Meizu MX5

Intuitivnost i jednostavnost

Tražeći svoju poziciju na gusto okupiranom tržištu uređaja visoke srednje klase s razumnom cenom, Meizu je svoj MX5 istakao iz konkurencije najpre izuzetno dobrim odnosom veličine ekrana u odnosu na veličinu samog uređaja, kao i Flyme OS-om, pomoću kog je korisnički interfejs bliži iOS-u nego Androidu.

Valja otkriti odmah na početku – Meizu MX5 dolazi s 5,5-inčni AMOLED ekranom Full HD rezolucije, koji zauzima čak 74,5 odsto prednje strane telefona, nudeći izuzetno elegantan i ergonomičan dizajn, kao i mogućnost da se, uprkos raskoši dijagonale, koristi samo jednom rukom. Druga bitna karakteristika koja ovaj uređaj (barem donekle) razlikuje od sličnih konkurenata jeste njegova frapantna sličnost – i softverski i koncepcijom kućišta – iPhoneu, za šta su podjednako zaslužni Flyme OS 4.5, launcher, kog Meizu koristi na Android 5 platformi, te korišćenje samo jedne fizičke tipke, smeštene na sredini ispod ekrana, s ugrađenim čitačem otisaka prstiju.
Meizu MX5 ima još i Mediatekov Helio X10 čipset sa osam jezgara, 20,7-megapikselnu pozadinsku kameru i bateriju kapaciteta 3.150 miliamper-sati i slovi za jedan od atraktivnijih i poželjnijih uređaja kineskog talasa globalno sve popularnijih smartfona. Metalno unibody kućište, debljine svega 7,6 mm, čini Meizu MX5 jednako elegantnim koliko i uverljivim, a dobrom osećaju na prvu loptu pridodaje i spomenuti impresivan odnos veličine ekrana i telefona od 74,5 odsto.

Neobični odnosi
Na tržištu nije baš lako pronaći mnogo konkurenata koji nude uređaj sa 5,5-inčnim ekranom u kućištu, koji se lako može koristiti jednom rukom i koji nudi gotovo premijum klasu finiša. Uz širinu i visinu od 150×75 mm, ivice pored ekrana su s leve i desne strane izuzetno tanke, dok iznad i ispod ekran ostavljaju taman dovoljno mesta za zvučnik, selfi-kameru, signalnu LE diodu i „home“ tipku (koja nije okrugla kao na iPhoneu, već ovalna zbog tankih ivica). Masa uređaja je ugodnih 149 grama, što je takođe retkost među metalnim 5,5-inčnim smartfonima.
Donji rub telefona nalik je onom na posljednje dve generacije iPhonea, no ipak nije posve neoriginalan, pa tako donosi sekundarni mikrofon (umesto audio-priključka), microUSB priključak i perforacije zvučnika. Audio-priključak Meizua MX5 nalazi se na gornjem rubu telefona, dok su Power tipka i poluga za kontrolu glasnoće smešteni na desnoj ivici. Kako se radi o Dual SIM telefonu, na levoj strani je otvor za dve Nano-SIM kartice, skrivene u istoj fioci, koja se otvara s isporučenim ključićem, no otvora za microSD kartice nema, pa memorija ovog smartfona nije proširiva.
Na zadnjoj strani Meizu MX5 donosi objektiv kamere, koji je relativno veliki, a ispod se nalazi i LED svetlo. Kamera ima rezoluciju od 20,7 megapiksela. Osim što je velika, pozadinska kamera je i izbočena u odnosu na zadnju stranicu telefona, pa kad je odložen na sto, uređaj ne leži baš skroz ravno, te postoji opasnost da dođe do prljanja (ili čak ogrebotina) na staklu kojim je prekriven objektiv. To je, ujedno, i jedina zamerka koja se realno može uputiti izradi ovog uređaja. Spomenuta neoriginalnost u odnosu na Apple teško da će ikome u praksi zasmetati – čak može izazvati pozitivne reakcije zbog odabira na tržištu već provereno uspelih rešenja.

Zeleni ekran
Meizu MX5 dolazi s 5,5-inčnim AMOLED ekranom Full HD rezolucije (1080×1920 piksela), što rezultira vrlo ugodnom gustinom od 401 piksel po inču, a prekriven je Gorilla Glassom treće iteracije. Radi se o sasvim novom ekranu u odnosu na IPS, kojeg je imao prethodni model MX4, a na koji su korisnici imali puno zamerki zbog ispranog izgleda boja i balansa bele boje, koji je stvarao prilično hladan prikaz slike. Ti problemi su u potpunosti rešeni dovođenjem AMOLED-a u MX5, pa se zaista više ne može govoriti o hladnom i pastelnom osećaju kad je reč o prikazu slike na telefonu. Ipak, po pitanju prikaza boja iskrsnule su neke druge nesavršenosti…
AMOLED je poznat po prezasićenom prikazu boja, pa one na Meizuu MX5 izgledaju veoma jarko, što mnogima nije problem i zapravo preferiraju takav ekran na svojim smartfona. Ipak, MX5 donosi određeni disbalans boja s pretežnim okretanjem ka zelenom delu spektra. Koliko god da su boje žarko prikazane, one istovremeno zbog tog pomaka nisu i živahne, no to neće biti problem koji bi nekome u praksi zaista mogao smetati – Meizu MX5 naprosto nudi vrlo efektan prikaz slike, ali ne baš i realan.
Kad je reč o kontrastu i njegovoj postojanosti, ekranu se ne može ništa zameriti, baš kao ni oštrini prikaza slike. Po pitanju ta dva kriterijuma, ovaj telefon se može bez problema meriti s flagship modelima premijum brendova, nudeći odličan ugao vidljivosti, vrlo tamne crne tonove i solidnu vidljivost pri direktnoj izloženosti sunčevoj svetlosti. Određena poboljšanja moguća su po pitanju automatskog određivanja svetline ekrana, s obzirom na to da MX5 ne prepoznaju uvek dobro kad se nalazi u tamnim prostorima, nudeći u takvim situacijama previše svetlu sliku. Radi se očito o softverskom problemu, koji bi mogao biti rešen u budućim nadogradnjama OS-a, a najbolje ga je rešiti ručnim određivanjem osvetljenosti. Bilo bi, međutim, dobro da je maksimum osvetljenosti na Meizu MX5 nešto veći od ponuđenog.

Iznenađujući Xelio X10
Meizu u svim svojim modelima već godinama koristi MediaTekov hardver, a MX5 je dobio najbolji čipset tog dobavljača – 64-bitni Xelio X10, poznat odranije kao MT6795. CPU tako dolazi s osam ARM-Cortex-A53 jezgara na taktu od 2,2 gigaherca i premda MediaTek tek postaje prepoznat kao relevantan igrač u areni mobilnih hardverskih platformi, i sintetički banchmarkovi i performanse u svakodnevnom radu Meizua MX5 ostavljaju sasvim dobar utisak. Uređaj se uključuje prilično brzo, a brzo se pokreću i aplikacije. Čak i kad ga napunimo s pregršt „teških“ aplikacija i igara, ne osete se posustajanja u brzini i sve se odvija veoma fluidno.
Takvom dobrom utisku pridonosi i PowerVR G6200 grafički procesor, kao i raskošna tri gigabajta RAM memorije, no svakako se može zaključiti da je Meizu MX5 pre svega odlična referenca za MediaTekov ulazak među hardveraške prvoligaše. Telefon je dostupan u verzijama od 16, 32 i 64 GB memorije za pohranu podataka, što je solidna širina dostupnog dijapazona, no startovanje sa samo 16 GB u minimalnoj opciji ipak je zaostalo negde u vremenu, uzmemo li u obzir da se kapaciteti memorije za pohranu podataka ne mogu proširiti microSD karticama.

Baterija i Flyme OS
Baterija kapaciteta 3.150 mAh uz „samo“ Full HD rezoluciju ekrana naizgled deluje kao obećavajuća kombinacija koja će ponuditi natprosečnu autonomiju uređaja. Flyme OS je, međutim, poznat kao dosta zahtevna softverska platforma po pitanju potrošnje energije, pa je uz Meizu MX5 moguće dobiti dan i po rada bez potrebe za spajanjem s punjačem ako uređaj koristimo prosečno, ali ako se radi o power useru, koji češće od proseka upotrebljava svoj smartfon, Meizu MX5 će morati puniti svake noći.
Flyme OS, naravno, nije operativni sistem, već Apex Launcher apliciran na Android OS 5. To bi u najkraćim crtama značilo da Meizu MX5 nudi korisnički interfejs, koji je u velikoj meri kopija interfejsa iOS-a, ali i kompatibilnost sa svim aplikacijama pisanim za Android OS. Ipak, „home“ ekran ne mora nužno izgledati baš u potpunosti kao na iOS-u (dakle, napunjen ikonama aplikacija), već se na njega mogu dodati i elementarni widgeti, poput Googleovog polja za pretraživanje, no aplikacije su nam – kao na iPhoneima – odmah tu kad otključamo telefon i ne postoji fioka s aplikacijama kao na „čistom“ Android OS-u.
Sistem notifikacija i osnovni principi rada na telefonu zaista su jednaki na iOS-u i Meizu MX5 bi se utoliko mogao posebno dopasti onima koji s iPhonea prelaze na Android OS. Ako bismo upoređivali nivo intuitivnosti koju Flyme OS nudi u odnosu na mobilne OS-ove Google i Apple, nedvosmisleno bi bio bliži iOS-u nego Android OS-u, ma koliko to bila individualna procena za svakog pojedinačnog korisnika.
U nekim detaljima, međutim, niko, pa ni Meizu, ne može biti tako pedantan kao Apple. Tako, na primer, na lock-ekranu vidimo natpis „Swipe to unlock“, bez oznake smera u kojem bi trebalo povući prst da se otključa telefon. Iz toga bi se dalo zaključiti da je moguće potez prstom napraviti u bilo kom smeru, no nužno je to uraditi odozdo prema gore. Svakako, na to se možete lako navići već nakon pola dana korištenja telefona, no sličnih detalja gde se nije insistiralo na minucioznosti korisničkog interfejsa još je podosta.

Mnogo megapiksela
Pozadinska kamera donosi vrlo visoku rezoluciju od 20,7 megapiksela, uz veličinu senzora od 1/2,3“. Fotografije nisu natprosečne kao i rezolucija, no u kategoriji boljih mid-range smartfona, kakvoj pripada i Meizu MX5, više su nego solidne. Zbog spomenutog naginjanja zelenom delu spektra, fotografije okinute po danu bolje izgledaju kad se prebace na računar nego na samom ekranu uređaja, a korisno je da se za noćne snimke može ručno podešavati dužina ekspozicije i ISO osetljivost. Korisnički interfejs je vrlo jasan, iako je malo neobično da se kod pritiska na ikonu s tri tačkice, koja uključuje prikaz opcija za podešavanje parametara pre okidanja, pri držanju telefona u landscape položaju te opcije prikazuju zakrenute za portrait način korištenja uređaja…
Odličan dizajn s vrlo atraktivnim odnosom veličine ekrana i uređaja i neuobičajeni korisnički interfejs koji donosi Flyme OS dve su karakteristike koje Meizu MX5 čine jednim od onih kineskih smartfona za kojim vlada pojačano interesovanje širom sveta. Zaista se već nakon nekoliko dana korišćenja može zaključiti da se radi o posebnom telefonu, koji će mnoge osvojiti svojim posebnostima, te time steći verne poklonike, ali i koji će jednako tako drugima biti sasvim egzotičan. Sigurno je da će performanse, ergonomija i opšta zaokruženost softversko-hardverske ponude Meizua MX5 njegove kupce zadovoljiti, posebno ako ne očekuju natprosečne rezultate baterije, kamere i ekrana.

PLUS
Dizajn i odnos veličine ekrana i uređaja.
Natprosečne performanse, intuitivnost i jednostavnost Flyme OS-a.

MINUS
Nedovoljna maksimalna svetlina ekrana.
Nebalansiran prikaz boja.
Detalji Flyme OS-a zaslužuju finalno poliranje.

Displej: 5,5 inča, 1.080x1.920 px, 401 ppi
Procesor: Mediatek MT6795 Helio X10, Octa-core 2,2 GHz Cortex-A53
Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 3 GB/ 16/32/64 GB
Ulaz za mikro SD: ne
Kamera prednja/zadnja: 5 MP/20,7 MP
Baterija: 3.150 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75x150x7,6 mm
Masa: 149 g
Cena: oko 430 evra
Reader Rating5 Votes
100
100
Ocena čitalaca