Pro-Ject Audio VC-E

Brzi program pranja

S vremena na vreme ploče treba prati, nemoj da te na to opominje – loš zvuk vinila.

Retki čitaoci koji su upoznati s funkcionisanjem veš-mašina znaju za brzi program pranja. Sličnu pogodnost za vinilne domaćine sada nudi nova Pro-Ject mašina za pranje ploča s oznakom VC-E. Ovaj uređaj kompaktnih dimenzija vašu ploču od vinila ili šelaka opraće i osušiti u svega dva obrtaja, i to za nekoliko sekundi, što ga čini zgodnim za čišćenje ploča neposredno pre slušanja ili za serijsko pranje kolekcije.

Filozofija pranja

Tečno čišćenje ploča ne može biti jednostavnije: fluid s niskim površinskim naponom uz mehaničku pomoć četke rastvara i podiže nečistoće iz brazdi, koje zatim vakuum uređaj usisa, a ostatak fluida ispari. Osim sastava tečnosti, finoće četke i snage usisavanja, teško je napraviti inovacije koje poboljšavaju efikasnost pranja ploča, osim da se proces dodatno ubrza.

VC-E je kocka od aluminijum-sendviča, ali manjih dimenzija od sličnih uređaja. U unutrašnjosti se nalaze vakuum pumpa i posuda kapaciteta 0,5 litara za usisanu tečnost. Na gornjoj strani je tanjir s gumenom ivicom koji pruža oslonac ploči i istovremeno štiti etiketu od kvašenja. Kad se ploča položi na tanjir, s gornje strane se pokriva i steže poklopcem i spremna je za čišćenje. Uključivanjem motora u jednom od dva željena smera, sa oko osam mililitara rastvora tečnosti i blagim pritiskom četkice od kozje dlake čišćenje traje jedan do dva kruga, gde proizvođač preporučuje po jedan krug u oba smera. U sledećem koraku ručica se dovodi na ploču tako da somotska vlakna na donjoj strani prianjaju srednjom silom. Visina tanjira u odnosu na ručicu čistača podešena je prema standardnim debljinama ploča, do 180-gramskih, a u kompletu se nalazi i ključ za regulisanje visine ploče. Uključivanjem vakuum pumpe, u jednom do dva okretaja ručica će usisati tečnost s rastvorenim nečistoćama i osušiti ploču, koja je sada spremna za slušanje.

U čemu je benefit?

Zaista temeljno čišćenje ploča, što se može proveriti pod mikroskopom, jednako kao i u reprodukciji, Pro-Ject postiže pomoću nekoliko stvari. Pre svega, tu je tečnost Wash It, njihova sopstvena formulacija bez alkohola (i ekološka), koja se isporučuje u kompletu, kao koncentrat, u bočici od 100 mililitara, i razređuje se demineralizovanom vodom u željenoj razmeri 1:10 ili 1:20, u zavisnosti od zaprljanosti ploča. Ova količina je dovoljna za pranje stotinak vinila i antistatički efekat. Pored toga, vakuum pumpa ima zaista veliku moć usisavanja. Konačno, brzina okretanja od tridesetak obrtaja u minuti čini da ploča napravi pun krug za oko dve sekunde, što je oko tri puta brže od sličnih mašina u ponudi.

Ako ste kolekcionar ploča, nema sumnje da vam je ovakva sprava potrebna. Dok su cene audiofilskih čistača u rangu dobrih gramofona, Pro-Ject VC-E, koji u performansama ne zaostaje za njima, košta manje od 400 evra. S tečnošću i rezervnim somotskim trakama za ručicu ovaj pristupačni paket vas čini mirnim oko godinu dana.

Pro-Ject Audio VC-E
Brzina: 30 RPM
Kapacitet posude: 0,5 l
Dimenzije (ŠxVxD): 310x266x210 mm
Masa: 6,5 kg
Cena: 399 €
www.project-audio.com
Temeljno čišćenje ploča.
Ekološko sredstvo za čišćenje.
Nešto bučniji rad.
4