Motorola One Action

Samo akcija!

Ovog proleća testirali smo G7 Plus pametni telefon kompanije Motorola, a sad je izbor pao na One seriju, i to na model Action. Po čemu se razlikuje od drugih telefona One serije i da li njegova niska cena govori o njegovom kvalitetu, saznaćete u tekstu koji sledi.

Već u svom imenu Motorola One Action otkriva nam gotovo sve – u pitanju je pametni telefon kojeg pogoni Android One operativni sistem, a dodatna (treća) kamera predstavlja akcionu kameru. Kao i G7 serija, One Action ima pristupačnu cenu, veliki ekran, ali ujedno i veliki okvir oko ekrana koji kvari vizuelni utisak. Umesto „kapljice“ ,sada je selfi-kamera u gornjem, levom ćošku, a njen okvir je takođe prevelik. Zadnji deo telefona izrađen je od plastike, dok je ram metalni. Ipak, kad smo telefon stavili u silikonsku futrolu, bilo nam je svejedno da li su leđa telefona plastična ili staklena. Proizvodi se u samo dve boje – beloj i plavoj. Na gornjem delu telefona i dalje se nalazi 3,5-milimetarski priključak za slušalice, dok je dual-sim otvor s leve strane. Dole je zvučnik, kao i USB-C priključak za punjenje. One Action i One Vision imaju iste ekrane, od 6,3 inča, isti procesor i isti kapacitet baterije od 3.500 miliamper-sati, ali se razlikuju po jednoj kameri. Vision ima kameru od 48 megapiksela, dok Action ima kameru od 12 megapiksela, koja služi kao akciona kamera. Procesor je Samsungov, i to model Exynos 9609. Zanimljivo je da Samsung Galaxy A50 ima model 9610, koji je u osnovi isti čip, samo što je verzija na A50 neznatno brža (0,1 gigaherc po jezgru).

Zadnji panel ima središnje pozicioniran čitač otisaka prstiju, koji nije najbrži na tržištu, ali radi korektno, dok se u gornjem, levom uglu nalaze tri kamere u nizu, a ispod njih i dvotonski blic.

Utisci

Ekran je u odnosu 21:9 ,što ga čini idealnim za gledanje filmova i video-snimaka, ali utisak ipak kvari veliki otvor selfi-kamere. Već po uključivanju bili smo upitani da instaliramo najnoviji apdejt. Ako dosad niste znali, Android One je ogoljena verzija Android operativnog sistema, koja veoma lepo radi i na hardverski slabijim telefonima. Pored toga, Google se obavezao da pruži dve naredne iteracije operativnog sistema, kao i tri godine mesečnih, sigurnosnih zakrpa. Dakle, Motorola One Action će zasigurno dobili Android 10 i 11, a u trećoj godini možete i dalje imati bezbednost na visokom nivou.

Ipak, Google je Motoroli dozvolio da instalira Moto dodatke, kao što su Moto Actions. Tako korisnik može uključiti ili isključiti određene pokrete kojim aktivirate posebne funkcije. Na primer, prodrmajte telefon i aktiviraće vam se „flashlight“, ili zavrtite zglobom oko ose i aktiviraće se kamera.

Mi smo na test dobili telefon bez originalne ambalaže i punjača, ali smo se raspitali i saznali da uz ovaj telefon dolazi običan punjač od 10 vati, dok uz One Vision dolazi brzi punjač od 15 vati.

Kamere

Osnovna kamera ima 12 megapiksela sa otvorom blende od f/1,8 i veličinom piksela od 1,25 mikrometara, dakle, ništa posebno niti revolucionarno. Ova kamera će davati pristojne snimke dokle god ima dovoljno svetla. Druga kamera ima samo pet megapiksela i služi za detekciju dubine kako biste napravili fotografije s bokeh efektom. Ipak, najzanimljivija je treća kamera, koja služi kao akciona kamera – u pitanju je ultraširoka kamera s uglom od 117 stepeni. Koristi senzor od 16 megapiksela s otvorom blende od f/2,2 i snima Full HD video, međutim, interesantno je da se snimak pravi tako što telefon držite vertikalno, ali se snimak naknadno može gledati, naravno, horizontalno. Nažalost, akciona kamera ne podržava 4K, dok ona obična ipak može snimati u ovoj rezoluciji. Dosta konfuzno rešenje.

Da bismo isprobali akcionu kameru, Motorola je organizovala odlazak na sportski aerodrom u Ćupriji. Novinari su imali prilike da lete u ultralakom avionu i na motornom zmaju. Mi smo se odvažili da probamo motornog zmaja, i to samo zato što je njime upravljao potpukovnik koji je leteo i na avionima “mig-29”. Napravili smo odlične snimke, ali smo morali da telefon držimo čvrsto uz sebe. U slučaju da nam telefon ispadne, po rečima potpukovnika, telefon bi uleteo pravo u elise i oštetio bi ih, a onda bismo bili u problemu. Najhrabriji novinari su isprobali i skakanje padobranom u tandemu, ali pri takvim brzinama nisu bili u prilici da snimaju telefonom.

Zvuk

Motorola nas je prijatno iznenadila zadržavanjem 3,5-milimetarskog priključka, ali, još interesantnije, ovaj telefon ima sertifikat za Dolby Audio. Želeli smo da isprobamo kakav benefit donosi Dolby Audio, ali nam je sistem napisao da je ovaj režim uključen uvek kad se koristi zvučnik, te da ga je nemoguće isključiti. Ipak, proizvođač napominje da, zahvaljujući Dolby sistemu, zvuk je razgovetniji i kristalno čist. Treba još napomenuti da se na telefonu nalaze i dodatni mikrofoni koji služe za sistem potiskivanja buke.

Zaključak

Prednosti One Action telefona su već na prvi pogled jasno vidljive – čak 128 gigabajta memorije za skladištenje, USB-C priključak, ulaz za slušalice i, višnja na vrhu torte – akciona kamera. Gde su nedostaci? Nije problem ni osrednji procesor, jer on bez problema izvršava obične zadatke, već sami materijali korišćeni za izradu telefona. Plastika na leđima telefona, a još veća mana jeste nedostatak bilo kakve zaštite ekrana, jer Corning gorilla staklo na ovom telefonu ne postoji. Ipak, to su sve nedostaci na koje smo navikli u ovom rangu cena.

Motorola One Action
Displej: 6,3 inča, 1.080x2.520 px, 432 ppi
Procesor: Samsung Exynos 9609, četiri jezgra 2,2 GHz, četiri jezgra 1,6 GHz
Operativni sistem: Android 9.0
Memorija (RAM/skladište): 4/128 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 512 GB
Kamera prednja/zadnja: 12+16+5 MP / 12 MP
Baterija: 3.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 71,2x160,1x9,2 mm
Masa: 176 g
Cena: oko 280 €
www.motorola.com/rs
Akciona kamera.
Android One operativni sistem.
Čak 128 gigabajta skladišta.
Plastična leđa.
Bez zaštite ekrana.
3.5