Kako sastaviti idealan hi-fi sistem

Jedno staro hi-fi pravilo kaže da će kod istinskog audiofila novčana vrednost CD-ova i ploča uvek da prelazi ukupnu vrednost njegovog hi-fi sistema. Postoji li uopšte savršen hi-fi sistem? Naravno, nijedan sistem ne može da se uporedi sa slušanjem muzike uživo, ali svakako ne pije vodu izjava da savršen sistem čine najskuplje hi-fi komponente. Savršen je onaj koji najbolje zvuči.

A to će zavisiti od jako puno stvari. Razumeće svi oni koji već mesecima (i godinama!) grade svoj idealan hi-fi sistem. Dimenzije sobe, akustika sobe, predispozicije sluha, muzički ukus…sve to na kraju određuje idealan hi-fi sistem koji, kada sve uzmemo u obzir, nikako ne može biti identičan i savršen za sve. Za amatere možda, za audiofile nipošto. Nažalost, ne postoji neka univerzalna formula kojom ćete komponentama A, B, C i D sastaviti hi-fi sistem koji će da bude savršen svima.

Sastaviti idealan hi-fi sistem kod kuće je vrlo izazovan zadatak, toliko je parametara koje bi trebalo uračunati, toliko je puno slušanja koje bi trebalo odraditi, a utrošeno vreme i posebno, novac da ni ne spominjemo. Da se izgradi hi-fi sistem zasigurno treba puno pažnje pa bilo da radite nadogradnje ili ga bukvalno tek sastavljate, evo nekoliko univerzalnih smernica koje se isplati imati na umu.

Odredite budžet
Prva dva pitanja koja bi trebalo postaviti (ako se komplet sastavlja od nule) su: koji je osnovni medij sa kojeg ćete puštati muziku i koliko novca ste spremni da uložite? Drugi uslov se naravno oslanja na onaj prethodni. Najjednostavnije je da se započne odgovorom na pitanje – šta će se koristiti kao izvor muzike?

Ako svu muziku puštate sa pametnog telefona ili tableta, ali ipak želite tradicionalan hi-fi sistem, treba vam nešto sa ugrađenim Bluetoothom. Ako muziku puštate sa ploča, treba da pregledate ponude gramofona, da odlučite hoćete li da uložite u model sa ugrađenim pretpojačalom ili ćete pojačalo da kupite posebno.

Napravite listu
Realističan budžet će vam pomoći da pravilno rasporedite novac i da na kraju ne uložite previše u high-end pojačalo koje će biti spojeno na jeftini gramofon. Naravno, hi-fi komponente slične cene neće uvek stvoriti kvalitetan i dobar sistem, ali važno je i definitivno korisno da dobro razmislite o pravilnoj raspodeli budžeta.

Kao i kod bilo koje kupovine i ovde se isplati da napravite listu hi-fi komponenti koje želite na kraju da imate ili funkcija koje želite da vaš hi-fi sistem ima – na primer, da li mora da postoji izlaz za slušalice, ili Bluetooth – i jednako važno, da se odrede prioriteti u tim funkcijama.

Izaberite prave zvučnike
Kao što smo napisali na početku teksta, stereo hi-fi zvučnici različito reaguju u različitim prostorijama, sve zavisi i od njihovog razmeštaja unutar prostorije, ali i o tome koliko su blizu jedan drugome i koliko su udaljeni od bilo kog zida. Stoga, onaj par zvučnika koji vam je savršeno zvučao u prodavnici, možda neće biti jednako savršen u vašoj dnevnoj sobi. Osnovna preporuka se zato uvek svodi na to da obavezno izmerite dimenzije prostorije u kojoj ćete staviti hi-fi zvučnike i da prema tome odaberete najbolje za sebe.

Ako strahujete od pravilnog pozicioniranja unutar prostorije, dobro proučite uputstva za instalaciju i postavite ih prema preporukama proizvođača. Kasnije pažljivim slušanjem eksperimentišite i pronađite idealnu poziciju.

Razmišljajte unapred
Možda kod kuće imate ograničen prostor za hi-fi sistem? Ako je tako, razmislite koje komponente možete da preskočite, koje ćete da kupite posebno, a koje ćete u budućnosti nadograđivati. Sve će to uticati na konačan odabir komponenti vašeg novog hi-fi sistema.

Svakako odvojite budžet i za sve dodatke sistemu koje isto treba pažljivo odabrati – kvalitetne kablove, odgovarajuće nosače i stalke za zvučnike i svu ostalu dodatnu opremu – jer ako to zanemarite nećete dobiti dobar zvuk, bez obzira na to koliko ste uložili u druge hi-fi komponente.

Zlatno pravilo kaže da nikada ne kupujete ni jedan deo hi-fi sistema, a da ga prethodno niste poslušali. Zato pre konačnog izbora sve testirajte, slušajte i osluškujte to će biti garancija za bezgranično uživanje u slušanju kod kuće.