NAD Masters M33

U ritmu klase D

Kao naslednik modela M32, novi NAD M33 predstavlja višenamensku spravu gornjeg cenovnog razreda, koja u sebi objedinjuje integrisano pojačalo, D/A konverter i mrežni plejer visoke klase.

Poput drugih uređaja lansiranih početkom godine, NAD Masters M33 sporo je startovao iz objektivnih razloga, ali se krajem proleća napokon našao u našoj redakciji. Njegovo kućište odlikuje se savremenim dizajnom, a moderna estetika dodatno je naglašena kombinacijom srebrne i crne boje, što je već uobičajeno kod uređaja iz serije Masters. Osnova kućišta izvedena je od aluminijuma u brušenom finišu, dok se na prednjem delu nalazi dodatni istureni panel, na kojem je vidljiva samo jedna velika kružna komanda za podešavanje glasnoće. Najveći deo fronta zauzeo je LCD ekran u boji, dijagonale sedam inča (178 mm), što predstavlja upadljivo povećanje u odnosu na prethodnika. Ekran je osetljiv na dodir, pa se preko njega pristupa menijima i obavljaju sva podešavanja, a dobro je znati da ga od oštećenja štiti Gorilla staklo. Pored ekrana i komande za glasnoću, na prednjem panelu nalazi se još samo 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

NAD M33 predstavlja odličan primer i pravu pokaznu vežbu u mogućnostima savremene klase D.

Na zadnjoj strani situacija je znatno popunjenija: u desnom delu nalazi se dvostruka garnitura zvučničkih terminala, koja omogućava bi-wire povezivanje. Terminali su masivni i kvalitetni, s pozlaćenim kontaktnim površinama, a pored njih nalazi se IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s osiguračem i prekidačem. U središnjem delu smešteni su audio-priključci, koji obuhvataju po jedan linijski RCA, balansirani XLR i gramofonski ulaz, kao i izlaz za dodatno pojačalo snage. Digitalni priključci sadrže po dva optička i koaksijalna ulaza, jedan balansirani AES/EBU i HDMI eARC, a na raspolaganju su i dva izlaza za aktivne sabvufere. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđeni su eternet port i wi-fi, dok je zasebna antena namenjena blutut aptX HD i AirPlay 2 vezi. Najzad, u levom delu zadnje strane nailazimo na dva MDC slota, koji su predviđeni za naknadno dodavanje modula po želji i potrebi korisnika.

Kao kontrast srebrnom kućištu, gornji poklopac izveden je u crnoj boji, s velikim otvorima za hlađenje, koji su prekriveni metalnom mrežicom. Ista mrežica nalazi se na elegantno izduženim prorezima za hlađenje na bokovima, a čak je i donja strana opremljena velikim brojem proreza za cirkulaciju vazduha.

Uprkos nemalom gabaritu, unutrašnjost uređaja poprilično je popunjena, uz dodatna šasijska ojačanja. Kao jedno od najvećih unapređenja u odnosu na prethodnika, u prednjem delu smeštena je nova amplifikacija u klasi D, koju je NAD razvio u saradnji s kompanijom Purifi. Prema tvrdnjama proizvođača, HybridDigital Purifi Eigentakt pojačalo, kako glasi njegov pun naziv, donosi najmanje 200 vati po kanalu. Pored toga, pojačalo se u realnom vremenu prilagođava opterećenju zvučnika, stepenu glasnoće i trenutnoj zahtevnosti signala, što za rezultat ima izobličenja i šum, koji se nalaze na donjoj granici merljivosti.

Preostala elektronika nalazi se u zadnjem delu, smeštena na nekoliko štampanih ploča, i fizički je odvojena i izolovana od amplifikacije. Za D/A konverziju koristi se 32-bitsko kolo proizvođača ESS Technologies, dok se druga značajna novina ogleda u integraciji mrežnog plejera. Naime, dok je M32 bio integrisano pojačalo s D/A konverterom i četiri MDC modula za proširenje, novi M33 već u standardnoj verziji donosi sve što bi vam moglo zatrebati, uključujući gramofonsko pojačalo za MM i MC zvučnice, dvosmerni blutut s podrškom za aptX HD kodek i BluOS platformu za striming i multirum povezivanje.

Upotreba i zvuk

Počevši od kompaktnog all-in-one modela M10, NAD je u skuplje dvokanalne uređaje počeo da integriše Dirac Live softver za korekciju odziva u opsegu od 20 do 500 herca, koji predstavlja najproblematičniji deo spektra. Merenja traju desetak minuta i obavljaju se pomoću mikrofona koji se nalazi u priboru, a aplikacija vas vodi kroz proceduru. Na raspolaganju je pet memorija za obavljena merenja, pa možete zabeležiti odziv na različitim pozicijama za slušanje, s raširenim i navučenim zavesama itd. Takođe, ukoliko želite korekciju u punom frekvencijskom opsegu, softver se može nadograditi uz doplatu.

U prvom delu testiranja M33 koristili smo samo kao amplifikaciju, koja je dobijala analogni signal preko balansirane XLR veze. Smirena i uravnotežena priroda ovog NAD-a ne dozvoljava mu da pokaže snagu kojom raspolaže u razmetljivom, galamdžijskom maniru, ali besprekorno reprodukovani detalji ukazuju na savršenu kontrolu. Diskretni, a ujedno veoma zahtevni tonovi kontrabasa u pozadini snimka poseduju sasvim realnu masu i odjek, dok je timbar verodostojan do krajnjih granica i sve dok ton potpuno ne utihne. Ovako dobar prikaz finesa ne bi bio moguć bez izuzetno tihe pozadine, kojom vlada potpuna tama, pa M33 ostvaruje obećanje konstruktora o izvanredno niskom izobličenju i šumu.

Kako testirani NAD ne raspolaže USB-B ulazom za direktnu vezu s računarom, stekli smo utisak da su digitalni ulazi predviđeni za povezivanje plejera, konzola i slično, dok je reprodukcija s računara poverena mrežnoj vezi. Stoga, u nastavku smo uposlili M33 u punom kapacitetu, angažujući BluOS mrežnu platformu. Nakon intenzivnog višegodišnjeg razvoja može se reći da je BluOS dostigao punu zrelost: garnitura opcija obuhvata sve što bi vam moglo pasti na pamet – uključujući podešavanja parametara zvuka i digitalnu skretnicu za sabvufer – odziv na sve komande je brz, a stabilnost sistema besprekorna.

NAD M33 predstavlja odličan primer i pravu pokaznu vežbu o mogućnostima savremene klase D. Tonalitet je sasvim neutralan, a pojačalo se postavlja kao istinski all-rounder, koji s jednakom posvećenošću i uspehom reprodukuje dela za veliki orkestar, žive snimke stadionskog roka i suptilne note džez trija. Iako ne poseduje ultimativnu nežnost lampaša, M33 ima nesvakidašnji osećaj za fine detalje, koji su uvek prikazani na jedan uređen način. Usled toga, muzika nikad ne gubi fluidnost, a note se nižu na potpuno prirodan način, pa će vas M33 veoma lako ubediti da muzika treba da zvuči upravo tako kako je on reprodukuje. Diskretni, ali nepomerljivi autoritet prisutan je i u makrodinamici, pa srednji tonovi zvuče jasno i precizno ocrtano bez obzira na složenost materijala, a M33 nijednog trenutka ne deluje zbunjeno ili nemoćno, već suvereno vlada notama, predano ih slažući u prelepe muzičke nizove. Pozornica je takođe veoma prostrana, a muzika ima izraženo, gotovo opipljivo prisustvo, ali NAD i to postiže na nepretenciozan način. Ukratko, njegova uloga nije da pokazuje mišiće, već da ih koristi u pravoj meri i kad je to potrebno.

Dirac Live dolazi do izražaja prevashodno u donjem delu spektra, kojim vladaju čvrsti i masivni tonovi. M33 ostaje dosledan sebi u pogledu preciznosti, pa definicija ostaje nepomućena i u najvećim niskotonskim ponorima. Ipak, s obzirom na to da tektonski poremećaji ne čine srž muzike, nas je više zanimalo kako se NAD snalazi sa znatno češćim gornjim basovima. Odziv je veoma brz i ovde se ponovo uočava uzorno tiha pozadina, a digitalna amplifikacija je izuzetno agilna u prikazu složenih pasaža. Elektronski ritmovi takođe su prikazani veoma dobro, s odlični atakom i vremenski veoma preciznim, odsečnim tonovima.

Iako zahteva malo igranja s podešavanjima, M33 je zaista pravi biser digitalne tehnologije, koji će pružiti veliko uživanje ljubiteljima dobrog zvuka, ali i onima koji uživaju u eksperimentisanju s promenama tonskih i parametara korekcije. Opcije su naizgled beskonačne, a NAD je sposoban čak i da prikaže trenutne temperature hladnjaka i napajanja, kao i druge vrednosti. U skladu s tim je i veoma bogata prateća oprema, koja obuhvata masivne magnetske podloške za prelepe hromirane nožice uređaja, mikrofon za kalibraciju i zaista sjajan daljinski upravljač s oznakom HTRM 2 – u pitanju je prava komandna palica aluminijumskog tela i zavidnih dimenzija, koja pomalo gubi smisao pored ovako dobre aplikacije, ali je lepo znati da se proizvođač potrudio oko svakog detalja.

Zaključak

Opremljen gotovo svim vidovima povezivanja, od gramofonske sekcije, preko analognih i digitalnih ulaza, pa do mrežne veze i HDMI eARC porta, NAD M33 predstavlja uređaj koji će biti aktuelan još dugi niz godina. Amplifikacija je priča za sebe: Purifi Eigentakt postavlja M33 u sam vrh uređaja u klasi D, a NAD-a među etablirane predvodnike ove tehnologije, koja više ni po čemu ne zaostaje za drugim tipovima pojačala. BluOS mrežna platforma konstantno se razvija, a proizvođač redovno izbacuje nove verzije firmvera, dok šlag na torti predstavlja Dirac korekcija. Na kraju, čak i visoka cena zapravo nije tako strašna kad se uzme u obzir šta se sve dobija u ovom uređaju. Zbog svega toga novi pripadnik Masters serije u svemu premašuje nagrađivanog prethodnika i predstavlja izbor s kojim se ne može pogrešiti.

NAD Masters M33
Kontinualna snaga: 2x200 W na 4-8 oma
D/A konverter: ESS Sabre32
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 6
Izlaza za zvučnike: 2 para
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Dodatno: LAN, wi-fi, Bluetooth aptX HD, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 435x133x396 mm
Cena: 4.900 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Moderan i prepoznatljiv dizajn.
Sjajna BluOS platforma.
Obilje snage za sve prilike.
Detaljnost i muzikalnost.
Nedostaje USB-B.
4.7