JBL Control X

Potpuna kontrola

Renomirana Control serija američkog proizvođača već godinama ispunjava često oprečne zahteve po pitanju upotrebe u kućnim uslovima i ugostiteljskim objektima, ali i na otvorenim prostorima.

Minijaturni zvučnici JBL Control One stekli su besprekornu reputaciju tako što su armiju korisnika verno i pouzdano služili u svim prilikama, pa se danas mogu sresti bukvalno svuda, od dnevnih i radnih soba ljubitelja dobrog zvuka, preko studija, do barova i restorana. Pored legendarnog modela Control One, koji je u međuvremenu oplemenjen bežičnom i verzijom za sve vremenske prilike, JBL je pre nepunih godinu dana obogatio seriju Control novim modelom Control X.

Opis
U poređenju s modelom One, Control X su neznatno većih dimenzija, ali se i dalje nesumnjivo svrstavaju u mini-monitore. Ipak, novim zvučnicima podaren je prepoznatljiv dizajn, koji ga jasno izdvaja od starije braće, sa zakrivljenom prednjom stranom i maskama kroz koje se ne mogu videti zvučničke jedinice. Rubovi kabineta su upadljivo zaobljeni, što uz zakrivljenu prednju stranu, belu boju i male dimenzije čini da ovi zvučnici izgledaju sofisticirano, moderno i prilično nežno. Ipak, ovo je samo privid jer su gornja, donja i bočne strane izrađene iz jednog komada, na koji su dodate prednja i zadnja strana, što garantuje čvrstinu, a površina je dodatno tretirana za odolevanje vremenskim uslovima pri upotrebi na otvorenom. Takođe, kabineti su oivičeni odlično uklopljenim gumenim rubovima, što garantuje dobru zaštitu i otpornost na udarce i ogrebotine. Pored bele boje, Control X se proizvode i u crnoj varijanti, a kvalitet završne obrade veoma je dobar. Osim dizajnom kućišta, novi model se od prethodnika izdvaja detaljima, poput gumirane površine s urezanom oznakom modela na gornjoj strani, što doprinosi estetici, ali i čini da zvučnici deluju robustnije. Za razliku od većine kućnih zvučnika koji su opremljeni krhkim platnenim maskama, Control One se isporučuju sa savršeno uklopljenim i veoma čvrstim metalnim mrežicama, koje u potpunosti štite zvučničke jedinice. Naravno, ukoliko se zvučnici koriste u kućnim uslovima, studiju ili sličnom „bezbednom okruženju“, mrežice se mogu skinuti na uobičajen način.

Kad su u pitanju tehnička rešenja, proizvođač se na modelu Control X opredelio za konvencionalni pristup, obogaćen već poznatim JBL tehnologijama. Topologija je dvosistemska, a na prednjoj strani nalaze se 25-milimetarski visokotonac i mid-bas drajver prečnika 133 milimetra. Membrana mid-basa izrađena je od polipropilena s grafitnom ispunom, dok je membrana kupolastog visokotonca izvedena u kombinaciji keramike i metala, odnosno u patentiranoj tehnologiji CMMD Lite (Ceramic Metal Matrix Diaphragm). Dodatno, visokotonac je smešten u HDI (High Definition Imaging) usmerivač, koji se može sresti kod velikog broja JBL zvučnika, a preko membrane je postavljena rešetka koja štiti kupolu čak i kad je mrežica skinuta. Na zadnjoj strani kabineta nalazi se jedan par vrlo kvalitetnih i pozlaćenih terminala, koji prihvataju gole žice, viljuške ili banana-priključke, dok je u gornjem delu postavljen manji bas-refleks otvor pravougaonog oblika. Pored toga, u središtu zadnje strane smešten je navoj za montiranje zvučnika na zidne nosače.

Test
Kako bi učinio ove zvučnike što upotrebljivijim, JBL je obezbedio različite metode postavljanja. Pored uobičajenog smeštanja na stalke, komodu ili policu, Control X se mogu montirati na zid ili bilo koju drugu vertikalnu površinu pomoću nosača koji se isporučuju u pakovanju. Osim jednostavne montaže, zidni nosači omogućavaju usmeravanje zvučnika u željenom pravcu, a pitanje bezbednosti rešeno je američki pragmatično i efikasno – dodatnom sajlom koja garantuje da, u slučaju pada, zvučnici neće odmaći daleko od nosača. JBL je predvideo da se Control X mogu postaviti uspravno, ali i vodoravno, a podešavanje ide do takvih detalja kao što je mogućnost rotacije prednjeg logotipa za 90 stepeni kako bi stajao ispravno bez obzira na postavljanje zvučnika.

Nakon što smo odlučili da testirane zvučnike ipak zadržimo u uspravnom položaju, prionuli smo na slušanje. Iako je od našeg testa modela Control One prošlo više od pet godina i priznajemo da se ne sećamo njihovog zvuka, u sećanju je ostalo oduševljenje kvalitetom reprodukcije iz tako malih i pristupačnih kutija. U ovom smislu, Control X su definitivno na pravom putu i nemaju čega da se stide jer je njihov zvuk u potpunom neskladu s minijaturnim gabaritom. Dimenzije zvučne scene, masivnost tonova i punoća reprodukcije u prvim trenucima izazivaju nevericu, a Control X zvuče zrelije i ozbiljnije od pojedinih znatno većih zvučnika. Tonovi su precizni, a reprodukcija detaljna i jasna. Kao i kod drugih JBL modela s CMMD visokotoncem, najviši opseg je vrlo dobro uravnotežen, ali i povremeno previše krotak – poželeli smo da bar ponekad visokotonac zavrišti i izađe iz zone prijatnog zvuka, ali to se nije desilo. Srednjotonski spektar je neutralan i bogat detaljima, a dobar spoj analitičnosti i prijatnog, prisnog zvuka čini ove kutije pogodnim za različite muzičke žanrove. Sjajnu prezentaciju zaokružuju niski tonovi, koji se graniče s nestvarnim za kutije ove veličine. Iako se spuštaju samo do 90 herca, Control X uspevaju da kreiraju izuzetno lepu i kompletnu muzičku sliku, uz veoma dobru masu i šampionsku brzinu basova. Iako deo zasluga pripada i pojačalu, koje je višestruko skuplje od testiranih zvučnika, smatramo da Control X zaslužuju veoma dobru amplifikaciju jer, u suprotnom, nikad nećete saznati šta sve ovi mali zvučnici umeju.

Zaključak
Zahvaljujući odličnom tonalnom balansu i sveobuhvatnom prikazu, JBL Control X su nam pružili celodnevno uživanje u muzici bez ikakvog zamora i prezasićenja. Kad se uzme u obzir da su Control X zvučnici za sve namene i da mogu biti postavljeni i napolju bez straha od vremenskih prilika, jasno je da je proizvođač uložio ogromno znanje i trud kako bi, uz praktičnost i funkcionalnost, obezbedio iovako dobar kvalitet zvuka. Stoga, skidamo kapu za JBL i dajemo najviše ocene novom modelu u globalno popularnoj seriji Control.

PLUS
Robustni kabineti.
Višestruka upotrebljivost.
Sjajan zvuk.
Impresivan bas.

MINUS
Ništa.

Preporučena snaga pojačala: 20-100 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 90 Hz - 20 kHz
Osetljivost ([email protected]): 87 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x133 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 165x235x158 mm
Masa: 2,6 kg
Cena: 320 evra
Reader Rating5 Votes
75
75
Ocena čitalaca