Philips Fidelio B5

Transformer

Druga generacija Philipsovog saundbara, koji se može transformisati u surround sistem, zadržava odličan zvuk i veoma jednostavnu upotrebu, ali donosi još viši stepen funkcionalnosti.

Nakon više promena vlasničke strukture u poslednjih nekoliko godina, izgleda da se Philipsova podružnica za razvoj i izradu potrošačke elektronike, koja je kratko vreme bila poznata i pod nazivom Woox Innovations, konačno skrasila pod okriljem korporacije Gibson Brands. Iako je korporacija Gibson najpoznatija po izradi gitara, spisak kompanija koje su u njenom vlasništvu prilično je dugačak, pa tako Philipsu društvo prave poznata hi-fi imena kao što su Onkyo, TEAC, Cerwin-Vega i drugi.

Opis
Prvu generaciju ovog inovativnog saundbara testirali smo pre tačno dve godine, u broju 56, a sada su prvi utisci da se novi Fidelio B5 spolja gotovo ni po čemu ne razlikuje od prethodnika. Dimenzije saundbara i sabvufera su iste, a zaobljeni izgled kućišta, koje iz profila podseća na kapljicu vode, ostao je nepromenjen. Glavna jedinica je najvećim delom presvučena crnim platnom, a izuzetak je središnji deo, na kojem se nalazi panel od brušenog aluminijuma sa samo jednim tasterom (standby) i oznakom modela. Takođe, bokovi su izvedeni od plastike u crnoj boji visokog sjaja i s integrisanim bas-refleks otvorima. Od razlika primećujemo da na središnjem panelu više ne postoji niz sitnih LE dioda za indikaciju statusa uređaja, a na desnom delu postavljen je senzor za NFC blutut povezivanje s odgovarajućim logotipom. Na zadnjoj strani, u znatno upuštenom delu, smeštena je garnitura priključaka. Na raspolaganju su dva HDMI ulaza i jedan izlaz, kao i po dva analogna (RCA i 3,5 mm) i digitalna audio-ulaza (koaksijalni i optički).

Za razliku od spoljašnjosti, unutrašnjost novog modela donosi znatnije razlike u odnosu na prethodnika. Iako su ukupna snaga pojačala i broj zvučničkih jedinica ostali isti, Fidelio B5 sada raspolaže s dva visokotonca od 25 milimetara i dva širokopojasna 76-milimetarska drajvera u središnjem delu saundbara, dok se u dodatnim zvučnicima nalaze još dva istovetna širokopojasna drajvera. Ovo možda ne deluje kao velika promena, ali zapravo donosi gotovo 50 odsto veću površinu membrana, pa smo sigurni da će se poboljšanje primetiti i u zvuku. Bežični sabvufer je nepromenjen – njegov kabinet ima osnovu 20 centimetara i visinu 51 centimetar, što mu daje malu površinu osnove i olakšava smeštanje u manjim prostorijama. Na donjoj strani sabvufera postavljena je zvučnička jedinica prečnika 165 milimetara, dok se na zadnjoj strani nalaze bas-refleks otvor i taster za bežično povezivanje s glavnom jedinicom.

Test
Fidelio B5 se isporučuje u kompletnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu i tipske nosače za montažu na zid. Daljinski upravljač je punih dimenzija i s pregledno postavljenim tasterima, a zaobljenom zadnjom stranom podseća na druge Philipsove upravljače. U pogledu postavljanja ovom sistemu inicijalno treba isto prostora kao i bilo kom drugom saundbar/sabvufer kombu, a širinom će se odlično uklopiti s televizorima srednje veličine (40 do 50 inča). Proizvođač naglašava da je nakon povezivanja neophodno obaviti kalibraciju kako bi se od sistema dobio maksimum dobrog zvuka. Proces kalibracije je krajnje jednostavan, a od pomoći je i displej, koji je postavljen ispod platna na levoj strani i potpuno neprimetan kad je uređaj isključen. Kalibracija je podeljena u dva nezavisna koraka, što je dobra stvar jer se u slučaju promene pozicije jednog dela sistema može obaviti kalibracija samo za taj deo.

Kad je zvuk u pitanju, poput svakog drugog saundbara, Fidelio B5 donosi ogroman pomak u odnosu na audio-sistem bilo kog televizora. U 2.1 modalitetu zvuk je veoma čist i pun, s razgovetnim dijalozima i snažnom niskotonskom podlogom zahvaljujući dodatnom sabvuferu. Čak je i virtuelni surround ugođaj sasvim prisutan, sa solidnim pozicioniranjem zvukova u prostoru. Philips je uvek umeo da magiju dobrog zvuka ulije čak i u svoje najmanje uređaje, pa Fidelio B5 u ovom pogledu nije izuzetak. Reprodukcija muzike u dvokanalnom formatu odlikuje se vrlo dobrom pozornicom i definicijom, a optimalna pozicija za slušanje prilično je široka. Niskotonski opseg je masivan, precizan i ide veoma duboko, što je osobina koja je krasila i prethodnu generaciju, ali veći drajveri doneli su poboljšanje u srednjem i gornjem opsegu. Srednji tonovi su sada ravnopravni činilac zvučne slike i odlikuju se bogatim i živopisnim zvukom, a visokotonski opseg raspolaže većom količinom finih detalja, što zajedno donosi bolji balans i celovitiju reprodukciju.

Pored nesporno dobrog zvuka u 2.1 režimu, glavni adut testiranog kompleta predstavlja jednostavna transformacija u surround sistem. Bočni zvučnici pričvršćeni su snažnim magnetima, a na zadnjoj strani imaju udubljenje za lakše nošenje i prihvatnik za postavljanje na zid. Po odvajanju od centralnog dela prikazuje se priključak za punjenje interne baterije, kao i tasteri za odabir modaliteta rada – surround ili blutut. Dakle, za uživanje u istinskom višekanalnom ugođaju potrebno je samo odvojiti bočne zvučnike i postaviti ih na poziciju iza auditorijuma – stalak, zid, policu, pa čak i naslon od kauča – i pritisnuti taster Surround on Demand. Proizvođač navodi da interna baterija omogućava do deset sati rada, a punjenje se pokreće automatski kad se zvučnik ponovo spoji s centralnim delom saundbara. Iako su mnogi ljubitelji dvokanalnog zvuka veoma zadovoljni kad tokom gledanja filmova puste zvuk preko stereo-sistema, jer predstavlja nemerljivo poboljšanje u odnosu na TV zvučnike, istina je da tek pravi surround sistem donosi kompletan ugođaj. Fidelio B5 je u ovom pogledu potpuno dorastao bilo kom višekanalnom sistemu manjeg gabarita i pruža precizno prostorno pozicioniranje trodimenzionalnih efekata i uverljive zvukove okruženja. Od manjkavosti mogli bismo da navedemo nešto manju količinu detalja u surround režimu, jer se u ovom segmentu za sličan novac može kupiti sistem s više finesa u zvuku. S druge strane, sabvufer je sve vreme na visini zadatka i ispunjava prostoriju masivnim i autoritativnim basom.

Iako smo isprobali 2.1 i surround režim, to nije sve što Fidelio B5 može da ponudi. Naime, bočni zvučnici su opremljeni sopstvenom blutut vezom i mogu se koristiti kao nezavisni blutut zvučnici, što je danas veoma popularno i traženo. Dakle, samo odvojte bočni zvučnik od centralnog dela i ponesite ga sa sobom na izlet ili žurku da biste uživali u omiljenim numerama s mobilnog telefona ili tableta. Ovo predstavlja zaista sjajan dodatak, a zadovoljstvo je utoliko veće jer na raspolaganju imate dva ovakva zvučnika. Jedini nedostatak predstavlja nemogućnost dopunjavanja baterije “na terenu”, jer se, usled specifičnog priključka, ona može puniti samo preko centralnog dela saundbara. Bočni zvučnici pružaju prilično detaljan i glasan zvuk, ali uz slabiju niskotonsku potporu i nešto tanji bas. Naravno, kad ste kod kuće, ceo sistem se može povezati s mobilnim telefonom, pa Fidelio B5 preuzima funkciju velikog i moćnog blutut zvučnika.

Zaključak
Sposoban i svestran, Fidelio B5 još jednom pokazuje svu inovativnost holandskih stručnjaka, a nova generacija uređaja uspeva da donese inovacije iako smo mislili da za to jednostavno više nema prostora. Vrlo dobar stereo-zvuk i odličan surround upotpunjeni su jednostavnom kalibracijom i upravljanjem svim funkcijama, blutut povezivanjem i lepim izgledom. Iako nije na samom vrhu klase u pogledu kvaliteta zvuka, Philipsov transformer to višestruko nadoknađuje ogromnom i fantastičnom funkcionalnošću, pa od nas dobija veoma visoke ocene.

PLUS
Diskretan i elegantan dizajn.
Fantastična upotrebljivost.
Jednostavna upotreba.
Prijatan i celovit zvuk.

MINUS
Nešto manje detalja u surround režimu.

Konfiguracija: 4.1
Ukupna snaga: 168 W
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x25 mm visokotonac, 4x76 mm širokopojasni, 1x165 mm sabvufer
Formati: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS Digital Surround
HDMI ulazi/izlazi: 2/1
Digitalni audio-ulazi: 2
Analogni audio-ulazi: 2
Dodatno: blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1035x73x156 mm
Masa saundbara: 4,4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 200x510x200 mm
Masa sabvufera: 5 kg
Cena: oko 800 evra
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca