Yamaha RX-V483

Podizanje kriterijuma

Iako nije najpristupačniji AV risiver u Yamahinoj ponudi, RX-V483 se nameće kao prvi model koji pruža sve što se od uređaja ovog tipa očekuje – mrežno povezivanje, multirum opcije, ali i zvučničke terminale standardnog tipa.

S obzirom na to da ovogodišnje izdanje RX-V serije ne donosi vizuelne izmene u odnosu na prethodnike, testirani risiver je u pogledu dizajna isti kao prošlogodišnji RX-V481. Prednji panel izrađen je od kvalitetne plastike i vodoravno podeljen na dva segmenta, od kojih donji ima nešto veću površinu. Na donjem delu smeštena je većina komandi, što obuhvata kružnu kontrolu glasnoće, tastere za odabir ulaza, tonske kontrole i tastere za selekciju SCENE opcija. Takođe, tu su postavljeni dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-A port, kao i izlaz za slušalice u formi 6,35-milimetarskog priključka. Gornji deo prednjeg panela prekriven je crnim pleksiglasom koji skriva dot-matriks displej solidnih dimenzija i bele iluminacije, a ispod njega postavljeno je osam sitnijih tastera za upravljanje FM/AM tjunerom. Pored toga, na levom delu gornje polovine nalaze se taster za stendbaj i priključak za YPAO mikrofon, dok je na desnom delu smešten taster za zaobilaženje svih suvišnih kola na putu signala (Direct Playback).

Uživali smo u sjajno prikazanim efektima, uz veoma dobro postavljenu trodimenzionalnu pozornicu.

Kako je u pitanju AV risiver pristupačne cenovne kategorije, kućište je izvedeno sasvim konvencionalno, što podrazumeva gornju i bočne strane iz jednog komada lima i s velikim brojem otvora za hlađenje. Na zadnjoj strani smeštena je garnitura priključaka koja obuhvata četiri HDMI ulaza i jedan izlaz, uz dodatna tri kompozitna video-ulaza i jedan izlaz. Za povezivanje audio-uređaja predviđena su po tri analogna i digitalna (dva koaksijalna i jedan optički) ulaza. Zatim, tu su za današnje vreme nezaobilazni LAN port i wi-fi antena, ulazi za FM i AM antene i izlaz za aktivni sabvufer, kao i strujni kabl koji se ne može odvojiti. Zvučnički terminali na svih pet izlaza standardnog su tipa, ali nešto manjih dimenzija, pa se za deblje kablove preporučuje upotreba banana-priključaka.

Unutrašnjost risivera deluje prilično popunjeno, što je zasluga nešto kraće šasije, a sve elektronske komponente postavljene su na masivni donji panel sa otvorima za hlađenje, ali i dodatnim ojačanjima. U prednjem delu poprečno je postavljen aluminijumski hladnjak, na koji je zalepljeno pet komplementarnih parova izlaznih tranzistora Toshiba A1941 i C5198, uz dva veća elektrolitska kondenzatora Nichicon od po 8.200 mikrofarada. Na gornjoj štampanoj ploči nailazimo na transiver digitalnog signala Burr-Brown PCM9211 i 32-bitske D/A konvertere istog proizvođača, sa oznakom PCM5101A, dok je za HDMI 2.0 interfejs upotrebljeno kolo Panasonic MN864788A. Pored Toshiba ARM mikrokontrolera i Cinema DSP kola iz kompanije Texas Instruments, na gornjoj ploči smešten je i oklopljeni wi-fi modul Yamaha NW-01. Konačno, u levom delu kućišta nalazi se napajanje sa EI transformatorom i odvojenom digitalnom i analognom sekcijom.

Funkcionalnost
Poput svih drugih uređaja ovog proizvođača, RX-V483 se isporučuje sa solidnom količinom prateće opreme. Pored sistemskog daljinskog upravljača punih dimenzija s pripadajućim baterijama, prisutne su sobne radio-antene, YPAO mikrofon, kompletno korisničko uputstvo na CD-u i štampani brzi vodiči za povezivanje risivera, kao i za upoznavanje sa tehnologijom MusicCast.

Kad su u pitanju mogućnosti, danas su čak i AV risiveri iz donjeg dela tržišne ponude toliko svestrani i sposobni da je teško nabrojati sve opcije. Ipak, jedan od najvećih aduta testiranog modela svakako je tehnologija MusicCast, što je zapravo Yamahin naziv za multirum povezivanje. Dakle, RX-V483 se može povezati s drugim MusicCast uređajima kako bi se oformio sistem koji pokriva više prostorija, uz centralizovanu kontrolu i pristup svim audiotekama u mreži. Risiver podržava sve popularnije onlajn muzičke servise, kao što su Spotify, Pandora, Tidal, Deezer i drugi, dok podrška za visokorezolutivne fajlove dostiže DSD128 (5,6 MHz). Pored toga, prisustvo sistema za automatsku kalibraciju garantuje optimalan kvalitet reprodukcije, čak i ukoliko korisnik nema iskustva sa podešavanjem surround postavke.

Kvalitet reprodukcije video-zapisa takođe nije zanemaren, pa RX-V483 pruža punu podršku za 4K Ultra HD materijal, HDR Video sa tehnologijama Dolby Vision i Hybrid Log-Gamma, kao i BT.2020. Od sporednih funkcija treba pomenuti prisustvo blutut i AirPlay veze, frontalni USB za direktnu reprodukciju sa eksternih memorija, kao i Compressed Music Enhancer, koji, u Yamahinom slučaju, uspešno popravlja kvalitet zvuka kompresovanog audio-zapisa. Dakle, na spisku mogućnosti nedostaje samo podrška za Immersive Sound formate, ali to se u ovom cenovnom razredu ne može očekivati.

Zvuk
Tokom upotrebe u surround postavci, snaga od 80 vati na pet kanala pokazuje se kao sasvim dovoljna za pokretanje kućnih višekanalnih sistema manje i srednje veličine, uz direktan, otvoren zvuk i veoma jasne tonove. Zahvaljujući YPAO sistemu za automatsku kalibraciju koji Yamaha razvija već duži niz godina, RX-V483 će izvući maksimum iz svakog sistema, čak i ukoliko je postavka u prostoriji daleko od savršene. Tokom gledanja poslednjeg blokbastera iz „Star Wars“ kuhinje („Rogue One: A Star Wars Story“), uživali smo u sjajno prikazanim efektima, uz veoma dobro postavljenu trodimenzionalnu pozornicu. Odlična dinamika i potpuno čisti tonovi omogućili su jasan prikaz veoma finih detalja, jednako kao i zaglušujuće snažnih eksplozija tokom akcionih scena. Ipak, prilikom kupovine treba imati u vidu da je u pitanju risiver iz donjeg dela ponude, za kojeg komplet gabaritnih i zahtevnih surround zvučnika može predstavljati preveliki zalogaj.

Iako je RX-V483 zadržao najveći deo elektronskih sklopova od prošlogodišnjeg modela, izmene su prisutne na jednoj od tačaka koje su najvažnije za kvalitet zvuka – D/A konverterima. Naime, jedno osmokanalno kolo PCM1681 sada je zamenjeno modernijim dvokanalnim 384 kHz/32-bitskim kolima PCM5101A, pa novi model pruža još bolji ugođaj tokom stereo-reprodukcije. Instrumenti imaju prirodnu boju i adekvatnu masu, uz potpuno jasnu definiciju tonova. Yamaha je, generalno, poznata po veoma detaljnoj prezentaciji, a novi D/A konverteri na ovom polju pružaju još više, uz zadržavanje nepomućenog toka muzike – ovo je osobina koja je jednako važna pri stereo i višekanalnoj reprodukciji. Očekivano, upotreba visokorezolutivnih i DSD zapisa donosi još više detalja, koji za ovaj risiver ne predstavljaju problem. Sve je prikazano čisto i jasno do najsitnijih finesa. Pored toga, ukoliko korisnik želi da još više unapredi dvokanalnu reprodukciju, RX-V483 omogućava da se i zadnji kanali povežu na prednje zvučnike u bi-amping postavci. Ovo najviše doprinosi reprodukciji niskih tonova, koji dobijaju dodatnu masu uz zadržavanje dobre definisanosti. Iako ovakvo rešenje isključuje postojanje surround sistema, ono će omogućiti risiveru da lakše pokreće i veće, zahtevnije kutije.

Zaključak
Na kraju testiranja, Yamahi RX-V483 teško je naći objektivnu zamerku u odnosu na cenovnu klasu. Za relativno skroman novac dobija se velikodušno opremljen uređaj, koji ide ukorak s najsavremenijim tehnologijama i pruža veoma dobar kvalitet reprodukcije slike i zvuka, dok podrška za popularne formate, mrežno povezivanje i multirum tehnologija garantuju da korisnici više godina neće morati da razmišljaju o osvežavanju sistema novim AV risiverom.

PLUS
Velike mogućnosti.
Veoma dobar kvalitet izrade.
Direktan i detaljan zvuk.
Odlični surround efekti.

MINUS
U apsolutnom smislu, nedostatak formata Immersive.

Kontinualna snaga: 5x80 W na 6 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: DD/EX/Stereo/+, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, DTS Digital/Stereo/Neo:6, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 3/1
Izlazi za zvučnike: 5.1
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x161x327 mm
Masa: 8,1 kg
Cena: 460 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating5 Votes71
71
Ocena čitalaca