LG XBOOM Go PL7

Manje je više

Nakon modela PK7, koji je prošle godine osvojio EISA nagradu u kategoriji prenosivih zvučnika, kompanija LG je za ovu sezonu predstavila znatno izmenjenog naslednika s oznakom PL7.

Uglasta forma i robustna pojava ustupile su mesto kućištu valjkastog oblika, uz odsustvo zaštitnih ručki i primetno manji gabarit. Pored toga, masa zvučnika gotovo je prepolovljena, što ga čini znatno praktičnijim za prenošenje u svim situacijama. Kako dizajn ne bi ostao na običnom, malo ulepšanom cilindru, bokovi su upadljivo zakošeni ka prednjoj strani. Na bokovima su smeštene pasivne membrane prečnika oko 70 milimetara, pa zakošenje ima i praktičnu svrhu, jer ove membrane usmeravaju zvučne talase više unapred.

Tonovi su na toplijoj strani, što omogućuje zaista prijatnu reprodukciju pri nižim glasnoćama.

Prednja strana je u potpunosti ispunjena perforacijama, dok se na gornjoj strani nalazi izduženi gumirani panel s osnovnim komandama. Ovde pronalazimo komande za uključivanje i blutut uparivanje, tastere za kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom, kao i opciju Sound Boost, koja donosi neki vid loudness efekta.

Kako je PL7 otporan na kvašenje po standardu IPX5, zadnji panel smešten je iza zaštitnog poklopca od debele gume. Ovde nailazimo na USB-C port za punjenje interne baterije kapaciteta 3.900 miliamper-sati, kao i na USB-A port za punjenje drugih uređaja (funkcija powerbank). Iako je kao osnovni vid povezivanja predviđen blutut, proizvođač je zadržao dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz, što je za svaku pohvalu. Osim toga, ovde su smešteni tasteri za upravljanje LED prstenovima za lajtšou, kao i komande za povezivanje više zvučnika u Dual Play ili Multi Play modalitetu.

Test

Uprkos smanjenom broju zvučničkih jedinica u odnosu na prethodnika, LG se potrudio da iz postojeće dvokanalne konfiguracije izvuče najbolji mogući kvalitet reprodukcije. Pored toga, dva frontalna širokopojasna drajvera prečnika 58 milimetara dodatno su podesili stručnjaci renomirane high-end kompanije Meridian Audio, pa PL7 pruža sveobuhvatan i bogat zvuk, kao i postizanje velike glasnoće bez izobličenja. Tonovi su na toplijoj strani, što omogućuje zaista prijatnu reprodukciju pri nižim glasnoćama, a može se dodatno unaprediti funkcijom Sound Boost. Ipak, pri većim glasnoćama i uz noviju produkciju ova opcija može proizvesti prezasićen zvuk, pa je preporučujemo samo u određenim prilikama – ili prema ličnom ukusu.

Pored odličnog zvuka, PL7 se odlikuje solidnom garniturom opcija, koju – bar kad je mlađa populacija u pitanju – predvode svetleći prstenovi integrisani u pasivne membrane. LED osvetljenje može se podešavati po različitim matricama i bojama, kao i potpuno isključiti, a sve se obavlja preko aplikacije XBOOM. Ova aplikacija odlikuje se svedenim i lepim dizajnom, uz pregledne i jednostavne komande, kao i mogućnost pristupa drugim opcijama i ažuriranja firmvera. Aplikacija takođe služi i kao audio-plejer, pa bismo mogli poželeti još samo neki vid ekvilajzera, tj. mogućnost podešavanja parametara zvuka – možda će ovo biti dodato u nekoj budućoj verziji.

Zaključak

Nakon masivnog XBOOM Go zvučnika prethodne generacije, kod kog je moćan zvuk plaćen većim dimenzijama, LG je očigledno rešio da ove godine predstavi jedan znatno portabilniji model. Uprkos smanjenom gabaritu, broju drajvera, pa i bateriji, PL7 se pokazuje kao dostojan naslednik, koji je trampio sasvim malo kvaliteta zvuka za daleko primereniju i zgodniju formu, što ga je učinilo istinski praktičnim prenosivim zvučnikom za sve prilike.

LG XBOOM Go PL7
Topologija: 2 x 58 mm širokopojasni, 2 x pasivni radijator
Povezivanje: blutut, mini-džek 3,5 mm
Baterija: 3.900 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 246x99x99 mm
Masa: 1,45 kg
Cena: oko 300 €
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prijatan i celovit zvuk.
Solidan bas.
Odlična aplikacija.
Robustna izrada.
Skromne opcije podešavanja zvuka.
4