rezolucije do koje doseže, interni asinhroni DAC obavlja sjajan posao i kvalitetom zvuka parira eksternim konverterima u cenovnoj kategoriji od 500 do 1.000 evra.

Kad su u pitanju najvažnije sporedne stvari, treba reći da se M6si isporučuje sa zaista odličnim štampanim uputstvom, dok utisak kvari daljinski upravljač od jeftine plastike, kojem se, s druge strane, nema šta zameriti u pogledu funkcionalnosti. Pored belih pamučnih rukavica i krpe za brisanje prašine, dobija se čak i pismo u kojem se osnivač kompanije g. Anthony Michaelson zahvaljuje na odabiru Musical Fidelity uređaja – sve ovo predstavlja dašak luksuza, koji je u ovoj kategoriji dobrodošao.

Zaključak
Nakon opsežnog testa, jasno je da M6si predstavlja jedno od najboljih integrisanih pojačala s kojim smo se ikada sreli. Svi zadaci koje smo mu zadali bili su izvršeni besprekorno, pa najveći izazov zapravo predstavlja odabir ostatka sistema i prostorije koji će omogućiti da ovo pojačalo pokaže sve što može. Stepen funkcionalnosti je takođe visok, a interni DAC i gramofonsko pretpojačalo će pružiti jednako uživanje u digitalnim i analognim zapisima, što će učiniti Musical Fidelity M6si moćnim osloncem svestranog hi-fi sistema.

PLUS
Fantastična izrada.
Funkcionalnost.
Snaga i rafiniranost.
Muzikalnost i balans.

MINUS
DAC samo do 96/24.

Kontinualna snaga: 2x220 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Damping faktor: 180
Izobličenja THD: <0,007%
Analognih ulaza: 6
Digitalnih ulaza: 1
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (ŠxVxD): 440x125x400 mm
Masa: 16,6 kg
Cena: 2.800 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating12 Votes
53
53
Ocena čitalaca