20 timova na Idea Knockoutu 2017

Približava se 28. septembar (četvrtak), dan kada ćemo saznati ko će osvojiti izlaganje na CES-u 2018, najvećem svetskom sajmu novih tehnologija koji će se u januaru održati u Las Vegasu. Pobednik će biti odabran između 20 fantastičnih timova koji će nastupiti na Idea Knockoutu 2017, najuzbudljivijem regionalnom takmičenju tehnoloških ideja na koje vas sve pozivamo uz besplatan ulaz.

Dođite, dakle, 28. septembra u HUB385 u Zagrebu, gde ćemo s početkom u 10:00 svedočiti jedinstvenom okršaju znanja, ideja i volje, i uživati u još jednoj posebnoj priredbi za zaljubljenike u tehnologiju u režiji magazina Bug. Navijajte za svoje favorite i zajedno s žirijem koji će ostati u tajnosti do početka samog takmičenja rešetajte pitanjima takmičare kako bismo zajedno odabrali najbolje za put u Las Vegas.

Da vas dodatno zaintrigiramo za ovogodišnje izdanje Idea Knockouta, objavljujemo popis svih 20 timova (slučajnim redosledom) koji će svojom idejom pokušati da nokautiraju sve ostale konkurente. Idea Knockout 2017 održava se uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su Visoko učilište Algebra, Zagbrebačka banka, HUB385, Uber i Beck’s pivo.

1. CircuitMess – MAKERbuinohttp://makerbuino.com/

MAKERbuino je uradi-sam prenosiva igračka konzola nalik na Nintendov GameBoy. Dolazi u delovima – korisnik konzolu sastavlja prema uputstvima koja su svima dostupna besplatno na internetu. U procesu sastavljanja i korišćenja konzole prolazi se kroz raznovrsne korisne i zanimljive tehničke aktivnosti.

2. Baggizmo Wisewardhttp://baggizmo.me/wiseward/

Baggizmo Wiseward je pametni novčanik čija je osnovna funkcija povećanje sigurnosti kreditnih kartica, zaštita ličnih dokumenata i uočavanje falsifikovanih novčanica putem integrisane tehnologije. Baggizmo Wiseward pametni novčanik spaja više aspekata zaštite i povezan je na mobilni uređaj čime se smanjuje mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika.

3. Vollohttps://vollo.net/

Vollo razvija sistem za rezervaciju prevozničkih karata koji će prevoznicima omogućiti revolucionaran način praćenja prodaje. Koristeći machine learning, globalne distribucione kanale prodaje – prodaja više nije ograničena na prodaju u jednom mestu, zemlji, online ili šalterski. Time se stvara globalna mreža autobusnih prevoznika, kao što već postoji u avioindustriji.

4. SightRunhttp://www.sightrun.com/

Projekt koji pomaže svima koji se bave trčanjem da uživaju u svojoj rekreaciji čak i kada su na putu. Aplikacija se ponaša kao audio-vodič koji kombinuje trčanje s razgledanjem grada, kako bi korisnici mogli da obave svoj jutarnji sportski ritual uz upoznavanje nove destinacije.

5. Me.mum

Me.mum je aplikacija za utvrđivanje, odnosno detekciju plodnih dana kod žene, u produkciji jednog od osnivača Crnog jajeta.

6. Aspida – TVizzyhttps://getizzy.com/

TVizzy je video-push notifikaciona aplikacija koja korisnicima nudi video-odlomke vesti i/ili važnih sportskih događaja odmah kada se dogode. Trenutno omogućava praćenje fudbalskih utakmica prve i druge HNL.

7. Eynio Remotewww.eynio.com

Tim Eynio razvija platformu za automatizaciju i nadzor kuće. Osim softverske platforme, razvijen je i Eynio Remote – uređaj koji se sastoji od OLED ekrana i tastera s kojim je moguće upravljati raznim uređajima u kući, uz mogućnost signalizacije u slučaju da se negde zaturi.

8. Reaktor FPV.Onehttp://fpvone.reaktor.tech/

Reaktor FPV.One su prve zatvorene naočare na svetu namenjene upravljanju dronovima i ostalim autonomnim vozilima kroz iskustvo virtualne, odnosno dopunjene stvarnosti.

9. PickUp

Cilj projekta jeste da stvori platformu baziranu na pametnim korpama za kupovinu robe u trgovini koje prepoznaju ubačene proizvode. Pri dolasku na blagajnu poznati su sadržaj i ukupna cena kupovine, pa korisnik samo treba da obavi plaćanje. Pametne korpe funkcionišu na opt-out principu, pa uz vrhunsko korisničko iskustvo omogućavaju visoko prihvatanje od strane kupaca.

10. Pointershttp://pointerstravel.com/

Jedinstvena putnička platforma koja sadrži sve relevantne informacije o destinaciji – kategorizovane, produkcijski obrađene i predstavljene “na dlanu” turista. Ista platforma takođe nudi sve informacije o događajima i lokacijama istih, a samu destinaciju promoviše foto, video i VR 360° materijalom na društvenim mrežama.

11. Melanoma Checkhttps://melanoma-check.com/

Tim stvara mobilnu aplikaciju koja će na temelju jedne fotografije moći da proceni zloćudnost mladeža i da preporuči pravovremeni odlazak kod lekara u cilju prevencije raka kože.

12. Sunthetic – Solar case chargerhttp://sunthetic.eu/en/home/

Futrola za iPhone 6, 6S i 7 koja je ujedno i power-bank napajan solarnom energijom. Donosi 140 procenata autonomije bateriji iPhonea i sastoji se od komponenti odobrenih od strane Appleovih preferiranih dobavljača.

13. Axiomi – Modax

Koncept i prototip modularnog 3D printera za poluprofesionalnu upotrebu, koji se može koristiti i za lasersko graviranje. Konačni cilj projekta je stvoriti stonu mašinu namenjenu stvaranju prototipova proizvoda s inženjerskim materijalima u FDM/FFF tehnologiji.

14. CouchCoachhttp://couchcoach.rs/

CouchCoach je aplikacija namenjena košarkaškim navijačima i ljubiteljima košarke u kojoj se mogu oprobati kao košarkaški treneri, odnosno savetnici trenera u toku utakmice koju gledaju uživo ili preko TV-a. Kroz zabavu i igru, pravi treneri dobijaju korisne savete od svojih navijača u cilju što boljeg vođenja utakmice ali i pripreme za utakmice koje dolaze.

15. Erebushttp://erebuscase.com/

Erebus kućište jeste prvo računarsko kućište u svetu koje poseduje jedinstvenu mogućnost proširivanja svojih dimenzija u dužinu radi podržavanja svih komponenata bez kupovanja drugih i većih kućišta.

16. LenTinTin – Robotsko pozorište lutakahttp://lentintin.com/

Robotsko pozorište lutaka je uređaj koji omogućava učenicima izradu kratkih predstava umesto tradicionalnog pisanja odnosno odgovaranja lektire. Kombinuje znanja iz STEM predmeta (informatika, tehničko, fizika) s umetničkim predmetima (likovno, muzičko) i literaturnim predmetima (maternji ili strani jezik). Primeren je za učenike od početka osnovne do kraja srednje škole.

17. PicUphttps://pic-up.me/

PicUp je namenjen korisnicima koji žele jednostavnost čuvanja, deljenja i organizacije fotografija na događajima kojima su prisustvovali. Osim privatnih albuma, korisnici mogu stvoriti javne albume kako bi svoje fotografije podelili svima.

18. Kazozehttp://www.kazoze.com/

Kazoze je online platforma koja pomaže ljudima u traženju odgovarajućeg poslodavca ili posla. Na ovoj platformi zaposleni postaju protagonisti firmama u kojima rade i imaju priliku da svojim anonimnim komentarima obaveste kandidate o uslovima rada, prednostima koje firma daje, radnoj atmosferi u firmi, o iskustvima na praksi ili takmičenju za radno mesto.

19. Parkliohttp://www.parklio.com/hr/

Pametna barijera za parkiranje koja se napaja solarno i fizički onemogućava neovlašćeno parkiranje. Služi za osiguravanje privatnog parkirnog mesta ili za komercijalnu upotrebu prilikom privremenog korišćenja parkirnih mesta.

20. Hacksplosm Teamhttp://hacksplosm.com/

Kreiranje online takmičenja u programiranju botova koji igraju osmišljenu igru. Takmičenja su osmišljena tako da testiraju generalno rešavanje problema vezano za neku specifičnu veštinu. Projekat uz takmičenje stvara i softversku platformu koja će olakšati organizaciju i izvedbu hackathona.