Huawei MateBook X Pro

Putovanje u biznis-klasi

Kompanija Huawei osvežila je ponudu u kategoriji prenosivih računara predstavljanjem nove serije MateBook, a u našu redakciju stigao je najmoćniji model s oznakom X Pro.

Nova serija MateBook na domaćem tržištu nastupila je s četiri modela. Ponuda započinje s pristupačnim i praktičnim laptop računarima D15 i D14, koji su prilagođeni svakodnevnoj upotrebi i zadovoljiće širok krug manje zahtevnih korisnika. Fizički manji i lakši D13 predstavlja ulaznicu u svet istinski kompaktnih laptopova, koji su zahvalni za često prenošenje bez muke, dok je testirani X Pro predodređen da zasija među laptopovima biznis-klase. Pre nego što se posvetimo testiranom laptopu, treba reći da svi modeli stižu s FullView ekranom i odličnim screen-to-body odnosom, koriste USB-C punjač, koji može da puni i druge uređaje, i podržavaju Huawei Share za brzo i jednostavno povezivanje i deljenje fajlova između laptopa i Huaweiovih telefona.

Izrada

Očekivano za kategoriju kojoj pripada, MateBook X Pro smešten je u kućište koje je u potpunosti izrađeno od aluminijuma. Završna obrada je zaista vrhunska, s besprekorno obrađenim ivicama i uklopljenim spojevima, dok prelepi smaragdnozeleni finiš deluje sveže i moderno, a ujedno elegantno. Prema širini i dužini uređaj je u skladu s kategorijom laptopova od 13,3 inča, ali veoma nizak profil od svega 14,6 milimetara pokazuje da je u pitanju visoka klasa.

Za glatko i brzo obavljanje svih zadataka zadužen je Intel Core i7 najnovije, desete generacije.

Po otvaranju ukazuje se tastatura opremljena tasterima punih dimenzija, bez posebnih odstupanja od ustanovljenih normi, pa u ovom pogledu MateBoox X Pro ne traži navikavanje – ukoliko izuzmemo odsustvo srpskih slova. Ipak, pažnju nam je privuklo nekoliko zanimljivih detalja: pre svega, koliko mudrosti je potrebno da bi se biometrijsko obezbeđenje u vidu čitača otiska prsta integrisalo u taster za uključivanje, naročito kad znamo da se takvo rešenje već godinama primenjuje na pametnim telefonima? Ne znamo da li su možda odvojeni čitači precizniji (ne prema našem iskustvu), ali čitač na ovom laptopu radi savršeno i ujedno upola skraćuje postupak uključivanja, pa moramo čestitati Huaweiu na primeni ovog očiglednog i efikasnog rešenja. Kao drugo, tastatura je opremljena pozadinskim osvetljenjem, što ne predstavlja novinu, ali je neophodnost ukoliko nikad ne znate u kakvom okruženju vam laptop može zatrebati. Najzad, upotreba je dodatno olakšana prilično velikim tačpedom, koji zauzima gotovo polovinu širine laptopa i omogućuje lagodno upravljanje kursorom i ostalim funkcijama.

Ekran

Gornji deo kućišta, naravno, udomio je ekran, ali ni ovde stvari nisu sasvim uobičajene. Naime, proizvođač je svom top-modelu podario najveći ekran koji se mogao smestiti u dati gabarit, što podrazumeva okvire debljine svega oko pet milimetara i iskorišćenje prostora (screen-to-body) od čak 91 odsto. Ovim je takođe dobijena nešto drugačija proporcija, pa MateBook X Pro poseduje LTPS ekran dijagonale 13,9 inča u proporciji 3:2 i rezoluciji 3.000 x 2.000 piksela – dakle, negde na pola puta između Full HD i 4K.

Pri upotrebi ekran donosi snažnu i sasvim ravnomernu osvetljenost, kao i veoma detaljan prikaz. Povećana rezolucija primećuje se tokom gledanja filmova i drugih multimedijalnih sadržaja, kad do izražaja dolaze solidan kontrast i širok ugao gledanja. Ipak, prava korist od izmenjene proporcije najviše je prisutna tokom rada, jer MateBook X Pro prikazuje više informacija (ili veću površinu otvorenog Word fajla, na primer), uz zadržavanje dovoljno krupnog prikaza. Slično je i prilikom pretraživanja interneta, kad se na ekranu prikazuje veći deo otvorenog sajta od onoga na šta smo navikli. Stoga se može reći da je Huawei iskoristio neuobičajenu proporciju ekrana na najbolji mogući način, uz odlično odmerenu rezoluciju i postizanje savršene ravnoteže između informativnosti i čitljivosti.

Kao da navedene vrline nisu dovoljne, ekran je takođe osetljiv na dodir. Iako isprva možete pomisliti da vam ovo i nije neophodno, činjenica je da se na bolja i lakša rešenja nije teško navići, pa ćete veoma brzo uhvatiti sebe kako prevlačite foldere i fajlove prstom preko ekrana kako biste ih premestili ili kopirali, ili pravite skrinšot jednim jednostavnim gestom. Ukratko, ekran osetljiv na dodir donosi neizmernu pomoć kad je potrebno na brzinu pronaći informaciju ili nešto obaviti, naročito kad niste za radnim stolom, a ujedno može olakšati mnoge poslove tokom svakodnevne upotrebe.

Kamera

Vratimo se za trenutak na tastaturu: u središtu gornjeg reda, među F-komandama, smešten je taster s nacrtanim foto-aparatom. Kad ga pritisnete, iskočiće pomoću opruge i otkriti skrivenu kameru, koja nije mogla biti postavljena na uobičajenu poziciju, jer su obrubi oko ekrana postali suviše tanki. Huawei je stoga osmislio ovo inovativno rešenje, koje ipak nije bez kompromisa – promena ugla kamere više se ne može postići jednostavnim pomeranjem ugla ekrana, već je neophodno pomerati ceo laptop ili sopstvenu poziciju sedenja.

Sama kamera je sasvim uobičajena i pruža rezoluciju od jednog megapiksela, što znači da omogućuje snimanje 720p video-zapisa i fotografija. Ovo danas predstavlja standardne vrednosti za laptopove jer kamera ionako nije namenjena za pravljenje što kvalitetnijih snimaka, već za obavljanje video-poziva bez zastoja, čak i pri smanjenom mrežnom protoku.

Hardver

Kad su u pitanju sprave visoke klase, bez obzira na tip uređaja, razgovor o onome što se nalazi ispod haube donekle gubi smisao jer se vrhunska rešenja podrazumevaju. Ipak, treba reći da Huawei ni ovde nije štedeo, pa je za glatko i brzo obavljanje svih zadataka zadužen Intel Core i7 najnovije, desete generacije, izrađen u 14-nanometarskoj tehnologiji. Procesor s oznakom 10510U predviđen je prvenstveno za prenosive uređaje i ima četiri fizička, odnosno osam logičkih jezgara, uz osam megabajta Smart Cache memorije i bazni takt od 1,8 gigaherca, koji se po potrebi ubrzava do 4,9 gigaherca pomoću Intelove tehnologije Turbo Boost. U sprezi s procesorom je radna memorija kapaciteta 16 gigabajta na frekvenciji od 2.133 megaherca, dok je za skladište upotrebljen SSD od jednog terabajta, povezan preko brzog PCI Express interfejsa s NVMe protokolom.

Pored glavnog procesora i RAM memorije, treća važna jedinica za obradu podataka jeste grafički procesor. Na ovoj poziciji upotrebljeno je diskretno rešenje GeForce MX250 proizvođača Nvidia, baznog takta na oko 1,5 gigaherca i s dva gigabajta sopstvene GDDR5 memorije. Tokom zahtevne upotrebe, grafika može povući dodatni RAM od računara, ali je za svakodnevnu upotrebu i poslovnu primenu više nego adekvatna, pa smatramo da je proizvođač ovde pronašao dobar balans između performansi, zagrevanja i potrošnje baterije.

Upotreba

MateBook X Pro stiže s instaliranim operativnim sistemom Windows 10 u verziji Home, s kojim smo svi već odavno upoznati, ali treba spomenuti dodatni Huawei Share. Ovaj softverski dodatak omogućuje brzo povezivanje telefona i laptopa jednim dodirom, preko blutut NFC veze. Nakon toga se na ekranu laptopa prikazuje kompletan displej telefona, preko koga se može pristupati aplikacijama i fajlovima. Kopiranje fajlova obavlja se jednostavnim prevlačenjem, što, naravno, ne bi bilo moguće da laptop nema ekran osetljiv na dodir, pa evo još jedne njegove praktične primene. Nažalost, ova veoma praktična funkcija zasad je podržana samo na pojedinim Huaweiovim i Honorovim telefonima.

Tokom video-poziva i razgovora preko interneta MateBook X Pro koristi audio-sistem od četiri mikrofona i isto toliko zvučničkih jedinica, koji nam je tokom upotrebe pružio izuzetno čist i jasan zvuk, pa se može koristiti čak i u nešto bučnijim okruženjima. Za punjenje interne baterije koristi se USB-C port, a uz laptop se isporučuje univerzalni zidni ispravljač od 65 vati, koji se može koristiti i za punjenje drugih uređaja. Kad smo kod portova, moramo naglasiti da je veoma mala debljina kućišta uzrokovala prilično skromnu postavku, koja obuhvata dva USB-C porta, jedan USB-A port i kombinovani 3,5-milimetarski audio-priključak za slušalice i mikrofon. Pored ovih priključaka dolazi i adapter, koji se dobija uz laptop, koji poseduje HDMI, VGA, USB i Type C portove.

Zaključak

Kompaktan, lagan i opremljen moćnim hardverom, testirani laptop predstavlja sjajno rešenje za sve poslovne potrebe, uz različita praktična rešenja za jednostavniju svakodnevnu upotrebu. Njegova pojava i završna obrada neće vas obrukati ni na poslovnom sastanku visokog nivoa, a povećani ekran osetljiv na dodir olakšava rad, a ujedno pruža odličan kvalitet reprodukcije multimedijalnih sadržaja. Ako tražite sposobnu i svestranu mašinu, koju gotovo da nećete osetiti u torbi ili rancu, Huawei MateBook X Pro može biti savršen izbor.

Huawei Matebook X Pro
Operativni sistem: Windows 10 Home
Ekran: 13,9 inča, 3.000 x 2.000 px
Procesor: Intel Core i7-10510U
Grafička karta: Nvidia GeForce MX250
RAM memorija: 16 GB
SSD: 1 TB
Priključci: 2 x USB-C, 1 x USB-A 3.0, 1x3,5 mm kombinovani audio ulaz/izlaz
Baterija: 56 Wh
Dimenzije (ŠxVxD): 304x14,6x217 mm
Masa: 1,33 kg
Cena: 255.999 RSD
consumer.huawei.com/rs
Huawei MateBook X Pro
Izuzetan kvalitet izrade.Touch screen povećane dijagonale.Moćan hardver.Praktične sporedne opcije.
Mali broj priključaka.Cena.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Upotreba
Vrednost za novac