Pro-Ject Juke Box S2

Gramofon sa zvučnicima

Gramofon ili sistem? Aktivni, integrisani ili plug-and-play? Dok klasični audiofili pokušavaju da uklope ovaj uređaj u neku od postojećih kategorija, on uspešno nalazi svoj put do onih kojima je namenjen.

Negde u isto vreme kad je dobio na test Juke Box 2, pisac ovih redova na internetu je odgledao video pod nazivom “Koliko milenijalaca je potrebno da se zameni sijalica?”, koji rečito govori o odnosu mladih generacija prema tehnici i tehnologiji. Ukratko, sve što nije komanda na dodir, aplikacija ili internet (pa tako i obična sijalica) predstavlja prepreku ovoj populaciji i gasi joj interesovanje. Tako se, uostalom, došlo do vrlo verovatnog podatka da polovina novih kupaca vinilnih ploča zapravo i ne poseduje gramofon. Jer, zamislite samo: gramofon, glava, gramofonska sekcija, pojačivač i zvučnici, a o kablovima i da ne govorimo – situacija je stostruko složenija nego kad u onom drugom videu klinac pokušava da ubaci kasetu u vokmen.

Zvuk ovog sistema tjunovan je u svakoj komponenti u lancu, od posebno projektovane glave pa do zvučnika.

Kad se, poput Pro-Jecta, možete pohvaliti godišnjom proizvodnjom od preko 150.000 gramofona, to znači da kao iskusan trgovac morate čuti glas i pomenute generacije. Juke Box je plug-and-play gramofon upravo namenjen njima, koji obuhvata potpuno podešen gramofon s ručicom i glavom, gramofonsko pretpojačalo i stereo-pojačalo od 50 vati po kanalu s linijskim ulazom i blutut vezom. Kako smo već navikli, S2 u nazivu je oznaka za novu i poboljšanu verziju koja u odnosu model E nudi audiofilske “mrvice” u vidu akrilnog tanjira i Pro-jectove MM glave Pick-It 25A. Oba poboljšanja su, dakle, primenjena na gramofonu koji čini srce sistema. Čelična osovina tanjira leži u bronzanom ležaju, a prenos preko silikonske gumice vodi do motora u krutom ogibljenju u bazi od medijapana, na kome se preko remenika ručno prebacuje brzina. Aluminijumska ručica, nešto kraća od devet inča, na safirnim osloncima, na jednom kraju ima teg u rasponu od tri do 5,5 grama, a na drugom MM glavu izrađenu u saradnji s Ortofonom (i verovatno proizvedenu u toj firmi). Na prednjoj strani kombinovana komanda služi za uključivanje uređaja, odnosno izbor ulaza, i podešavanje glasnoće. Ove komande su prisutne i na daljinskom upravljaču, a dot-matriks displej na gornjoj strani služi za očitavanje osnovnih podataka. Na zadnjoj strani se nalaze zvučnički konektori, linijski ulaz, kao i tri izlaza: gramofonski, fiksni i varijabilni. S ovim izborom konekcija, Juke Box S2 je moguće povezati s pojačalom, aktivnim zvučnicima ili, s druge strane, povezati još jedan uređaj ili ubaciti u lanac odvojeni gramofonski pretpojačivač. O ugrađenom pojačivaču nemamo mnogo podataka, osim da je u AB klasi i snage 50 vati po kanalu. Završna obrada je vrlo dobra, s prirodnim furnirom u boji oraha ili eukaliptusa.

Da bi obezbedio sinergiju uz ovaj integrisani sistem i istovremeno odgovorio na primedbe kupaca (iz, pogađate, koje populacije) da zvučnici nisu u kutiji s gramofonom, Pro-Ject nudi Speaker Box 5 S2, dvosistemski regalski zvučnik s basom od fiberglasa prečnika 150 mm, tekstilnim visokotoncem od 25 mm i zadnjim bas-refleksom. Ovaj zvučnik, vrlo solidne evropske izrade i presvučen pravim furnirom, podržava snagu do 150 vati i ima efikasnost od 88 decibela. Zvučnici su u potpunosti napravljeni s ekološkim lepkom Kleiberit (još jedan plus u očima mladih generacija). Cena za par iznosi 500 evra, odnosno 1.200 za ceo komplet, u kome se nalaze još eksterno napajanje, poklopac i daljinska komanda, kao i kablovi za povezivanje s oznakom “Made in Austria”.

Slušni test
Pro-Ject navodi da je Juke Box S2 podešen i spreman za korišćenje čim se otpakuje (kakvo olakšanje za ciljnu grupu): samo je potrebno povezati ga i pustiti omiljenu ploču, verovatno još neotpakovanu. Nismo imali razloga da sumnjamo da su glava, masa i antiskejting podešeni s pristojnom tolerancijom, koju nije poremetio transport, i zato nismo proveravali podešavanja pomoću priložene vagice i ključeva.

Album “Gran Riserva” sad već bivšeg sarajevsko-švajcarskog dua iz 2002. Produkcijski je vrlo “odrastao” i raznovrstan. Numera s filmskim prizvukom “Where’s Johnny Sabatino” na zvučnicima Speaker Box S5 počinje prijatno i prirodno kolorisanom trubom, da bi se nastavila energičnom bas-sekcijom, koja je na polovini snage Juke Boxa navela bas-membrane na priličnu ekskurziju, a odbijeni bas je kroz zadnje tunele solidno pomerao zastore. Međutim, zvuk je bio vrlo stabilan i ritmičan, analogne topline i nije odavao znake napregnutosti sistema, s prirodnim visokim opsegom solidne rezolucije. U manjim i priručnim prostorima ponekad može biti neophodno da se zvučnici, na zgražavanje audio-purista, postave na istu površinu s gramofonom, što bi, naravno, trebalo izbegavati, ali su se četiri nožice na koje se uređaj oslanja pokazale dovoljno pouzdane da mogu da izoluju vibracije, sve dok na maksimalnim snagama i sami zvučnici ne počnu da odskaču i šetaju po stolu. Poznajući ovaj album odranije, možemo slobodno da zaključimo da Juke Box pruža dovoljno informacija da se o muzičkom materijalu može steći celovit utisak.

Integrisani pojačivač u Juke Boxu nije napravljen samo kao podrška gramofonu. Sa svojih 50 vati, materijal s digitalnih izvora reprodukuje preko linijskog ulaza jednako ritmično i dinamično. CD verzija albuma “Gran Riserva” je oštrija i odsečnija, s više detalja, što jasno pokazuje određena i očekivana ograničenja gramofona. Pri prelasku polovine snage, bas počinje da “diše” u ritmu i da se uvlači iza srednjeg opsega. Ova promena tonske slike je, jasno, unapred projektovana, tako da ne proizvodi čujna izobličenja.

Blutut veza se uspostavlja jednostavno: izborom ulaza se uključuje BT i uređaj postaje “discoverable”, ili se uparuje s poslednjim uređajem s kojim je bio u vezi i pritom ne zahteva razmenu bezbednosnog koda. Proizvođač ne navodi korišćenje naprednih protokola poput aptX, tako da je verovatno da se koristi standardni Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), koji na Juke Boxu daje zadovoljavajuć zvuk – ipak, ovde je poenta u konektivnosti, a ne u kvalitetu.

Nema nikakve sumnje da je zvuk ovog sistema tjunovan u svakoj komponenti u lancu, od posebno projektovane glave pa do zvučnika, te da je rezultat zvuk koji je učtiv, neutralan na granici toplog (posebno na gramofonu), ali i dinamičan, i sve to istovremeno, što je, naravno, teško postići, makar u ovoj klasi.

Zaključak
Da bi se sumirao utisak o Juke Boxu S2, potrebno je malo odstupiti od standardnih kriterijuma i sagledati ovaj uređaj u kontekstu njegove primene: plug-and-play uređaj za reprodukciju vinila koji sadrži nekoliko komponenti pristojne izrade, zvuka i kvaliteta po prihvatljivoj ceni. Juke Box S2 ima balansiran zvuk, s gramofona nešto topliji i prilično stabilan. Na glasnijim nivoima bas će se povući, ali je to namera konstruktora da se izbegnu izobličenja. Juke Box ne mora biti izbor samo za rođene posle 1982: ovaj kompaktan i kompletan sistem može da bude odlično rešenje za svaki vinilski štek – momačku ili radnu sobu, ili tavan. Za ovaj novac možete dobiti dosta zvučnih informacija u realističnim bojama, makar za pozadinsko slušanje. Za nešto bolje biće potrebno izdvojiti veću sumu.

Pro-Ject Juke Box S2
Izlazna snaga: 2x50 W (4 Ω)
Ulazi: 1x linijski, blutut
Izlazi: 1x linijski, 1x varijabilni, 1x phono
Brzine: 33, 45
Pogon: kaišni
Tanjir: akrilni, 300 mm
Ručica: aluminijumska, 8,6"
Efektivna dužina ručice: 218,5 mm
Efektivna masa ručice: 8 g
Zavijanje i podrhtavanje: 0,29% (33)
Dimenzije (ŠxVxD): 415x118x334 mm
Masa: 5 kg
Cena: 799 € bez zvučnika, 1.200 € za komplet
www.project-audio.com
Pro-Ject Juke Box S2
Prijatna i uravnotežena reprodukcija.Plug-and-Play gramofon.
Nedostatak basa.
0.0Overall Score