Yamaha AVENTAGE RX-A1070

Više od risivera

Kao AV risiver iz gornjeg dela ponude japanskog proizvođača, Yamaha AVENTAGE RX-A1070 omogućava reprodukciju Dolby Atmos i DTS:X formata uz bogatstvo pratećih mogućnosti i odličan zvuk u svim režimima.

U okviru prestižne serije AVENTAGE, testirani risiver pozicioniran je tačno u sredini. Ispod njega nalaze se pristupačniji modeli RX-A870 i RX-A670, dok je gornji deo ponude rezervisan za devetokanalne zverke sa oznakama RX-A2070 i RX-A3070. Ipak, čak i osnovni model iz ove serije podržava Immersive Sound formate i multirum povezivanje pomoću MusicCast tehnologije, a tu su i estetski detalji poput prednjeg panela od brušenog aluminijuma.

Dizajn
Posvetimo se testiranom modelu RX-A1070: u pitanju je AV risiver klasičnog dizajna, s vizuelnim odlikama koje Yamaha neguje već godinama. Prednji panel izrađen je od brušenog aluminijuma i vodoravno podeljen na dve celine. Donji deo ima dvostruko veću površinu i na njemu se nalaze kružne komande za odabir izvora i kontrolu glasnoće, dok je gornji deo prekriven zatamnjenim akrilom, iza kog je skriven veliki dot-matriks displej s belom iluminacijom. Levo i desno od ekrana nalaze se neupadljivi tasteri za uključivanje, odnosno Pure Direct opciju, a sve ostale komande skrivene su ispod velikog poklopca na donjem delu fronta.

Po spuštanju poklopca, zatičemo kompletnu postavku komandi, koja obuhvata kontrole za krstarenje menijima, SCENE tastere, komande za DAB/FM tjuner i druge, ređe korišćene funkcije. Takođe, tu se nalaze frontalni HDMI i linijski RCA ulazi, USB-A port za eksterne memorije, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i mini-džek priključak za YPAO mikrofon za automatsku kalibraciju sistema.

Iako je u osnovi izvedeno konvencionalno, s gornjom i bočnim stranicama iz jednog komada debelog lima, kućište je opremljeno dodatnim ojačanjima u vidu slova H u gornjem delu. Takođe, donji deo izrađen je od dvostrukih limova koji su savijani kako bi pružili još veći stepen krutosti, a za potpunu stabilnost zadužena je peta nožica na sredini uređaja. Kad su spregnuta da rade zajedno, ovaj skup rešenja Yamaha naziva A.R.T. (Anti Resonance Technology).

Pogled na zadnji panel risivera probudiće radost u srcu svakog ljubitelja tehnike – veliki broj priključaka uredno je poređan i pregledno obeležen. Na levoj strani smešteno je čak 14 audio-ulaza – osam analognih RCA (uključujući gramofonski MM) i po tri digitalna koaksijalna i optička. Za audio-video vezu predviđeno je sedam HDMI ulaza i dva izlaza, a za povezivanje starijih uređaja prisutna su dva komponentna i četiri kompozitna video-ulaza. Mrežno povezivanje može se obavljati pomoću kabla ili bežično, a wi-fi antena takođe služi za blutut i AirPlay signal. Ukoliko poželite da sistemu priključite dodatna pojačala snage, tu su pre-out izlazi za svih sedam kanala, uz dva izlaza za aktivne sabvufere i izlaz za drugu zonu. Već uobičajeno, zvučnički terminali prihvataju sve vidove terminacije i prihvatljivog su kvaliteta, ali ne više od toga, pa dajemo sebi slobodu da za 1.400 evra očekujemo više. Za napredne vidove kontrole predviđeni su triger ulaz i izlaz, remote ulaz i izlaz, kao i RS-232 port, a spisak kompletiraju ulaz za DAB/FM antenu i priključak za odvojivi strujni kabl IEC tipa.

Tehnologija
Uprkos velikoj zapremini, unutrašnjost risivera prilično je popunjena. Odmah iza prednjeg panela, centralnu poziciju zauzima poveći EI transformator oklopljenih stranica, a levo i desno od njega smešteni su aluminijumski hladnjaci u simetričnoj postavci. U izlaznoj sekciji nalaze se komplementarni parovi poboljšanih Darlington tranzistora Sanken STD01N i STD01P, kao i dva velika elektrolitska kondenzatora ukupnog kapaciteta 24.000 mikrofarada. Zadnji deo kućišta zauzeli su elektronski sklopovi na tri štampane ploče, pa se ne može videti baš mnogo toga. Za D/A konverziju zadužena su kola ESS Sabre 9006A, uz centralni procesor Toshiba ARM i Texas Instruments CINEMA DSP čipove s podrškom za HD3 tehnologiju. Za wi-fi signal zadužen je oklopljeni modul Yamaha NW-01, a na levom zidu kućišta, uspravno postavljena, nalazi se sekcija digitalnog napajanja.

U pogledu mogućnosti, RX-A1070 gotovo da ne ostavlja neispunjene želje. Pored podrške za najnovije surround formate Dolby Atmos i DTS:X, prisutna je reprodukcija preko mreže (kablom ili bežično) i blututa, a podržani formati obuhvataju 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, kao i DSD64/128. HDMI ulazi prihvataju 4K Ultra HD signal i podržavaju HDR, uključujući Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma i BT.2020. Pored FM tjunera, tu je podrška za DAB/DAB+ digitalni radio, kao i mogućnost uživanja u mnogobrojnim onlajn muzičkim servisima i internet radio-stanicama. Konačno, MusicCast tehnologija obezbeđuje jednostavno uklapanje u multirum sistem velikih mogućnosti i centralizovane kontrole preko aplikacije.

Test
Otpakovan i postavljen na policu, RX-A1070 uliva strahopoštovanje svojim gabaritom i ostavlja utisak moćnog pojačala koje neće pokleknuti ni pred najtežim izazovima. Kako je Yamahin YPAO sistem za automatsku kalibraciju i dalje jedan od najjednostavnijih i najpreciznijih na tržištu, preporučujemo da mu poverite podešavanje audio-sastava. Rezultat je praktično savršen, a neznatna poboljšanja mogu se postići samo ako imate zaista mnogo iskustva s kućnim bioskopom i tačno znate šta radite.

U skladu s dimenzijama, ova Yamaha već od prvih tonova kreira veliki i snažan zvuk. Tokom reprodukcije višekanalnih formata, risiver će s lakoćom ispuniti zvukom prostorije srednje veličine, uz snagu koja će bez teškoća pokrenuti sedmokanalnu surround postavku zvučnika. Trodimenzionalni efekti prikazani su direktno i otvoreno, s preciznim i potpuno jasnim tonovima bez obzira na deo opsega. Veoma moćan i odlično definisan bas može se čuti, ali i osetiti u stomaku, uz izuzetno dobru dinamiku, koja je često umela da izmami osmeh na naša lica. Ogroman raspon između najtiših i najglasnijih tonova, uz zadržavanje razgovetnosti i sposobnosti pojačala da veoma brzo stane, ostavlja zaista impresivan utisak. Yamahina pojačala uvek su bila dobra u izvlačenju najsitnijih detalja, ali treba reći da je RX-A1070 u ovom pogledu blizu savršenstva – svaka finesa je predstavljena ubedljivo, a ujedno i besprekorno uklopljena u tonsku sliku.

Prelazak na reprodukciju u stereo-formatu pokazao je da ova Yamaha neće proći nezapaženo ni kod zahtevnijih audiofila jer prezentuje muzički materijal u jednako moćnom i ubedljivom maniru. Superdetaljan stil je prisutan i ovde, ali ono što zaista oduševljava jesu suptilnost i muzikalnost s kojima su detalji ukomponovani i oplemenjuju reprodukciju bez prevelikog odvlačenja pažnje. RX-A1070 obezbeđuje sjajnu informativnost, ali bez prelaska u suvoparan, dokumentarni prikaz i uz prisustvo emocija i energije sadržanih u muzici. Pored toga, ukoliko se odreknete surround ili Atmos zvučnika, RX-A1070 će vam omogućiti da snagu neupotrebljenih kanala preusmerite na prednji par zvučnih kutija kako biste dobili još bolju kontrolu i upečatljiviji ugođaj pri slušanju dvokanalnih muzičkih zapisa.

Zaključak
Kvalitetima testiranog risivera treba dodati kontrolu preko zaista sjajne aplikacije AV Controller, kao i High-resolution Music Enhancer, koji može poboljšati kvalitet CD zapisa upsamplingom na 96/24. Ukupno, koju god ulogu da mu poverite, RX-A1070 će biti na visini zadatka.

PLUS
Kvalitetna izrada.
Odlična aplikacija.
Podrška za Atmos, DTS:X, DSD…
Fantastičan surround i odličan stereo.

MINUS
Zvučnički terminali.

Kontinualna snaga: 7x110 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround, DTS:X, DTS-HD Master Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 9/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 6/0
HDMI ulazi/izlazi: 8/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 2/0
Kompozitni video ulazi/izlazi: 4/0
Izlazi za zvučnike: 9.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: DAB/DAB+/FM, RDS, 80 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x182x439 mm
Masa: 14,9 kg
Cena: 1.400 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating7 Votes
70
70
Ocena čitalaca