NOA Element H10le

Nagrađeni top-model

Najbolji smartfon iza kojeg stoji Hangar 18 iz Koprivnice iz Hrvatske donosi nivo performansi koji je prepoznat i priznat i izvan našeg regiona, pa je NOA Element H10le, zapravo, prvi dobitnik EISA nagrade iz susedne zemlje.

Turbulentno i agresivno tržište smartfona, na kojem s jedne strane udaraju A brendovi tradicionalno uverljive izvedbe, a s druge desetine kineskih proizvođača koji doslovce iz dana u dan podižu kvalitet uz stagniranje cene, naizgled ne ostavlja prostor za tržišni uspeh nekoj trećoj opciji. Ipak, iz inženjerskih pera koprivničkog Hangara 18 lokalno već duže vreme sve uspešnije uspeva da se afirmiše NOA, linija smartfona koja je ove godine nastupom na Mobile World Congressu podigla obrve korisnika i industrije kudikamo šire od granica Hrvatske. Model NOA Element H10le tako je najnovija perjanica tog proizvođača i, kao poboljšana verzija nešto ranije predstavljenog NOA Element H10, postigao je izuzetnu prepoznatljivost širom Evrope, osvojivši prestižnu EISA nagradu za Best Buy smartfon sezone 2017/18.

To, ukratko, znači da je odnos cene i ponuđenih mogućnosti koje nudi NOA Element H10le najbolji prema mišljenju žirija, kojeg čine urednici najuglednijih tech časopisa iz raznih evropskih zemalja. Uslov da uopšte dođu do takvog zaključka jeste da telefon najpre detaljno testiraju, što ovom priznanju daje dodatnu uverljivost. Mnogi, naime, telefonima NOA zameraju to što se fizički proizvode u Kini, pa samim tim “nisu hrvatski proizvod”, no činjenica je da dizajn, softverska prilagođavanja OS-a Android, usklađivanje komponenti i inženjerska konstrukcija uređaja iznutra u potpunosti nastaju u Koprivnici. I svi drugi telefoni na svetu nastaju na istom principu – smišljaju se „kod kuće“, a proizvode se u Kini. NOA je utoliko maksimalno hrvatski proizvod koliko uopšte može biti, a to je važno za uspeh ovog uređaja jer je napravljen uz uvažavanje onih želja korisnika koje su na ovom podneblju prioritetne. Sigurno je i u tome deo tajne brzog evropskog uspeha ovog uređaja.

Najveća prednost
Konkretno, golema prednost koju NOA Element H10le nudi u odnosu na veliku većinu “kineza”, ali i u odnosu na gotovo sve kod nas dostupne telefone jeste dvogodišnja Premium Care garancija – uključena u osnovnu cenu telefona. To je ona vrsta jemstva koja, osim uobičajenih stvari (kvarova nastalih bez krivice korisnika), pokriva čak i oštećenja nastala nepažnjom vlasnika poput, na primer, lomova nastalih padovima ili prolivanjem tečnosti po uređaju. Dakako, nije moguće baš nebrojeno puta vlastitom krivicom razbiti telefon i besplatno ga nakon toga popravljati, pa se u takvim slučajevima dopuštaju popravke do ukupne cenovne vrednosti samog telefona.

Kad neki proizvođač na ovaj način pokaže veru u pouzdanost vlastitog uređaja, očigledno je da računa na malen udeo aparata koji će se zaista vratiti na servisiranje, a toga su svesni i kupci. Potreba za servisom prirodna je i nepredvidiva, no kudikamo je ugodnije živeti s uređajem koji nudi dve godine takvog jemstva, nego s “kinezom” iste cene i istih performansi, ali potpuno komplikovanog, skupog ili sa čak nepostojećim procesom servisiranja – u slučaju da vam servis zatreba.

Performanse koje mame
A sada malo i o samom telefonu. NOA Element H10le dostupan je u neobičnoj, ali zanimljivoj i atraktivnoj matador crvenoj boji, kao i klasičnoj crnoj. Finiš je, ukratko, aluminijumski unibody, dakle, u potpunosti s trendom za premijum klasu mobilnih. Možda i najznačajnija novost ovog novog, „ograničenog izdanja“ H10le jeste AMOLED ekran, sa svim njegovim prednostima – posebno se to odnosi na daleko tamniju crnu boju, snažniji kontrast i uštedu energije. Sharpov AMOLED ekran od 5,5 inča ima rezoluciju od 1.080×1.920 piksela, što rezultira gustinom od 400 piksela po inču. Ekran zaista – u odnosu na modele sličnih specifikacija kudikamo izvikanijih proizvođača – ne donosi nimalo lošiji doživljaj slike pri svakodnevnom radu i predstavlja jedan od najjačih hardverskih aduta ovog uređaja. Oštrina, postojanost kontrasta, saturacija boja i realnost interpretacije – sve su to karakteristike koje su natprosečno realizovane za ovaj cenovni rang uređaja.

Desetojezgarni MediaTekov Helio X27 u prethodnom uređaju H10 doživeo je tržišnu premijeru na našem kontinentu, a sada je „podebljan“ sa 64 gigabajta prostora za skladištenje podataka, uz očekivana četiri gigabajta RAM-a. Platforma je ta koja osigurava posebnu fluidnost telefona i na duže staze, uz napomenu da se skladišni kapaciteti mogu proširiti mikro-SD karticama ako se fioka u koju se umeće dodatna memorija ne iskoristi za drugi SIM. Sve, dakle, što jedan telefon ovog cenovnog ranga treba da ima, tu je, i još mrvica više, što ga – u poređenju sa A brendovima – čini punokrvnim pripadnikom tzv. near-flagship kategorije.

Slično važi i za kamere, koje su takođe natprosečne za uređaje do 400 evra. Dualna 13-megapikselna kamera na zadnjoj strani omogućava kojekakve štoseve poput bokeha, ali i simpatične novosti – stvaranje tzv. 3D efekta, odnosno mogućnosti „rotiranja“ okinutog kadra unutar slike za nekoliko stupnjeva po vertikalnoj osi, što još nismo videli kod drugog uređaja. Slike su prilično oštre, uz nešto veći nivo šuma pri snimanju noću i prosečnim dinamičkim rasponom uz dnevno osvetljenje. Selfi-kamera je, s obzirom na relativno visoku rezoluciju, kvalitativno u skladu sa ostalim komponentama telefona.

Baterija
Elegantan finiš, koji donosi debljinu uređaja od svega 7,1 milimetar, zaslužan je za to što je baterija nešto manjeg kapaciteta na modelu H10le u odnosu na H10, sa 3.800 miliamper-sati prema tadašnjih 4.000 miliamper-sati. Neznatna razlika ne oseti se u svakodnevnom radu (očigledno je taman kompenzovana štedljivijim AMOLED ekranom), pa uređaj pruža autonomiju čitav dan i dugo u noć, čak i uz intenzivnije korišćenje. Racionalnijim korišćenjem i češćim boravcima uz wi-fi signal umesto korišćenja 4G konekcije, NOA Element H10le u mogućnosti je da ponudi i puna dva dana autonomije.

Sveukupno, odmeren sklad hardvera i softvera kod uređaja NOA Element H10le rezultirao je jednim od najboljih uređaja srednjeg cenovnog razreda dostupnih trenutno na tržištu. Najveći adut ovog smartfona svakako je pouzdanost, koja dolazi zbog dvogodišnje Premium Care garancije, ali i natprosečno odabranih komponenti, s kojima je osiguran nesmetan rad uz savremen nivo iskustva. EISA nagrada Best Buy utoliko je svakako opravdana – radi se o uređaju koji za ovakvo ulaganje zaista nudi mnogo.

PLUS
Odličan dizajn.
Izuzetan ekran.
Natprosečne kamere i performanse.
Dve godine Premium Care garancije.

MINUS
Nema NFC (za cepidlake).
Klizav bez dodatne futrole.

Ekran: 5,5” (1.080x1.920)
Memorija: 64 GB + mikro-SD / 4 GB RAM
Procesor: MediaTek Helio X27 (ten-core) 2.6 GHz
Kamere: 2x13 MP (zadnja) + 13 MP (prednja)
Dimenzije (ŠxVxD): 154x76x7,1 mm
Masa: 155 g
Cena: okoo 420 evra
www.noa-mobile.hr
Reader Rating6 Votes
77
77
Ocena čitalaca