Denon AH-D7200

Luksuzni dodir

Najnovije premijum slušalice iz Denona ponovo privlače ljubitelje ovog malo zastupljenog dela audio-sistema svojim vruhunskim zvukom i estetikom.

Srazmerno malo audiofila poseduje slušalice, naročito one high-end klase, ali je svakom zaljubljeniku u hi-fi dobro poznat osećaj stavljanja kvalitetnih slušalica na glavu. To je doživljaj nalik na ulazak u luksuzan automobil: dodir i miris prirodnih materijala, blago škripanje, udobno nameštanje da ništa ne smeta, zatim kratka tišina i – počinje muzika.

Posle odslušanog celog albuma nije se pojavio ni zamor ušiju usled slušanja, niti teskoba i želja da se napravi predah.

AH-D7200 su najnovije Denonove referentne slušalice, koje je kompanija predstavila ove godine. U njima nećete naći ništa od funkcija koje su u poslednjih desetak godina postale neizostavan deo slušalica – poništavanje buke, bežični prenos, integracija sa mobilnim telefonom ili kalibracija zvuka. Jednostavno, ovo su prave audiofilske slušalice u koje je, međutim, ugrađeno pet decenija iskustva Denona u ovom segmentu. Da Denon ne želi da ih koristite kao mobilne slušalice van kuće, jasno je već po kablu od bakra čistoće 7N, koji se završava 6,3-milimetarskom bananom za uključivanje u pojačivač ili izvor. Na drugoj strani su posebni mini-džekovi za svaku slušalicu posebno, što dozvoljava promenu kabla.

Full-range jedinica prečnika 50 milimetara japanske proizvodnje izrađena je od krutog nanofibera sa slobodnim krajevima u širokom vešanju, koje omogućava paralelno kretanje cele membrane za veću snagu i manja izobličenja. Svaka školjka je izrađena od celog komada američkog oraha zbog osobina drveta. Denon navodi da svaki par slušalica ima unikatnu šaru – prvo na numeričkoj mašini, koja je zatim ručno dovršena i lakirana. Naležuća površina je od memorijske pene, koja se pod uticajem toplote savršeno prilagođava obliku glave, i presvučena je veštačkom kožom koja se bolje ponaša u kontaktu s ljudskom kožom i trajnija je. Vizuelni kontrast prirodnom orahu čini satinirani aluminijum, od koga su šasija i nosači. Slušalice su ogibljene u svim osama, a dodatnu fleksibilnost daje podesivi aluminijumski rajf presvučen jagnjećom kožom, na kome su pozicije označene brojevima radi lakšeg podešavanja i zaključavaju se kuglicama za sigurno naleganje. Pored slušalica i kabla, u pakovanju se nalazi još i krpica za brisanje.

Slušni test
Znate i sami: stavljanje slušalica na glavu traje trenutak, ali podešavanje, ujednačavanje leve i desne strane i tačno naleganje na uši obično traje duže. Denon AH-D7200 ima širok rajf, koji se prirodno namešta i naleže na glavu, a blago povlačenje slušalica nadole i nekoliko klikova – i slušalice su besprekorno podešene. Potrebno je sačekati još neko vreme da se memorijska pena zagreje i oblikuje prema okolini uha, koje je potpuno pokriveno velikim školjkama. Slušalice deluju neverovatno lako, a zvučna izolacija inertnim i masivnim drvetom je solidna, puštajući malo spoljašnjih zvukova. Za test smo koristili domaći Kadmo LP02 cevni pretpojačivač, u međuvremenu proširen hibridnim izlazom za slušalice, a sâm Denon ostavili smo da se usvirava uz radio-program oko 24 sata.

Muzika Michela Legranda za film “Thomas Crown Affair” (1968) zvuči fino i fluidno, odlično reprodukuje analogni snimak prenet na digitalni medijum, bez zrnatosti, što se najbolje čuje po vazdušastim duvačima i šuškavim sibilantima. Pozornica je široka, a zvuk je, uprkos razdvojenosti kanala u originalnom miksu, ispred slušaoca. Jedinica i školjka dobro dampiraju odjeke. Već posle nekoliko minuta ovakve reprodukcije i zahvaljujući udobnosti i lakoći konstrukcije, može se zaboraviti na slušalice i prepustiti se poznatoj numeri “Doubting Thomas”. Zaista, posle odslušanog celog albuma, nije se pojavio ni zamor ušiju usled slušanja, niti teskoba i želja da se napravi predah.

Po navici koju verovatno ima većina, veliku pažnju smo obratili na bas ovih slušalica, koji je bolji nego kod prethodnog modela AH-D7100: veoma dubok subbas, čini se kao da na donjem kraju nema roll off, mada mu može nedostajati malo jači udarac. Istovremeno, brzina i detaljnost u basu su sjajni i, ono što je najvažnije za slušalice, nema presviravanja gornjeg basa. Srednji opseg je isto tako uravnotežen i nema tendenciju da istrčava napred: vokali i instrumenti su prirodni i razgovetni i odlično se stapaju s visokim opsegom. Ako bi se srednjem ospegu moglo dodati malo prirodnosti i razigranosti, visokom opsegu se nema šta oduzeti, osim što na momente ume da zvuči blago razigranije nego ostatak opsega. Ukupan zvuk je vrlo neutralan, možda malo na hladnijoj strani. Takođe, treba pohvaliti prostornost, koja je vrlo dobra, bez tendencije da se razdvoji u sredini slike.

Zaključak
Denon AH-D7200 nudi doživljaj klasičnog hi-fija: ime, izrada, komfor i zvuk su izuzetni, nešto kao slow food iskusnih majstora za gustiranje. Uprkos ceni, ljubitelji slušalica će znati da zaista dobijaju mnogo. Veoma lake i fleksibilne na glavi, ove slušalice sviraju sa sjajnom lakoćom i transparentnošću, bez tragova kompresije zatvorene topologije na glasnijim nivoima i sa zadivljujućom mikrodinamikom i puno dešavanja u pozadini. Uparite AH-D7200 s kvalitetnim pojačivačem ili DAC-om sa izlazom za slušalice, i dobićete high-end rešenje. U brzom poređenju s drugim referentnim slušalicama, Sennheiser HD700 daje za nijansu prirodniji srednji opseg, dok B&W P9 ima više udarca u basu; ali udobnost i pitkost zvuka Denonovog top-modela pružaju višesatno slušanje bez ikakvog napora.

 

PLUS
Evropski nivo izrade i detalja.
Izvanredna udobnost.

MINUS
Vokali bi mogli da budu prirodniji.

Princip rada: dinamičke, zatvorene, over-ear
Topologija: kompozitna full-range jedinica 50 mm
Frekvencijski opseg: 5 Hz – 55 kHz
Osetljivost: 105 dB (1 kHz, 1 mW)
Impedansa: 25 Ω
Najveća preporučena snaga: 1,8 W
Masa: 385 g
Cena: 799 evra
Player, 011/3347-615
Reader Rating9 Votes
62
62
Ocena čitalaca