Samsung Galaxy S8

Telefon godine?

Veliki uspeh telefona Galaxy S7 i S7 edge pokvario je, nažalost, nesrećan slučaj sa Note 7 telefonima. Da situacija bude nezgodnija, problem je dospeo u žižu javnosti u toku IFA sajma u Berlinu. Samsungu je bio neophodan brzi oporavak – nova serija telefona koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Samsung ipak nije predstavio novu Galaxy seriju na MWC sajmu u Barseloni kako se očekivalo. Sačekali su strpljivo još mesec dana i krenuli u ofanzivu s modelima S8 i S8+. Svedoci smo koliko je dalek put prevalio gigant iz Južne Koreje u poslednjoj deceniji. Sada već davne 2010. godine Samsung je osvojio EISA nagradu za Galaxy S, a 2011. za Galaxy S2.

Beskonačni ekran
Galaxy S8 poseduje Super AMOLED kapacitivni ekran dijagonale 5,8 inča. Kako ivice ekrana idu do samog kraja, postigao se odličan vizuelni efekat, ali i maksimalna iskorišćenost korisne površine. U odnosu na prošlogodišnji S7edge, ekran je sada veći za 0,3 inča (76 milimetara) uprkos tome što su dimenzije telefona manje. Po širini S8 je uži za 4,5 milimetara, a po visini 2 milimetra. Činjenica je da S8 ima neobičan odnos ekrana, koji iznosi 18,5:9, što je nešto više od 2:1. Otuda i neobična rezolucija ekrana od 1.440×2.960 piksela. Gustina ekrana je čak 570 piksela po inču, dok je odnos ekrana i kućišta neverovatna 83 procenta. Počeli smo i testiranje telefona LG G6, koji ima veoma tanke ivice sa strane ekrana, ali kod Samsunga su zakošene ivice ekrana dale bolji vizuelni efekat.

Da bi postigli “beskonačni ekran”, inženjeri iz Samsunga morali su čitač otisaka prstiju da prebace na zadnju stranu telefona. Ovo je odmah naišlo na kritike, ali nakon samo nekoliko dana korišćenja, lako ćete se navići. Ipak, S8 ima naprednije načine otključavanja telefona, pa čitač otisaka prstiju ne morate ni koristiti. Možete slobodno snimiti svoje lice ili zenicu svojih očiju i tako otključavati svoj S8. Nažalost, ne možete imati oba načina otključavanja aktivna istovremeno, već morate odabrati jedan. Oba imaju prednosti i mane, a brzo ćete zaključiti koji vam više odgovara. Ako koristite kontaktna sočiva ili naočare, prepoznavanje zenica može biti otežano, pa se preporučuje registrovanje lica. Ako registrujete lice, morate imati dovoljno svetla, ne možete držati oči zatvorene ili ruku preko dela lica. Dakle, mogućnosti su razne, a biometrički sistem otključavanja svakako je sigurniji od radoznalih očiju koje vide kako unosite četvorocifreni PIN. Uostalom, mnogi znaju da za PIN koristite godinu ili datum rođenja. Sve ove bezbednosne metode čine S8 najsigurnijim telefonom na tržištu.

Dizajn
Kućište telefona ima metalni ram, dok su ekran i zadnji panel simetričnog oblika. Zadnji panel je staklen sa zaštitom Corning Gorilla Glass 5, baš kao i sam ekran. Imali smo priliku da prisustvujemo padu Samsunga S8 na lisabonsku kaldrmu u toku IFA globalne konferencije, gde je telefon ostao čitav, ali sa dve tačkice na metalnom ramu. Direktan pad frontalno na ekran ili zadnji panel S8 teško bi preživeo, tako da preporučujemo kupovinu zaštitne maske. Izbor na internetu zaista je neverovatno veliki.

U donjem delu telefona zadržan je 3,5-milimetarski džek, a pored njega su USB-C priključak i mono-zvučnik. S gornje strane primećujemo otvor za ambijentalni mikrofon i fioku za jednu SIM karticu i mikro-SD memorijsku karticu (do 256 GB). Desno se nalazi taster za otključavanje telefona, a levo tasteri za kontrolu glasnoće, dok je ispod njih taster za aktivaciju Bixbyja – Samsungovog pametnog asistenta. Bixby je tek u začetku i tek možemo da očekujemo više funkcija od njega, ali za sada nam je predlagao kafiće i restorane u blizini, prikazivao koliko koraka smo prešli u toku dana, vremensku prognozu i slične zanimljivosti.

Galaxy S8 ima IP68 sertifikat, što znači da je otporan na vodu i prašinu. Telefon možete potopiti u vodu do 1,5 metara tokom 30 minuta, što znači da letnji pljuskovi ne mogu zasmetati “osmici”.

Upotreba i softver
S8 dolazi sa Android 7.0 Nougat operativnim sistemom i Samsung TouchWiz interfejsom. Samsung nije preterao s preinstaliranim aplikacijama, pa su tu samo Googleove aplikacije, Microsoftove (Word, Excel, Skype…) i nekoliko Samsungovih. One se uglavnom tiču Samsungovog ekosistema, pa tako možete uz Health aplikaciju i neki Samsung pametni sat ili narukvicu pratiti svoje sportske aktivnosti, dok uz Gear aplikaciju možete povezati kameru od 360 stepeni, naočare za virtuelnu realnost i slično.

Na desnoj ivici ekrana, malo iznad sredine, primetićete svetliju liniju. Prevlačenjem palca preko nje otvorićete “edge” panel, u kojem možete imati prečice do često korišćenih kontakata i aplikacija ili, na primer, vremensku prognozu. Tu se nalazi i “smart select” panel, koji vam omogućava snimanje dela ekrana u sliku ili animacioni GIF fajl, s mogućnošću očitavanja teksta sa snimljenih slika (OCR).

Otvaranje fioke sa aplikacijama vrši se pomeranjem prsta nagore ili nadole, te potrebe za zasebnom ikonicom i nema. Ako je ipak želite, možete je uključiti u podešavanjima. Samsung je kreirao i Secure folder, u kojem korisnik može da instalira dodatne aplikacije ili sakrije fotografije ili bilo kakve fajlove.

Izrazito moramo pohvaliti preciznost senzora za ambijentalno osvetljenje jer korisnik gotovo nikada ne mora da podešava nivo osvetljenja ekrana. S8 poseduje i opciju stalno uključenog ekrana, koja više služi da fascinira vaše sagovornike nego što ima praktičnu vrednost. Probajte, stavite telefon na sto u kafiću sa always on ekranom i primetićete kako svi uporno gledaju u vaš telefon. Još jedna fascinirajuća opcija jeste “edge lighting”, u kojem će ivice ekrana zasvetleti kad vam pristigne obaveštenje.

Hardver
Neke osobine telefona već smo napomenuli u tekstu, ali četiri gigabajta RAM memorije i 64 gigabajta za skladištenje karakteristike su koje garantuju odlične performanse telefona. Ugrađeni procesor je Exynos 8895 Octa, koji radi na taktovima od 4×2,3 i 4×1,7 gigaherca. Baterija ima kapacitet od 3.000 miliamper-sati, što je dovoljno i za naprednije korisnike. Ukoliko ste baš napredan korisnik, možete u podešavanjima telefona ugasiti always on ekran, smanjiti rezoluciju i ograničiti rad procesora do 70 procenata, što će vam dati dodatnih nekoliko sati. Lepo je što proizvođač nudi korisniku da sam izabere način uštede energije. Brzo punjenje takođe je podržano, tako da za sat i po vremena možete napuniti bateriju telefona.

Slušalice i muzika
Uz S8 se dobijaju slušalice sada brendirane pod imenom AKG. Ovo je očekivano jer je Samsung nedavno završio akviziciju Harman grupacije. Slušalice zapravo nisu AKG, već Samsungove, ali su ih tjunirali AKG stučnjaci. Na kablu kod konektora jasno stoji Samsungov logo. Zanimljivo je da na Samsungovom sajtu ove slušalice možete kupiti po ceni od 99 evra. O njihovom kvalitetu možete čitati u zasebnom testu.

Audiofile će oduševiti što S8 podržava visokorezolucijske fajlove, sve do 32 bita i 324 kiloherca. Posetite stranicu www.2l.no/hires i uverite se sami. Mi smo za reprodukciju koristili Bubble uPNP aplikaciju.

Kamera
Obe kamere na S7 telefonima bile su izuzetne, pa je bilo i očekivano da se kvalitet zadrži. Pisali smo ranije o DualPixel tehnologiji, koja omogućava brzo fokusiranje objekata, što fotografisanje čini veoma jednostavnim. Samsung je ovde dodao i neke nove opcije kao što je slikanje objekata s pozadinskim bokeh efektom, gde korisnik može birati da li će bliski objekat bili u fokusu ili pozadina. Zapravo, reč je o maloj obmani jer ovde kamera u stvari pravi tri fotografije, pa korisnik može naknadno da bira da li želi bliski objekat u fokusu, pozadinu ili sve u fokusu. Ako se neko pomeri u toku snimanja, primetićete da su snimljene zapravo različite fotografije. Slično je radio Panasonic sa svojim kompaktnim foto-aparatima, gde je pravio rafal od 30 fotografija s različitim fokus tačkama. Kamera je opremljena Bixby Vision opcijom, koja omogućava da uslikate predmet i da ga Bixby prepozna, te vam ponudi internet pretragu. I to zaista solidno dobro radi. Uslikali smo naš kompjuterski miš i dobili u rezultatima desetine sličnih miševa. Uslikali smo JBL Flip 4 i dobili Flip 3, koji je vizuelno dosta sličan.

Ipak, najveću zabavu predstavlja selfi-kamera sa ugrađenim snapchat animacijama, te se korisnik može maskirati u neku životinju. Sve ove opcije čine kvalitetne kamere još zabavnijim, te smo sigurni da ćete ih redovno koristiti.

Zaključak
Samsung je novom Galaxy serijom oduševio mnoge, pa i nas. Primetili ste da korisnici nisu baš toliko voljni da menjaju telefon svake godine, već obično preskaču po jednu iteraciju. Pogledajte samo male oglase mobilnih telefona i primetićete koliko se polovnih telefona S7 i S7 edge trenutno prodaje. Sve su to korisnici koji jedva čekaju da pređu na “osmice”. Izvanredan hardver, vrhunske kamere, fenomenalan dizajn i solidno trajanje baterije moraju da zadovolje svakog korisnika. Isprobali smo i S8+ i, pored većeg ekrana, jedina razlika je jača baterija, od 3.500 miliamper-sati, koja ipak uspeva da traje duže.

O ovim telefonima može još puno da se piše – o senzoru za merenje otkucaja srca, nivoa stresa ili zasićenosti krvi kiseonikom. Može se još pisati o svim dodacima koji čine ekosistem Samsunga, poput DeX-a, koji pretvara vaš telefon u desktop iskustvo. Čak je i cena ovog telefona u Srbiji veoma slična onoj u Evropi. Na kraju moramo reći da ne postoji nijedna zamerka koju bismo mogli da uputimo ovom telefonu. Veoma topla preporuka!

PLUS
Beskrajan ekran.
Vrhunski hardver.
Odlične kamere.
Besprekoran softver.

MINUS
Apsolutno ništa.

Displej: 5,8 inča, 1.440x2.960 px, 570 ppi
Procesor: Exynos 8895 Octa, Četiri jezgara 2x2,3 GHz + 2x1,7 GHz
Operativni sistem: Android 7.0 Lollipop sa TouchWiz
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 12 MP / 8 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 68,1x148,9x8 mm
Masa: 155 g
Cena: oko 825 evra
www.samsung.com/rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca